ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Χωρίς Σουνίτες, «προχωρά» το προσχέδιο Συντάγματος

Τις σουνιτικές ενστάσεις και αντιρρήσεις συμμερίζεται και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου που χαρακτήρισε το «προσχέδιο Συντάγματος συνταγή χάους»

Διαδήλωση σουνιτών κατά του «Συντάγματος»

Associated Press

Διαδήλωση σουνιτών κατά του «Συντάγματος»
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Εντελώς απαράδεκτο» χαρακτήρισε η μεγαλύτερη σουνιτική πολιτική παράταξη το «συνταγματικό προσχέδιο» που ενέκριναν σιίτες και Κούρδοι βουλευτές. Προϊδεάζοντας για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, το Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα προειδοποίησε ότι «υπάρχουν άρθρα στο προσχέδιο που ανοίγουν την πόρτα στο άγνωστο». Περί «συνταγής χάους» έκανε λόγο και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος δε φαίνεται να συμμερίζεται την ικανοποίηση και τα ευχολόγια της Ουάσιγκτον αλλά και της ΕΕ. Εντός Ιράκ, τα πνεύματα πλέον αρχίζουν να οξύνονται επικίνδυνα μεταξύ εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων.

Το «συνταγματικό προσχέδιο» κατατέθηκε με τις υπογραφές των σιιτών και των Κούρδων μελών της συντακτικής επιτροπής, στο Κοινοβούλιο την Κυριακή, μετά από άλλον ένα γύρο άκαρπων διαβουλεύσεων με τους σουνίτες εκπροσώπους. Αν και δε διεξήχθη καμία ψηφοφορία, η συντριπτική πλειοψηφία σιιτών και Κούρδων βουλευτών εξασφάλισε την έγκρισή του και προχώρησε σε σύντομη παρουσίαση προς τους δημοσιογράφους.

Ο Κούρδος «Πρόεδρος» Τζαλάλ Ταλαμπανί, όπως και ο σιίτης «πρωθυπουργός» Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι, υπεραμύνθηκαν του περιεχομένου του «Συντάγματος», επιμένοντας ότι εκφράζει το σύνολο του ιρακινού λαού και διαβεβαιώνοντας ότι «οι επιμέρους συζητήσεις θα συνεχιστούν». Ο Ταλαμπανί προσπάθησε, επίσης, να διασκεδάσει τη δυσαρέσκεια των αραβικών ηγεσιών εξαιτίας της ύπαρξης άρθρου που διαχωρίζει τον αραβικό από τον κουρδικό πληθυσμό του Ιράκ, κατατάσσοντάς τους σε διαφορετικά έθνη. Ο Τζαφάρι, από την άλλη, αποπειράθηκε να διαχωρίσει «τα μέλη του Μπάαθ που εμπλέχτηκαν σε εγκλήματα με όσους δεν ενεπλάκησαν», καταλήγοντας στη διαβεβαίωση ότι δε θα υπάρξουν διώξεις απέναντι στους δεύτερους.

Να υπερασπίσει «την κυβέρνηση Τζαφάρι» αλλά και το νεότευκτο «Σύνταγμά» της έσπευσε ο Αμερικανός «υπερπρέσβης» Ζαλμάι Κχαλιζάντ, ο οποίος, άλλωστε, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις. Σουνίτες αξιωματούχοι κατήγγειλαν, μάλιστα, ότι δέχτηκαν εντονότατες πιέσεις από τον Κχαλιζάντ να «συμμορφωθούν». Ο ίδιος, πάντως, ανεπηρέαστος θριαμβολογούσε ότι «το ιρακινό Σύνταγμα είναι το προοδευτικότερο στον μουσουλμανικό κόσμο». Ικανοποίηση εξέφρασαν η ΕΕ αλλά και ο Αμερικανός Πρόεδρος, καλώντας τους Ιρακινούς «να συμμετάσχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες ενόψει του σχετικού δημοψηφίσματος στις 15 Οκτώβρη».

Κλιμακώνεται η σουνιτική οργή

Αντίθετα, την ανησυχία τους για το μέλλον δεν έκρυβαν οι σουνίτες αξιωματούχοι. Η αντίθεσή τους εστιάζεται στον τρόπο λειτουργίας και δομής της Ομοσπονδίας, στον ασαφή ορισμό της αραβικής ταυτότητας και στην απαγόρευση του κόμματος Μπάαθ του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο γραμματέας του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος, του μεγαλύτερου σουνιτικού κόμματος, μιλώντας ουσιαστικά και εκ μέρους των υπολοίπων πολιτικών σουνιτικών δυνάμεων, κατέστησε σαφές ότι «απορρίπτονται ρητά συγκεκριμένα άρθρα του συντάγματος». Ο Τάρεκ αλ Χασέμι, αν και δεν ανακοίνωσε διακοπή των συνομιλιών ή κάτι παρόμοιο, εκτίμησε ότι το κείμενο που κατατέθηκε είναι «προϊόν εκλογικής συνεννόησης σουνιτών και Κούρδων και όχι πολιτικής συναίνεσης», καταγγέλλοντας ότι οι σουνίτες είχαν μικρότερο ρόλο από τους «απλούς συμβούλους επιχειρήσεων».

Ταυτοχρόνως, μεταξύ των απλών σουνιτών η ένταση κλιμακώνεται καθημερινά. Εκτός από το θέμα του «Συντάγματος», που οδήγησε αρκετούς στους δρόμους του Τικρίτ και άλλων πόλεων της επαρχίας αλ Ανμπάρ για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους, οργή έχει προκαλέσει η εύρεση καθημερινά ολοένα και περισσότερων σορών σουνιτών εκτελεσμένων από αγνώστους. Αλλα 15 πτώματα βρέθηκαν σε διάφορα σημεία της αλ Ανμπάρ, ενώ αγανάκτηση και θρήνος σημάδεψε την κηδεία των 36 σουνιτών που βρέθηκαν εκτελεσμένοι, νοτίως της Βαγδάτης, την περασμένη βδομάδα.

Η σουνιτική θρησκευτική και πολιτική ηγεσία κατηγορεί πλέον ανοιχτά τις δυνάμεις ασφαλείας που κυριαρχούνται από σιίτες αλλά και την παραστρατιωτική ομάδα «Μπαντρ», του σιιτικού «Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», για «εν ψυχρώ δολοφονίες που στοχεύουν να προκαλέσουν εμφύλια ένταση». Της σουνιτικής οργής γλιτώνει ο σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ και οι οπαδοί του, που έχουν σαφώς απορρίψει τις «διώξεις» κατά σουνιτών αλλά και το «σχέδιο συντάγματος».

Εν ψυχρώ εκτέλεση δημοσιογράφου

Νεκρός από τουλάχιστον 5 σφαίρες Αμερικανών στρατιωτών στο στήθος και στο κεφάλι έπεσε, την Κυριακή, στη συνοικία Χέι αλ Αντιλ της Βαγδάτης, ο Ιρακινός ηχολήπτης του πρακτορείου «Reuters», Ουαλίντ Κχάλεντ. Ο Κχάλεντ, μαζί με τον εικονολήπτη Κάιντερ Κχάντιμ, είχε σπεύσει στην περιοχή για να καλύψει ανταρτική επίθεση κατά αστυνομικής φάλαγγας, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 2 αστυνομικοί και να τραυματιστούν αρκετοί.

Ανευ προειδοποιήσεων ή ξεκάθαρης αιτίας, Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον τους, σκοτώνοντας τον Κχάλεντ και τραυματίζοντας τον εικονολήπτη Κχάντιμ, τον οποίο και συνέλαβαν! Χτες, ένα 24ωρο μετά, παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες του «Reuters» αλλά και διεθνών δημοσιογραφικών οργανισμών, τα κατοχικά στρατεύματα αρνούνταν να απελευθερώσουν το δημοσιογράφο αλλά και να ανακοινώσουν το λόγο κράτησής του. Η δολοφονία του Κχάλεντ ανέβασε σε 66 τους νεκρούς δημοσιογράφους, καθιστώντας την κατοχή στο Ιράκ ως την «πλέον αιματηρή σύρραξη για τα ΜΜΕ ακόμη και από τον πολύχρονο πόλεμο στο Βιετνάμ», επισήμαναν δημοσιογραφικές ενώσεις.


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξυμένα τα πνεύματα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Η ένταση που πυροδότησε η εκτέλεση πέντε Παλαιστινίων «υπόπτων» κατά τη διάρκεια ισραηλινής εισβολής στην Τουλκαρέμ την περασμένη βδομάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, μετά και από την επίθεση αυτοκτονίας, την Κυριακή, στην Μπεερσεβά. Την ευθύνη για την επίθεση στην πόλη του ισραηλινού νότου ανέλαβαν οι οργανώσεις «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα» και «Τζιχάντ», διευκρινίζοντας ότι είναι η απάντηση για την εισβολή στην Τουλκαρέμ. Συμπλήρωσαν ότι προτίθενται να συνεχίσουν να τηρούν «την κατάπαυση του πυρός» αρκεί το ίδιο να πράξει και ο ισραηλινός στρατός.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν 40 άτομα, εκ των οποίων 2 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για τους φύλακες ασφαλείας του σταθμού λεωφορείων που έγινε στόχος. Παράλληλα, σύγχυση επικρατεί όσον αφορά στην ταυτότητα του καμικάζι, καθώς Ισραηλινός στρατός, ανώτερα και κατώτερα στελέχη των παλαιστινιακών οργανώσεων που ανέλαβαν την ευθύνη διαφωνούν.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, πάντως, άδραξε την ευκαιρία για να επαναλάβει την πάγια κυβερνητική στάση περί «παγώματος κάθε προσπάθειας εφαρμογής του οδικού χάρτη όσο δε διαλύονται οι παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα με τις δημόσιες εκκλήσεις για «άμεση προώθηση του οδικού χάρτη», που απηύθυνε ο ύπατος αντιπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος συναντήθηκε με τους Αριέλ Σαρόν και Αχμάντ Κορέι.

Ο Κορέι, από την πλευρά του, προειδοποίησε την ισραηλινή ηγεσία ότι η εμμονή της στην εποικιστική πολιτική και η άρνησή της να προχωρήσει σε περαιτέρω αποχωρήσεις από τα κατεχόμενα εδάφη αποκλείουν κάθε πιθανότητα ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και πυροδοτούν ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Ο Αριέλ Σαρόν, πάντως, δε φάνηκε να πτοείται δηλώνοντας κατηγορηματικά, για άλλη μια φορά, ότι τα μεγάλα εποικιστικά μπλοκ της Δυτικής Οχθης θα παραμείνουν υπό ισραηλινό έλεγχο και θα ενταχθούν στο «διαχωριστικό τείχος» που ανεγείρεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Με εξίσου μεγάλη ταχύτητα συνεχίζεται και η κατεδάφιση των κατοικιών των εποίκων στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης, χτες, υπό αυστηρή ισραηλινή στρατιωτική προστασία, απομακρύνθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας οι 250 κάτοικοι του χωριού Ντουλουίγια, οι οποίοι είναι μέλη οικογενειών που συνεργάστηκαν με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις. Οπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, οι συνεργάτες του θα εγκατασταθούν σε ισραηλινό έδαφος και θα λάβουν τις ίδιες αποζημιώσεις με τους εποίκους.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ