Associated Press |
Σε μια από τις τελευταίες παραστάσεις στην ευρωπαϊκή περιοδεία |
Ο Ιμπραήμ Φερέρ συνεργάστηκε με μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα της κουβανέζικης μουσικής, ενώ το 1998 έγραψε τα 12 από τα 14 τραγούδια των «Μπουένα Βίστα Σόσιαλ Κλαμπ». Είχε προηγηθεί μια σπουδαία καριέρα 55 και πλέον χρόνων και το αγαπημένο του είδος ήταν το μπολέρο, μια μελωδική απαλή μουσική που μιλάει για όλες τις εκφάνσεις της ζωής, τις χαρές και τις λύπες της, τις απογοητεύσεις της και τις επιτυχίες της.
Γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1927 στο Σαντιάγκο ντε Κούβα και άρχισε να τραγουδάει επαγγελματικά από 14 χρόνων. Στη δεκαετία του 1950 ήταν γνωστός σε ολόκληρη την Κούβα. Το 1957 εμφανίστηκε με τον θρυλικό Κουβανό μουσικό Μπένι Μορ και στη συνέχεια συνεργαζόταν για πολλά χρόνια με το συγκρότημα «Λος Μποσούκος» του Πάτσο Αλόνσο.
Ο δίσκος με τον τίτλο του συγκροτήματος που τον έκανε διεθνώς γνωστό, το «Μπουένα Βίστα Σόσιαλ Κλαμπ» κέρδισε το βραβείο Γκράμι το 1998. Το ίδιο βραβείο κέρδισε και προσωπικά ο Φερέρ για το δίσκο του με μουσική σάλσα Μπουένος Χερμάνος αν και δεν μπόρεσε να παραστεί στην τελετή απονομής των βραβείων, αφού οι Αμερικανοί δεν του επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα.
Ο Φερέρ, πάντα χαμηλών τόνων, στήριξε την πολιτιστική κληρονομιά της Κούβας και εντελώς αθόρυβα πρόσφερε σημαντικά έσοδα σε πολιτιστικά ινστιτούτα του νησιού για την ανάπτυξη της πολιτιστικής εκπαίδευσης όλων των μορφών τέχνης και είχε τιμηθεί από την κυβέρνηση της Κούβας με το παράσημο «Φέλιξ Βαρέλα» και από τον Επαναστατικό Στρατό.
Πάντα αισθανόταν και δημιουργούσε για το λαό του και ήταν κοντά στη σύζυγό του Καριδάδ και τα εννέα του παιδιά. Τελευταία δούλευε έναν ακόμα δίσκο με μπολέρο, τον οποίο είχε σχεδόν ολοκληρώσει και σύμφωνα με τον συνεργάτη του βραζιλιάνο Ντανιέλ Φλοριστάνο, μπορεί να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα.
Πρέπει να πούμε, επίσης, ότι μέσα στο 2003 «έφυγαν», δύο ακόμη μέλη του θρυλικού συγκροτήματος ο πιανίστας Ρούμπεν Γκονζάλεζ και ο κιθαρίστας Κομπάι Σεγκούντο.
Αλλη μια δυσάρεστη είδηση για τον πολιτισμό της Κούβας, ήταν και η απώλεια χτες του συνθέτη και ιδρυτή της κουβανικής «νέας τρόβας», του Νοέλ Νίκολα, σε ηλικία 58. Ο Νίκολα είχε επίσης βραβευτεί με το βραβείο «Φ. Βαρέλα», ήταν ο δημιουργός πάνω από 350 συνθέσεων αυτού του είδους μουσικής και είχε συνεργαστεί με τους πολύ γνωστούς μουσικούς, Πάμπλο Μιλανέζ και Σίλβιο Ροντρίγκεζ.
Πρόβλημα χώρου για τα ευρήματα, αλλά και χαμηλή επισκεψιμότητα, αντιμετωπίζει το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αργους και ενώ θα περίμενε κανείς πως η επίσκεψη του υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη, στην πόλη την Παρασκευή θα λειτουργούσε θετικά ως προς την επίλυση των παραπάνω, ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν μάλλον «κωμικοτραγικό»: Ο υφυπουργός είπε στον δήμαρχο να βρει χώρο τουλάχιστον 20 στρεμμάτων για νέο μουσείο και νέες αποθήκες, ενώ, για την επισκεψιμότητα τον ...«συμβούλεψε» να διοργανώσει «Νύχτες Μουσείων»!
Εκτός, όμως, από το οξυμένο πρόβλημα των αρχαιολογικών αποθηκών, λόγω και των πολλών σωστικών ανασκαφών, το Αργος περιμένει εδώ και χρόνια την «ενεργοποίηση» του προγράμματος ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του. Ο υφυπουργός «ζήτησε από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ συνολικό σχεδιασμό με ορίζοντα 5 ετών, προς το σκοπό της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του Αργους», κάτι που «μυρίζει» κέρδισμα χρόνου ή λειψή «ενοποίηση» στο «πρότυπο» της Αθήνας.
Το μόνο που φαίνεται να πηγαίνει καλά είναι το αρχαίο θέατρο, το οποίο αναστηλώθηκε και ήδη από πέρυσι φιλοξενεί παραστάσεις. Εξάλλου, σε ένα μήνα αναμένεται να δημοπρατηθεί η αποπεράτωση του εσωτερικού των στρατώνων του Καποδίστρια, για να στεγάσει το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης. Το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου τον Ιούνη με προϋπολογισμό 1,97 εκατ. ευρώ και θα εκτελεστεί από το δήμο.
Με «ανατρεπτική» διάθεση, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου προσφέρει νέες ροκ μουσικές εμπειρίες, αύριο, στη Σάμο και την Παρασκευή στη Λίμνη Ευβοίας. Η φετινή περιοδεία του με τίτλο «Νύχτες για ένα γάτο και ...πέντε σειρήνες» κομίζει μια μεγάλη έκπληξη, καθώς ο δημοφιλής ρόκερ, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια ενεργού παρουσίας, «αποχωρίζεται» τον γνωστό ηλεκτρικό του ήχο. Με την πάντα σπουδαία ερμηνεία του να συνοδεύεται από πιάνο, κιθάρα, κοντραμπάσο, βιολί και κρουστά, ο Β. Παπακωνσταντίνου επιχειρεί τη δική του μουσική «ανατροπή», σκορπώντας δυνατές συγκινήσεις.
Ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος μαζί με την Ορχήστρα του Δρόμου θα παρουσιάσει τη μουσική του σε δύο συναυλίες, αύριο στους Φούρνους, και την Παρασκευή 12 του Αυγούστου στο Μαραθόκαμπο - Θέατρο Ορμου. Συμμετέχει η πενταμελής μπάντα πνευστών τα Χαλκέντερα Χάλκινα του Φώντα Τζαννίνη και τραγουδούν η Γιώτα Νέγκα και η Σοφία Παπάζογλου. Ωρα έναρξης συναυλιών: 9 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κυρίως τα νέα τραγούδια του συνθέτη από τον δίσκο «Πέμπτη Απόγευμα».
Ενα από τα κορυφαία έργα του Αισχύλου, που στρέφεται εναντίον της τυραννίας και της βίας, την τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης», παρουσιάζει το Θεσσαλικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου και με τον ίδιο να ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο, σήμερα στην Ξάνθη, αύριο στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα και την Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη.
Μετάφραση: Οδυσσέας Νικάκης, β΄ σκηνοθέτης: Σοφοκλής Πέππας, σκηνικά - κοστούμια: Φαίδων Πατρικαλάκις, χορογραφίες: Αγγελική Στελλάτου, μουσική: Γιούρι Στούπελ, φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα.
Παίζουν: Προμηθέας: Κώστας Καζάκος, Ιώ: Φιλαρέτη Κομνηνού, Ερμής: Κωνσταντίνος Καζάκος, Ωκεανός: Βασίλης Κολοβός, Ηφαιστος: Δημήτρης Ναζίρης, Κράτος: Χρήστος Κάλλοου, Βία: Κατερίνα Φωτιάδη. Χορός 16 Ωκεανίδων: Αδριανή Τουντοπούλου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Κατερίνα Φωτιάδη, Μαρία Συριανού, Μαρία Συκιανάκη, Χρύσα Παπά, Γιολάντα Μπαλαούρα, κ.ά.