Περίπου 7.500 στρέμματα κάηκαν το τετραήμερο που μας πέρασε
Περίπου 7.250 στρέμματα δασικής, χορτολιβαδικής και αγροτικής έκτασης κάηκαν από την Παρασκευή το πρωί έως και χτες αργά το απόγευμα από πυρκαγιές που ξέσπασαν σε όλη την επικράτεια. Από τις σημαντικότερες, οι φωτιές σε Αγ. Θεοδώρους, Πρέβεζα, Ζάκυνθο και Αχαΐα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όσο και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι κίνδυνοι για εκδήλωση πυρκαγιάς, παραμένουν υψηλοί στους Νομούς Λασιθίου και Σάμου ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι πυροσβέστες στους περισσότερους νομούς της χώρας.
Η μεγαλύτερη πυρκαγιά του τετραημέρου, ξέσπασε στις 4 το μεσημέρι της Κυριακής, στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας. Η φωτιά απείλησε τους οικισμούς Λεοντάρι, Κατσιβίρι, Αγία Παρασκευή και Αγία Μαρίνα ενώ ακόμα και ο Α΄ Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κόης, άφησε υπόνοιες για εμπρησμό με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Η πυρκαγιά τελικά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο στις 9 το βράδυ και στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος οκτώ πυροσβεστικά αεροσκάφη, έξι ελικόπτερα, 40 οχήματα με 220 πυροσβέστες εκ των οποίων οι 100 ήταν μέλη πεζοπόρου τμήματος.
Στην Πρέβεζα, την Παρασκευή το μεσημέρι οι φλόγες κατέκαψαν περίπου 4.000 στρέμματα (3.000 αγροτοδασικής και 1.000 δασικής έκτασης), χωρίς να κινδυνέψουν άμεσα οικισμοί. Για προληπτικούς λόγους, είχαν εκκενωθεί ένα ξενοδοχείο και ένα κάμπινγκ, στις περιοχές Κανάλι και Κούκος. Στη Ζάκυνθο και συγκεκριμένα στην περιοχή Αργάσι - Καλαμάκι, από το μεσημέρι του Σαββάτου έως τις 7 το απόγευμα που τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο, λόγω των δυνατών ανέμων, στάχτη έγιναν 1.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής έκτασης. Παράλληλα, στην περιοχή Λογοθέτη - Πετροχώρι του Νομού Αχαΐας, οι 68 πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν τις φλόγες που έκαψαν 1.500 στρέμματα δάσους.
Τέλος, πυρκαγιές εκδηλώθηκαν και τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο στην Αττική, σε Λαγονήσι και Ανω Γλυφάδα, στην Αιτωλοακαρνανία (στη θέση Ανω Χρυσοβίτσα - Θέρμο), στη Σαμοθράκη (Σκλαβόννα), στην Αχαΐα (Κώμη του Δήμου Ωλένιας), στην Εύβοια (Δήμο Ταμυναίων) και στα Ιωάννινα (Πέραμα).
Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, την ώρα που η κυβέρνηση ολοκληρώνει το έγκλημα με μέτρα- «ασπιρίνες» για τους πληγέντες
Η κυβερνητική πολιτική που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών έρχεται τώρα να ολοκληρώσει το έγκλημα με παροχές-ψίχουλα στους πληγέντες... |
Οι κάτοικοι συνέχιζαν ακόμα και χτες να καταγράφουν ζημιές από τη φωτιά ενώ συνεχίστηκε και η αποκατάσταση των δικτύων της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα, δουλιά έχουν πιάσει και συνεργεία της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής προκειμένου να χορηγηθούν και οι αποζημιώσεις-ψίχουλα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Μέτρα-«ασπιρίνες» για τις ανεπανόρθωτες ζημιές πολλών κατοίκων και κυρίως φτωχών λαϊκών οικογενειών, που έχουν βρεθεί κυριολεκτικά στο δρόμο. Επιβεβαιώνεται έτσι η ανάγκη της οργάνωσης των πληγέντων και των κατοίκων και διεκδίκησης ουσιαστικών κονδυλίων για την αποκατάσταση τω ζημιών, αλλά και μέτρων που δε θα τους καίνε το καλοκαίρι και δε θα τους πνίγουν στη συνέχεια το χειμώνα. Γιατί ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Αγίας Κυριακής και της Αγίας Τριάδας έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και το χειμώνα με τις πλημμύρες, καθώς το καμένο δάσος μαζί με τα δεκάδες μπαζωμένα ρέματα της περιοχής δημιουργούν νέους κινδύνους για καταστροφές.
Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Νίκος Στεφανίδης, νομαρχιακός σύμβουλος της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Ανατολικής Αττικής, πέντε μέρες μετά το νέο έγκλημα στην περιοχή, τόνισε: «Οσο οι κάτοικοι δεν οργανώνονται και δεν αγωνίζονται για ουσιαστικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, όσο δεν αντιδρούν μαζικά και δυναμικά στην πολιτική που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα μεγαλοκατασκευαστών και καταπατητών, θα έχουμε παρόμοιες καταστροφές, είτε αυτές ονομάζονται φωτιές, πλημμύρες, κ.ά. Είναι ανάγκη, λοιπόν, να αναπτυχθεί ένα διεκδικητικό κίνημα και στην περιοχή αλλά και γενικότερα για την προστασία του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής. Για να γίνεται η αναδάσωση μέχρι το τελευταίο χιλιοστό καμένης γης αντί να γίνονται νέα οικόπεδα, για να βάλει φραγμό στην πολιτική κεντρικής και τοπικής εξουσίας που προωθεί τον αποχαρακτηρισμό των δασών».
Μέτρα-ψίχουλα αλλά και χωρίς αντίκρισμα για τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, που πληγήκανε την περασμένη βδομάδα απ' τις πυρκαγιές, ανακοίνωσε, χτες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς.
Μετά τη σύσκεψη με το νομάρχη, Λ. Κουρή, και τους δημάρχους της περιοχής ο υπουργός δήλωσε τα «γνωστά» μέτρα για θεομηνίες. Συγκεκριμένα, για νόμιμες κατοικίες: Αποζημίωση για την οικοσκευή έως 6.000 ευρώ, οικονομική ενίσχυση, για την ανακατασκευή ή επισκευή των κατοικιών, τα 2/3 της οποίας θα δοθούν με μορφή άτοκου δανείου 15ετούς διάρκειας και το 1/3 δωρεάν παροχή. Η νομαρχία θα «βοηθήσει» και αυτή με το «γνωστό» προνοιακό επίδομα ύψους 600 ευρώ!
Τα μέτρα αυτά όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πληγέντων, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν κανένα αντίκρισμα γιατί μεγάλος αριθμός σπιτιών βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως. Χαρακτηριστικές είναι οι περιοχές Αγ. Τριάδας και Αγ. Κυριακής στη Ραφήνα, όπου η πλειοψηφία των σπιτιών είναι η πρώτη κατοικία λαϊκών οικογενειών. Οι πληγέντες αυτοί δεν πρόκειται να αποζημιωθούν παρά μόνο για την οικοσκευή τους.
Σε επιφυλακή ΔΕΗ και Πυροσβεστική
Τα όρια του καύσωνα θα πλησιάσει από σήμερα η θερμοκρασία με τον υδράργυρο να κυμαίνεται γύρω από τους 38 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα της βδομάδας, με μόνη διαφορά ότι θα εξασθενήσουν οι ισχυροί άνεμοι. Λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου (χτες η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έφτασε τα 9.300 μεγαβάτ) τέθηκαν εκτός λειτουργίας 3 μονάδες της ΔΕΗ (στον Αγ. Δημήτριο, την Καρδιά και την Πτολεμαΐδα), ενώ παράλληλα γίνονται εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από Ιταλία, Αλβανία, Βουλγαρία και Σκόπια.
Ενόψει της αναμενόμενης ανόδου της θερμοκρασίας, η ΔEH επανέλαβε χτες την έκκληση προς τους καταναλωτές να αποφεύγουν τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών (θερμοσίφωνα, πλυντήρια, φούρνοι και κλιματιστικά) κατά τις ώρες αιχμής, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Επίσης, λόγω της ανόδου του υδραργύρου:
Σε προσαγωγές υπόπτων προχώρησε για μία ακόμα φορά η Αστυνομία μετά τη φωτιά που έπληξε την Ανατολική Αττική την περασμένη Πέμπτη. Οι αστυνομικοί, μετά από καταδίωξη, προσήγαγαν προχτές το βράδυ, δύο άνδρες αλβανικής καταγωγής, καθώς κινούνταν μεταξύ των περιοχών Καλλιτεχνούπολης και Ντράφι. Στο όχημά τους βρέθηκαν μπετόνια με πετρέλαιο και υπήρξαν υπόνοιες πως είναι εμπρηστές, γεγονός που όμως δεν επιβεβαιώθηκε από τα στοιχεία της προανάκρισης.