«Μελαμψός» νεαρός άντρας δολοφονήθηκε εν ψυχρώ διότι «δε συμμορφώθηκε» με τις υποδείξεις των αστυνομικών
Associated Press |
Αστυνομικοί έχουν κλείσει το σταθμό του Στόκγουελ μετά τη δολοφονία του άτυχου άνδρα |
Θεωρήθηκε ύποπτος λόγω χρώματος και ασιατικών χαρακτηριστικών. Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ με πέντε σφαίρες από άντρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με πολιτικά, στο σταθμό του μετρό Στόκγουελ, στο Νοτιοδυτικό Λονδίνο, μπροστά στα μάτια των έκθαμβων και τρομοκρατημένων περαστικών... Πρόκειται για εφαρμογή της επίσημης οδηγίας που δόθηκε πριν από λίγες μέρες από τη Σκότλαντ Γιαρντ στους αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων, να πυροβολούν αμέσως τα άτομα που θα εκτιμήσουν ότι είναι ύποπτα για τρομοκρατικές ενέργειες.
Σύμφωνα με τον αρχηγό της Αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Ιαν Μπλερ, το περιστατικό εντάσσεται στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής επιχείρησης και στις έρευνες που διεξάγονται για τον εντοπισμό υπόπτων: «Ο άνδρας αρνήθηκε να υπακούσει τις εντολές των αστυνομικών», προσέθεσε ο αρχηγός της Αστυνομίας. Λίγο αργότερα το «Sky News» μετέδιδε ότι ο άντρας αυτός δεν είχε καμία σχέση με τους 4 καταζητούμενους για τις παρ' ολίγον επιθέσεις της Πέμπτης, των οποίων τις φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα χτες. Φωτογραφίες που είναι καρέ από τις κάμερες παρακολούθησης. Φυσικά δεν μπορεί κανείς να διακρίνει εάν πρόκειται όντως για «υπόπτους». Και πώς θα ήταν δυνατόν; Εξάλλου πρόκειται για πληροφορίες της Σκότλαντ Γιαρντ... Πάντως, τουλάχιστον ένας εκ των τεσσάρων, ο «πλέον ύποπτος», αφού τρέχει περισσότερο, μοιάζει με νεαρό με καταγωγή από την Καραϊβική.
Παράλληλα, το μεσημέρι της Παρασκευής, δεκάδες πάνοπλοι αστυνομικοί απέκλεισαν περιοχή στο Δυτικό Λονδίνο - Harrow Road - και προειδοποίησαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς υπήρξαν πληροφορίες για νέα απειλή. Η Αστυνομία πραγματοποιούσε έρευνες σε ένα σπίτι κοντά στο σταθμό του μετρό Paddington.
Στο μεταξύ, συναγερμός σήμανε και σε τέμενος στο Ανατολικό Λονδίνο, μετά τον εντοπισμό «ύποπτου» πακέτου. Η αστυνομία απέκλεισε αμέσως την περιοχή, αλλά οι έρευνες δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό.
Επίσης, οι Αρχές εκκένωσαν περιοχή κοντά στο σπίτι του Ζερμέιν Λίντσι, που θεωρείται ένας από τους βομβιστές της 7ης Ιούλη στο Λονδίνο, έπειτα από απόπειρα εμπρησμού του, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία. Η Αστυνομία της Thames Valley ανακοίνωσε ότι βρήκε ουσίες που πιστεύεται ότι είναι βενζίνη ή πετρέλαιο γύρω από το σπίτι του Ζερμέιν Λίντσι, στην πόλη Εϊλσμπερι, 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λονδίνου. Πρόκειται για μία ακόμη επίθεση αντιποίνων; Οι επιθέσεις είναι σχεδόν καθημερινές και μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του «μελαμψού» άντρα, η μουσουλμανική κοινότητα είναι ανάστατη. Απολύτως δικαιολογημένα.
Πολλοί Βρετανοί μουσουλμάνοι δήλωσαν εξαιρετικά αναστατωμένοι και αναρωτιούνται, εάν αυτό εκληφθεί ως μια προτροπή στους αστυνομικούς «πυροβολείτε για να σκοτώνετε», σύμφωνα με το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, Ιναγιάτ Μπουνγκλαουάλα, δήλωσε ότι οι μουσουλμάνοι της χώρας είναι «ταραγμένοι και εξαγριωμένοι» και φοβούνται αντίποινα. «Ηδη έχουν γίνει κάποια απειλητικά τηλεφωνήματα, γι' αυτό θεωρούμε ζωτικής σημασίας να δοθούν πλήρεις εξηγήσεις για όσα συνέβησαν στο σταθμό του μετρό Στόκγουελ, καθώς και τους λόγους για τους οποίους πυροβολήθηκε θανάσιμα ο άνδρας», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Τέλος, η οργάνωση των «Ταξιαρχιών Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι» ανακοίνωσε, με δήλωση στο διαδίκτυο, πως βρίσκεται πίσω από τις τελευταίες επιθέσεις στο Λονδίνο και προειδοποίησε πως «αυτή είναι μια προειδοποίηση προς όλους αυτούς που ακολουθούν την πολιτική του προέδρου της άπιστης Αμερικής».
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΡΩΜΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--
Το έναυσμα δόθηκε και η υπόλοιπη Ευρώπη σε «κατάσταση σοκ» σπεύδει να λάβει ανάλογα δρακόντεια μέτρα, προκειμένου να μη γίνει «Παλαιστίνη» ή «Ιράκ», όπως οι... ειδικοί των Μέσων Επικοινωνίας προσπαθούν να πείσουν, στοχεύοντας στο συλλογικό υποσυνείδητο των λαών, ειδικά των κοινωνιών της Δύσης. Κοινωνιών της κατασκευασμένης συναίνεσης...
Εννοείται πως έντονη ήταν η καταδίκη των νέων επιθέσεων στο Λονδίνο από τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ, η οποία εξέφρασε την αλληλεγγύη της στο λαό και τις Αρχές της Βρετανίας. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ να κινητοποιηθούν δραστικά έναντι της τρομοκρατίας. «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τα κράτη - μέλη να πράξουν ό,τι μπορούν για να τεθούν αντιτρομοκρατικά μέτρα που θα υιοθετηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο». «Επιθυμούμε να εφαρμοστεί χωρίς καμία καθυστέρηση μια συνεκτική, σφαιρική και λογική στρατηγική, που θα εκπονηθεί από τους Ευρωπαίους, όπως επιβεβαιώθηκε και από τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στις αρχές Ιούλη», προστίθεται στο ίδιο κείμενο.
Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ εξέφρασε «την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της Γαλλίας» στο βρετανικό λαό και την αποφασιστικότητά του «να πολεμήσει από κοινού με τη Βρετανία την τρομοκρατία», μετά και από τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, που έπληξαν το Λονδίνο. Μάλιστα χτες, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, προεδρεύοντας σύσκεψης ανώτατων στελεχών της γαλλικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και των Υπηρεσιών Πληροφοριών, με θέμα την εξέταση της ετοιμότητας της Γαλλίας μπροστά σε ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης, καθώς και την αξιολόγηση του κινδύνου, που πιθανώς διατρέχει η χώρα, πρότεινε αυστηρότερα μέτρα παρακολούθησης για τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους. Το επίπεδο συναγερμού είναι στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο. Εξάλλου ελήφθησαν περαιτέρω μέτρα ασφαλείας σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια της Γαλλίας. Σημειώνεται ότι η Γαλλία είχε ανακοινώσει προσωρινή αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν μετά τις πρώτες επιθέσεις στο Λονδίνο.
Στο μεταξύ στην Ιταλία, που «θεωρείται άμεσος στόχος», τίθενται άμεσα σε ισχύ τα νέα, αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας της κυβέρνησης, τα οποία εγκρίθηκαν ομόφωνα χτες από το υπουργικό συμβούλιο. Σ' αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ευκολότερη κράτηση και απέλαση υπόπτων από την Αστυνομία και εντείνεται η παρακολούθηση διαδικτύου και τηλεφώνων.
Τα μέτρα δίνουν τη δυνατότητα στις Αρχές να κρατούν υπόπτους έως και 24 ώρες, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και να λαμβάνουν από αυτούς δείγματα σιέλου για την εξέταση DNA. Επίσης, παρέχονται κίνητρα σε όσους βοηθούν τις Αρχές στον εντοπισμό των πυρήνων τρομοκρατών και συμβάλουν έτσι στη γρήγορη απέλαση των υπόπτων από την Ιταλία.
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--
Χιλιάδες ισλαμιστές - κύρια υποστηρικτές του κόμματος συνασπισμού ΜΜΑ - διαδήλωσαν χτες σε πολλές πόλεις του Πακιστάν, σε μια διαμαρτυρία τόσο για τη σύνδεση του Πακιστάν με τις επιθέσεις της 7ης Ιούλη στη βρετανική πρωτεύουσα όσο και την εκστρατεία «κάμψης του εξτρεμισμού» που επιχειρεί η κυβέρνηση του στρατηγού (προέδρου για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ.
Τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο Πακιστάν μετά τις επιθέσεις, σε επιχειρήσεις της αστυνομίας και του στρατού σε μαντράσες, τα ισλαμικά ιεροδιδασκαλεία - τα οποία χαρακτηρίζονται «λίκνα εξτρεμιστών» και αποτέλεσαν το χώρο όπου γεννήθηκε το κίνημα των Ταλιμπάν. Οι σπουδαστές, χτες έγινε γνωστό ότι «φρουρούσαν» τα ιεροδιδασκαλεία, ενώ η κοινωνική ένταση εντός του Πακιστάν αυξανόταν.
Οι ισλαμιστές στο Πακιστάν εκτόξευσαν συνθήματα κατά του Περβέζ Μουσάραφ, του Τόνι Μπλερ και του Τζορτζ Ου. Μπους στις πορείες τους σε Ισλαμαμπάντ, Καράτσι, Λαχώρη, Πεσάβαρ και Κουέτα. Βασικός «στόχος» τους είναι ο «προδότης» του τζιχάντ στρατηγός Μουσάραφ. Αιτία, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε, περιλαμβανομένων: της απαγόρευσης της λειτουργίας απαγορευμένων οργανώσεων υπό νέα ονόματα, την απαγόρευση της μεταφοράς όπλων δημοσίως χωρίς άδεια, του κλεισίματος κάθε εφημερίδας, καναλιού, περιοδικού ή άλλου μέσου ενημέρωσης που μεταδίδει «εμπρηστικού περιεχομένου» απόψεις, της παρακολούθησης των κηρυγμάτων στα τζαμιά, της απαγόρευσης της συλλογής κεφαλαίων για λογαριασμό εξτρεμιστικών οργανώσεων και της καταγραφής όλων των μαθητών των ιεροδιδασκαλείων.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Χωρίς εκπλήξεις, με 257 ψήφους υπέρ, από την πλευρά των Συντηρητικών, και 171 κατά, από τις τάξεις των Δημοκρατικών, ψηφίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών η ρύθμιση για την παράταση ισχύος του αντιτρομοκρατικού νόμου (Patriot Act) που έληγε φέτος.
Ο νόμος, που ψηφίστηκε για πρώτη φορά μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001, παραχωρεί στην αμερικανική κυβέρνηση υπερεξουσίες στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Επίσης, δίνει στους Αμερικανούς αξιωματούχος το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στα ιατρικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά αρχεία των υπόπτων.
Για την ανανέωσή της απαιτείται επίσης η έγκριση και της Γερουσίας. Στη συνέχεια - και αφού το Κογκρέσο θα έχει ανάψει το πράσινο φως - η ρύθμιση για την παράταση ισχύς του αντιτρομοκρατικού νόμου θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους.
Λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Τζορτζ Ου. Μπους χαρακτήρισε τον αντιτρομοκρατικό νόμο ως το κλειδί στη μάχη των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας και ζήτησε από το Κογκρέσο να του αποστείλει σύντομα για υπογραφή τη σχετική ρύθμιση.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος
«Δεν εμπνέουν καμιά εμπιστοσύνη οι ανακοινώσεις της εγγλέζικης αστυνομίας, για τα όσα διαδραματίζονται στο Λονδίνο.
Ο,τι παρουσιάζουν το αξιοποιούν ως στοιχείο στη διατεταγμένη υπηρεσία, για να περάσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Τρομοκράτες είναι οι ίδιοι που ψηφίζουν νόμους κατά στοιχειωδών ελευθεριών, καταργούν το 8ωρο - 7ωρο, αυξάνουν τη φτώχεια και αβγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων.
Το ερώτημα "ποιος ωφελείται" από τις τρομοκρατικές ενέργειες παραμένει ακόμη πιο επίκαιρο: Ο ιμπεριαλισμός».