ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤ
Βαθιά αντεργατικό κατασκεύασμα

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν, στη χτεσινή συζήτηση επί της αρχής, την πολιτική που χαρίζει τις ασφαλιστικές εισφορές των εφοπλιστών

Η «τροπολογία - δυναμίτης» στα θεμέλια του ΝΑΤ, που απαλλάσσει τους εφοπλιστές από την υποχρέωση εισφορών για τα κρουαζιερόπλοια, συζητείται σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τον καταδυτικό τουρισμό. Τόσο το περιεχόμενο της τροπολογίας, όσο και συνολικά τη λογική του νομοθετήματος καταδίκασαν χθες - τοποθετούμενοι επί της αρχής - οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Ελπίδα Παντελάκη.

Αναφερόμενη στην τροπολογία για το ΝΑΤ, η Ελπίδα Παντελάκη σημείωσε ότι και μόνον αυτή αρκεί για να καταψηφιστεί το νομοθέτημα. Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές θέσεις, επισήμανε: «Η κυβέρνηση δηλώνει: "Θέλω να έχει το λιγότερο δυνατό κόστος η κρουαζιέρα και γι' αυτό την επιδοτώ". Μα, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτήν την παρωδία, αυτήν την καταδίκη, να πληρώνει ο ελληνικός λαός τους βιομήχανους στα εργοστάσια, να πληρώνει τους εφοπλιστές στα ασφάλιστρα. Θα βουλιάξει. Είναι "βόμβα" για το ΝΑΤ. Η ουσία είναι μία: ότι επιδοτούνται τα ασφάλιστρα των εφοπλιστών για να παίρνουν κόσμο στην κρουαζιέρα και να έχουν μεικτό προσωπικό. Αυτό είναι». Οσον αφορά το θέμα των εργαζομένων στα κρουαζιερόπλοια, η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε σε ρύθμιση του νομοθετήματος, που «ανοίγει το δρόμο για να μην τηρείται ακόμα και η πρόβλεψη για ναυτολόγηση Ελλήνων ναυτεργατών».

Αναφερόμενος στην παράδοση του καταδυτικού τουρισμού στο μεγάλο κεφάλαιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης, τόνισε χαρακτηριστικά πως «είναι πέρα για πέρα απαράδεκτο η ενάλια πολιτιστική μας κληρονομιά και το θαλάσσιο περιβάλλον μας να παραχωρείται στους επιχειρηματίες. Η εκχώρηση του τομέα των καταδύσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο θα δημιουργήσει και νέα, αλλά θα οξύνει τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα αυτό».

«Δεν μπορούμε, σημείωσε ο βουλευτής, να θέλουμε την ανάπτυξη των καταδύσεων, να μιλάμε για την ανάπτυξη των καταδύσεων και να έχουμε ανασφάλιστους - γιατί πραγματικά αυτό γίνεται με το νομοσχέδιο - τους εργαζόμενους. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ αυτοί οι εργαζόμενοι και μάλιστα στα βαρέα και ανθυγιεινά».

  • Χθες, ψηφίστηκε σε ονομαστική ψηφοφορία η τροπολογία, που προβλέπει ανατιμήσεις στο σύνολο των φαρμάκων, την οποία και καταψήφισε το ΚΚΕ.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ολοι στη μάχη για την επιτυχία του

Πληθαίνουν οι αποφάσεις συμμετοχής από συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας, ενώ εντείνονται και οι περιοδείες στους χώρους δουλιάς

Το ένα μετά το άλλο, τα Εργατικά Κέντρα, τα Συνδικάτα και τα σωματεία αποφασίζουν σε όλη τη χώρα τη συμμετοχή τους στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 12 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως, καταρτίζοντας παράλληλα το πρόγραμμα των εξορμήσεων στους χώρους δουλιάς, στις συνοικίες και τις γειτονιές της περιοχής και του κλάδου τους.

Με απόφαση της πρόσφατης συνεδρίασής του και με το σύνθημα «Φτάνει πια!», το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί τον εργαζόμενο λαό του νησιού να πάρει μαζικά μέρος στο Συλλαλητήριο και να δώσει έτσι μια ακόμα απάντηση στην πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας για τους πολλούς και της χλιδής για τους λίγους. Στη σχετική του απόφαση, το ΕΚ Σάμου καταγγέλλει την αντεργατική διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλώνοντας ότι θα αντιπαλέψει με όλες του τις δυνάμεις το νόμο 3385/2005, ενώ καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική δράση και για τα θέματα των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών, για την ανατροπή της άθλιας κατάστασης που έχει επιβάλει η κυρίαρχη πολιτική στη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Κάλεσμα συμμετοχής στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ απευθύνει και η «Αγωνιστική Συνεργασία ΔΕΗ», αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα να απαντήσουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στις πρώην ΔΕΚΟ, αλλά και στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις

Παράλληλα, μια σειρά συνδικάτα προγραμματίζουν τις επόμενες μέρες Γενικές Συνελεύσεις για να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο. Συγκεκριμένα:

  • Τη Δευτέρα, 17 Οκτώβρη, στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Θέματα της συνέλευσης είναι η συμμετοχή του κλάδου στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, καθώς και ο προγραμματισμός δράσης του σωματείου για το επόμενο διάστημα, η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2006 κλπ.
  • Γενική συνέλευση πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας την Τρίτη, 25 Οκτώβρη, στις 5 το απόγευμα στο Θέατρο «Ακάδημος».
  • Σε γενική συνέλευση τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη, στη 1 το μεσημέρι, καλεί τα μέλη του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας στα γραφεία του. Στη συνέλευση θα συζητηθούν επίσης ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, τις Συλλογικές Συμβάσεις για το 2006 κλπ.

Πλατιά σύσκεψη διοργανώνει και η Γραμματεία Ζακύνθου του ΠΑΜΕ, την Παρασκευή 14 Οκτώβρη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου.

Περιοδείες - εξορμήσεις

Κλιμακώνονται καθημερινά και οι περιοδείες συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλιάς. Το πρόγραμμα στην Αθήνα έχει ως εξής:

Σήμερα, Πέμπτη, στην ΕΥΔΑΠ Μενιδίου, στις ιδιωτικές κλινικές «ΥΓΕΙΑ» και «ΙΑΣΩ», στο Μηχανογραφικό Κέντρο και στη ΔΟΥ και Μ/Κ της ΟΑ, στη μεταλλουργική επιχείρηση «ΕΛΦΟΝ», στις καθαρίστριες του Λαϊκού Νοσοκομείου και του Ιπποκράτειου, στον Οργανισμό Δημοσιογραφικού Χάρτου και στις φαρμακαποθήκες: ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΑΡΜΑΚΕΜΠΟΡΙΚΗ και ΦΑΡΜΑΚΟΝ.

Αύριο, Παρασκευή 14/10, στις φαρμακαποθήκες ΠΑΡΙΣΗΣ, ΜΟΥΜΟΥΖΑΣ, ΞΥΔΙΑΣ, ΦΑΡΜΑΛΟΥΞ, ΜΟΝΟΚΡΟΥΣΤΟΣ και ΜΠΑΚΑΚΟΣ.

Τη Δευτέρα 17/10 στην Τεχνική Διεύθυνση. Την Τρίτη 18/10 στην Αεροπλοΐα και στους ιπτάμενους και στην επιχείρηση ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΣ. Την Τετάρτη 19/10, στα γραφεία της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» στη Συγγρού, στην εταιρία φύλαξης ΕΡΜΗΣ και στις μεταφορικές επιχειρήσεις της οδού Ορφέως. Την Πέμπτη 20/10 στις καθαρίστριες του «Ωνάσειου» και στην επιχείρηση «Πλαίσιο» στη Μεταμόρφωση. Την Παρασκευή 21/10 στα εμπορεύματα, στην πίστα και στον πύργο του αεροδρομίου στα Σπάτα.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
«Δεν αρκεί να αγαναχτείτε»

Στελέχη του ΠΑΜΕ μετέφεραν χτες στους εργαζόμενους το κάλεσμα στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο

Από τη χτεσινή περιοδεία στα Πλυντήρια του ΙΚΑ Καλλιθέας
Από τη χτεσινή περιοδεία στα Πλυντήρια του ΙΚΑ Καλλιθέας
«Δεν αρκεί να διαπιστώνουμε τα προβλήματα. Το κύριο είναι πώς θα αλλάξουμε την κατάσταση. Ας κάνουμε ένα πρώτο βήμα συμμετέχοντας μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη. Για να αναδείξουμε όλα τα προβλήματα, μικρά και μεγάλα, αλλά και τις αιτίες για τα προβλήματα και τους ενόχους». Με τα λόγια αυτά ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους στα Πλυντήρια και τον Ιματισμό του ΙΚΑ στην Καλλιθέας, να μπουν μπροστά στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής τους.

Κλιμάκιο στελεχών του ΠΑΜΕ βρέθηκε χτες στο χώρο των πλυντηρίων και μίλησε με τους εργαζόμενους, οι οποίοι ξεχείλιζαν από αγανάκτηση για τις άθλιες συνθήκες δουλιάς. «Εδώ γίνεται το πλύσιμο και η φροντίδα του ιματισμού όλων των ιατρείων του ΙΚΑ της Αττικής και των τριών νοσοκομείων του Ιδρύματος. Μιλάμε για τεράστιο όγκο δουλιάς. Ημασταν 70 εργαζόμενοι και έχουμε μείνει 35. Φεύγει προσωπικό συνεχώς, αλλά προσλήψεις δε γίνονται. Δουλεύουμε σαν τα γουρούνια, μέσα στα αίματα. Αλλά δεν παίρνουμε νοσοκομειακό επίδομα, ούτε Βαρέα και Ανθυγιεινά», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Σούφλας που δουλεύει στην υπηρεσία 21 χρόνια.

Με την ίδια αγανάκτηση περιέγραψαν την κατάσταση και οι άλλοι εργαζόμενοι. Δείχνοντας στα στελέχη του ΠΑΜΕ το παμπάλαιο κτίριο που είναι πλέον σε άσχημη κατάσταση, τις στοίβες με τα σεντόνια και τις ιατρικές μπλούζες που έχουν κυριολεκτικά κατακλύσει το χώρο. «Είμαι 58 χρονών και δεν αντέχω πια να σιδερώνω εκατοντάδες σεντόνια και μπλούζες την ημέρα. Η δουλιά βγαίνει μόνο και μόνο γιατί τεντωνόμαστε στα όριά μας, επειδή συναισθανόμαστε ότι έχουμε ευθύνη προς τους αρρώστους», είπε χαρακτηριστικά στο κλιμάκιο η κυρία Αννα. Και οι άλλοι εργαζόμενοι συμπλήρωσαν ότι απ' το χνούδι που βγάζουν τα ρούχα αντιμετωπίζουν αλλεργικά και αναπνευστικά προβλήματα.

«Η συρρίκνωση και του προσωπικού του ΙΚΑ συνδέεται άμεσα με την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που βάζουν στο περιθώριο τις ανάγκες των εργαζομένων γιατί κοστίζουν! Μεγάλες ευθύνες έχουν και οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων που εναρμονίζονται με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, που γίνεται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, που για τους εργαζόμενους σημαίνει βαρβαρότητα», τόνισε ο Δ. Αγκαβανάκης. «Οι εργαζόμενοι είμαστε οι πολλοί και έχουμε το δίκιο. Εχουμε το δικαίωμα να πάρουμε όσα μας ανήκουν, ό,τι χρειαζόμαστε για να ζήσουμε καλά. Αν βγούμε στους δρόμους θα μας πάρουν υπόψη. Φοβούνται την οργή του λαού», κατέληξε ο Δ. Αγκαβανάκης.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ανταμώνουμε ξανά στις 12 του Νοέμβρη

Κάλεσμα της ΟΒΣΑ για συντονισμένο αγώνα ΕΒΕ, εργατών και αγροτών ενάντια στην πολιτική που ασκείται σε βάρος τους

«Η ελπίδα και η αισιοδοξία βρίσκονται στο κοινό συλλαλητήριο των ΕΒΕ, των εργατών, των αγροτών. Αυτό το συλλαλητήριο ανοίγει το δρόμο για να βαθύνει ο συντονισμένος αγώνας. Τα αιτήματα απαντάνε στις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, βοηθάνε στο να χτιστεί και να στεριώσει η κοινή συμμαχία ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους εκπροσώπους τους». Με αυτά τα λόγια, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) καλεί σε μαζική και δυναμική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, το Σάββατο 12 του Νοέμβρη, στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΒΣΑ τονίζει ότι «σήμερα στον τόπο μας ασκείται μια πολιτική βαθιά αντιλαϊκή, που μέρα με την ημέρα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων και που δεν έχει ημερομηνία λήξης». Προσθέτει ότι «υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση είναι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της ΕΕ, η πολιτική του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς». Μια πολιτική που, ανάμεσα σε άλλα, οδηγεί με ταχύτητα τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους Βιοτέχνες - Επαγγελματίες - Εμπόρους στην καταστροφή και στην περιθωριοποίηση, γιγαντώνει τα κέρδη των μονοπωλίων, συγκεντρώνοντας την παραγωγή και το κεφάλαιο». Ευθύνη όμως αποδίδει και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα δύο κόμματα, είτε από τη θέση της κυβέρνησης, είτε από αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ψήφισαν πολλούς νόμους υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και ενάντια στα φτωχά λαϊκά στρώματα».

Η ΟΒΣΑ επισημαίνει ακόμη, απευθυνόμενη στους μικρούς ΕΒΕ: «Μην ελπίζεις ότι οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στις ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ που πρόσκεινται στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕΒΕ - ΠΑΣΟΚ, ΔΑΚΜΜΕ - ΝΔ, ΑΣΚΕΒΕ - ΣΥΝ, θα σηκώσουν το ανάστημά τους για να σε υποστηρίξουν. Το αντίθετο! Στήνουν πλάτη για να περάσει πιο εύκολα η αντιλαϊκή πολιτική, είναι σύμμαχοι με τους βιομήχανους και τα πολυκαταστήματα».

Ανάμεσα στα αιτήματα που προβάλλει η Ομοσπονδία είναι και: Η κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Η κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας υποχρεωτικά για όλα τα καταστήματα - ωράριο μέχρι 48 ωρών την εβδομάδα - συνεχόμενο με τρία απογεύματα κλειστά. Η πλήρης και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, 35 ώρες την εβδομάδα, πενθήμερο, 7ωρο. Η υποστήριξη του αιτήματος των εργαζομένων για αύξηση των αποδοχών τους, ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μιας οικογένειας. Η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.

Αλλά και η ευνοϊκή χρηματοδότηση, ειδικά κίνητρα για τους συνεταιρισμούς, περιορισμός των εισαγωγών, μέτρα κατά της ακρίβειας, να σταματήσουν τα φορολογικά χαράτσια, μέτρα για την επαγγελματική στέγη - χωροθέτηση βιοτεχνικών πάρκων - βιοτεχνικών τετραγώνων.

Γιατί ΠΑΜΕ στο συλλαλητήριο

Οπως είναι ήδη γνωστό, το ΠΑΜΕ διοργανώνει Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στις 12 Νοέμβρη στις 11.00 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως. Καλεί όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους να πάρουν μέρος για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις επιλογές της κυβέρνησης. Να αντισταθούν για να ανατρέψουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και να διεκδικήσουν λύσεις για:

  • Την Ανεργία η οποία καλπάζει παρά τα αριθμητικά τρικ της κυβέρνησης που προσπαθεί, μετατρέποντας τη μια θέση εργασίας σε δύο και άλλες αλχημείες, να παρουσιάσει μείωση.
  • Ακρίβεια - Φτώχεια - Εξαθλίωση. Η ασυδοσία στην αγορά, σε συνδυασμό με την έλευση του ευρώ, αλλά και την έλλειψη μηχανισμών ελέγχου, οδηγεί τις τιμές των προϊόντων προς τα πάνω, με αποτέλεσμα να θησαυρίζουν οι βιομήχανοι και οι αεριτζήδες και απ' την άλλη να στενάζουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και πολύ περισσότερο οι άνεργοι.
  • Ν. 3385/05. Καταργεί στην πράξη το 8ωρο και επιβάλλει 10ωρο μέσα απ' τις επιτροπές διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Επιτροπές οι οποίες ελέγχονται απ' τους εργοδότες.
  • Ασφαλιστικό. Ανοίγει για μια φορά ακόμη. Στην έκθεση που παρέδωσε η κυβέρνηση στην ΕΕ προτείνεται μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και επιχειρείται η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.

ΔΕΚΟ. Ας δούμε τι γίνεται στις ΔΕΚΟ.

  • Μετά τις τράπεζες οι εργαζόμενοι των οποίων με συνοπτικές διαδικασίες εντάχθηκαν στο ΙΚΑ.
  • Μετά την επαίσχυντη συμφωνία της ΟΜΕ/ΟΤΕ με τη διοίκηση του οργανισμού και την κυβέρνηση, που καταργεί τη μονιμότητα των νεοεισερχομένων, έρχεται η σειρά των υπόλοιπων ΔΕΚΟ.
  • Η «Ολυμπιακή» ξεπουλιέται.
  • Η ΔΕΗ το ίδιο. Πολύ σύντομα κατατίθεται νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα μ' αυτό απαγορεύει στη ΔΕΗ να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής 900 ΜW και επιτρέπει και παροτρύνει με σειρά κινήτρων μόνο ιδιωτικές εταιρίες. Επιπρόσθετα προβλέπεται η απόσχιση του κλάδου της Διανομής από τη ΔΕΗ και η συγχώνευσή του στο ΔΕΣΜΗΕ. Αυτό όλο το σκηνικό θυμίζει την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ 1992-1993 η οποία απαγόρευε στον καθ' ύλη αρμόδιο οργανισμό του ΟΤΕ να πάρει άδεια για την κινητή τηλεφωνία προς όφελος φυσικά των ιδιωτών.
  • Φημολογείται επίσης ότι, σύντομα, ίσως και στο ίδιο νομοσχέδιο, θα υπάρξει διάταξη με την οποία θα καταργείται η μονιμοποίηση των νεοπροσλαμβανόμενων. Ηδη οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και πιστεύουμε πως η πλειοψηφία στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δε θα υποστείλει τη σημαία του αγώνα, αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη. Ακολουθούν ΕΥΔΑΠ - Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί.
  • Γενικά η δημόσια περιουσία βγαίνει στο σφυρί.

Για όλους, λοιπόν, αυτούς τους λόγους και για άλλους πολλούς πρέπει στις 12 Νοέμβρη 2005 ημέρα Σάββατο, ώρα 11.00 στο Πεδίον του Αρεως να γίνει σεισμός και να γίνει αισθητός όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.


Χριστόφορος ΣΚΕΠΕΤΑΡΗΣ
Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης της ΓΣΕΕ

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΕΝ
Αντιδρούν στη ραγδαία ιδιωτικοποίηση

Διογκώνονται οι αντιδράσεις των σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) σε ολόκληρη τη χώρα, απέναντι στο νομοσχέδιο που συνέταξε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κατ' εντολή των εφοπλιστών, με το οποίο, συνεχίζοντας και διευρύνοντας το Ν. 3153/2003 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, υποβαθμίζει ραγδαία ολόκληρο το κεφάλαιο της Ναυτικής Εκπαίδευσης, παραδίνοντάς τη στους ιδιώτες.

Ηδη, από την αρχή της βδομάδας, οι σπουδαστές της ΑΕΝ στον Ασπρόπυργο, στην Υδρα, στα Ιόνια νησιά, στη Χίο, μέσα από γενικές συνελεύσεις, πήραν απόφαση καταδίκης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Ανάλογες αποφάσεις, μέσα από γενικές συνελεύσεις, αναμένεται να πάρουν πολύ σύντομα οι σπουδαστές και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου υπάρχουν ΑΕΝ.

Μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα, το Πανελλαδικό Συντονιστικό για τη Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση, που απαρτίζουν οι ΠΕΜΕΝ - ΑΕΝ - ΚΕΣΕΝ - ΠΕΕΔΝΕ, προσανατολίζεται σε εκ νέου σύσκεψη, για τον καλύτερο συντονισμό και κλιμάκωση του αγώνα του ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Κεντρικά αιτήματα του Συντονιστικού και των σπουδαστών είναι: ΟΧΙ στην παράδοση της Ναυτικής Εκπαίδευσης στους ιδιώτες, Ενιαία - Δημόσια - Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση, ισοτιμία των διπλωμάτων με τα αντίστοιχα της στεριάς, αποστρατικοποίηση των σχολών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ