ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Ιούνη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΜΕΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΕ ΠΛΟΙΟ ΤΟΥ ΑΓΟΥΔΗΜΟΥ
Καμπίνες στη θέση των στεγανών!

Το καράβι «Δημητρούλα» αποπλέει, μέρα παρά μέρα, από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ έχει υποστεί τις ίδιες παράνομες μετασκευές που είχαν γίνει και στο «ΣΑΜΙΝΑ»...

Πέντε χρόνια μετά το τραγικό ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» που έστειλε στο χαμό 81 ανθρώπους, εφοπλιστές και κυβέρνηση της ΝΔ είναι καθ' όλα έτοιμοι να ξαναπνίξουν κόσμο! Τα ασυντήρητα και παλιά πλοία, τύπου «ΣΑΜΙΝΑ», που απειλούν την ανθρώπινη ζωή, όχι μόνο εξακολουθούν να ταξιδεύουν ανενόχλητα μεταφέροντας χιλιάδες επιβάτες, αλλά έχουν υποστεί και μετασκευές που είναι ακριβώς ίδιες με αυτές του «ΣΑΜΙΝΑ». Και αποτελούν κίνδυνο-θάνατο για χιλιάδες επιβάτες!

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ» του εφοπλιστή Γερ. Αγούδημου.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ», το καράβι αυτό, το οποίο μέρα παρά μέρα αποπλέει από το λιμάνι του Πειραιά (μόλις λίγα μέτρα από το Κεντρικό Λιμεναρχείο), κατά παράβαση των κανονισμών ασφαλείας, έχει μετασκευαστεί έτσι, ώστε οι χώροι κάτω από το γκαράζ να αποτελούν καμπίνες επιβατών!

Ακριβώς οι ίδιες παράνομες μετασκευές είχαν γίνει και στο «ΣΑΜΙΝΑ»!

Μάλιστα, το πιστοποιητικό ασφαλείας του «ΣΑΜΙΝΑ», που εκδόθηκε στις 20 του Ιούλη 2000 - δηλαδή δύο μέρες μετά την έναρξη των δρομολογίων του ύστερα από την ολοκλήρωση των εκτεταμένων μετασκευαστικών εργασιών που είχαν γίνει - και με αριθμό πρωτοκόλλου 333, φέρει προσάρτημα στο οποίο αναφέρεται: «Περιορισμοί και πρόσθετες απαιτήσεις. Για το παραπάνω πλοίο ισχύουν οι παρακάτω περιορισμοί: Απαγορεύεται η χρήση των θαλαμίσκων επιβατών και πληρώματος στο ντεκ 2 (κάτω από το κατάστρωμα οχημάτων)»! Και η απαγόρευση επιβλήθηκε γιατί οι χώροι αυτοί, όπως και οι αντίστοιχοι του «ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ», είναι χώροι που προορίζονται για στεγανά και που έχουν να κάνουν με την αξιοπλοΐα του πλοίου!

Υπάρχει και χάρτης!

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Ρ», στο καράβι, κοντά στη ρεσεψιόν, υπάρχει χάρτης στον οποίο αποτυπώνονται οι καμπίνες που βρίσκονται κάτω από το γκαράζ του πλοίου, για να διευκολύνονται οι επιβάτες που έχουν κλείσει θέση εκεί! Διευκρινίζεται ότι σε εκείνο το σημείο δε θα έπρεπε να υπάρχουν καμπίνες, αφού μέρος του συγκεκριμένου χώρου θα έπρεπε να είναι και τα στεγανά του, σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας. Παρ' όλα αυτά και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος, οι εφοπλιστές δε διστάζουν να παίζουν κορόνα-γράμματα τη ζωή των ταξιδιωτών του «Δημητρούλα».

Εφοπλιστόδουλη πολιτική

Οι ευθύνες γι' αυτή την εικόνα του πλοίου βαρύνουν μεν τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως ο Κλάδος Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, όμως ο κύριος υπεύθυνος είναι η εφοπλιστόδουλη πολιτική τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, που, ανάγοντας τους εφοπλιστές σε κράτος εν κράτει στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και στο όνομα της κερδοφορίας τους, προδιαγράφει νέα ναυάγια ανάλογα του «ΣΑΜΙΝΑ»!

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το πλοίο, που δεν πληρεί τις προδιαγραφές ασφαλείας, καταπονείται σε τέτοιο υπερβολικό βαθμό αφού πιάνει ακόμα και 9 λιμάνια σε ένα ταξίδι του, που σημαίνει επιπλέον πλήγμα σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια επιβατών και ναυτεργατών. Και αυτό προκειμένου να κερδίζει ο Αγούδημος τόσο από τα εισιτήρια όσο και από τις επιδοτούμενες λεγόμενες άγονες γραμμές.

Για παράδειγμα, προχτές, στις 4 το απόγευμα, ξεκίνησε από Πειραιά για Πάρο - Αγιο Κήρυκο - Φούρνους - Καρλόβασι - Βαθύ - Χίο - Μυτιλήνη - Λήμνο - Καβάλα!


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Πατριδογνωμόνιο
Την καημένη...

Μαζεύτηκαν, όπως πάντα, οι ταξικοί επικυρίαρχοι, με την αλαζονεία και τον αέρα του οριστικού νικητή γύρω από τα πολυτελή τραπέζια των Βρυξελλών και αυτή τη φορά στη Σύνοδο Κορυφής ομολογούν ότι πρόκειται για Μείζον Πολεμικό Συμβούλιο.

Η προπαγάνδα οργιάζει. Κινδυνεύει η ΕΕ. Περνάει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της. Διαλύεται. Διακυβεύεται το «ευρωσύνταγμα». Ο εχθρός επί θύραις... Ο εχθρός επί θύραις... Πέφτει το κάστρο που οικοδομήθηκε με τόσες ...θυσίες. Του εχθρού βεβαίως βεβαίως.

Αυτές οι σχεδόν αυτιστικές επαναλήψεις, σύντροφοι, είναι το απαύγασμα της φριχτής προπαγάνδας των ημερών. Είναι η τρομοκρατική εκστρατεία που εγκαινιάζεται επισήμως στην ΕΕ εναντίον των λαών της Ευρώπης αλλά και του καθενός και της καθεμιάς από μας. Είναι η απάντηση στα πρώτα δείγματα και δήγματα, τις δαγκωνιές, δηλαδή, που τα «όχι» των Γάλλων και των Ολλανδών κατάφεραν στο θηρίο της μονεταριστικής δικτατορίας που ανδρώθηκε εδώ και μισό αιώνα και καταβροχθίζει: Εργασιακές σχέσεις. Κοινωνικές κατακτήσεις. Ανθρώπινα δικαιώματα. Πολιτικές ελευθερίες. Τους ίδιους τους τάφους που θεμελίωσαν τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη εξήντα χρόνια πίσω με βούλα κόκκινη ως αίμα και ιδεολογία.

Σατανική, στη σύλληψή της, προπαγάνδα. Να συγκεντρωθούν οι ...αρχηγοί και να κόπτονται για μια ενότητα συμφερόντων λες και ζούμε σε αταξική κοινωνία. Να απειλούν με περικοπές κονδυλίων, φτώχεια και πλήρη υποδούλωση την εργατική τάξη, την πλειονότητα δηλαδή των κατοίκων της ΕΕ, επειδή τ' αφεντικά τσακώνονται στη μοιρασιά των ληστρικών κερδών με τα οποία εξασφαλίζουν τη διακυβέρνησή μας. Το σκεπτικό είναι να τη λυπηθούμε αυτή τη σύγχρονη δικτατορία, αυτό το εκτρωματικό τέταρτο ευρωράιχ, αυτή την προσπάθεια να επιζήσουν οι νεοαποικιοκρατίες που οικοδομούνται πάνω στα «τζάκια» των ολλανδικών και βρετανικών «εταιριών ανατολικών Ινδιών», κλπ.

Προβάλλεται ο λύκος στις Βρυξέλλες. Για να φοβηθούμε τα πρόβατα, οι λαοί, τώρα που το βέλασμά μας αρχίζει ν' ακούγεται σα βρυχηθμός λιονταριού που ξυπνάει. Πετιούνται στα μούτρα μας φοβερά πράγματα αυτές τις μέρες, σύντροφοι. Προαγγέλλεται φριχτή βία. Γιατί τι άλλο σημαίνει ότι θα μας δώσουν παράταση ένα χρόνο ώστε να στηθεί ο διαρθρωτικός κι εξωφρενικά προπαγανδιστικός ιστός της αράχνης που επιμένει ότι παρά τα ήδη δεδομένα «όχι» διαφορετικών λαών και κοινωνιών έστω, αλλά και τα διαφαινόμενα νέα «όχι» με έντονο ταξικό χαρακτήρα εντός-εκτός των 25, «θα ζήσουμε όλοι μαζί, δούλοι κι αφεντικά, μ' αυτόν τον καταστατικό χάρτη». Η διαδικασία προχωράει και η τιμωρία για τους αντιστεκόμενους έχει έναν επιπλέον χρόνο να προετοιμαστεί.

Θα γυρίσει κι ο πρωθυπουργός και θα νομοθετεί εξάρθρωση Ταμείων, συντάξεις στα 68-70, περικοπές μεροκάματων και μισθών, ενίσχυση των δουλεμπορικών γραφείων ενοικίασης εργαζομένων, ενίσχυση της ιδιωτικής Ανώτατης Παιδείας υποταγμένης στη δικτατορία της αγοράς. Θα φωνάζει το ΠΑΣΟΚ πως αν είχαμε υπηρετήσει τ' αφεντικά καλύτερα και νωρίτερα θα είχαμε γίνει τουλάχιστον επιστάτες των υπό υποδούλωση νεοεισαχθέντων κρατών. Θα κλαίει ο Συνασπισμός που χάνουμε τη μικροαστική χρηματοδοτημένη υποκρισία μας ότι είμαστε μεν ευρώδουλοι αλλά με τη βούλησή μας και τη βολή μας προκειμένου να επιβιώσουμε.

Αντίσταση. Ανυπακοή. Απειθαρχία. Να μην τη λυπηθούμε την ΕΕ που ξεφτίζει σαν θεατρίνα με σπασμένα ψιμύθια. Η νέα τάξη είναι ολόιδια η παλιά. Το κεφάλαιο που τρώει την εργασία, εισπράττει την υπεραξία και τάζει μεγαλοπρεπή κηδεία των λαϊκών δικαιωμάτων υπό τους ήχους της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν και το τραγούδι της χαράς... Την καημένη τη φάγαμε, την τρώμε, θα τη φάμε με χαρά.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Στη Βουλή τα προβλήματα των γυναικών

Την Τετάρτη 22 του Ιούνη, στις 10.30 το πρωί, πραγματοποιείται προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Θέμα της είναι η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της απασχόλησης των γυναικών και τα γενικότερα προβλήματα των τελευταίων. Η συζήτηση θα μεταδοθεί από την κρατική τηλεόραση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ