Τα ανευρύσματα της αορτής είναι τα πιο θανατηφόρα, με δεκάδες χιλιάδες θύματα κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα κινδυνεύουν όσοι έχουν το σύνδρομο Μάρφαν, που χαρακτηρίζεται από υπερελαστικές αρθρώσεις, ακρομεγαλία και ψηλόλιγνο σκελετό και όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό ανευρυσμάτων ή ξαφνικών θανάτων. Τα ανευρύσματα χτυπάνε ύπουλα. Εκδηλώνονται απρόσμενα, χωρίς να έχουν δώσει νωρίτερα κάποια ένδειξη καρδιαγγειακού προβλήματος, ή έστω ανεξήγητου πόνου. Γι' αυτό και συνήθως διαγιγνώσκονται σε ανύποπτο χρόνο με εξετάσεις που γίνονται για άλλο λόγο. Οταν, όμως, γίνει η ρήξη ή η αποκόλληση των τοιχωμάτων της αορτής, τότε ο πόνος είναι ίσως από τους χειρότερους που μπορεί να νιώσει ο άνθρωπος. Οι πιθανότητες επιβίωσης είναι μικρές κι αυτές μόνον εφόσον προλάβει ο ασθενής να πάει γρήγορα σε νοσοκομείο ικανό να αντιμετωπίσει την περίπτωσή του από πλευράς εξοπλισμού και ιατρικού προσωπικού.
Ο άνδρας της φωτογραφίας έπαθε αποκόλληση ανευρύσματος, που προκλήθηκε από την άρση πολύ μεγάλου βάρους. Η επέμβαση, που του άφησε την ουλή στο θώρακα, του έσωσε τη ζωή. Η έντονη άσκηση ανεβάζει την πίεση. Ακόμα και υγιή άτομα μπορούν να ξεπεράσουν τις 30 μονάδες συστολικής πίεσης, κατά τη διάρκεια άρσης βαρών. Αν υπάρχει προδιάθεση, π.χ. σύνδρομο Μάρφαν, ο κίνδυνος ανευρύσματος είναι μεγάλος |
Για να δικαιολογηθεί μια τέτοια επικίνδυνη επέμβαση, ο γιατρός πρέπει να μπορεί να εκτιμήσει πόσο πιθανό είναι να σπάσει ή να αποκολληθεί ένα αορτικό ανεύρυσμα. Γενικά, τα μεγάλα ανευρύσματα είναι πιο επικίνδυνα από τα μικρά. Αλλά μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε η καταγραφή και έγινε μια στατιστική μελέτη αρκετών στοιχείων που είχαν συλλεγεί από ασθενείς με ανεύρυσμα, ώστε να μπορέσουν να βγουν κάποια συμπεράσματα σχετικά με το όριο μεγέθους πάνω από το οποίο ένα ανεύρυσμα πρέπει να θεωρείται επίφοβο για ρήξη ή αποκόλληση.
Το τοίχωμα της αορτής στην περιοχή του ανευρύσματος έχει γίνει τόσο λεπτό, που είναι ημιδιάφανο. Νέα ευρήματα ενοχοποιούν μια κατηγορία ενζύμων, τις μεταλλοπρωτεϊνάσες, που όταν είναι υπερδραστήριες κατατρώνε τις πρωτεΐνες, που δίνουν ελαστικότητα στα αρτηριακά τοιχώματα |
Οι ερευνητές θεωρούν ότι με αυτόν τον οδηγό, που προέκυψε από τη στατιστική μελέτη χιλιάδων περιπτώσεων, θα μπορέσουν να αποφευχθούν πολλοί θάνατοι από ρήξη ή αποκόλληση ανευρύσματος, χωρίς παράλληλα να διακινδυνεύουν μια πολύ επικίνδυνη εγχείριση ασθενείς που δεν τη χρειάζονται στη συγκεκριμένη φάση της ζωής τους.