ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούνη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στην απεργία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια και να μετατρέψουν την απεργία στις 24 Ιούνη σε βήμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής και των συνδικαλιστικών εκφραστών της, καλεί τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο

Την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιούνη, μέρα πανελλαδικής απεργίας, οι εργαζόμενοι όλης της χώρας κατεβαίνουν στους δρόμους με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Παίρνουν την υπόθεση της απεργίας στα δικά τους χέρια. Οργανώνουν την επιτυχία της στους τόπους δουλιάς με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες τους. Με τη συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις του Πανεργατικού Μετώπου, στέλνουν μήνυμα καταδίκης συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων που στηρίζουν τις στρατηγικές αντεργατικές επιλογές της ΕΕ. Με όπλο την ταξική ενότητα των εργαζομένων και στη βάση των πραγματικών της συμφερόντων, η εργατική τάξη καταδικάζει την προσπάθεια της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να εκφυλίσει τους αγώνες και να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους στη λογική της συναίνεσης.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις και τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με ανακοίνωση της Εκτελεστικής του Γραμματείας τονίζει τα εξής:

«Το ΠΑΜΕ στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ πρότεινε και επέμεινε για κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας για τις 29 Ιούνη, με στόχο να ενώνεται ο αγώνας όλων των εργατών και των υπαλλήλων και να ενισχύεται η κοινή δράση μ' ένα περιεχόμενο που να αναδείχνει τις σύγχρονες ανάγκες για την εργατική οικογένεια. Είναι η δεύτερη φορά του ίδιου μήνα που η πρότασή μας απορρίφθηκε.

Η απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για απεργία στις 24 Ιούνη, λόγω του πλαισίου αιτημάτων που περιορίζεται στην επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και λόγω των στενών χρονικών ορίων προετοιμασίας έχει τον κίνδυνο του εκφυλισμού.

Πολύ περισσότερο που ο προσανατολισμός της ΓΣΕΕ στηρίζει το βασικό άξονα της αντιλαϊκής επίθεσης και πολιτικής (αναδιαρθρώσεις, ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των επιχειρήσεων), στηρίζει τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029/02 του ΠΑΣΟΚ (νόμος Ρέππα) και προσπαθεί να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους στη λογική της συναίνεσης, των κοινωνικών διαλόγων.

Σ' αυτές τις συνθήκες το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα τους, την κοινή συντονισμένη δράση ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης, των δυνάμεων του κεφαλαίου που χτυπάει το σύνολο της εργατικής τάξης, των εργατοϋπαλλήλων.

Να καταδικάσουν την τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Να εμποδίσουν το σχέδιο εκφυλισμού του αγώνα, να πάρουν άμεσα μέτρα για την επιτυχία της απεργίας στις 24 Ιούνη.

Να παρθούν αποφάσεις από τα Συνδικάτα και να οργανωθούν παντού απεργιακές επιτροπές, να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για μαζική, καθολική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα οργανώσει το ΠΑΜΕ.

Για να διεκδικήσουμε αποφασιστικά:

  • Πλήρη - σταθερή εργασία. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.
  • ΟΧΙ στην απελευθέρωση του ωραρίου.
  • Κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ - Κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ.
  • Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες.
  • Απόσυρση της κυβερνητικής τροπολογίας για το Ασφαλιστικό των τραπεζών.
  • ΟΧΙ στην ένταξη των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ.
  • Ενιαίο ταμείο κύριας και ενιαίο ταμείο επικουρικής σύνταξης για τους τραπεζοϋπαλλήλους.
  • Ακύρωση της κατάπτυστης σύμβασης που υπέγραψε ο ΟΤΕ με τους συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ.
  • Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία και Παιδεία.
  • Κατάργηση της αξιολόγησης που αποτελεί εργαλείο για τη μορφωτική υποβάθμιση και την ενίσχυση των ταξικών φραγμών στην Παιδεία.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών - αντεργατικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».
Πλαίσιο συμβιβασμού

Ενδεικτικό της προσπάθειας της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να εγκλωβίσει την αντίδραση των εργαζομένων σε διεκδικήσεις στα όρια της ασκούμενης πολιτικής και να βάλει πλάτες στα αντιασφαλιστικά - αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και κεφαλαίου, είναι το πλαίσιο αιτημάτων της απεργίας που προβάλλει η ΠΑΣΚΕ και η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ) - η ΔΑΚΕ αποχώρησε από την Εκτελεστική Επιτροπή.

Καλούν τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση του νόμου Ρέππα (3029/02), την οποία σήμερα η κυβέρνηση εφαρμόζει και αξιοποιεί για να διευρύνει την επίθεσή της στα Ασφαλιστικά δικαιώματα όλης της εργατικής τάξης. Αλλωστε, η ίδια η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι αυτή που άνοιξε το θέμα του Ασφαλιστικού, στρώνοντας το δρόμο στην κυβέρνηση να προωθήσει τα σχέδιά της.

ΠΑΣΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση καλούν τους εργαζόμενους να απεργήσουν για «στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των δημόσιων επιχειρήσεων». Την «ανάπτυξη» δηλαδή και τον «εκσυγχρονισμό» που επικαλείται σήμερα και το κεφάλαιο για να συρρικνώσει και να εκμηδενίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ.

Η συμβιβασμένη πλειοψηφία ζητάει το «σεβασμό και τη διατήρηση του υπάρχοντος ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, σύμφωνα με την απόφαση των φορέων και της ΟΚΕ». Το ωράριο που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο καταγγέλλουν σαν εξαντλητικό και η θέσπισή του φέρει την υπογραφή της ΓΣΕΕ. Οσο για την αναφορά στην ΟΚΕ, είναι αυταπόδεικτη η προσπάθεια της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να νομιμοποιήσει το όργανο του κοινωνικού εταιρισμού στη συνείδηση των εργαζομένων. Πρόκειται για το εργαλείο που αξιοποιεί η κυβέρνηση για να περάσει σήμερα - με το μανδύα της κοινωνικής συναίνεσης - τα νέα αντιασφαλιστικά αντεργατικά της σχέδια.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Ενταφιάζουν δικαιώματα και χαρίζουν τα χρέη

Και με κυβερνητική βούλα η απαλλαγή των τραπεζιτών από τις υποχρεώσεις τους. Κατατέθηκε χτες εσπευσμένα η αντιασφαλιστική τροπολογία

Με μια προσθήκη-τροπολογία -και μάλιστα σε σχέδιο νόμου για τη λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς - που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, η κυβέρνηση βάζει ταφόπλακα στα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, και με ανοιχτούς εκβιασμούς επιχειρεί να τους μεταφέρει στο ΙΚΑ, φορτώνοντας στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας τις υποχρεώσεις των τραπεζών, τις οποίες απαλλάσσει. Μάλιστα, προκλητικά ισχυρίζεται στην εισηγητική έκθεση ότι τα δικαιώματα αυτά «έχουν προκαλέσει ανασφάλεια δικαίου», κάτι που επιβάλλει «την επέμβαση του νομοθέτη»!

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης - όπως ομολογεί στην εισηγητική έκθεση - είναι η «θέσπιση ενιαίου καθεστώτος κοινωνικής ασφάλισης για το προσωπικό των πιστωτικών ιδρυμάτων», διατύπωση που σαφώς προδιαγράφει την «ομογενοποίηση» των δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων προς τα κάτω, κόβοντας το κεφάλι εκείνων που βρίσκονται «πάνω» από το κατώτερο επίπεδο. Διαπιστώνεται τώρα ότι ο νόμος Σιούφα του 1992, ο οποίος καθόριζε νέο χειρότερο καθεστώς για τους εργαζόμενους μετά το 1993, γίνεται όπλο για να αφαιρεθούν δικαιώματα, για όλες τις προηγούμενες γενιές εργαζομένων.

Πολύ περισσότερο, η ισοπέδωση αυτή δεν αφορά μόνο τους τραπεζοϋπαλλήλους, αλλά και εκείνους τους κλάδους εργαζομένων που είναι εκτός ΙΚΑ. Ετσι, η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι επιδιώκει τη «μετεξέλιξη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΕΤΕΑΜ (επικουρική σύνταξη) σε ένα και μοναδικό Ταμείο κύριας και επικουρικής ασφάλισης αντίστοιχα των απασχολούμενων με σχέση εξαρτημένης εργασίας στη χώρα μας». Με μια κουβέντα, η κυβέρνηση κάνει καθαρό ότι επίκεινται και νέες επιθέσεις σε κλάδους και Ταμεία, τα οποία μέχρι τώρα έχουν μείνει εκτός ΙΚΑ.

Η τροπολογία που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση έρχεται να εξυπηρετήσει το πλαίσιο αρχών που αποφάσισε την προηγούμενη Τρίτη η Κυβερνητική Επιτροπή και δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο, με το οποίο προωθείται η ένταξη όλων των τραπεζοϋπαλλήλων αλλά και των σημερινών συνταξιούχων στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ για κύρια σύνταξη και στο ΕΤΕΑΜ για την επικουρική. Οι ισχυρισμοί της ότι αυτό θα γίνει «προαιρετικά» δεν έχουν καμία αξιοπιστία. Παράλληλα, προβλέπεται η ίδρυση ενός μεταβατικού σχήματος, ενός Ταμείου-«μαϊμού», του ΕΤΑΤ, το οποίο θα λειτουργήσει ως πολιορκητικός κριός για την κατάλυση των σημερινών επικουρικών ταμείων, την κατάλυση των προσυνταξιοδοτικών καθεστώτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων που απορρέουν απ' αυτά.

Ετσι, με την τροπολογία που κατατέθηκε χτες επιτυγχάνεται:

- Η γενναία ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου και η οριστική απαλλαγή του από τις υποχρεώσεις που φέρει απέναντι στα Ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων

- Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς ένας μεγάλος αριθμός τους χάνει το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς

- Δραστική μείωση των συντάξεων

- Συρρίκνωση των συντάξεων και των σημερινών συνταξιούχων, οι αυξήσεις των οποίων θα καθορίζονται από την εισοδηματική πολιτική και όχι από τα Ταμεία στα οποία ανήκουν

- Στο ΙΚΑ φορτώνονται όλα τα βάρη που ξεφορτώνονται οι τραπεζίτες, χειροτερεύοντας ακόμα περισσότερο την άσχημη οικονομική θέση στην οποία το έχουν βυθίσει.

Με τα άρθρα 1 και 2 της τροπολογίας προβλέπεται η μεταφορά των τραπεζοϋπαλλήλων και των συνταξιούχων στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ για κύρια σύνταξη και στο ΕΤΕΑΜ για επικουρική. Παράλληλα, προβλέπεται η μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα επίπεδα του ΙΚΑ, κάτι που σημαίνει ότι ορισμένες τράπεζες θα μειώσουν έως και 50% το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών.

Αντίστοιχα, το κόστος της δαπάνης που θα προκληθεί στο ΕΤΕΑΜ - και μάλιστα σε βάθος χρόνου - από την ένταξη των συνταξιούχων των Ταμείων επικουρικής ασφάλισης θα καθοριστεί εκ των υστέρων... μετά από «εκπόνηση ειδικής μελέτης» και «θα καταβάλλεται στη διάρκεια 10 ετών»! (άρθρο 3.γ)

Με τα υπόλοιπα άρθρα (4-11) καθορίζονται ο ρόλος και η λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ). Ενα μόρφωμα, που παρά το ηχηρό του όνομα, ούτε «Ταμείο» είναι, ούτε τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων κατοχυρώνει. Το αντίθετο. Οι εργαζόμενοι μετά το 1993 χάνουν δικαιώματα που είχαν κατοχυρώσει στα ασφαλιστικά τους ταμεία, με τις εισφορές που είχαν πληρώσει, τόσο για το ύψος των συντάξεων, όσο και για τα χρόνια συνταξιοδότησης. Σε κίνδυνο μπαίνουν και τα δικαιώματα των υπόλοιπων εργαζομένων, καθώς για τα «δικαιώματα πρόσθετης επικουρικής σύνταξης από το ΕΤΑΤ» πέραν αυτής που θα δίνεται από το ΕΤΕΑΜ, το ποσό της εισφοράς κάθε τράπεζας «καθορίζεται με νόμο μετά από εκπόνηση ειδικής οικονομικής μελέτης και καταβάλλεται μέσα σε 10 έτη» (άρθρο 7)! Ολα δηλαδή παραπέμπονται σε μελέτες, χωρίς καμιά ασφαλιστική δικλείδα, για το ΕΤΕΑΜ, αλλά και τους εργαζόμενους δικαιούχους.

Μέσω του άρθρου 6 για την υπαγωγή στο ΕΤΑΤ, εξελίσσεται ο εκβιασμός της κυβέρνησης για την κατάργηση των επικουρικών ταμείων. Ετσι αναφέρεται στην παράγραφο 6 ότι σε περίπτωση που δεν αποφασιστεί η διάλυση των επικουρικών ταμείων ή των κλάδων σύνταξης και «προκύψουν αντιδικίες μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων» τότε το «ΕΤΑΤ αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση και διαχείριση των κάθε φύσεως υποθέσεων». Και ναι μεν ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει το ποσό της δαπάνης που του αναλογεί αλλά: «Το ποσό της δαπάνης προσδιορίζεται μετά από ειδική οικονομική μελέτη» και με «Προεδρικό Διάταγμα καθορίζονται (...) ο τρόπος κατανομής του ποσού της δαπάνης...». Ετσι, αντί να καθορίζεται απόλυτα ότι οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αναλάβουν και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που ήδη είναι γνωστές, αυτό παραπέμπεται σε μελέτη και τελικά η κυβέρνηση θα έχει και τον τελευταίο λόγο.

ΟΤΕ
Νομιμοποιούν το εργασιακό «Νταχάου»

Η κυβέρνηση κατέθεσε χτες νομοσχέδιο για την εφαρμογή της επαίσχυντης σύμβασης - πιλότου

Στη νομιμοποίηση της επαίσχυντης συμφωνίας που υπέγραψε η Διοίκηση του ΟΤΕ με τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ, για την απόλυση 6.000 εργαζομένων, την πλήρη ανατροπή των εργασιακών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, καθώς και την επιβολή εργασιακού μεσαίωνα για την επόμενη γενιά εργαζομένων στον Οργανισμό, προχωρά η κυβέρνηση.

Στο νομοσχέδιο για «Θέματα Κεφαλαιαγοράς», που κατέθεσε χτες στη Βουλή, ενέταξε προσθήκη με τον τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις προσωπικού ΟΤΕ». Το προωθούμενο αντεργατικό σχέδιο της κυβέρνησης - το οποίο είναι πανομοιότυπο με αυτό που φέρει τις υπογραφές των εκπροσώπων των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στον ΟΤΕ και το οποίο νομιμοποίησαν με τη συμμετοχή τους στο διάλογο οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ - μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Δραστική συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, μέσω του λεγόμενου προγράμματος «εθελουσίας εξόδου», που θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και στην τεράστια επιβάρυνση των ήδη προβληματικών ασφαλιστικών ταμείων Κύριας Σύνταξης (ΤΑΠ - ΟΤΕ) και Αρωγής (επικουρική σύνταξη και εφάπαξ).
  • Το πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου» χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά περίπου 1.000 εργαζόμενους, οι οποίοι θεμελιώνουν δικαίωμα άμεσης λήψης σύνταξης μέσα στο 2005. Το δεύτερο αφορά περίπου 5.200 άτομα, που δε θεμελιώνουν δικαίωμα λήψης σύνταξης μέσα στο 2005 και γι' αυτό προβλέπεται η αναγνώριση πλασματικού χρόνου υπηρεσίας έως και οκτώ χρόνια, ώστε να συμπληρώσουν τα χρόνια που απαιτούνται για τη θεμελίωση. Γι' αυτήν την κατηγορία, ο ΟΤΕ αναλαμβάνει να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές (εργαζόμενου και εργοδότη) στο ΤΑΠ ΟΤΕ και στο Ταμείο Αρωγής, αλλά μόνον έως το χρόνο θεμελίωσης και όχι έως το χρόνο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης.
  • Η δαπάνη που θα προκύψει για κάθε αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης για το σύνολο των εισφορών εργαζομένων και εργοδότη, καθώς και το αντίστοιχο ποσό που θα προκύπτει από τις συντάξεις που θα χορηγήσει το ΤΑΠ ΟΤΕ, βαρύνουν τον ΟΤΕ και το ελληνικό Δημόσιο, η συνεισφορά του οποίου «συνίσταται στην υποχρέωση εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης άνευ ανταλλάγματος στο ΤΑΠ ΟΤΕ, μετοχών που αντιστοιχούν στο 4% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ».
  • Το σύνολο των εισφορών των εργαζομένων για κάθε αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης στον κλάδο αρωγής του Ταμείου Αρωγής βαρύνει τον ΟΤΕ. Η δαπάνη που θα προκύψει για την άμεση καταβολή των χορηγιών θα καλυφθεί με μακροχρόνιο δάνειο του ΟΤΕ στο εν λόγω Ταμείο.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το επιπλέον ποσό που καλείται να καταβάλει το ΤΑΠ ΟΤΕ σε συντάξεις ανέρχεται σε 800.000.000 ευρώ. Με δεδομένη - και όχι εξασφαλισμένη - την κάλυψη μόνο του 4% της δαπάνης από το κράτος (περίπου 280 εκατ. ευρώ) προκαλείται έλλειμμα πάνω από 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν το σύνολο των εργαζομένων στο ΙΚΑ, αφού ο σχεδιασμός προβλέπει την ένταξη του ΤΑΠ ΟΤΕ στο Ιδρυμα.

Εξίσου μεγάλη επιβάρυνση προκαλείται και στους κλάδους Εφάπαξ Χορηγίας και Επικουρικής Σύνταξης του Ταμείου Αρωγής. Η άμεση επιβάρυνση για το Εφάπαξ, το οποίο δε διαθέτει αποθεματικά και χρηματοδοτείται μόνον από τις εισφορές των εργαζομένων, εκτιμάται σε 200.000.000 ευρώ. Και ο δανεισμός από τον ΟΤΕ υποθηκεύει το μέλλον του, ανοίγοντας το δρόμο για ενσωμάτωση στο ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης, που θα λειτουργεί με καθαρά κεφαλαιοποιητικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, συνολικά τα ασφαλιστικά ταμεία θα επιβαρυνθούν κατά 1.125.000.000 ευρώ από τα προγράμματα «εθελουσίας εξόδου». Οσο για τις εισφορές που δεσμεύεται ότι θα καταβάλει ο ΟΤΕ, η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι από προηγούμενα ανάλογα συμφωνημένα προγράμματα απολύσεων (από το 1996 έως το 2002), ο Οργανισμός ακόμα οφείλει στο ΤΑΠ ΟΤΕ, περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.

Κυρίαρχο ζήτημα παραμένει ωστόσο ότι, με την υπογραφή της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας στην Ομοσπονδία του κλάδου, ανοίγει ο δρόμος για την παραπέρα γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας στον ΟΤΕ και την επέκτασή τους στις υπόλοιπες πρώην ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτός ήταν και ο στρατηγικός στόχος του κεφαλαίου, των πολιτικών και συνδικαλιστικών του δυνάμεων, που πέτυχαν τελικά ανεμπόδιστα να περάσουν την κατάπτυστη σύμβαση, την οποία χτες νομιμοποίησε και επίσημα η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο επικυρώνει το χτύπημα στη σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, έτσι ώστε η εργοδοσία να επιβάλει ακόμα χειρότερες συνθήκες εργασίας, για να αποκομίζει περισσότερα κέρδη.

Και οι χθεσινές εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ πρέπει να σκεφτούν καλά αν θα κάνουν χρήση της λεγόμενης «εθελούσιας εξόδου» και θα υποθηκεύσουν έτσι το μέλλον χιλιάδων μελλοντικών συναδέλφων τους στον Οργανισμό. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, οι δυνάμεις της ΕΣΚ ΟΤΕ παλεύουν για την αγωνιστική ακύρωση της επαίσχυντης συμφωνίας, που κάνει ακόμα πιο φθηνή την εργατική δύναμη, αποφέρει ακόμα περισσότερα κέρδη στους ιδιώτες - μετόχους του ΟΤΕ και ανοίγει το δρόμο, ώστε οι αντεργατικές «ρυθμίσεις» να αποτελέσουν πιλότο για ανάλογους σχεδιασμούς στον ευρύτερο δημόσιο και πρώην δημόσιο τομέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ