Οχι, δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση, να υποβαθμίσουμε και, πολύ περισσότερο, να μηδενίσουμε τις βαριές και μεγάλες ευθύνες των προηγούμενων και των νυν κυβερνώντων, όπως και των κάθε λογής οπαδών του «ευρωμονόδρομου», για τις αντιλαϊκές πολιτικές και μέτρα που εφαρμόζουν ή τη συστηματική και πολύμορφη τακτική παγίδευσης των εργαζομένων και του λαού. Ολ' αυτά είναι υπαρκτά και δεδομένα. Εξίσου δεδομένη, όμως, είναι και η ευθύνη του κάθε εργαζόμενου, που τον ζώνουν τα εντεινόμενα συνεχώς προβλήματα και εκτιμά ως μαύρο κι άραχνο το ορατό μέλλον, να βάλει το μυαλό του, να σκεφτεί στα σοβαρά και να πράξει ανάλογα.
Για παράδειγμα, καθώς βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη, σχετικά με τα άδεια κρατικά ταμεία, τα τεράστια χρέη και τους τόκους, τα ελλείμματα και τις «μαύρες τρύπες», προετοιμάζοντας το έδαφος για τα επόμενα ακόμη περισσότερο αντιλαϊκά μέτρα, πρέπει ο κάθε εργαζόμενος να αναρωτηθεί: Πού πήγαν τα κάθε χρόνο και περισσότερα χρήματα, που πληρώνει ο λαός με την αντιλαϊκή φορολογία; Πού πήγαν τα τεράστια ποσά των δανείων, που τώρα πληρώνουμε τα δυσβάστακτα τοκοχρεολύσια; Πού πήγαν τα όσα εισπράχθηκαν από τις αποκρατικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων; Πάντως, δεν πήγαν στους εργαζόμενους, ούτε στα λεγόμενα «ρετιρέ», ούτε στα «υπόγεια». Ολοι τους, άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο, βράζουν στο ίδιο καζάνι. Ούτε στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, κλπ. Αντίθετα, όλο και περισσότερο βάζουμε όλοι το χέρι στην τσέπη, για να καλύψουμε ανάλογες ανάγκες.
Πολλοί σήμερα λένε δεν πάει άλλο. Πολλοί περισσότεροι θα το πουν αύριο. Δε φτάνει όμως αυτό. Τα πράγματα θ' αλλάξουν προς το καλύτερο για τους εργαζόμενους, εάν οι τελευταίοι απεγκλωβιστούν μαζικά από το δόκανο του δικομματισμού. Εάν βγάλουν «κόκκινο» στην αντιλαϊκή πολιτική του «ευρωμονόδρομου» και αποφασίσουν να πάρουν πραγματικά την υπόθεση της ζωής τους στα χέρια τους.
Η ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ...: «Στα όρια συναγερμού βρίσκεται η δημοσιονομική διαχείριση, καθώς στο τέλος του πρώτου πενταμήνου του έτους, οι δαπάνες του κράτους για τόκους δανείων σημείωσαν αύξηση κατά 15% ξεπερνώντας τα 6,6 δισεκ. ευρώ.
Η έκρηξη αυτή των τόκων, που έφθασαν σχεδόν τις πληρωμές μισθών και συντάξεων του Δημοσίου, έρχεται ως αποτέλεσμα της εκτίναξης του δημοσίου χρέους το οποίο υπερβαίνει το 110% του ΑΕΠ. Ως το τέλος του έτους οι τόκοι θα αγγίξουν τα 10 δισεκ. ευρώ.
Το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου τα έσοδα του κράτους αυξήθηκαν με ρυθμό 4,1%, ενώ ο ετήσιος στόχος προβλέπει αύξηση εσόδων κατά 10,4%. Προφανώς, τους ερχόμενους μήνες, η αύξηση των εσόδων θα πρέπει να επιταχυνθεί αλματωδώς προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος» (από το πρωτοσέλιδο θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).
ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ: «Η κατάρρευση του τρέχοντος προϋπολογισμού που ομολόγησε χθες επισήμως η κυβέρνηση την οδηγεί στη λήψη ακόμη πιο σκληρών φορολογικών μέτρων από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων που "γονάτισαν" την αγορά. Ο προϋπολογισμός στα τέλη Μαΐου είχε έλλειμμα 6,1 δισεκ. ευρώ το οποίο διευρύνθηκε τον Ιούνιο, λόγω των προβλημάτων στις συναλλαγές. Κύρια αιτία της κατάρρευσης είναι η υστέρηση των εσόδων. Αυξάνονται με ρυθμό 4%, έναντι στόχου 10,2%. Προεξοφλείται ότι στο τέλος του έτους θα λείπουν από τον προϋπολογισμό έσοδα άνω των τριών δισ. ευρώ» (από το πρωτοσέλιδο θέμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ»).
ΤΟ ΒΗΜΑ: Χειρότερα μέτρα! Λείπουν ?3 δισ. - έρχονται φόροι
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βρόχος το δημόσιο χρέος
ΕΘΝΟΣ: ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ 10.000 ρουσφέτια στην Αγροφυλακή
ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΩΣΤΑ ΜΑΖΕΨΕ ΤΟΥΣ... ΚΟΠΑΝΟΥΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΡΟΜΑΖΕΙ το έλλειμμα 6,7%
ΑΠΟΦΑΣΗ: Στο σχέδιο 80.000 στρέμματα
ΤΑ ΝΕΑ: Κάντε τη φτώχεια παρελθόν
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ διαφοράς... και εμπιστοσύνης
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Καταψήφισε τη ΝΔ ο Εβερτ!
Η ΑΥΓΗ: Ψήφισαν το ασφαλιστικό, ακολουθούν τα όρια ηλικίας
Η ΧΩΡΑ: 7.719 θέσεις για την Αγροφυλακή
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): ΔΕΗ - ΑΠΟΦΑΣΗ - ΚΟΛΑΦΟΣ του Δικαστηρίου
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΥΜΠΑΓΕΣ ΜΕΤΩΠΟ κυβέρνησης - κοινωνίας
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ από 1η Γενάρη 9.499 αγροφυλάκων
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Η ΝΙΚΗ: Στην πυρά ο Εβερτ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ - Διαιωνίζει το ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ για χιλιάδες μετανάστες
«Το γκάλοπ της Metron Analysis δείχνει ότι οι πολίτες είναι ώριμοι για ρήξεις και τομές κι αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και από την κυβέρνηση αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η τεχνητή πόλωση που επιδιώκει το τελευταίο διάστημα ο κ. Παπανδρέου δεν τον ευνοεί, ενώ αντίθετα η διάθεση του κ. Καραμανλή για συγκρούσεις και μεταρρυθμίσεις βοηθά την κυβέρνηση να ξεπεράσει την προσωρινή - όπως αποδεικνύεται - κάμψη της περασμένης άνοιξης» (Από το κύριο άρθρο του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»).
«Προβληματική εικόνα εμφανίζεται για την κυβέρνηση και στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Αν και καταγράφεται μια τάση υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, της άρσης μονιμότητας στο Δημόσιο, κ.α., οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες δε φαίνεται να πείθουν και στην κοινή γνώμη επικρατεί σύγχυση. Ενδεικτική αυτής της θολής εικόνας είναι η θέση των ερωτηθέντων για τη συμφωνία στον ΟΤΕ: 33,6% διαφωνεί, 29,5% συμφωνεί και 36,7% δε γνωρίζει τι γίνεται...
Επίσης, στην ίδια δημοσκόπηση καταγράφεται άνοδος των ευρωσκεπτικιστών στη χώρα μας, ως απόρροια του γαλλικού και του ολλανδικού "όχι" στο Ευρωσύνταγμα, ενώ 56,9% έχει αρνητική γνώμη και για το ευρώ». (Το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).
«Η ανεργία (36,6%), η οικονομία (34,2%) και η ακρίβεια (10,6%) θεωρούνται ως κυριότερα προβλήματα της χώρας.
Στο ζενίθ παραμένει ο δείκτης απαισιοδοξίας για την πορεία της χώρας. Το 70% δήλωσαν απαισιόδοξοι και μόλις το 27,9% αισιόδοξοι». (Το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).