ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΕΜΠΟΡΟΙ
Μπλόκο στο ωράριο του κεφαλαίου

Στη δυναμική αντίδραση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων και των μικρεμπόρων «σκόνταψε» το περασμένο Σάββατο η απόφαση των πολυεθνικών του εμπορίου να βάλουν σε εφαρμογή το νέο διευρυμένο ωράριο, που πρόσφατα τους δώρισε η κυβέρνηση. Με τρεις ταυτόχρονες κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι ταξικές δυνάμεις των εμποροϋπαλλήλων, έχοντας στο πλευρό τους τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, απέκλεισαν υποκαταστήματα των «Καρφούρ» και «Βασιλόπουλος». Οι δυο μεγαλοεταιρίες του λιανικού εμπορίου συγκαταλέγονται στις τέσσερις που αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή την κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση από το περασμένο Σάββατο, ενώ άμεσα αναμένεται και οι υπόλοιπες πολυεθνικές να κάνουν χρήση του ευνοϊκού για τα κέρδη τους μέτρου.

Οι αποκλεισμοί των καταστημάτων αποτελούν συνέχεια των κοινών αγώνων που όλο το προηγούμενο διάστημα ανέπτυξαν οι εμποροϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρέμποροι, ενάντια στην παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου. Οι κοινές απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις, η δημιουργία Συντονιστικών Αγώνα ΕΒΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας με στόχο να προωθηθεί η συμμαχία με τους εργαζόμενους στο εμπόριο και η διαμόρφωση κοινού πλαισίου αιτημάτων αποτελούν τη στέρεα βάση του κοινού μετώπου ενάντια στον κοινό αντίπαλο.

Αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης και διευρύνοντας ακόμα περισσότερο την κοινή δράση, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικρέμποροι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν το νέο ωράριο να εφαρμοστεί στην πράξη. Με τα αιτήματα των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών τους, θα συνεχίσουν τη μάχη, αποκαλύπτοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών στην καθιέρωση του νέου, εξαντλητικού ωραρίου.

Η εμπειρία από το ήδη διευρυμένο ωράριο που καθιέρωσε με υπουργική απόφαση το ΠΑΣΟΚ το 1997 - με τη σύμφωνη μάλιστα γνώμη της ΓΣΕΕ και της ΟΙΥΕ - καταρρίπτει κάθε δημαγωγικό επιχείρημα της κυβέρνησης για τη βελτίωση του τζίρου των μικρών και την αύξηση της απασχόλησης. Ευνοημένο και από το προηγούμενο ωράριο βγήκε μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, καθώς επιταχύνθηκε η συγκέντρωση του λιανικού εμπορίου σε ακόμα λιγότερα χέρια, σε βάρος των μικρών ΕΒΕ. Εντάθηκε η εκμετάλλευση των εργαζομένων, με τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και τη διεύρυνση της απλήρωτης δουλιάς. Η κατανάλωση δεν αυξήθηκε, επειδή ακριβώς δεν εξαρτάται από το πόσες ώρες θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα, αλλά από τα λαϊκά εισοδήματα, που επιδεινώνονται χρόνο με το χρόνο.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα στη διεύρυνση του ωραρίου, στοχεύοντας στην πλήρη απελευθέρωσή του. Μαζί με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη γενίκευση των εργασιακών σχέσεων-λάστιχο, προωθεί την εξουθένωση των εργαζομένων και τον αφανισμό των μικρεμπόρων, προς όφελος των κερδών μιας χούφτας πολυεθνικών.

«ΚΑΡΦΟΥΡ» ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Στο κενό οι απειλές εργοδοσίας - Αστυνομίας

Αποφασισμένοι να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί τα μεγαθήρια του εμπορίου δήλωσαν οι εργαζόμενοι και οι ΕΒΕ που απέκλεισαν το κατάστημα

Οταν η Αστυνομία δεν κατάφερε να απωθήσει τους εργαζόμενους, πήρε θέση μέσα στο κατάστημα, για να διασφαλίσει τα εργοδοτικά συμφέροντα
Οταν η Αστυνομία δεν κατάφερε να απωθήσει τους εργαζόμενους, πήρε θέση μέσα στο κατάστημα, για να διασφαλίσει τα εργοδοτικά συμφέροντα
«Θα καταργήσουμε το νόμο τους στην πράξη»! Αυτή τους την απόφαση έβαλαν αποφασιστικά σε εφαρμογή το περασμένο Σάββατο εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, επιβάλλοντας από τις 4 το απόγευμα τον αποκλεισμό ενός από τα καταστήματα της μεγάλης πολυεθνικής επιχείρησης «ΚΑΡΦΟΥΡ», στην οδό Κηφισίας. Στις υπηρεσίες της πολυεθνικής - που κράτησε μέχρι τις 8 το βράδυ τους εργαζόμενους στο κατάστημα, αρνούμενη να κατεβάσει ρολά - διατάχθηκαν από την κυβέρνηση για ...την «προστασία» της 4 κλούβες με διμοιρίες των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας.

Οι συγκεντρωμένοι, γύρω στις 4.00 μ.μ., πήραν θέση μπροστά στις πόρτες του σούπερ μάρκετ. Η ντουντούκα έδινε συνεχώς τα συνθήματα και οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, με μια φωνή, δε σταμάτησαν λεπτό να φωνάζουν: «Το ωράριό σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «35ωρο, 7ωρη δουλιά όχι άλλα κέρδη για τα αφεντικά». Στις 4.35 διμοιρία των ΜΑΤ προσπάθησε να απωθήσει τους εργαζόμενους από τις εισόδους, αλλά μπροστά στην αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων κάνει πίσω. Λίγο αργότερα εμφανίστηκαν και νέες διμοιρίες των αστυνομικών. Οι εργαζόμενοι σφίγγουν ακόμα περισσότερο την αλυσίδα τους.

Γύρω στις 6.00 μ.μ. η διεύθυνση σε ανοιχτή συνεννόηση με τους επικεφαλής της Αστυνομίας που μπαινόβγαιναν στο κατάστημα, αποφασίζουν αντί για «πελάτες» να βάλουν στο σούπερ μάρκετ διμοιρίες των ΜΑΤ από άλλη πόρτα. Η αστυνομική περικύκλωση δεν πτοεί τους συγκεντρωμένους που δεν κάνουν ούτε στιγμή πίσω. Μέσα στο σούπερ μάρκετ, μέχρι τις 8 το βράδυ, οπότε και η επιχείρηση αναγκάστηκε να κλείσει, περιφέρονταν μόνο αστυνομικοί.

Ενωμένοι και αποφασισμένοι. Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοικαι μικροί έμποροι συνεχίζουν τον κοινό αγώνα ενάντια στον κοινό αντίπαλο
Ενωμένοι και αποφασισμένοι. Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοικαι μικροί έμποροι συνεχίζουν τον κοινό αγώνα ενάντια στον κοινό αντίπαλο
Οι συγκεντρωμένοι με τη λήξη της κινητοποίησης κατέβηκαν συντεταγμένα στην Κηφισίας και πραγματοποιούν συμβολική κατάληψη του δρόμου για 5 λεπτά, καλώντας: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη». Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Νομικής Υποστήριξης της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», αποτελούμενη από τους Κώστα Τουμασάτο, Μάκη Παρέντη και Γιάννη Κοντέα.

«ΚΑΡΦΟΥΡ» ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με συμπαραστάτες τους καταναλωτές

Την αποδοχή των εργαζόμενων, αλλά και όσων βρέθηκαν στο κατάστημα για τα ψώνια τους, συνάντησε η κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων και των μικρών ΕΒΕ στο «Καρφούρ» της Θεσσαλονίκης

Motion Team

Την αποδοχή των εργαζόμενων, αλλά και όσων βρέθηκαν στο κατάστημα για τα ψώνια τους, συνάντησε η κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων και των μικρών ΕΒΕ στο «Καρφούρ» της Θεσσαλονίκης
Με δίωρο αποκλεισμό του καταστήματος της «ΚΑΡΦΟΥΡ» στο εμπορικό κέντρο «Μακεδονία» στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο αντέδρασαν στο διευρυμένο ωράριο που πρώτες απ' όλες έβαλαν σε εφαρμογή οι πολυεθνικές. Το περασμένο Σάββατο, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ, οι εμποροϋπάλληλοι με μπροστάρη το ΠΑΜΕ έστησαν μπλόκο στην είσοδο και άπλωσαν μαύρο πανί μπροστά από τα ταμεία του καταστήματος.

Με πανό, σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, απαίτησαν «ανθρώπινο ωράριο, ανθρώπινη δουλιά».

Εδειξαν το δρόμο του αγώνα ως το μόνο δρόμο μέσα από τον οποίο μπορούν να ανατρέψουν στην πράξη τη βάρβαρη επίθεση και κάλεσαν εργαζόμενους και καταναλωτές να σταθούν στο πλάι τους. Οι ίδιοι ξεκαθάρισαν πως δε θα σταματήσουν την πάλη μέχρι να αποτρέψουν την κατάργηση του 8ωρου, τις ελαστικές μορφές εργασίας, τη διεύρυνση του ωραρίου.

Με την ντουντούκα στο χέρι η πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Σοφία Καλαντίδου απευθυνόταν στους εργαζόμενους που εκείνη την ώρα είχαν πάει να κάνουν τις αγορές τους. «Οι μεγάλες πολυεθνικές θέλουν να αλώσουν το λιανικό εμπόριο. Εμάς τους εργαζόμενους μας πληρώνουν με μερικά ψωροευρώ και απαιτούν να μας έχουν στη διάθεσή τους όλη την ημέρα. Ζητάμε τη δική σας συμπαράσταση γιατί κι εσείς αντιμετωπίζεται την ακρίβεια, τα χαμηλά μεροκάματα, τις ελαστικές μορφές εργασίας και την ανεργία».

Οσοι βρίσκονταν στο εσωτερικό του καταστήματος χειροκροτούσαν και όσοι εκείνη την ώρα έφταναν για τις αγορές τους άφηναν τα καροτσάκια σε ένδειξη συμπαράστασης. Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού ήταν οι «παραφωνίες» στην ομόφωνη θέση των εργαζομένων πως «το μέλλον τους δεν είναι ελαστικό».

«ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ»
Εβαλαν αγωνιστικό λουκέτο

Ρολά αναγκάστηκε να κατεβάσει γύρω στις 6 το απόγευμα η διεύθυνση του σούπερ μάρκετ της αλυσίδας «Βασιλόπουλος» στο ύψος του Φιξ στην Πατησίων, μετά την αποφασιστική παρέμβαση των εργαζομένων, οι οποίοι από τις 4 περίπου το μεσημέρι απέκλεισαν τις πόρτες του καταστήματος. Η διμοιρία των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας και τα περιπολικά που επιστρατεύτηκαν από την κυβέρνηση για λογαριασμό του επιχειρηματία, δεν τόλμησαν να απειλήσουν τους εργαζόμενους. Το άδειο από πελάτες κατάστημα, που ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο κάλεσμα των εργαζομένων να στηρίξουν τον αγώνα τους, ανάγκασε τη διεύθυνση να το κλείσει λίγη ώρα μετά το δυναμικό αποκλεισμό.

Πάνω: Στη βιτρίνα του σούπερ μάρκετ, η διεύθυνση του σούπερ μάρκετ έσπευσε να διαφημίσει το δώρο της κυβέρνησης προς το εμπορικό κεφάλαιοΚάτω: Λίγη ώρα μετά τον αποκλεισμό της εισόδου, η εργοδοσία υποχρεώθηκε να κλείσει το κατάστημα
Πάνω: Στη βιτρίνα του σούπερ μάρκετ, η διεύθυνση του σούπερ μάρκετ έσπευσε να διαφημίσει το δώρο της κυβέρνησης προς το εμπορικό κεφάλαιοΚάτω: Λίγη ώρα μετά τον αποκλεισμό της εισόδου, η εργοδοσία υποχρεώθηκε να κλείσει το κατάστημα
Συνεχίζει να προκαλεί η κυβέρνηση

Δικηγόροι της μεγαλοεργοδοσίας οι Σιούφας - Παπαθανασίου

Μπροστά στις έντονες αντιδράσεις των εμποροϋπαλλήλων, μετά τις πρώτες απόπειρες των πολυεθνικών να επιβάλουν το διευρυμένο ωράριο, η κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί. Με δηλώσεις που έκαναν προχτές οι επικεφαλής του υπουργείου Ανάπτυξης, επαναλαμβάνονται οι πέρα για πέρα κάλπικοι ισχυρισμοί ότι από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχετικό νόμο - και από τις οποίες οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι γιγαντιαίες μονάδες στο χώρο του εμπορίου και οι μεγαλοεργοδότες - «θα ωφεληθούν όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις (μικρές, μεσαίες, μεγάλες), οι παραγωγικές ομάδες, οι εργαζόμενοι και, βέβαια, οι πολίτες καταναλωτές. Πολύ σύντομα τα οφέλη αυτά θα είναι χειροπιαστά για όλους».

Επιπλέον, ο υπουργός και ο υφυπουργός Δ. Σιούφας και Γ. Παπαθανασίου, επιχειρώντας προφανώς να αποπροσανατολίσουν τους μη γνωρίζοντες σχετικά με τις συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης που επικρατούν στο εμπόριο, με τον πλέον προκλητικό τρόπο υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Απασχόλησης έχει δώσει... οδηγίες στις Επιθεωρήσεις Εργασίας για «αυστηρή εποπτεία και συστηματικούς ελέγχους ώστε να υπάρχει πλήρης προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο εμπόριο»!

Η κοροϊδία είναι ολοφάνερη, αφού, έχοντας ήδη ψηφίσει το νόμο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, έχουν προκαταβολικά προσφέρει άλλοθι και λύνουν τα χέρια στους εργοδότες να εντείνουν ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, κάνοντας το ωράριο κυριολεκτικά λάστιχο, ανάλογα με τα συμφέροντα και τις ανάγκες που επιβάλλει η κερδοφορία των επιχειρήσεών τους. Από αυτή την άποψη και με δεδομένο ότι μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους μέχρι (τουλάχιστον) δέκα ώρες την ημέρα, ο καθένας καταλαβαίνει ότι τα περί... αυστηρότητας των ελέγχων και διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων δεν είναι τίποτα περισσότερο από προπαγανδιστικές κορόνες, που σκοπό έχουν να θολώσουν τα νερά γύρω από τους στόχους των νέων ρυθμίσεων.

Τέλος, στη μακροσκελή προπαγανδιστική τους δήλωση τα δύο στελέχη της κυβέρνησης, επικαλούμενοι τη διασφάλιση της ...«νομιμότητας», απειλούν, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλει με κάθε τρόπο την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Αναλαμβάνοντας, μάλιστα, αυτόκλητα το ρόλο του δικηγόρου των μεγαλοεργοδοτών, επικαλούνται τα «νόμιμα δικαιώματα» των τελευταίων, αδιαφορώντας προφανέστατα και προκλητικά για το δικαίωμα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλιάς. Δικαίωμα, που καταστρατηγείται από τις κυβερνητικές πολιτικές της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και θυσιάζεται στο βωμό των κερδών των μονοπωλίων.

Σε κοινό μέτωπο διεκδικούν:
  • Κατάργηση των αντεργατικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
  • Ενιαίο και συνεχές ωράριο υποχρεωτικό για όλα τα καταστήματα, που να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες την εβδομάδα, με τρία απογεύματα κλειστά.
  • Πλήρη και σταθερή εργασία, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, κατάργηση ωρομίσθιου και μερικής απασχόλησης.
  • Κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
  • 1.200 ευρώ πρώτο μισθό, 960 ευρώ κατώτατη σύνταξη.
  • Αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης.
  • Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια στους εργαζόμενους και επαγγελματίες, χωρίς καμιά επιβάρυνση των Ασφαλιστικών Ταμείων.
  • Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ