ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ»
Νομιμοποιούν την τραπεζική τοκογλυφία
  • Η κυβέρνηση επιχειρεί με πυροτεχνήματα να θολώσει τα νερά
  • ΚΚΕ: Να καταργηθούν τα «πανωτόκια»

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ήδη ο κυβερνητικός εμπαιγμός με τις ρυθμίσεις για τα «πανωτόκια», αφού δυο μήνες μετά την αναθέρμανση του θέματος αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση μέχρι την τελευταία στιγμή έμεινε σταθερή στη θέση της να μην επιτρέψει ουσιαστική λύση του προβλήματος που μαστίζει ένα σημαντικό αριθμό πελατών των τραπεζών. Η συζήτηση της τροπολογίας συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ χτες στη Βουλή, ενώ παρά τα πυροτεχνήματα που επιχείρησε να εκτοξεύσει την ύστατη στιγμή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, η ουσία της δεν αλλάζει σε τίποτα. Ο Γ. Παπαντωνίου δικαιολόγησε την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει ουσιαστική λύση στο θέμα, με κινδυνολογίες για κατάρρευση του... Χρηματιστηρίου. Από την πλευρά του ΚΚΕ, καταγγέλθηκε το τεράστιο πολιτικό θέμα της «σύνθλιψης 2 εκατομμυρίων δανειοληπτών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εισηγητής του Κόμματος. Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής.

Νομιμοποιεί την τοκογλυφία

Τροπολογία νομιμοποίησης του τοκογλυφικού συστήματος των «πανωτοκίων» χαρακτήρισε, στην παρέμβασή του, τις κυβερνητικές ρυθμίσεις ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, ο οποίος τόνισε ότι το ΚΚΕ απαιτεί την κατάργηση του δικαιώματος των τραπεζών για ανατοκισμό! Παράλληλα, σημείωσε ότι θετική λύση έχουν προτείνει οι φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματοβιοτεχνών, ενώ παράλληλα ζήτησε την άμεση διακοπή κάθε πλειστηριασμού. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, έκανε λόγο για «ληστρικό σύστημα της τοκογλυφίας» που ακολουθούν οι τράπεζες, σημειώνοντας πως οι δανειολήπτες υποστηρίζουν πως «η τράπεζα σήμερα είναι ο αισχρότερος τοκογλύφος». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, έθεσε το ερώτημα γιατί παρέχει «αυτό το στήριγμα στις τράπεζες σε βάρος των δανειοληπτών», αφού «έχουν τη μεγαλύτερη κερδοφορία ανάμεσα στις τράπεζες των άλλων χωρών της ΕΕ». Σχετικά με τις διατάξεις που προβλέπει η τροπολογία, ο Νίκος Γκατζής αποκάλυψε ότι η «συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών μένει απέξω», ενώ ακόμα και στις περιπτώσεις που μπορούν να ενταχθούν είναι «αμφιβόλου ωφέλειας για τους δανειολήπτες». Παράλληλα, σχολιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον κίνδυνο «ανατροπής του τραπεζικού συστήματος» σημείωσε ότι «είναι γνωστό πως σε περιπτώσεις που οι τόκοι δεν εισπράττονται, δεν εγγράφονται τα χρέη στους ισολογισμούς». Πρόσθεσε μάλιστα: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για ρύθμιση - κοροϊδία. Εξασφαλίζει τρόπους είσπραξης των χρεών με παράνομες απαιτήσεις, ενώ καταστρέφονται χιλιάδες δανειολήπτες». Ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα των αγροτών, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το "χάπι", τη στιγμή που δε συμφωνεί με τις προτάσσεις που έχει κάνει η Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτών».

Ο Γ. Παπαντωνίου

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν στον πολλαπλασιασμό των χρεών των δανειοληπτών, σημείωσε πως «αν εξετάσετε την εξέλιξη αυτών των οφειλών και αναλύσετε τους λόγους, θα δείτε ότι τα πανωτόκια σε μικρό μόνο βαθμό συνέβαλαν», προσθέτοντας «ο βασικός λόγος ήταν τα εξαιρετικά υψηλά επιτόκια». Υποστήριξε παράλληλα ότι η προτεινόμενη τροπολογία «θέτει ένα όριο συνολικής οφειλής» υποστηρίζοντας ότι το οφειλόμενο κεφάλαιο είναι «το εναπομένον προς εξόφληση κεφάλαιο, στο οποίο προστίθενται οι εν καθυστερήσει τόκοι, δηλαδή οι συμβατικοί τόκοι και οι τόκοι υπερημερίας», αποσαφηνίζοντας ουσιαστικά την τροπολογία, όπως οι τράπεζες επιθυμούν. Κατά τ' άλλα ο υπουργός επιχείρησε... εκτός προγράμματος, να εκτοξεύσει ακόμα ένα «πυροτέχνημα», λέγοντας ότι προσθέτει μια αλλαγή στην τροπολογία σύμφωνα με την οποία, στο οφειλόμενο ποσό «δεν περιλαμβάνονται τόκοι από ανατοκισμό». Πρόκειται για μια προσθήκη που στην πραγματικότητα είναι άνευ αντικρίσματος, αφού από τις ρυθμίσεις της τροπολογίας αποκλείονται όσοι οφειλέτες τραπεζών έχουν κάνει, υπό το εκβιαστικό καθεστώς των τραπεζών, στο παρελθόν κάποια ρύθμιση των οφειλών τους. Γνωρίζοντας ακριβώς αυτή την αλήθεια, ο υπουργός έσπευσε να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης σε υφιστάμενες συμφωνίες μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, αφού τέτοια έσοδα έχουν ήδη περάσει στους τραπεζικούς ισολογισμούς και η ανακοίνωση τέτοιου μέτρου θα σημάνει την «κατάρρευση των μετόχων των τραπεζών», με τεράστιες επιπτώσεις στο Χρηματιστήριο.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μηνάς Σταυρακάκης, στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι η εκτόξευση των επιτοκίων σε δυσθεόρατα ύψη πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1990 -'93 επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ενώ έκανε λόγο και για φαινόμενα...«αμελών δανειοληπτών» που παρατηρήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί «να βάλει τάξη» στην ισχύουσα από τότε κατάσταση. Χαρακτήρισε μάλιστα «ιδιαίτερα θετική την επέκταση της τροπολογίας στους αγρότες». Οσον αφορά στις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «οι προτάσσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ» οδήγησαν στην επέκταση της ρύθμισης στους αγρότες.

Ο Κ. Καραμανλής

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση παρενέβη χθες, ο πρόεδρος του κόμματος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, σημειώνοντας ότι «ο κατευθυντήριος άξονας της κυβέρνησης είναι ο εντυπωσιασμός» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να προχωρήσει σε μια δίκαιη λύση». Παράλληλα τόνισε ότι «τα θέματα αυτά πρέπει να ρυθμιστούν νομοθετικά. Τα πανωτόκια είναι σύγχρονη ντροπή. Επί δυο χρόνια εθελοτυφλούσε η κυβέρνηση από τη στιγμή που εκδόθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου. Προχώρησε μόνο σε μπαλώματα με τη ρύθμιση του εξάμηνου ανατοκισμού». Ειδικά για την επέκταση των ρυθμίσεων στους αγρότες, σημείωσε ότι «η ρύθμιση αυτή αφορά ένα μικρό ποσοστό, ενώ υπάρχουν πολύ περισσότερες περιπτώσεις αγροτών όπως οι κτηνοτρόφοι». Τέλος, ήταν αιχμηρός για το διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνοντας ότι «έγινε προεκλογικός προπαγανδιστής».

  • Χτες διενεργήθηκε και η - αιτηθείσα από την προηγούμενη Πέμπτη εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας - ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 16, του υπό συζήτηση νόμου, που αφορά στη δημιουργία προϋποθέσεων ταχείας ιδιωτικοποίησης της ΕΑΒ, μέσω της δημιουργίας «ΑΕ Πάγιων Κεφαλαίων» της επιχείρησης. Το άρθρο εγκρίθηκε με 134 ψήφους υπέρ και 110 κατά, σε σύνολο 244 παρόντων βουλευτών. Το ΚΚΕ, είχε ταχθεί κατά του εν λόγω άρθρου, επισημαίνοντας την επιζήμια για την εθνική οικονομία, αλλά και την εθνική άμυνα επιλογή της κυβέρνησης.
ΔΕΗ
Προϋπολογισμός ξεπουλήματος!

Σε «μαγειρέματα» και μεθοδεύσεις, προκειμένου ν' αυξηθούν από φέτος κι όλας τα κέρδη της ΔΕΗ που από εδώ και πέρα θα μοιράζονται και στους «μνηστήρες» του ιδιωτικού κεφαλαίου, οι οποίοι θα κατέχουν μετοχές της επιχείρησης, προχώρησε το ΔΣ κατά τη χτεσινή συζήτηση του προϋπολογισμού της εταιρίας για το 2000. Ο προϋπολογισμός, που ψηφίστηκε με 9 υπέρ και 2 κατά, προβλέπει για φέτος κέρδη της τάξης των 18,6 δισεκατομμυρίων δραχμών, ωστόσο αποφασίστηκε να αναθεωρηθεί τον Απρίλη, ώστε το κονδύλι των κερδών να φτάσει στα 100 περίπου δισεκατομμύρια δραχμές...

Τα 18,6 δισεκατομμύρια κέρδη θα γίνουν 100 με τον εξής τρόπο: θα επισπευστεί η διάλυση του υπάρχοντος ασφαλιστικού φορέα της ΔΕΗ, με τη δημιουργία του νέου, όπως έχει ψηφιστεί στο σχετικό νομοσχέδιο, προκειμένου η ΔΕΗ να μην καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές για το τρέχον έτος, εισφορές που θα τις επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 48 δισεκατομμύρια δραχμές. Επίσης υπολογίζεται ότι η ΔΕΗ θα αγοράζει κατά δύο δολάρια φθηνότερο το κυβικό μέτρο φυσικού αερίου εξοικονομώντας περί τα 8,5 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, αυτό δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά, αφού φέτος αναμένεται αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, όπως απαιτούν οι Ρώσοι προμηθευτές. Συνεπώς ως πιθανότερο φαντάζει το ενδεχόμενο να επιδοτείται η τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζει η ΔΕΗ, από τον κρατικό προϋπολογισμό, για χάρη της μετοχοποίησης. Επίσης στο χθεσινό προϋπολογισμό δεν είχε υπολογιστεί η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το ντίζελ που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, που υπολογίζεται στα 25 δισεκατομμύρια δραχμές. Ακόμα αποφασίστηκε ότι θα επιχειρηθεί η ορθολογικότερη αξιοποίηση των επενδύσεων και η κάθε δυνατή μείωση δαπάνης.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2000
Μέχρι τη Δευτέρα το «τελόσημο»

«Παίζεται» το ενδεχόμενο να δοθεί ολιγοήμερη παράταση

Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 31 Γενάρη 2000, θα μπορούν, σύμφωνα με τις προθεσμίες που ισχύουν μέχρι στιγμής, οι κάτοχοι ΙΧ επιβατικών ή τύπου Jeep αυτοκινήτων, μοτοσικλετών ή τροχόσπιστων, να προμηθευτούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας για φέτος. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επισήμως, δεν αποκλείεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ανακοινώσει ολιγοήμερη παράταση (οι φήμες κάνουν λόγο για σκέψη παράτασης μέχρι τις 11 Φλεβάρη) στην παραπάνω προθεσμία, όπως είθισται κάθε χρόνο.

Πάντως, αν δε δοθεί παράταση, μετά την ερχόμενη Δευτέρα, οι υπόχρεοι θα παραλαμβάνουν το ειδικό σήμα, με το αναλογούν αυτοτελές πρόστιμο. Το ύψος του προστίμου ανέρχεται:

  • Σε 10.000 δρχ. για οχήματα με κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 785 κυβικά εκατοστά.
  • Και στο ισόποσο των τελών κυκλοφορίας, που αντιστοιχούν στον κυλινδρισμό κινητήρα για όλες τις άλλες περιπτώσεις. Δηλαδή από 25.000 μέχρι και 130.000 δραχμές, ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος.

Υπενθυμίζουμε ότι τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2000 ανέρχονται σε:

  • 4.000 δρχ. για οχήματα με κυλινδρισμό κινητήρα από 51 μέχρι 300 κυβικά εκατοστά.
  • 10.000 δρχ. για οχήματα από 301 μέχρι 785 κ.ε.
  • 25.000 δρχ. για οχήματα από 786 μέχρι 1.357 κ.ε.
  • 45.000 δρχ. για οχήματα από 1.358 μέχρι 1.928 κ.ε.
  • 100.000 δρχ. για οχήματα από 1.929 μέχρι 2.357 κ.ε.
  • 130.000 δρχ. για οχήματα από 2.358 κ.ε. και πάνω.
  • Τέλος, στην τελευταία κατηγορία περιλαμβάνονται τα σήματα που προορίζονται για οχήματα, για τα οποία δεν καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας, γιατί έχει χορηγηθεί απαλλαγή. Τα σήματα της κατηγορίας αυτής διατίθενται με την καταβολή ποσού 2.000 δρχ.

Οσοι έχουν λάβει το σχετικό ειδοποιητήριο από το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει μέχρι τις 31 του ερχόμενου Γενάρη να απευθύνονται για την προμήθεια του ειδικού σήματος στις Τράπεζες Αγροτική, Εθνική, Ιονική και Πίστεως. Στις Εφορίες θα πρέπει να απευθύνονται όσοι δεν έλαβαν μέχρι σήμερα ειδοποιητήριο, όσοι έλαβαν ειδοποιητήριο, αλλά ο αριθμός κυκλοφορίας που αναγράφεται δεν ανήκει σε αυτοκίνητό τους ή αναγράφονται λανθασμένα το ποσό και η κατηγορία του σήματος, καθώς και στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης προμήθειας του σήματος.

Φαμφάρες για το ξεπούλημα

Ενα από τα στολίδια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), το συγκρότημα των τριών ΞΕΝΙΑ στο Ναύπλιο, ιδιοκτησία του ελληνικού λαού, που θα μπορούσε να είναι πηγή πακτωλού πόρων για το δημόσιο κορβανά, παρέδωσε στα χέρια μεγαλοϊδιωτών η κυβέρνηση.

Το Σάββατο που μας πέρασε υπογράφτηκε στο Ναύπλιο με δόξα και τιμή και τις σχετικές φαμφάρες, η σύμβαση μεταξύ του ΕΟΤ και του ομίλου επιχειρήσεων «Μαντωνανάκη». Σύμφωνα με αυτή, ο ΕΟΤ θα εισπράττει κάθε χρόνο 450 εκατ. δρχ. ως μίσθωμα για τα επόμενα 30 χρόνια, εν είδει «μακροχρόνιας μίσθωσης».

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Ευγ. Γιαννακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του εκ μέρους της κυβέρνησης για την κατάληξη της «ναυαρχίδας» του ΕΟΤ, όπως χαρακτήρισε το συγκρότημα. Ικανοποίηση για ένα ακόμα ξεπούλημα, το οποίο η κυβέρνηση βαφτίζει «αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ». Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση διά της πολιτικής της, στο όνομα αυτής της «αξιοποίησης» παραδίδει ένα - ένα τα φιλέτα του Οργανισμού και μεγάλο αριθμό των εργαζομένων σε αυτά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εργασιακές σχέσεις, σε μεγαλοεπιχειρηματίες που θα θησαυρίσουν αποδίδοντας - όταν τα αποδίδουν - ψίχουλα στο δημόσιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ