ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
28ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
Οι «μικρομηκάδες»... «αντεπιτίθενται»!

Αρχίζει στις 18/9 η ετήσια γιορτή των «μικρομηκάδων» στη Δράμα, δηλαδή το 28o Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους και το 11ο Διεθνές.

Στο φεστιβάλ, που θα λήξει στις 24/9, θα προβληθούν 79 ταινίες από 46 χώρες στο Διεθνές Διαγωνιστικό, 54 στο Ελληνικό Τμήμα και 12 ταινίες στο Πληροφοριακό. Στα αφιερώματα θα προβληθούν 15 επιλεγμένες ταινίες της τελευταίας πενταετίας από την «Εβδομάδα Κριτικής» του Φεστιβάλ των Καννών, 12 υποψήφιες ταινίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και οι βραβευμένες με το «Prix UIP ταινίες σε περιοδεία» της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Επίσης: 12 ταινίες περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Jameson Short Film Awards», 6 ταινίες το «Europe in shorts», 4 βραβευμένες το διαγωνιστικό ψηφιακής ταινίας του «British Council». Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους, θα προβληθεί η ταινία του Γιάνικ Χάστρουπ «Το παιδί που ήθελε να γίνει αρκούδα».

Στις 21/9 ο Παντελής Βούλγαρης συναντάται με νέους δημιουργούς. 19-20/9 οργανώνεται εργαστήριο με θέμα: «Ανάλυση σεναρίου μικρού μήκους». «Παρόν» και το κινούμενο σχέδιο με 4 ταινίες μαθητών της Δράμας, με καθοδήγηση του σκηνοθέτη Σπύρου Σιάκα.

Παράλληλες εκδηλώσεις: Θα τιμηθούν ο Παντελής Βούλγαρης και Κώστας Βουτσάς. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου απονέμει βραβείο Σεναρίου (3.000 ευρώ) για την καλύτερη διασκευή λογοτεχνικού έργου. Εκθεση για μεγάλους Ελληνες ηθοποιούς που υπηρέτησαν ραδιόφωνο, κινηματογράφο και θέατρο με εξώφυλλα του περιοδικού «Ραδιοπρόγραμμα», με διοργανωτή την ΕΡΤ. Εκδηλώσεις για τη λογοτεχνία, έκθεση έξι Δραμινών φωτογράφων, συναυλίες κ.ά.

Με τραγούδια στη Θεσσαλονίκη

Τα τραγούδια που έγραψαν και θα ερμηνεύσουν καταξιωμένοι δημιουργοί και ερμηνευτές στη δεύτερη βραδιά (9/10) του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Πρόκειται για δημιουργίες γραμμένες ειδικά για το Φεστιβάλ, που θ' ανταμώσουν με μελωδίες του Σταύρου Κουγιουμτζή σε αφιέρωμα που ετοιμάζουν οι Διονύσης Σαββόπουλος και Λίνα Νικολακοπούλου. Τραγουδούν: Παντελής Θεοχαρίδης, Ανδρέας Καρακότας, Μελίνα Κανά, Μαρία Κουγιουμτζή, Κώστας Μακεδόνας, Μανώλης Χατζημανώλης, Δ. Σαββόπουλος. Τα τραγούδια της 9/10 είναι τα εξής: «Λουδοβίκος» (Λουδοβίκος των Ανωγείων), «Μάγια Μελάγια» (των Στ. Κραουνάκη - Κ. Λειβαδά, ερμηνεύουν οι Στ. Κραουνάκης - Δήμητρα Γαλάνη), «Κάθε μέρα ένα τραγούδι» (Ν. Ζιώγαλας), «Αγιασμένα τραγούδια» (των Χρ. Νικολόπουλου - Μ. Ελευθερίου, ερμηνευτής Στ. Διονυσίου), «Μπλουζάκι» (των Στ. Κορκολή - Ν. Μωραΐτη, ερμηνεύει η Τ. Τσανακλίδου), «Τα μεγάλα παιδιά» (Μ. Φάμελλος), «Η Φάλαινα» (των Λ. Μαχαιρίτσα - Ισ. Σούση, ερμηνεύουν οι Λ. Μαχαιρίτσας - GROUP WC), «Καλύτερα» (των Γ. Σπανού - Μ. Αβατάγγελου, ερμηνεύει ο Ιορδ. Παύλου), «Αφύλαχτη πόλη» (των Στ. Σέμση - Μιχ. Μπουρμπούλη, ερμηνεύτρια η Μ. Σπυροπούλου), «Μια βραδιά στη Σαλονίκη» (των Αντ. Βαρδή - Β. Γιαννόπουλου, ερμηνεύει ο Γ. Βαρδής), «Πηγαίνω μόνος» (Φιλ. Πλιάτσικας). Επίσης θα παρουσιαστεί το τραγούδι που θα κερδίσει στην πρώτη διαγωνιστική βραδιά με τους νέους δημιουργούς.

  • Εισιτήρια για τις δυο βραδιές του Φεστιβάλ (5 και 10 ευρώ) προπωλούνται στα περίπτερα του Φεστιβάλ (ΔΕΘ), στα δισκοπωλεία της Θεσσαλονίκης «Blow up», «Πάτσης» και «Virgin» και στον κινηματογράφο «Ολύμπιον».
Καλό σου «ταξίδι» Λήδα

Πολύς κόσμος, συνάδελφοι, φίλοι, συνεργάτες, και κυρίως νέοι ηθοποιοί - μαθητές της, συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία τη Λήδα Τασοπούλου, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Συντετριμμένοι, αλλά με την αξιοπρέπεια που τους δίδαξε εκείνη όσο έδινε τον αγώνα της, η οικογένειά της, η μητέρα της, ο σύντροφός της και τα δυο της παιδιά, αποχαιρέτησαν την αγαπημένη τους, μην μπορώντας ακόμη να συνειδητοποιήσουν το γεγονός. Λιτή και σεμνή η τελετή, όπως σεμνή ήταν και η ίδια στη ζωή της. «Ησουν σεμνή, πνευματική, αφοσιωμένη στην τέχνη του θεάτρου» - είπε αποχαιρετώντας την ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Ανδρέας Βαρούχας. «Το υπηρέτησες με πάθος και συνέπεια. Σε χάνουμε Λήδα την ώρα που οι μεγάλοι ρόλοι περιμένουν να τους ξανασυναντήσεις πιο έμπειρη και πιο σοφή. Αν η μνήμη είναι πληγή - όπως λέει και ο ποιητής - είναι και παρηγοριά. Γιατί θα σε θυμόμαστε πάντα και θα τιμάμε την άρνησή σου στην ασχήμια και την αποστροφή σου στην εμπορευματοποίηση του θεάτρου, το πάθος σου για κάθε τι πνευματικό που εξυψώνει τον άνθρωπο και δίνει στη ζωή και το θέατρο το πραγματικό τους νόημα».

Σημαντική προσφορά

«Ούτε σπυρί στάρι στον κατακτητή»
«Ούτε σπυρί στάρι στον κατακτητή»
Σημαντικό τμήμα των συλλογών της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας, αποτελούν τα έργα του Γιώργου Γούλα. Ο γνωστός Καρδιτσιώτης δημιουργός δώρισε στα τέλη της δεκαετίας του '90 ένα αξιόλογο κομμάτι της ζωγραφικής του παραγωγής, το οποίο φιλοξενείται - μαζί με άλλες μικρότερες δωρεές του, αλλά και αγορές από το δήμο - στους εκθεσιακούς χώρους της Πινακοθήκης. Στο αφιέρωμα του «Ρ» (28/8) στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας δε συμπεριελήφθη η αναφορά στην παραπάνω συλλογή. Η ετεροχρονισμένη υποσημείωσή μας είναι ελάχιστο χρέος προς τον Γ. Γούλα, έναν δημιουργό που με το ήθος, τους αγώνες και τη ζωγραφική του ποιότητα, αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της νεοελληνικής τέχνης.

Σημειώνουμε ότι η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας παρουσίασε το 1996 παράλληλη τιμητική έκθεση του έργου του Κώστα Παύλου (Πωλ) και του Γιώργου Γούλα. Τα αγροτικά και λαογραφικά θέματα του κάμπου της Θεσσαλίας, αλλά και ένα πλούσιο έργο που αναφέρεται στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, είναι οι λαμπερές «ψηφίδες» του καθημερινού μόχθου και της ελπίδας.


Η. Μ.

Χωρίς ντροπή...

Με ανακοίνωση - έκθεση ιδεών απάντησε ο υφυπουργός Πολιτισμού σε χτεσινό δημοσίευμα πρωινής εφημερίδας, για τα τεράστια προβλήματα της Λυρικής Σκηνής. Λέγοντας ότι «η ΕΛΣ αποτελεί οργανισμό ύψιστης σημασίας για την πολιτιστική ζωή της χώρας» (η πολιτική του ΥΠΠΟ δε φαίνεται ότι το αναγνωρίζει) σημειώνει ότι «το κύριο και ουσιαστικό πρόβλημα δεν αφορά στη χρηματοδότησή της από το ΥΠΠΟ», δεν αναφέρει τα 3.300.000 ευρώ που, ενώ έπρεπε, δεν της έχει καταβάλει. Τη στιγμή που το μοναδικό ελληνικό λυρικό θέατρο είναι δέσμιο και άλλων ασφυκτικών προβλημάτων (άστεγη, ουσιαστικά χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή κλπ.) ο υφυπουργός λέει πως «δεν είναι δυνατόν οι εκπρόσωποι των φορέων να νομίζουν ότι μπορούν να προχωρούν σε οικονομικά ανοίγματα και να αναμένουν εσαεί από το κράτος να τα καλύπτει...». Μάλιστα, επικαλείται τη δεινή θέση των άνεργων, χαμηλοσυνταξιούχων και εργαζόμενων με το βασικό μισθό, που η κυβέρνησή του έχει καταδικάσει. Οπως έχει καταδικάσει και τη Λυρική. Οσο για το νέο κτίριο ...κύριος οίδε! Η λύση «Κεραμεικού, έχει σοβαρά μειονεκτήματα» και αναζητάται «κατάλληλο οικόπεδο 25-30 στρεμμάτων μέσα στην πυκνοδομημένη Αθήνα». Συγκροτήθηκε «ομάδα εργασίας» που μελετά και «θα παραδώσει το πρακτικό της...».

Βιβλίο «Δυτικά της Αθήνας»

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγάλεω διοργανώνει στο Αλσος (Ιερά Οδός) την 3η Εκθεση Βιβλίου «Δυτικά της Αθήνας» (έως 18/9). Η Εκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με τη συμμετοχή 52 εκθετών, που εκπροσωπούν όλους σχεδόν τους εκδοτικούς οίκους της χώρας. Η φετινή διοργάνωση αφιερώνεται στο περιβάλλον, στην οικολογία και την ανακύκλωση. Στην έκθεση παρουσιάζεται και το παραμύθι «Το όνειρο του Μανολάκη», το οποίο έγραψε μαθητής Δημοτικού Σχολείου του Αιγάλεω, αποσπώντας το 1ο βραβείο του αντίστοιχου διαγωνισμού που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ