ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λαϊκή αντεπίθεση με το ΚΚΕ μπροστά

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Ενα κάλεσμα λαϊκής αντεπίθεσης ενάντια στις αποπροσανατολιστικές, για το εργατικό κίνημα, προτάσεις διαχείρισης του σημερινού συστήματος, ενάντια στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, αλλά και κάλεσμα απεγκλωβισμού από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ των πλατιών λαϊκών μαζών, αποτέλεσε η χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εργατοϋπαλληλικές Αχτίδες της ΚΟΘ του ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ την εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό του ο Δημήτρης Μαικίδης, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του Κόμματος. Στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, όπου η παρουσία εργαζομένων και νεολαίας ήταν έντονη και υπήρχαν συνδικαλιστές από δεκάδες σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς της πόλης, ένα μεγάλο πανό έγραφε: «Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία - Λαϊκή Αντεπίθεση».

Μετά την ομιλία του, ο Δημήτρης Γόντικας δέχτηκε σειρά ερωτήσεων από το ακροατήριο, κυρίως για τα επίκαιρα ζητήματα των ημερών, δηλαδή την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, εκφράστηκε η αγωνία για το ασφαλιστικό, την ακρίβεια, την ανεργία κλπ.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Δ. Γόντικας ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Δεν πρέπει οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι γυναίκες να παρασυρθούν από τις παραπλανητικές υποσχέσεις της ΝΔ ότι όταν μεγαλώσει η ανταγωνιστικότητα θα αυξηθεί η απασχόληση και θα έρθει και η σειρά των εργαζομένων να βελτιώσουν τη θέση τους.

Στο βήμα ο Δ. Γόντικας

Motion Team

Στο βήμα ο Δ. Γόντικας
Στην Ελλάδα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, με τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αυξήθηκε και η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Μειώθηκε κατά πολύ το λεγόμενο κόστος εργασίας, δηλαδή οι μισθοί και τα μεροκάματα.

Εχουμε το χαμηλότερο "εργατικό κόστος" σε όλη την ΕΕ και η κερδοφορία του κεφαλαίου είναι από τις μεγαλύτερες στην ΕΕ.

Η θέση των εργαζομένων επιδεινώθηκε. Αυτή είναι η αλήθεια.

Η βαθύτερη όμως ουσία των μέτρων που παίρνονται βρίσκεται σε τούτο.

Η απελευθέρωση των κεφαλαίων έχει προκαλέσει έναν τεράστιο ανταγωνισμό ανάμεσα στους διάφορους χώρους και κλάδους. Οι πολυεθνικές, το μονοπωλιακό κεφάλαιο σε κάθε κλάδο που κινούνται ελεύθερα απειλούν με εξαφάνιση μικρότερα κεφάλαια, αλλά και οι ίδιες μεταξύ τους βρίσκονται σε πόλεμο ποιος θα αρπάξει τη μεγαλύτερη λεία.

Ανταγωνισμός σε αυτό τον πόλεμο μπορεί να γίνει μόνο με υψηλή συγκέντρωση κεφαλαίων και υψηλού κέρδους. Αλλά το κέρδος βγαίνει μόνο από την υπεραξία, δηλαδή από την αύξηση της εκμετάλλευσης της μισθωτής εργασίας. Η συγκέντρωση κεφαλαίων γίνεται μόνο με την αρπαγή ή την καταστροφή μικρότερων.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν σε αυτή τη στρατηγική. Και το χειρότερο, το πιο αισχρό από όλα, επιχειρούν να κάνουν συνενόχους και συνυπεύθυνους τους εργαζόμενους. Και τα δυο κόμματα αναζητούν και επεξεργάζονται μεθόδους και επιχειρήματα παραπλάνησης των εργαζομένων. Εμπαίζουν και τα δυο το λαό αναγορεύοντας σε "ρήξεις", "τομές", "εκσυγχρονισμούς" και "μεταρρυθμίσεις" τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που ισχυροποιούν τη δύναμη των μονοπωλίων, αφαιρούν κατακτήσεις, προσθέτουν νέα δεινά».

Απορρίψτε τις θεωρίες του κεφαλαίου

«Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να απορρίψουν όλες τις θεωρίες περί "ανταγωνιστικότητας", "παραγωγικότητας", "σύγκλισης", "αξιολόγησης". Δεν είναι δικά τους προβλήματα.

Δεν αφορά στα δικά τους συμφέροντα,.

Είναι ταξική πολιτική. Είναι πολιτική υπέρ της πλουτοκρατίας.

Στη βάση αυτή των αγώνων να ενισχυθεί η λαϊκή συμμαχία, η οργάνωση και η ενότητα της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και των γυναικών.

Αυτό το μέτωπο με ένα ισχυρό ΚΚΕ θα φέρει στην ημερήσια διάταξη τον αγώνα να γίνει ο λαός κυρίαρχος της τύχης του.

Να διεκδικήσει τη δική του εξουσία. Τη λαϊκή εξουσία. Στις σημερινές συνθήκες όξυνσης των κοινωνικών αντιθέσεων γίνεται ακόμα πιο ορατή η ύπαρξη δύο δρόμων ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας. Ο ένας είναι ο δρόμος που σήμερα βαδίζουμε. Είτε με τη ΝΔ, είτε με το ΠΑΣΟΚ κινείται στην ίδια κατεύθυνση».

Σ' αυτό το βούρκο εμείς δε θα μπούμε

«Μας λένε μερικοί, που μέχρι χτες πάλευαν για τη διάλυση του ΚΚΕ, ας αφήσουμε τις διαφορές κι ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε το δικομματισμό ή να κάνουμε τη μεγάλη αριστερά.

Ενότητα για να λιβανίζουν όλοι μαζί την ΕΕ και να παλεύουμε για να γίνει ο καπιταλισμός πιο ανθρώπινος δεν τη χρειάζεται το λαϊκό κίνημα.

Είμαστε ανοιχτοί και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βρεθούμε στο ίδιο χαράκωμα με όλους εκείνους που πραγματικά θέλουν να απαλλαγούν από τη μέγκενη του δικομματισμού, που δεν ανέχονται άλλο την κοροϊδία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που δε συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ, αλλά συνεργασία με αυτές τις δυνάμεις δεν πρόκειται να κάνουμε.

Δεν είναι μόνο ότι είναι αναξιόπιστοι, δεν είναι μόνο ότι δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους, αλλά είναι δυνάμεις που έχουν εκπαιδευτεί και μάλιστα με άριστα σε ανώτερες σπουδές για το πώς να υπονομεύουν και να συκοφαντούν και να πολεμούν το επαναστατικό κίνημα.

Για δες τε πώς ερμηνεύουν το "όχι"στο "ευρωσύνταγμα". Ενώ ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και υποστηρίζουν την ΕΕ ως μονόδρομο, επιχειρούν να καπηλευτούν το "όχι" των λαών και να παρεμποδίσουν το δυναμισμό που περικλείει, προβάλλοντας το επικίνδυνο σύνθημα "για ένα άλλο Σύνταγμα".

Είναι, λένε, το "όχι" στο "ευρωσύνταγμα", "ναι" στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερο κοινωνική Ευρώπη, για ενίσχυση της πολιτικής ενοποίησης. Αυτά λέει και το ΠΑΣΟΚ και άλλοι σοσιαλδημοκράτες.

Να σώσουμε την ΕΕ από την κρίση και να κάνουμε τον καπιταλισμό πιο ανθρώπινο.

Σε αυτό το βούρκο εμείς δεν πρόκειται να μπούμε.

Αυτό που σήμερα επιβάλλεται είναι να ενισχυθεί η αντιπαράθεση συνολικά στις επιλογές της ΕΕ, η απειθαρχία στις αποφάσεις της. Ο,τι δυσκολεύει την ΕΕ, συμφέρει τους λαούς.

Το ΚΚΕ μαζί με άλλες δυνάμεις, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο θα κάνει συμμαχίες, θα παλέψει από κοινού όχι για να κάνουμε την Ευρώπη των μονοπωλίων πιο ανθρώπινη.

Αλλά για να γκρεμιστεί αυτό το οικοδόμημα και να χτίσουμε την Ευρώπη της ισότιμης συνεργασίας, της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής προόδου, του σοσιαλισμού».

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Στην πρόταση του ΚΚΕ η διέξοδος!

«Δεν υπάρχουν λύσεις εντός των πλαισίων της ΚΑΠ και της ΕΕ», τόνισε μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση ο Γ. Χαρίτος, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος

Στα λαϊκά προβλήματα, στις αιτίες τους και στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ αναφέρθηκε ο Γ. Χαρίτος, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, μιλώντας χτες βράδυ σε πολιτική συγκέντρωση της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Πλαστήρα Καρδίτσας έδωσαν το «παρών» τους εργαζόμενοι, αγρότες, νέοι και συνταξιούχοι και άλλοι άνθρωποι του μόχθου και της δουλιάς.

Οπως επισήμανε ο Γ. Χαρίτος «το τελευταίο ιδιαίτερα διάστημα, η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεσή της στα λαϊκά στρώματα με ένα μπαράζ μέτρων και ρυθμίσεων, που δίνουν το στίγμα αλλά και το περιεχόμενο της πολιτικής της. Συνεχίζει και ολοκληρώνει τη φιλομονοπωλιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ σε όλους τους τομείς. Μιας πολιτικής υπαγορευμένης απ' τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, που δε διαφέρει σε τίποτα απ' αυτήν του ΠΑΣΟΚ». Και υπογράμμισε: «Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ μιλάνε για "εργατικό κόστος". Για την ανάγκη να μειωθεί ώστε να ανέβει η περίφημη ανταγωνιστικότητα. Ομως, η εργατική παραγωγική δύναμη είναι η πηγή του πλούτου, σε αντίθεση με τα μονοπώλια και τους επιχειρηματίες που εδώ και πολλές δεκαετίες λειτουργούν παρασιτικά. Σε αντίθεση βέβαια με όσα λέει ο κ. Γιακουμάτος, ότι τάχα οι εργάτες δεν μπορούν να κάνουν χωρίς το ιδιωτικό κεφάλαιο. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει. Επιπλέον, η κλοπή του ιδρώτα της εργατικής τάξης είναι πολλαπλή (στην παραγωγή, με τη φορολογία - άμεση και έμμεση - με τις ασφαλιστικές εισφορές, με τα πανάκριβα έξοδα για την Παιδεία, την Υγεία, τα τοκογλυφικά δάνεια κ.ά.). Δεν έχουν καμιά υποχρέωση οι εργαζόμενοι να πληρώσουν. Τα ελλείμματα υπάρχουν επειδή τα δημιούργησαν η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί διαχειριστές της».

Αναφερόμενος στις καταστροφικές συνέπειες της νέας ΚΑΠ σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς, ο Χ. Χαρίτος υπογράμμισε πως «δεν υπάρχουν λύσεις "εντός των πλαισίων" της ΚΑΠ και της ΕΕ, όπως ισχυρίζονται πολλοί και διάφοροι». «'Η συγκρούεσαι με την πολιτική αυτή - είπε - βγάζεις πολιτικά συμπεράσματα και οργανώνεις τον αγώνα σου σε συμμαχία με τους εργάτες απέναντι στον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια ή αποδέχεσαι την "εθελούσια έξοδο" που σου προσφέρει η νέα ΚΑΠ». Υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να βγάλουν ουσιαστικά πολιτικά συμπεράσματα σημείωσε: «Οσο ο λαός θα εναποθέτει τις ελπίδες του πότε στο ΠΑΣΟΚ και πότε στη ΝΔ, δε θα αλλάξει τίποτα προς όφελος των εργαζομένων. Θα δέχονται νέα πλήγματα. Απαιτείται τώρα μαζικός απεγκλωβισμός και από τους δύο». Κι αφού αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αλλαγής του συσχετισμού των δυνάμεων σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, μίλησε για τις επερχόμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας πως όσοι θέλουν να εκφράσουν την αντίθεση στην αντιλαϊκή πολιτική, πρέπει να εκλέξουν όσο γίνεται περισσότερους κομμουνιστές και συνεπείς αγωνιστές, συμβούλους και δημάρχους, σε μια προσπάθεια να δυναμώσει και να πάρει σάρκα και οστά ο ριζοσπαστικός πόλος αντίστασης και στην ΤΑ.

Αναλύοντας την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ είπε ότι «στη γενικότερη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και στο εισόδημα, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιπαραθέσουν τη δική τους στρατηγική, την αντεπίθεση, τη συμμαχία τους, τη συσπείρωση που δίνει στον αγώνα προοπτική και είναι η μόνη που μπορεί, κάτω από προϋποθέσεις, να βάλει σήμερα και ένα φρένο».

Και καταλήγοντας τόνισε, ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ είναι αυτός που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. O δρόμος, δηλαδή, της φιλολαϊκής ανάπτυξης που προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής στο πλαίσιο της Λαϊκής Εξουσίας - Λαϊκής Οικονομίας.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Σοβαροί κίνδυνοι από τα ναρκωτικά

Αλλη μια «παγκόσμια μέρα» την περασμένη εβδομάδα αφιερωμένη στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών. «Χτυπάνε» τους ανθρώπους, όλο και περισσότερο. Ενα πρόβλημα που συνδέεται με τα αυξανόμενα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, το οργανωμένο εμπόριο που ξεκινάει από τους μικρέμπορους και φτάνει ως τις κορυφές των διαπλεκομένων συμφερόντων.

Το θέμα πνίγηκε στα θολά νερά των ημερών, του δικομματισμού, και της θύελλας των αντιλαϊκών μέτρων που κλιμακώνονται. Αναφορές ακούστηκαν και πάλι για την ανεπάρκεια των μονάδων απεξάρτησης, για τον απατηλό διαχωρισμό σκληρών και μαλακών, για την εφαρμογή προγραμμάτων με υποκατάστατα που με τη σειρά τους οδηγούν σε νέες εξαρτήσεις.

Παρασιωπούνται τα μεγάλα και ουσιαστικά προβλήματα, καθώς η παραγωγή, διακίνηση και χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών «ενισχύονται» με νέα προϊόντα των εργαστηρίων της διεθνούς μαφίας και η διαπίστωση ότι οι κίνδυνοι συνδέονται με το ότι κρατικές υπηρεσίες σε πολλές χώρες του κόσμου διαπλέκονται με τους ναρκέμπορους και χρησιμοποιούν το λαθρεμπόριο ναρκωτικών για να αντλήσουν πόρους και να προωθήσουν τα βρώμικα σχέδιά τους.

Τούτο καταγράφεται, εκτός των άλλων στοιχείων και στις συνεχείς αναφορές της Διεθνούς Επιτροπής Ελέγχου ναρκωτικών του ΟΗΕ στις οποίες υπογραμμίζεται ότι το λαθρεμπόριο και η χρήση ναρκωτικών στην Ευρώπη και την Αμερική έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που απειλεί και την πολιτική και την κοινωνική σταθερότητα πολλών χωρών.

Κατά τις ίδιες αυτές επίσημες εκθέσεις, υπάρχουν χώρες όπου η καλλιέργεια και παραγωγή ναρκωτικών έχει αντικαταστήσει την καλλιέργεια δημητριακών και άλλων αγροτικών προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Και δε φτάνουν όλα αυτά, αλλά στη χώρα μας αντιμετωπίζεται να νομιμοποιηθούν ιδιωτικές κλινικές για την εφαρμογή προγραμμάτων με υποκατάστατα!


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Προς «ειδική σχέση» Τουρκίας - ΕΕ;

Ανοικτό το ενδεχόμενο να μην αποφασιστεί τελικά η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μετά τις πολύχρονες διαπραγματεύσεις που αρχίζουν στις 3 Οκτώβρη αφήνει η Κομισιόν, επιχειρώντας μια τακτική αναδίπλωση μετά τις αντιδράσεις και τα δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε χτες την πρότασή της προς το Συμβούλιο Υπουργών για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν στις 3 του Οκτώβρη. Πρόκειται για ένα «αυστηρό διαπραγματευτικό πλαίσιο», όπως το χαρακτηρίζει η Επιτροπή, που καθορίζει τις βασικές αρχές και τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων κατ' εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2004 που επαναβεβαιώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη. Η πρόταση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα κράτη - μέλη της ΕΕ πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, το διαπραγματευτικό πλαίσιο που προτείνει η Επιτροπή βασίζεται σε ειδική παράγραφο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκέμβρη που αναφέρει ότι κοινός στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η προσχώρηση και ότι οι εν λόγω διαπραγματεύσεις είναι μια ανοιχτή διαδικασία, η έκβαση της οποίας δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί εκ των προτέρων.

Επισημαίνεται ακόμη ότι σε περίπτωση αποτυχίας στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που συνεπάγεται η ιδιότητα ενός κράτους - μέλους της ΕΕ, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι το οικείο υποψήφιο κράτος θα είναι πλήρως ενταγμένο στις ευρωπαϊκές δομές με τους ισχυρότερους δυνατούς δεσμούς, κάτι το οποίο δημιουργεί την προοπτική μιας «ειδικής σχέσης» της Τουρκίας με την ΕΕ. Στους αυστηρούς όρους που τίθενται στην Τουρκία από την Επιτροπή περιλαμβάνονται ακόμη μια σειρά από θέματα «ελληνικού ενδιαφέροντος», όπως η υποχρέωση της Αγκυρας να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας και να συμβάλει στην επίλυση των συνοριακών διαφορών, η υποστήριξη στις προσπάθειες για την εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού και η επέκταση του πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ενωσης με τα 10 νέα κράτη - μέλη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Εξάλλου, στην πρόταση της Επιτροπής αναφέρεται ότι ενδέχεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο μακρών μεταβατικών περιόδων, παρεκκλίσεων, ειδικών ρυθμίσεων ή διαρκών ρητρών διασφάλισης, πρόβλεψη η οποία αφορά στους τομείς όπως η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, οι διαρθρωτικές πολιτικές ή η γεωργία. Προβλέπεται ακόμη ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν μπορούν να ολοκληρωθούν πριν το 2014, όταν θα έχουν δηλαδή ολοκληρωθεί οι επόμενες δημοσιονομικές προοπτικές που καλύπτουν την περίοδο 2007-2013.

Σημειώνεται, πως το Συμβούλιο των Υπουργών, έχει τη δυνατότητα να θέσει πρόσθετες προϋποθέσεις για το άνοιγμα ορισμένων κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης, όπως π.χ. για τον τομέα της Τελωνειακής Ενωσης.

«Ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη θα είναι μακρύς και δύσκολος», δήλωσε χτες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Ολι Ρεν. Ο Φινλανδός επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο των Υπουργών είναι το αυστηρότερο που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, υπογραμμίζοντας ότι η επιλογή αυτή αποδεικνύει το ιδιαίτερο βάρος που προσδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ζήτημα. Ο επίτροπος Ολι Ρεν υπογράμμισε επίσης ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι ανοιχτή και ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως η τελική έκβασή τους θα είναι η προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο Ολι Ρεν επανέλαβε επίσης ότι αν δεν καταστεί εφικτή η πλήρης εναρμόνιση της Τουρκίας με τα ισχύοντα στην Ενωμένη Ευρώπη, τότε θα πρέπει να επιδιωχτεί η στενότερη δυνατή πρόσδεσή της στο ευρωπαϊκό άρμα.

Η βούληση που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ενωση να σεβαστεί, παρά την κρίση που διέρχεται, την ημερομηνία έναρξης του ενταξιακού διαλόγου με την Αγκυρα, αποτελεί πρόοδο για την Τουρκία στο δρόμο της για μια ευρωπαϊκή ενσωμάτωσή της, βεβαίωσε χτες τουρκική κυβερνητική πηγή, ενώ μέχρι αργά δεν είχε υπάρξει επίσημη αντίδραση από την τουρκική κυβέρνηση.

Ικανοποιητικό θεωρεί η Λευκωσία το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Οκτώβρη, αλλά δηλώνει ότι θα διεκδικήσει περισσότερα. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε πριν την παρουσίαση του προσχεδίου ότι παρ' όλο που είναι ικανοποιητικό, «η Κυπριακή Δημοκρατία θα διεκδικήσει ό,τι της ανήκει, περισσότερα από όσα προνοεί το σημερινό κείμενο».

Για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, στον «902 TV»

Σήμερα Πέμπτη, 30 Ιούνη, στις 22.10, στην εκπομπή του «902 TV» «Προεκτάσεις», ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος θα συζητήσει με τους καλεσμένους του για το επίκαιρο θέμα της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ