ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στήνουν «μαθητοδικείο» στην Πιερία

Δεκατρία από τα 15 μέλη του περσινού Μαθητικού Συμβουλίου του Γυμνασίου Πλαταμώνα, οδηγούνται αύριο Πέμπτη στα δικαστήρια ανηλίκων της Κατερίνης, κατηγορούμενοι για τις κινητοποιήσεις και καταλήψεις, που είχαν πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη του 1998 στο σχολείο τους.Οι δεκατρείς μαθητές λίγους μήνες πριν είχαν παρουσιαστεί ενώπιον του εισαγγελέα, «απολογούμενοι» για την ...εγκληματική πράξη τους να ορθώσουν το ανάστημά τους ενάντια στην κυβέρνηση και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, διεκδικώντας το ίδιο το δικαίωμά τους στη δωρεάν μόρφωση και τη δουλιά.

Ο εισαγγελέας, μετά από έρευνα που διεξήγαγε, παρέπεμψε σε δίκη τους συνδικαλιστές μαθητές, ως υπεύθυνους για την αξιόποινη πράξη του αγώνα, και πιο συγκεκριμένα της κατάληψης που πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Νοέμβρη του 1998, με τηνκατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης και δημόσιας υπηρεσίας κατ' εξακολούθηση». Το σκεπτικό του κατηγορητηρίου. αποκαλυπτικό σε ό,τι αφορά τα πραγματικά κίνητρα της δίωξης. «Παρέμειναν εντός του κτιρίου, όπου στεγαζόταν το σχολείο, πραγματοποιώντας κατάληψή του, μαζί με έναν ακόμη αριθμό συμμαθητών τους και, μάλιστα, τοποθέτησαν στη σιδερένια πόρτα του αυλόγυρου αλυσίδα και λουκέτο».

Οι μαθητές της Πιερίας, που έλαβαν μέρος στις πολύπλευρες κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν στο νομό ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τάσσονται στο πλευρό των κατηγορούμενων μαθητών και δηλώνουν πως το μαθητικό κίνημα δεν καθυποτάσσεται ούτε από τα «μαθητοδικεία», που στήνονται σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα, ούτε από τα ιδιώνυμα που θεσμοθετεί η κυβέρνηση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Εν αναμονή ανακοινώσεων

Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας ποιες από τις προτεινόμενες από την «επιτροπή Καζάζη» ρυθμίσεις πρόκειται να προωθήσει. Το πόρισμα της επιτροπής πρότεινε μία σειρά μέτρων που δε θίγουν στο ελάχιστο την ουσία της «μεταρρύθμισης» και δεν «απαλύνουν» το σκληρό ταξικό χαρακτήρα της, αφού το λύκειο παραμένει ασφυκτικά συνδεδεμένο με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς να μειώνονται οι εξετάσεις, ενώ παράλληλα προτείνονται ως αναγκαία και μία σειρά μέτρα σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, εκκρεμή μένουν και τα ζητήματα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, στον οποίο το υπουργείο Παιδείας δηλώνει αποφασισμένο να προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις και σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας, η ημερομηνία πραγματοποίησής του τοποθετείται περί τα τέλη του Μάρτη. Στο επόμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να προχωρήσει και σε νέα μέτρα, ενώ ετοιμάζεται να προωθήσει το νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή, στο οποίο θα περιλαμβάνονται μια σειρά ρυθμίσεις για θέματα της «μεταρρύθμισης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ