ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Αυξήσεις ασφαλίστρων με νέα τερτίπια

Καθιερώνουν την κατάργηση του «μπόνους - μάλους», που θα σημάνει τσουχτερές αυξήσεις στα ασφάλιστρα της μεγάλης πλειοψηφίας των γιωταχήδων, υποσχόμενοι εκπτώσεις στους «καλούς οδηγούς»!

Την κατάργηση του συστήματος «μπόνους - μάλους» για τα ασφάλιστρα των οχημάτων επιχειρεί να καθιερώσει η «Ιντεραμέρικαν» σύροντας πρώτη το χορό. Ο διευθύνων σύμβουλος της «Ιντεραμέρικαν», Γ. Κώτσαλος, ανακοίνωσε χτες πως το νέο πρόγραμμα για αυτοκίνητα που θα εφαρμόσει, δε θα έχει «μπόνους - μάλους». Αυτό στην πράξη σημαίνει πως καταργούνται οι αναπροσαρμογές (αυξομειώσεις) των ασφαλίστρων από χρόνο σε χρόνο ανάλογα με το εάν ο οδηγός προκάλεσε ή όχι ατύχημα. Αντί γι' αυτό, ανέφερε γενικά κι αόριστα, θα ισχύουν εκπτώσεις που μπορεί να φτάσουν το ποσοστό του 30% μέσα σε διάρκεια δέκα χρόνων για τους «καλούς» οδηγούς.

Οπως παραδέχτηκε, ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, ο Γ. Σουβατζής, διευθύνων σύμβουλος του κλάδου Γενικών Ασφαλειών, πολύ δύσκολα θα «απολαύσει» κάποιος οδηγός αυτό το ποσοστό έκπτωσης, εάν λάβει κανείς τις ετήσιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα. Η κατάργηση του «μπόνους - μάλους» δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Προπομπός της ήταν η διεύρυνση της κλίμακας του «μπόνους» με ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού της έκπτωσης για τους «καλούς» οδηγούς από κλίμακα σε κλίμακα.

Στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου τα στελέχη της «Ιντεραμέρικαν» παραδέχτηκαν ότι οι μικρότερες εταιρίες με τα χαμηλότερα ασφάλιστρα «χαλάνε την πιάτσα», κατά τη λαΐκή ρήση, για τα μονοπώλια του κλάδου. Οπως είπε ο Γ. Σουβατζής οι μικρές εταιρίες αύξησαν μέσα σε μια πενταετία, από το 2000 μέχρι τον Ιούνη του 2005 το μερίδιό τους από 14% στο 37%. Ενώ για «αθέμιτα» μέσα, έκανε λόγο ο Γ. Κώτσαλος, όπως το να βάζουν όλους τους πελάτες τους στην κατώτατη κλίμακα του «μπόνους - μάλους» ανεξάρτητα από το ιστορικό ζημιών του καθένα.

Ενώ, πάντως, η «Ιντεραμέρικαν» ανακοίνωσε «απλοποίηση» των κριτηρίων διαμόρφωσης της ασφαλίστρων - έτσι ώστε να διαμορφώνονται με βάση μόνο την ηλικία του οχήματος, την περιοχή διαμονής του οδηγού και το ιστορικό ζημιών - σύμφωνα με πληροφορίες οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες στην Ευρώπη επιχειρούν μια γενικευμένη εφαρμογή του λεγόμενου προσωπικού τιμολογίου. Πρόκειται πρακτικά για τη διεύρυνση της τακτικής που σταδιακά εφαρμόστηκε την τελευταία δεκαετία, μετά την απελευθέρωση των ασφαλίστρων από τις εταιρίες, οι οποίες εισάγουν όλο και περισσότερα κριτήρια για την κατάργηση των τιμολογίων τους. Αυτό στο οποίο προσανατολίζονται οι ασφαλιστικές είναι να εισάγουν για κάθε πελάτη εξειδικευμένα κριτήρια, προκειμένου αξιολογώντας, όπως ισχυρίζονται, το ενδεχόμενο κόστος που μπορεί να τους προκαλέσει ο καθένας, να διαμορφώνουν για τον καθένα άλλο τιμολόγιο. Είναι ολοφάνερο ότι όλες αυτές οι κινήσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από καινούρια τερτίπια, προκειμένου οι ασφαλιστικές εταιρίες να αυξάνουν τα κέρδη τους εισπράττοντας ολοένα περισσότερα και πληρώνοντας ολοένα λιγότερα για αποζημιώσεις.

Ταυτόχρονα, όμως, έρχεται και το νέο χαράτσι που επιφυλάσσουν στους γιωταχήδες με το δεκαπλασιασμό των υποχρεωτικών κατώτατων ορίων ασφάλισης. Πρόσφατα ανακοινώθηκε σε συνέδριο των ασφαλιστικών εταιριών ότι με πρόσχημα το δεκαπλασιασμό μέχρι το 2012 των κατώτατων ορίων, για τα οποία υποτίθεται ότι πρέπει να είναι σε θέση να μπορούν να αποζημιώσουν οι εταιρίες, θα αυξηθούν και τα ασφάλιστρα. Η νέα αύξηση των κατώτατων ορίων ασφάλισης εκτός από τις ανατιμήσεις που θα φέρει στα τιμολόγια των εταιριών, ανοίγει το δρόμο για νέο «ξεκαθάρισμα» του κλάδου, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι οι μικρότερες εταιρίες δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην αύξηση των αποθεματικών που συνεπάγεται η αναπροσαρμογή των ορίων.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φαρισαϊσμοί κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ

Συντηρείται - από την πλευρά της κυβέρνησης αυτή τη φορά - η ανούσια αντιπαράθεση με την «αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ γύρω από τον τρόπο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ).

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ανακάλυψε» - με μεγάλη καθυστέρηση - ότι ο «ανάδοχος» για την αύξηση του κεφαλαίου (η τράπεζα UBS) της ΑΤΕ είχε (σύμφωνα με τους όρους της αύξησης κεφαλαίου) την υποχρέωση αγοράς των αδιάθετων μετοχών (οι οποίες δεν αγοράστηκαν από άλλους τραπεζίτες και μεγαλορεντιέρηδες). Η UBS αγόρασε τελικά πάνω από 18 εκατ. μετοχές, οι οποίες στη συνέχεια πήραν «τα πάνω τους» στο χρηματιστήριο και κατάφερε να αποκομίσει μεγάλα κέρδη.

Η ...αλά ΠΑΣΟΚ αντιπολίτευση «κατηγόρησε» την κυβέρνηση για το εντελώς διαδικαστικό ζήτημα (αν και κατά πόσο ο «ανάδοχος μπορεί ή όχι να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου») και όχι για την ουσία. Και η ουσία βρίσκεται στο γεγονός της συνεχούς εκποίησης δημόσιας περιουσίας, κάτι για το οποίο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «σφυρίζει αδιάφορα».

Είναι απόλυτα φανερό πως η UBS, όπως και οποιαδήποτε άλλη τράπεζα, θα μπορούσε και μέσω τρίτων να είχε αγοράσει όσες μετοχές ήθελε και επιθυμούσε, κάτι το οποίο καμώνονται ότι αγνοούν οι ...υπερασπιστές της «διαφάνειας» του τζόγου. Με τον ίδιο φαρισαϊσμό το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, απαντώντας στις «αιτιάσεις», ανακοίνωσε: «Αυτοί που σήμερα σκανδαλολογούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα χρήματα του ελληνικού λαού που χάθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια από λάθη και παραλείψεις τους». Και μη χειρότερα...

ΠΤΕΛΕΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Καθυστερούν οι αποζημιώσεις

Πρόβλημα επιβίωσης δημιουργείται για τους ελαιοπαραγωγούς του Πτελεού Μαγνησίας, αφού τον Φλεβάρη του 2004 έγιναν μεγάλες ζημιές στις ελιές τους και ακόμα δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις. Να σημειωθεί ότι στην ημιορεινή αυτή περιοχή οι ελιές είναι μονοκαλλιέργεια.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Πτελεού «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» έστειλε υπόμνημα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και στον πρωθυπουργό, στην πρόεδρο της Βουλής, στους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές της Μαγνησίας, όπου τίθεται το πρόβλημα της καθυστέρησης της καταβολής των αποζημιώσεων. Οι αποζημιώσεις που είναι να δοθούν μέσω ΠΣΕΑ (Πολιτικής Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης) έχουν υπαχθεί σε ένα πρόγραμμα που του δόθηκε η ονομασία «ΦΡΟΣΤ» και όπως επίσης αναφέρεται στο υπόμνημα, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τους αρμόδιους για το τι γίνεται με την περίπτωσή τους.

ΕΑΣ ΛΗΜΝΟΥ
Την «πνίγουν» τα χρέη

Ανακοίνωση της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ

Ανακοίνωση για το οικονομικό αδιέξοδο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Λήμνου, εξέδωσε η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, στην οποία τονίζεται ότι η εξέλιξη αυτή «δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία", αλλά αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των ΣΥΝεταίρων τους, που στόχο έχει την εξαφάνιση της μικρομεσαίας αγροτιάς, την επικράτηση των νέων τσιφλικάδων και των πολυεθνικών». Η ΠΑΣΥ Λήμνου υπογραμμίζει την ευθύνη που φέρουν όλες οι μέχρι σήμερα διοικήσεις της ΕΑΣ, για τη σημερινή δεινή οικονομική της κατάσταση εξαιτίας των χρεών που απειλούν σήμερα να την «πνίξουν», αφού «έβαζαν πλάτη» όλα αυτά τα χρόνια για την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής, που, εκτός των άλλων, εξάρθρωσε πλήρως και τις αγροτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ