Την παράδοση του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής στο μεγάλο κεφάλαιο προωθεί ο Δήμος Ελευσίνας
Η επιχείρηση «ξεπλύματος» της ΤΙΤΑΝ |
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή αποτελεί καθαρή καταπάτηση και βεβήλωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, καθώς τμήμα του εργοστασίου «ΤΙΤΑΝ» έχει χτιστεί κυριολεκτικά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος αποτελεί πολύ σημαντική πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο για την περιοχή του θριασίου, αλλά για όλη την Ελλάδα. Τα φουγάρα του ξεπροβάλλουν μέσα από αρχαιότητες ανεκτίμητης αξίας. Βρίσκεται μέσα σε κατοικημένη περιοχή, «θάβοντας» ολόκληρες γειτονιές κάτω από τη σκόνη και το τσιμέντο, ενώ έχει αποκλείσει την πρόσβαση των κατοίκων σε ένα πολύ όμορφο κομμάτι της παραλίας.
Δίπλα στα αρχαία ξεπροβάλλουν τα φουγάρα της επιχείρησης |
Αυτή η κίνηση, όμως, της σημερινής δημοτικής αρχής ξεπερνά κάθε προηγούμενο: Προσπαθεί να καταστήσει στη συνείδηση του λαού της Ελευσίνας ως «ευεργέτη», αυτόν που τόσο προκλητικά, στο αίτημα των κατοίκων για απομάκρυνση του εργοστασίου, απαντούσε μοιράζοντας σκούπες και απορρυπαντικά για να καθαρίσουν τη σκόνη του εργοστασίου από τα σπίτια και τις αυλές τους! Οχι μόνο δε μιλάμε για ...προσφορά, αλλά ουσιαστικά για «χρύσωμα του χαπιού» για την παραμονή της βιομηχανίας «ΤΙΤΑΝ» στην περιοχή.
Με σχετική ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση Ελευσίνας υπογραμμίζει ότι «αυτές οι παρεμβάσεις του μεγάλου κεφαλαίου δεν είναι απλές. Γίνονται σήμερα για να φιμώσουν το λαό, να μη διεκδικεί καλύτερο περιβάλλον, καλύτερες συνθήκες δουλιάς. Γίνονται σήμερα που ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι απλά ένας θεσμός που η εκάστοτε κυβέρνηση χρησιμοποιεί για να περάσει την πολιτική της. Είναι θεσμός του κράτους, που από τη φύση του σήμερα, και ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική».
Εργο του Γ. Μόραλη |
Πρωτότυπα μικρογλυπτά, μικρά έργα τέχνης από χρυσό, λευκόχρυσο και ασήμι, δημιουργίες του αργυροχρυσοχόου καλλιτέχνη Σάββα Δήμου, περιλαμβάνει η έκθεση, που εγκαινιάζεται, αύριο, στο Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου. Στο χώρο της έκθεσης, παράλληλα με την παρουσίαση των έργων και των σχεδίων, ο καλλιτέχνης θα μυήσει το κοινό στη διαδικασία της δημιουργίας, από τη στιγμή που γεννιέται μια ιδέα έως τη στιγμή που θα υλοποιηθεί σε κόσμημα.
Εκθεση ζωγραφικής της Ισιδώρας Ντούρου, με τίτλο «Ανθρωποι - Δέντρα» φιλοξενείται (έως 17/8) στο Μπατσί της Ανδρου.
Ο εκθεσιακός χώρος «Artower Agora» «ταξιδεύει για τέταρτο καλοκαίρι στις Σπέτσες και εκθέτει, στο ξενοδοχείο «Roumani» (Ντάπια), αντιπροσωπευτικά ζωγραφικά και γλυπτικά έργα συνεργατών καλλιτεχνών του. Εως τις 30/10 εκτίθενται δημιουργίες εμπνευσμένες από την ελληνική φύση και την ελληνική μυθολογία. Στον υπαίθριο χώρο του ξενοδοχείου φιλοξενούνται γλυπτά του Αριστείδη Πατσόγλου, ενώ στους εσωτερικούς χώρους, ζωγραφικά έργα των: Αλέξη Αυλάμη, Μάρκου Βενιού, Αννας Γρηγόρα, Ράνιας Κορομηλά, Μιρέλλας Διαμαντή, Ιωάννας Φωτάκη κ.ά.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα του Μανώλη Καλομοίρη μεταξύ των οποίων άριες και τραγούδια από το μουσικόδραμα «Το Δαχτυλίδι της Μάνας», τραγούδια από τα «Μαγιοβότανα - Ιαμβοι και Ανάπαιστοι» σε ποίηση Κωστή Παλαμά, «Ο Ναός», «Η Νεράιδα» (από: Πέντε τραγούδια από το τέταρτο βιβλίο της πολιτείας και της μοναξιάς, σε ποίηση Κωστή Παλαμά), τα «Πρελούδια για πιάνο», «Νυχτιάτικο για πιάνο», κ.α.
Τραγούδια που μας γνώρισαν το θέατρο ή γνωρίσαμε στο θέατρο, μελοποιημένα από σημαντικούς Ελληνες συνθέτες, περιλαμβάνει η παράσταση «Επέστρεφε...» - μια μουσική περιδιάβαση σε παραστάσεις του ελληνικού Θεάτρου -, που φιλοξενείται την Κυριακή (31/7), στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Αττικού Αλσους Θα συμμετέχουν η Λίνα Γεράρδη, η Δέσποινα Στεφανίδου, η Ευανθία Κουρμούλη και ο Χρύσανθος Παύλου. Στίχοι και ποιήματα συμπράττουν με το θεατρικό λόγο και οι Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Θάνος Μικρούτσικος, Γιώργος Κουρουπός, Διονύσης Σαββόπουλος, Χρήστος Λεοντής και Νίκος Κυπουργός συναντούν τον Ευριπίδη, τον Αριστοφάνη, τον Λόρκα, τον Πιραντέλο, τον Καμπανέλλη κ.ά. Και εμείς συναντιόμαστε για να τραγουδήσουμε τραγούδια που είναι πια κλασικά, αφού πάντα επιστρέφουμε σε αυτά. Είσοδος ελεύθερη.
Το κλασικό αριστούργημα του Μολιέρου «Αρχοντοχωριάτης» παρουσιάζεται στο Ηρώδειο, την Τρίτη, 2 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Η παράσταση ανεβαίνει με την υπογραφή του Βασίλη Παπαβασιλείου, τόσο στη μετάφραση όσο και στη σκηνοθεσία και με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Μπέζο και την Ναταλία Τσαλίκη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια φιλοτέχνησε η Μαρί Νοέλ Σεμί, η μουσική είναι του Δημήτρη Παπαδημητρίου, οι χορογραφίες του Χάρη Μανταφούνη, οι φωτισμοί του Αντώνη Παναγιωτόπουλου. Παίζουν επίσης: Κίκα Γεωργίου, Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Γλάστρας, Χρόνης Παυλίδης, Περικλής Μουστάκης, Νίκη Παλληκαράκη, Ηλίας Ζερβός, Γιώργος Ψυχογιός, Γιάννης Χαρίσης, Κώστας Δαμάκης, Αλέξανδρος Παρίσης.
«Ο Αρχοντοχωριάτης», σημειώνει ο Βασίλης Παπαβασιλείου, «όπως κάθε μεγάλη κωμωδία, μας βοηθά να κοιτάξουμε τον εαυτό μας. Στήνει μπροστά μας ένα κάτοπτρο για τη ματαιοδοξία και τις φαντασιώσεις μας. Η χρονική απόσταση που μας χωρίζει από το κείμενο δεν πρέπει να μας ξεγελά. Ο Μολιέρος, όπως κάθε μεγάλος συγγραφέας, ξέρει να είναι ανελέητος και συνάμα τρυφερός απέναντι στην ανθρώπινη μικρότητα».