Προσχέδιο της ΡΑΕ ενσωματώνει την Οδηγία 54/2003, διαχωρίζοντας πλήρως τη διανομή ηλεκτρισμού από τη ΔΕΗ
Ενα από τα βήματα για να σιγουρευτούν τα κέρδη των ιδιωτών στον τομέα της ενέργειας, είναι και η πλήρης αποδέσμευση του συστήματος διανομής από τη ΔΕΗ... |
Ενα από τα βασικά ζητήματα που ρυθμίζει το προσχέδιο που τροποποιεί τον υφιστάμενο νόμο 2773/99 «Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - Ρύθμιση θεμάτων ενεργειακής πολιτικής και λοιπές διατάξεις», είναι η πλήρης αποδέσμευση του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) από τη ΔΕΗ και ο διαχωρισμός του Δικτύου Διανομής που σήμερα ελέγχεται από τη ΔΕΗ.
Ο ΔΕΣΜΗΕ διαχειρίζεται κατά κύριο λόγο τις γραμμές υψηλής τάσης, ελέγχει τη μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος στην επικράτεια. Το Δίκτυο περιλαμβάνει βασικά τις γραμμές χαμηλής και μέσης τάσης και ορισμένες υψηλής, διανέμει δηλαδή το ηλεκτρικό ρεύμα στους καταναλωτές. Το προσχέδιο νόμου, στη βάση της Οδηγίας, προβλέπει ότι το αργότερο μέχρι τη 1/7/2007 «ιδρύεται ανώνυμη εταιρία, η οποία αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες του Διαχειριστή του Δικτύου». Η συγκεκριμένη διατύπωση δεν αποκλείει την είσοδο έως και τον έλεγχο της εταιρίας αυτής από τους ιδιώτες. Μέχρι να γίνει αυτό η ΔΕΗ θα έχει ρόλο διαχειριστή.
Επίσης, σε αντίθεση με το σημερινό καθεστώς, όπου βάσει σύμβασης προσωπικό της ΔΕΗ απασχολείται στο ΔΕΣΜΗΕ, προβλέπεται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την ένταξη προσωπικού της ΔΕΗ αποκλειστικά στο ΔΕΣΜΗΕ. Τα μέλη του ΔΣ θα «πρέπει να είναι ανεξάρτητα και να μη συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση εξαρτημένης εργασίας, έργου ή εντολής με επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής διανομής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας».
Τα παραπάνω είναι βασική προϋπόθεση για την εισβολή των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών και εμπόρων στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Εγκυμονούν, όμως, σημαντικούς κινδύνους, καθώς ο κατακερματισμός της υφιστάμενης δομής μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφές όπως του μπλακ άουτ στη Νέα Υόρκη. Ο λόγος είναι απλός: Οι επενδύσεις στα συστήματα μεταφοράς και διανομής θεωρούνται από τις πιο πολυδάπανες και κάθε φορά που θα χρειάζεται ενίσχυσή τους θα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη οι ιδιώτες που θα το χρησιμοποιούν.
Το προσχέδιο προβλέπει ενίσχυση του ρόλου της ΡΑΕ στον έλεγχο όλου του συστήματος, από την ενεργειακή επάρκεια μέχρι τις τιμές εμπορίας.
Με πολιτικό επόπτη την Κομισιόν, η νέα αγορά θα «τραφεί» από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των μελών της
Η Συνθήκη της Ενεργειακής Κοινότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα υπογραφεί τον Οκτώβρη στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, επισημαίνοντας τον κόπο που έχει καταβάλει η ηγεσία του υπουργείου τους τελευταίους 13 μήνες για την επίτευξη συμφωνίας.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «με την υπογραφή της συνθήκης της Ενεργειακής Κοινότητας, δημιουργείται, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια νέα ισχυρή περιφερειακή ολοκληρωμένη, ενεργειακή αγορά που καλύπτει τους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, με μεγάλα οφέλη για τις χώρες, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές».
Ουσιαστικά, η ελληνική κυβέρνηση - παίρνοντας τη σκυτάλη από το ΠΑΣΟΚ και εντολή από την Κομισιόν - πρωτοστάτησε σε μια επιχείρηση ελέγχου των ενεργειακών πηγών και των οδών μεταφοράς προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, των ισχυρών πετρελαϊκών εταιριών που ενδυναμώνουν τη θέση τους και ορίζουν, τελικά, τις απαραίτητες ενέργειες για να κυριαρχήσουν. Η νέα αγορά που δημιουργείται, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασκεί τον πολιτικό έλεγχο, επιβάλλει την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων των χωρών που τη συναποτελούν.
Ηδη σε πολλές από αυτές τις χώρες - τις φτωχότερες - όπως φάνηκε και στη συνάντηση που είχαν πρόσφατα στην Αθήνα, συντελούνται «συμμορφωτικές» αλλαγές ακόμα κι αν δεν ανήκουν στην ΕΕ. Ιδιωτικοποιούνται ενεργειακές εγκαταστάσεις, άλλες εκσυγχρονίζονται για να μην επωμιστεί το κόστος ο μελλοντικός ιδιοκτήτης τους, αλλάζουν νομοθετικά πλαίσια, «απελευθερώνονται» οι αγορές. Πολλές από αυτές τις χώρες ικετεύουν τους ξένους επενδυτές να τις... σώσουν!
Γι' αυτό το «έργο» υπερηφανεύεται η κυβέρνηση και φυσικά οι λαοί της περιοχής τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν από την παντοκρατορία των μεγάλων εταιριών στην ενέργεια, αντίθετα η αύξηση των τιμολογίων θα συνδυαστεί με τη δυνατότητα άσκησης ισχυρών πολιτικών πιέσεων. Στη νέα αγορά θα συμμετέχουν: Αυστρία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Σλοβενία, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Σερβία και Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Τουρκία, UNMIK - Κόσσοβο και η Μολδαβία ως παρατηρητής.