Τρίτη 9 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αναλαμβάνουν βαρύτατες ευθύνες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τις προάλλες ο Ολλανδός διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Γκέρχαρντ Μπακ, η ISAF, η πολυεθνική δύναμη υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, η οποία φρουρεί μέχρι τώρα την Καμπούλ, θα αναλάβει την ασφάλεια «ολόκληρου του Αφγανιστάν». Και δεν είπε μόνον αυτά ο στρατηγός. Τόσο αυτός, όσο και ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ, Τούρκος Χικμέτ Τσετίν (η Τουρκία ανέλαβε πρόσφατα την ηγεσία της ISAF από την Ιταλία), τόνισαν ότι χρειάζεται αλλαγή στους «κανόνες εμπλοκής» των ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων.

Σημειώνουμε τα παραπάνω, γιατί - εκτός των άλλων - στην ISAF μετέχει και ελληνική στρατιωτική δύναμη, η οποία, μάλιστα, πρόκειται να ενισχυθεί μέσα στο φθινόπωρο. Κι ακόμη, γιατί οι πάντες προβλέπουν ότι θα ενταθούν ακόμη περισσότερο οι κάθε λογής συγκρούσεις στην πολύπαθη αυτή χώρα, καθώς οδεύει προς εκλογές το Σεπτέμβρη. Γίνεται φανερό, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ - από δω και πέρα - δε θα φέρει μόνο τις σοβαρότατες ευθύνες, για την παραμονή της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, αλλά και για οτιδήποτε απευκταίο συμβεί. Δε θα έχει την παραμικρή δικαιολογία.

Κρουαζιερόπλοιο...

Σαράντα τρεις (43) ολόκληρες ώρες κράτησε προχτές το ταξίδι του 30χρονου επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «Δημητρούλα», από τον Πειραιά μέχρι την Καβάλα, με ενδιάμεσους σταθμούς στην Πάρο, τη Σάμο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη και τη Λήμνο. Απέπλευσε το απόγευμα της Παρασκευής και έφτασε στον τελικό προορισμό του την Κυριακή στις 10 το πρωί, σημειώνοντας καθυστέρηση εννέα (9) ωρών.

Αναρωτιόμαστε, μήπως, η πλοιοκτήτρια εταιρία πρέπει να το μετατάξει στα ...κρουαζιερόπλοια. Πάντα, βέβαια, σε συνεργασία με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αφού, το τελευταίο επιδοτεί αδρά το συγκεκριμένο δρομολόγιο, από χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού...

Ανακοινώσεις για ... αφελείς

Προφανώς, μερικοί νομίζουν πως απευθύνονται σε ηλίθιους ή, τουλάχιστον, σε αθεράπευτα και ...βαριά αφελείς. Μιλάμε για την «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» (ΑΠΔΠΧ), η οποία σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, ενημερώνει τους Ελληνες πολίτες ότι ανανέωσε τις άδειες λειτουργίας των ηλεκτρονικών καμερών παρακολούθησης αποκλειστικά και μόνο για τη διαχείριση της κυκλοφορίας. Σημειώνει, μάλιστα, ότι δεν εγκρίθηκε το αίτημα της ΕΛ. ΑΣ για επέκταση της λειτουργίας του συστήματος, όπως και αυτό για την άρση των περιορισμών, που είχαν τεθεί στην προηγούμενη απόφαση της ΑΠΔΠΧ. Οι περιορισμοί αυτοί συνεχίζουν να ισχύουν, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Χρειάζεται, άραγε, να θυμίσουμε τις πάμπολλες περιπτώσεις - αρκετές είδαν και το φως της δημοσιότητας - όπου χρησιμοποιήθηκαν οι ηλεκτρονικοί χαφιέδες, για σκοπούς εντελώς άσχετους με τη διαχείριση της κυκλοφορίας, όπως, για παράδειγμα, την παρακολούθηση διαδηλώσεων και την καταγραφή των διαδηλωτών; Μάλλον όχι. Αλλωστε, κανένας δεν πιστεύει ότι οι κυβερνώντες ξόδεψαν τόσα πολλά χρήματα μόνο και μόνο για να ρυθμίζουν την κυκλοφορία. Αν είναι έτσι, πάντως, μπορούμε να τους προτείνουμε πολύ οικονομικότερους τρόπους...

Οψεις του ίδιου νομίσματος

Πριν λίγες μέρες, ειδήσεις και φωτογραφίες των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων ανέδειχναν τη φτήνια της ανθρώπινης ζωής στην Ινδία. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεξακρίβωτος ήταν ο αριθμός όσων έμειναν άστεγοι, μεγάλες πλημμύρες, αλλεπάλληλες κατολισθήσεις και κάθε λογής καταστροφές, ήταν οι συνέπειες των ετήσιων μουσώνων, που φέτος ήταν λίγο ισχυρότεροι. Σε συνδυασμό, βέβαια, με την ανυπαρξία των αναγκαίων έργων υποδομής και τις απαράδεκτες συνθήκες ζωής των λαϊκών στρωμάτων στη δεύτερη σε πληθυσμό χώρα του πλανήτη.

Προχτές, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία πανηγύριζαν επειδή ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Βομβάης ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του τις 7.800 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση κατά 15% από τον Ιούνη. Τόνιζαν, επίσης, τα τεράστια ξένα κεφάλαια, που εισρέουν τα τελευταία χρονιά στην ινδική οικονομία, σημειώνοντας, ότι μόνον από την αρχή του τρέχοντος έτους, έχουν εισρεύσει στη χρηματιστηριακή αγορά της πάνω από 6,6 δισ. δολάρια.

Οψεις του ίδιου νομίσματος, του σύγχρονου καπιταλισμού.

Τα... περίεργα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ... ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ και συνήθειες έχουν αυτοί οι Αμερικανοί! Κλείσανε από χτες και έως σήμερα τις πρεσβείες και τα προξενεία τους στη Σαουδική Αραβία γιατί περιμένουν - λένε - «τρομοκρατική επίθεση»!

Την ίδια στιγμή, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν, ότι - σύμφωνα με τις πληροφορίες τους - οι τρομοκράτες βρίσκονται στα τελευταία στάδια προγραμματισμού των ενεργειών τους.

Αύριο - μεθαύριο, θα προκύψουν άλλες προβλέψεις, που θα αφορούν σε άλλες χώρες και θα κάνουν το γύρο του κόσμου, μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων και των ΜΜΕ. Και στο μεταξύ, κάπου στον πλανήτη θα σκάσει μια μπόμπα και, το πιθανότερο, σε μια από τις αρκετές χώρες, που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των προβλέψεων.

Κι έτσι, η «τρομοϋστερία» συνεχίζει να τρέφει τα κάθε λογής «τρομο-μέτρα», επιχειρώντας - εκτός των άλλων - να μην αφήσουν κανέναν να σκεφτεί λίγο βαθύτερα και να αναζητήσει τις απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως, ποιοι ωφελούνται απ' όλες αυτές τις ιστορίες...

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΙΑΖΟΥΝ στο ΠΑΣΟΚ (όπως διαβάζουμε στην αρθρογραφία φιλικά προσκείμενων εφημερίδων) για το πώς θα εμφανιστεί το «Κίνημα» στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Αν θα ασκήσει απλά κριτική στις κυβερνητικές θέσεις ή θα παρουσιάσει τη δική του «κυβερνητική» πρόταση. Τόσο βαθύς προβληματισμός.

Ενα είναι σίγουρο: Ο,τι από τα δύο και να κάνουν, θα δυσκολευθούν ιδιαίτερα για να διαφοροποιηθούν από τη Νέα Δημοκρατία. Μπορούν φυσικά να λένε ό,τι θέλουν περί «ανικανότητας» και «έλλειψης σχεδίου» της κυβέρνησης (ό,τι δηλαδή τους έλεγε η ΝΔ ως αντιπολίτευση), όμως για να αντιπαρατεθείς με κάποιον, πρέπει να έχεις και διαφορετική πολιτική.

Πώς να το κάνουμε, η λιτότητα, είτε με «μπλε», είτε με «πράσινο» προγραμματισμό, παραμένει λιτότητα. Κι αυτό θα εξαγγείλει από τη ΔΕΘ ο Καραμανλής και σε αυτό ακριβώς συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που συμφωνεί και για τις ιδιωτικοποιήσεις και για την κατάργηση του 8ωρου και για την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».


Γρηγοριάδης Κώστας

Στη διατίμηση η ζωή των εργαζομένων

Ο θάνατος ενός 52χρονου σερβιτόρου στον «Αστέρα Βουλιαγμένης» την περασμένη Παρασκευή, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς. Τα εργοδοτικά εγκλήματα συνεχίζουν να θερίζουν ανθρώπινες ζωές. Το καπιταλιστικό κέρδος έχει βγάλει στη διατίμηση όχι μόνο την εργατική δύναμη, αλλά και την ίδια τη ζωή του εργάτη. Η ραγδαία εντατικοποίηση της δουλιάς, σε συνδυασμό με την απουσία μέτρων ασφάλειας, μετατρέπουν τους χώρους εργασίας σε παγίδες θανάτου για τους εργαζόμενους. Με τις ευλογίες, ή - στην καλύτερη περίπτωση - με την ανοχή της κυρίαρχης αντεργατικής πολιτικής, που αδιάλειπτα συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από το ΠΑΣΟΚ.

Το γεγονός ότι στα εκατομμύρια των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αναλογούν μόλις 100 γιατροί Εργασίας, είναι ενδεικτικό της «πρόνοιας» της κυβέρνησης και του κεφαλαίου για τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Ακολουθώντας το γενικό κανόνα που επιτάσσει την ιδιωτικοποίηση κάθε κερδοφόρας για το κεφάλαιο υπηρεσίας, με νόμο του κράτους η ασφάλεια στους χώρους δουλιάς γίνεται αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης από μεγαλοεταιρίες, που με ένα μόνο γιατρό Εργασίας καλύπτουν μέχρι και 300 επιχειρήσεις, όπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ του «Ρ». Βάζουν το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα. Με μοναδικά θύματα τους εργαζόμενους, που δεν ξέρουν αν στο τέλος της εξοντωτικής βάρδιας θα γυρίσουν αρτιμελείς, ή ακόμα και ζωντανοί στο σπίτι τους.

Το ίδιο το νομικό πλαίσιο, ακόμα και όταν εφαρμόζεται, είναι ξεπερασμένο, ελλιπές, κομμένο και ραμμένο στα εργοδοτικά συμφέροντα. Η εντατικοποίηση της εργασίας πολλαπλασιάζει τους κινδύνους «ατυχήματος» σε κάθε εργασιακό χώρο, από τις κατασκευές μέχρι τον τομέα των υπηρεσιών. Τα ωράρια της εξόντωσης, το άγχος για το λειψό μεροκάματο, η ίδια η αγωνία της επιβίωσης, σε συνδυασμό με την εργοδοτική τρομοκρατία και το φόβο της απόλυσης, επιβαρύνει τους εργαζόμενους σωματικά και ψυχολογικά, βάζει σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη με την εφαρμογή της «διευθέτησης» που πρόσφατα δώρισε στο κεφάλαιο η κυβέρνηση. Η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, η δουλιά ήλιο με ήλιο, σύμφωνα με τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας, θα σημάνει περισσότερους νεκρούς και σακατεμένους εργάτες.

Η προστασία της ζωής και της ασφάλειας της εργατικής τάξης πρέπει να αποτελεί στόχο της καθημερινής πάλης των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς. Είναι αίτημα αναπόσπαστο από τον αγώνα για την ικανοποίηση των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Προϋποθέτει την ανάπτυξη ενός ρωμαλέου ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, που θα επιβάλλει σε κάθε εργοτάξιο και γραφείο μέτρα για την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων. Αλλά θα αντιπαλεύει ταυτόχρονα και την πραγματική αιτία των εργοδοτικών εγκλημάτων, που δεν είναι άλλη από τη δίψα του κεφαλαίου να κερδίσει ακόμα περισσότερο από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Κάνει τα στραβά μάτια

Γρηγοριάδης Κώστας

Το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι, λέει η λαϊκή παροιμία και οι επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται τα κυλικεία - «χρυσωρυχεία» στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» φαίνονται να την εφαρμόζουν μια χαρά και, μάλιστα, με τις ευλογίες του υπουργείου Ανάπτυξης, που κάνει τα στραβά μάτια στην κερδοσκοπία. Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο, σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στα συγκεκριμένα σημεία πώλησης, σχετικά με την εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης με τις ανώτατες τιμές πώλησης σε ορισμένα είδη, δεν εντοπίστηκαν παραβάσεις. Με τη μόνη διαφορά, πράγμα το οποίο δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, ότι στην πραγματικότητα εφαρμόζονται άλλες ληστρικές πρακτικές, προκειμένου, και σύννομα να εμφανίζονται τα κυλικεία και τους πελάτες τους να καταληστεύουν «κανονικά και με το νόμο»... Για παράδειγμα, πράγματι ο καφές πωλείται προς 1,5 ευρώ, όπως λέει η αγορανομική διάταξη, όμως, πρόκειται για καφέ... σφηνάκι. Ο καφές σε ποτήρι «της προκοπής» πωλείται μέχρι και 3,90 ευρώ! Επίσης, διαθέτουν τουλάχιστον τρία αναψυκτικά σε «κουτάκι» με ανώτατη τιμή, αυτή που αναγράφεται ως ενδεικτική. Τα αναψυκτικά αυτά, όμως, έχουν τη μικρότερη ζήτηση, ενώ αυτά με τη μεγαλύτερη κατανάλωση, διατίθενται μόνο χύμα και σε τιμές μέχρι και 3 ευρώ το ποτήρι. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση δηλώνει... αμείλικτη με τους κερδοσκόπους.

Θέλουν και τα ρέστα...

Το συμβάν έλαβε χώρα στο πολυκατάστημα «Καρφούρ», στη Λάρισα. Πελάτης, (το όνομά του είναι στη διάθεση της εφημερίδας), πληρώνοντας στο ταμείο για τα ψώνια του, διαπίστωσε ότι άλλη ήταν η τιμή προϊόντος που αναγραφόταν στο ράφι κι άλλη «χτύπησε» η ταμίας. Διαμαρτυρήθηκε δεόντως και αντί να βρει το δίκιο του, βρήκε τον μπελά του!

Μάλιστα, ο υπεύθυνος ασφαλείας του πολυκαταστήματος, (και το δικό του όνομα είναι στη διάθεση της εφημερίδας), του ψιθύρισε στ' αυτί «μ' αυτά που κάνεις θα φας το κεφάλι σου»!!

Η απρόκλητη απειλή εξαγρίωσε τον πελάτη, ο οποίος κάλεσε την αστυνομία. Ομως, οι αστυνομικοί που έφτασαν αρκέστηκαν να καταγράψουν τα στοιχεία και των δύο και, στο τμήμα όπου πήγε αργότερα ο πρώτος, του πρότειναν να κάνει μήνυση. Αλλά, μήνυση απείλησε να κάνει και ο υπεύθυνος του πολυκαταστήματος, ισχυριζόμενος ότι με τη διαμαρτυρία του ο πελάτης δυσφημεί το μαγαζί!!!

Δε φτάνει, λοιπόν, που κλέβουν ξεδιάντροπα οι «σουπερμαρκετάδες», το παίζουν και τσαμπουκάδες. Βλέπετε στηρίζονται στις πλάτες των κυβερνώντων, οι οποίοι, με την πολιτική τους, τους αφήνουν ελεύθερους να κερδοσκοπούν ασυστόλως, όχι μόνο αυξάνοντας συνεχώς τις τιμές, αλλά και κλέβοντας...

Είναι και μουγκή

Δεν προξένησε έκπληξη η αθώωση όλων των κατηγορουμένων για την κατάρρευση της πολυκατοικίας από το σεισμό του Σεπτέμβρη του 1999, στη Ν. Φιλαδέλφεια. Σε όλες τις μέχρι σήμερα δίκες, με αφορμή τα κτίρια που κατέρρευσαν σα «χάρτινοι πύργοι» από εκείνο το σεισμό, ακολουθήθηκε η πεπατημένη της... «μέγιστης ανοχής». Οι κατηγορούμενοι, στην «καλύτερη» των περιπτώσεων, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ποινές αντίστοιχες ενός... τροχαίου ατυχήματος.

Η Δικαιοσύνη, λένε, είναι «τυφλή». Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, ήταν και μουγκή. Διότι, αν είχε μιλιά σίγουρα θα... έσκουζε για την αδικία που συντελείται. Από τα συνολικά 27 κτίρια που κατέρρευσαν και στα οποία σημειώθηκαν θάνατοι, δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική δικαίωση, παρά το γεγονός ότι σε όλη τη διάρκεια των δικών έγινε λόγος για εγκλήματα εκ προμελέτης.

Πέρα, όμως από τυφλή και μουγκή, η Δικαιοσύνη είναι κύρια ταξική. Και σίγουρα θα εξυπηρετήσει πρώτα και κύρια τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και όχι των θυμάτων της τελευταίας. Θα υποστηρίξει τους θύτες και όχι τα θύματα. Και όσοι πουν ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, ας ρίξουν μια ματιά στα δικαστικά σκάνδαλα που ξέσπασαν πριν από λίγο καιρό...

Διαμαρτυρίες «αγροτοπατέρων»...

Διαμαρτύρονται η ΠΑΣΕΓΕΣ και η ΓΕΣΑΣΕ για το νέο πολυνομοσχέδιο για τη γεωργία, που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκος. Ο λόγος; Επειδή αφενός δεν προχώρησε σε «διάλογο» μαζί τους, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, αλλά και, το σπουδαιότερο, επειδή οι διατάξεις του τελευταίου δεν ακολουθούν όσο πρέπει το ...μεταρρυθμιστικό πνεύμα της νέας ΚΑΠ. Σε απλά ελληνικά, δηλαδή, επειδή δεν πήραν τις ...εξέχουσες διαχειριστικές θέσεις που περίμεναν, αλλά και επειδή δεν προχωράει με ακόμη μεγαλύτερη επιθετικότητα το ξεχαρβάλωμα των μικρών και φτωχών αγροτών της χώρας.

Για μια ακόμη φορά, οι γαλαζοπράσινοι καρεκλοκένταυροι των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ, εμφανίζονται «βασιλικότεροι του βασιλέως»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενας είναι ο εχθρός...

Η ρίψη των ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ πριν από 60 χρόνια στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, απέδειξε περίτρανα ότι τα εγκλήματα και η κτηνωδία είναι λέξεις και έννοιες απόλυτα συνυφασμένες με τον ιμπεριαλισμό. Τα τελευταία χρόνια οι επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ήρθαν απλά να επιβεβαιώσουν ότι ο ιμπεριαλισμός παραμένει το ίδιο αδίστακτος και δολοφονικός και είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει κάθε όπλο του, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά του. Στη μακάβρια λίστα των χιλιάδων Ιαπώνων νεκρών, θύματα των ατομικών βομβών, ήρθαν λίγα χρόνια αργότερα να προστεθούν οι δολοφονημένοι με χημικά όπλα Βιετναμέζοι και στην τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα, οι λαοί που βομβαρδίστηκαν με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Κοινός παρονομαστής της φρίκης, η επιβολή με κάθε μέσο και τρόπο της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Σε κάθε περίπτωση η αδίστακτη αυτή επιθετικότητα αναζητά ένα «μανδύα» για να «καμουφλάρει» τα εγκλήματά της. Στο πυρηνικό ολοκαύτωμα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προπαγάνδισε την άμεση ανάγκη του τερματισμού του πολέμου, τη στιγμή που η Ιαπωνία είχε ήδη συνθηκολογήσει... Οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί σε βάρος λαών και κρατών από τις κυβερνήσεις Μπους και Κλίντον, σε αγαστή συνεργασία με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, έγιναν με πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα». Σήμερα η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με το νέο δόγμα του «προληπτικού πολέμου» που κήρυξε η κυβέρνηση των ΗΠΑ που σε συνδυασμό με την καλλιέργεια της «τρομοϋστερίας», δίνει το απόλυτο άλλοθι στους ιμπεριαλιστές να προσθέτουν όλο και περισσότερες χώρες και απελευθερωτικά κινήματα στη λίστα του «άξονα του κακού».

Με τη χρήση των πυρηνικών βομβών, οι ΗΠΑ θέλησαν τότε να επιβάλουν την κυριαρχία τους και να τρομοκρατήσουν την ΕΣΣΔ, τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, τους αγώνες των λαϊκών και εργατικών κινημάτων. Σήμερα η νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων κάνοντας επίδειξη στρατιωτικής δύναμης, αλλά ακόμη και χρήση «έξυπνων» πυρηνικών, επιχειρεί να καθυποτάξει κάθε χώρα, λαό και κίνημα που τολμά να αμφισβητήσει και να αντισταθεί στη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος.

Θυσία στο βωμό των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών έγιναν και οι κάτοικοι της Ν. Υόρκης, της Μαδρίτης, του Λονδίνου. Θυσία γίνονται κάθε μέρα και περισσότερο οι λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα. Με πρόσχημα την πάταξη της «τρομοκρατίας» οι κατασταλτικοί μηχανισμοί των αστικών κυβερνήσεων ισοπεδώνουν τον άνθρωπο, «κουρελιάζουν» προσωπικότητες και προσπαθούν μέσα στις κοινωνίες να δημιουργήσουν «χαφιέδες» και «υπόπτους». Επιχειρούν να χωρίσουν τους λαούς, να κρύψουν την εκμετάλλευση που «γεννάει» η πολιτική τους, λες και μπορούν να σβήσουν τις ταξικές διαφορές.

Αυτή όμως η σύγχρονη βαρβαρότητα, έχει ξεσηκώσει τους λαούς σε πολλές γωνιές του πλανήτη. Το παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα δυναμώνει, συνειδητοποιεί τους νέους κινδύνους και βαθαίνει τα αντιιμπεριαλιστικά του χαρακτηριστικά. Οι φιλειρηνιστές κατανοούν - και το εκφράζουν και με τους στόχους πάλης τους - ότι μόνο με την ανατροπή του ιμπεριαλιστικού συστήματος μπορεί να υπάρξει και εδραιωθεί η διαρκής ειρήνη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ