ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Νοέμβρη 2005
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανθρωποκεντρική ζωγραφική

Εκθεση έργων ζωγραφικής του Κλεομένη Κωστόπουλου εγκαινιάζεται στις 8/11 (7.30μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «έκφραση γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α). Προσωπογραφίες, φιγούρες και γυμνά, αλλά και εσωτερικοί χώροι, αστικά τοπία με κυρίαρχη πάντα την παρουσία του ανθρώπου, ακόμη κι όταν ο ίδιος δεν απεικονίζεται, είναι τα αγαπημένα θέματα του δημιουργού. Η τραχύτητα των «προσωπογραφιών» που αναγνωρίζεται στα έργα του Κ. Κωστόπουλου δηλώνει τον εμμονικό μονόλογο του ζωγράφου για το αντικείμενο της παρατήρησής του.

Οπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης ο Κ. Μάρος, «...όσον αφορά στα εικονιζόμενα αντικείμενα, τις φιγούρες ή τα μέρη της φύσης, αντίθετα προς τις εξάρσεις της εξπρεσιονιστικής αλλοίωσης των περιγραμμάτων, κυριαρχεί μάλλον μια ατμόσφαιρα καθ' όλα εχθρική προς συγκινησιακές ταραχές - ατμόσφαιρα παγερής ησυχίας και σιωπηλής εγκαρτέρησης. Μια αίσθηση της ατμόσφαιρας αυτής αποκτάμε αντικρίζοντας τα έργα του Κλεομένη Κωστόπουλου. Κλείνοντας προς τη στυγερή βιαιότητα των μορφών ενός Bacon και το νεο-ρεαλισμό ενός Freud περισσότερο λόγω αριστοτεχνικής κατάρτισης, παρά ιχνηλατώντας τα δέοντα της καλλιτεχνικής συγκυρίας, το έργο του συναστερίζεται μεν τα βασικά μορφολογικά ιδιώματα της νεο-ρεαλιστικής παραστατικότητας, διατηρώντας ταυτόχρονα μια απαράλλακτη εικαστική γραφίδα». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Νοέμβρη.


Κυριακή 6/11
  • Γιάννης Χαρούλης
    Γιάννης Χαρούλης
    Η παιδική σκηνή «Κιβωτός» παρουσιάζει, στο θέατρο «Ιλίσια - Ντενίση», το καινούριο έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Τα μυστικά των Αρλεκίνων», σε σκηνοθεσία Γιώργου Φρατζεσκάκη. Παίζουν: Κυριακή Γάσπαρη, Βασίλης Χριστίδης, Μιλένα Παρθενίου, Δημήτρης Λύρας, κ.ά.
Δευτέρα 7/11
  • «Θεωρία πολιτισμού», είναι το θέμα της συζήτησης που πραγματοποιείται (8 μ.μ.) στο «art - act» (Σφαέλου 3 και Ν. Σουλιώτη 33). Συντονισμός, εισήγηση με βάση το βιβλίο του, από τον πανεπιστημιακό καθηγητή Βασίλη Φιοραβάντε. Συμμετέχουν: Χαράλαμπος Δαραδήμος, Δήμος Δημητρίου, Μανώλης Μαυρομμάτης, Φίλιππος Νικολόπουλος, Κώστας Σταυρόπουλος.
  • Ο Γιάννης Χαρούλης ξεκινά τις εμφανίσεις του στο «Συρμό». Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, θα παρουσιάζει τραγούδια από τη δισκογραφία του και άλλα αγαπημένα του κομμάτια, μαζί με κομμάτια της κρητικής παράδοσης.
  • Εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Ρούλας Πλέσσα, που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χαϊδαρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Παλατάκι (Λ. Αθηνών 159), στις 8 μ.μ. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από τις συλλογές «Αέρινες μορφές», «Αρωμα ψυχής», «Θαλασσινές περιπλανήσεις». Διάρκεια της έκθεσης μέχρι 14/11. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες στο 210-5821.639
Τρίτη 8/11
  • Στον Διονύσιο Σολωμό είναι αφιερωμένη η συναυλία του Νίκου Ξυδάκη, στις 9 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς).
  • Πρεμιέρα στο «ΤόΠΟΣ ΑΛΛΟύ» με τη «Μελανόμορφη Κλυταιμνήστρα» και την Ασπασία Παπαθανασίου, που ανεβαίνει σε σκηνοθετική επιμέλεια και φωτισμούς Νίκου Καμτσή και κοστούμι Ερσης Δρίνη. Παραστάσεις κάθε Τρίτη και Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ.
  • Ξεκινούν, στον Εξώστη του θεάτρου «Αμόρε», οι παραστάσεις του έργου του Μάρτιν μακ Ντόνα «Ο Πουπουλένιος», σε σκηνοθεσία Βίκυς Γεωργιάδου. Παίζουν: Αργύρης Ξάφης, Κώστας Βασαρδάνης, Κώστας Μπερικόπουλος, Κωστής Καλλιβρετάκης, Φαίδρα Χατζηκωνσταντή.
Τετάρτη 9/11
  • Κώστας Λειβαδάς στο «Συρμό»
    Κώστας Λειβαδάς στο «Συρμό»
    Εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στην γκαλερί «Χριστίνα Καρελλά» (Παπαναστασίου 3, Ν. Ψυχικό), έκθεση έργων του Αλεξέι Κυρίλλωφ.
  • Οι «Human Touch», σε συνθέσεις τους και jazz αυτοσχεδιασμούς, στο «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι, τηλ. 210-7560.102).
  • Ξεκινούν οι παραστάσεις του έργου του Λούκας Μπέρφους «Οι Σεξουαλικές Νευρώσεις των Γονιών μας», σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, στον Πάνω Χώρο του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου». Παίζουν: Κόρα Καρβούνη, Γιώτα Φέστα, Μαίρη Σαουσοπούλου, Λαέρτης Μαλκότσης, Γιώργος Γλάστρας, Φώτης Θωμαΐδης, Ανδρέας Μαυραγάνης.
Πέμπτη 10/11
  • Το «Φθηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό» εμφανίζεται στο «Συρμό».
  • «Η παιδική ηλικία της τέχνης», είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων του Δημήτρη Μυταρά που φιλοξενείται στην αίθουσα «Αστρολάβος artlife» (Ηροδότου 11). Στην αίθουσα «Αστρολάβος - δεξαμενή» (Ξανθίππου 11), ο καλλιτέχνης εκθέτει σχέδια και χαρακτικά.
  • Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, στο Μέγαρο Μουσικής - σε διεύθυνση Νίκου Χριστοδούλου - σε έργα Σούμαν, Σκαλκώτα και Ντεμπισί. Σολίστ στο κόρνο οι: Αντώνης Λαγός, Γιώργος Μιχαήλ, Γρηγόρης Ασωνίτης, Ελενα Ανθη.
  • Στη μουσική σκηνή «Αθηνά» (Λ. Ποσειδώνος 3, Παραλία Ν. Φαλήρου - Μοσχάτου, τηλ. 210-4813605), από σήμερα μέχρι και το Σάββατο, το γκρουπ του Λευτέρη Χριστοφή παρουσιάζει συνθέσεις του κιθαρίστα από το τελευταίο του άλμπουμ «Nous Icons». Μαζί του οι διακεκριμένοι Αμερικανοί μουσικοί: Paul Wertico, Jeff Berlin, Barbara Unger-Wertico.
Παρασκευή 11/11
  • Ε. Ρεμπούτσικα, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Π. Καλαντζόπουλος, Ε. Πασπαλά στο «Ζυγό»
    Ε. Ρεμπούτσικα, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Π. Καλαντζόπουλος, Ε. Πασπαλά στο «Ζυγό»
    Με την όπερα του Αμιλκάρε Πονκιέλι «Τζοκόντα», ανοίγει η νέα καλλιτεχνική περίοδος της Λυρικής Σκηνής. Μουσική διεύθυνση: Ηλία Βουδούρη, σκηνοθεσία - χορογραφία: Micha Van Hoecke. Ερμηνεύουν διαδοχικά: Denia Mazzola - Gavazzeni και Τζούλια Σουγλάκου, Βικτώρια Μαϊφάτοβα και Ελένη Λιώνα, Χριστόφορος Σταμπόγλης και Marco Spotti, Μαρία Μαρκέτου και Λυδία Αγγελοπούλου κ.ά. Παραστάσεις επίσης στις 12, 13, 16, 19, 26/11.
  • Ο ταλαντούχος τραγουδοποιός Κώστας Λειβαδάς και ο Ρένος Χαραλαμπίδης εμφανίζονται σήμερα και αύριο, στο «Συρμό».
  • Η Ευανθία Ρεμπούτσικα, η Ελλη Πασπαλά, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, η Γιώτα Νέγκα και ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, μαζί με μια μεγάλη μπάντα, ξεκινούν τις εμφανίσεις τους στο «Ζυγό» (Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, τηλ. 210-3241610). Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (10.30 μ.μ).
  • Στις 8 το βράδυ, στο «art - act» (Σφαέλου 3 και Ν. Σουλιώτη 33), θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «ΑΣΚΤ Αθηνών, σήμερα». Εισηγητές: Δ. Μυταράς, Θ. Πανουργιάς. Συμμετέχουν: Μ. Σπηλιόπουλος, Γ. Τομπαλίδης, μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων, απόφοιτοι ΑΣΚΤ. Συντονισμός: Λ. Πολύζου, Θ. Μουτσόπουλος.
  • Πρεμιέρα στο «Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν» στο Υπόγειο, του έργου «Μάρλεν» της Παμ Γκεμς με την Δήμητρα Χατούπη. Σκηνοθεσία - χορογραφίες Rasvan Mazilu. Παίζουν επίσης: Ζωή Σαντά, Αρτεμις Ορφανίδου, Νίκος Αλεξίου, Γιώργος Αδαμαντιάδης, Αντώνης Αντωνίου. Στο πιάνο ο Θοδωρής Οικονόμου.
Σάββατο 12/11
  • Εκρηκτικό φλαμένκο στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς), μέχρι τις 17/11 από τη σπουδαία Σεβιλιάνα χορεύτρια Μαρία Σεράνο και το συγκρότημά της.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ