ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Κλιμακώνουν την επιχείρηση ανατροπής

Τις «γενικές αρχές» του προωθούμενου νομοσχεδίου παρουσίασε χτες η κυβέρνηση

Στον ολετήρα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων μπήκε και επίσημα πλέον το ασφαλιστικό σύστημα των τραπεζοϋπαλλήλων. Χτες, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης και των μέτρων που μεθοδεύονται ενάντια στις εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων, οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης δημοσιοποίησαν την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Με συνοπτικές διαδικασίες, η επιτροπή ενέκρινε την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης τουλάχιστον στα 65 έτη και τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών για δεκάδες χιλιάδες τραπεζοϋπαλλήλους. Αυτό είναι και το μόνο σίγουρο, καθώς οι δύο υπουργοί περιορίστηκαν χτες στην ανακοίνωση των γενικών αρχών της ρύθμισης για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς που θα διέπει τη λειτουργία των τραπεζών.

Οι Γ. Αλογοσκούφης και Π. Παναγιωτόπουλος επιφυλάχτηκαν να παρουσιάσουν σε λίγες ημέρες το σχετικό Σχέδιο Νόμου για διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς. Το κείμενο «γενικών αρχών» που παρουσίασαν χτες, όσο σαφέστατο είναι στα σημεία που αφορούν το σφαγιασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τόσο ασαφές είναι σε κρισιμότατα θέματα. Ετσι οι δύο υπουργοί δεν ήταν σε θέση να δώσουν απάντηση στο ερώτημα τι οικονομική επιβάρυνση συνεπάγεται για το ΙΚΑ και το ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ (Επικουρικό) η μεταφορά σε αυτά χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων. Σε σχετικές ερωτήσεις, υποστήριξαν ότι αυτό θα προκύψει από τις ειδικές μελέτες που θα γίνουν στο μέλλον, για κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ», ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε προκλητικά ότι η κυβέρνηση δεν απεμπολεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις ότι δε θα αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και παραδέχτηκε κυνικά ότι απλώς εφαρμόζει τους νόμους του ΠΑΣΟΚ. Ηταν εμφανής η πρόθεση των δύο υπουργών να τονίσουν ότι υπάρχει συνέχεια μεταξύ του αντιλαϊκού έργου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και του δικού τους έργου.

Ετσι, ο υπουργός Απασχόλησης θεώρησε σκόπιμο να επισημάνει ότι «δεν ακυρώνουμε τους νόμους 3029 και 3232 (σ.σ. νόμοι ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό), αλλά τους εξειδικεύουμε και τους προσαρμόζουμε. Βρίσκουμε τα θετικά τους και τα επαυξάνουμε». Ο δε Γ. Αλογοσκούφης, αφού χαρακτήρισε την κυβερνητική λύση για το επικουρικό των τραπεζοϋπαλλήλων «σαν μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή», στη συνέχεια υποστήριξε ότι - με την επιχειρούμενη εξίσωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων προς τα κάτω - «εξομαλύνονται οι ανισότητες και οι ακρότητες της πανσπερμίας των ρυθμίσεων του παρελθόντος».

Ρεσιτάλ κινδυνολογίας

Και οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης επιδόθηκαν σε ρεσιτάλ κινδυνολογίας. Υποστήριξαν ότι αν η κυβέρνηση δεν προωθούσε τη ρύθμιση, η Αγροτική και η Εμπορική κινδύνευαν με κατάρρευση, λόγω της εφαρμογής των διεθνών λογιστικών προτύπων! Προβάλλοντας το πρόσωπο της κρατικής βίας, με ιταμό τρόπο, απείλησε τους εργαζόμενους της Εμπορικής Τράπεζας ότι «αν δε διασφαλιστεί η εξομάλυνση των ταμείων, αν (σ.σ. οι εργαζόμενοι) δεν προσαρμοστούν στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δεδομένα που ισχύουν για τους υπόλοιπους φορολογούμενους, η κυβέρνηση δε θα εγκρίνει τη συμμετοχή της στην αύξηση του μετοχικού ταμείου της τράπεζας».

Η ευθεία απειλή περί «κατάρρευσης» της Εμπορικής, αν οι εργαζόμενοι δε σηκώσουν λευκή σημαία, αναδεικνύει το γεγονός ότι χωρίς τη συναίνεσή τους, η διάλυση του επικουρικού τους ταμείου και η ένταξή του στο υπό δημιουργία, ίσως προσκρούσει σε νομικά εμπόδια, που αφορούν τη λειτουργία ταμείων που αποτελούν προϊόν συλλογικών συμβάσεων. Οσο για το μέλλον της Εμπορικής Τράπεζας - αν και είναι πασίδηλο πως αν προχωρήσει η ρύθμιση μπαίνει στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων - ο Γ. Αλογοσκούφης, σε σχετική ερώτηση, απλώς απάντησε ότι δεν είναι θέμα του παρόντος να σχολιάσει τέτοια ζητήματα...

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Στη «λαιμητόμο» 100.000 τραπεζοϋπάλληλοι

Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων και τεράστια ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου προβλέπουν μεταξύ άλλων τα σχέδια της κυβέρνησης

Με τις «βασικές αρχές» για το Ασφαλιστικό των τραπεζών, όπως παρουσιάστηκαν χτες από τους συναρμόδιους υπουργούς, η κυβέρνηση της ΝΔ επεκτείνει τους αντιασφαλιστικούς νόμους 2084 (νόμος Σιούφα) και 3029 (νόμος Ρέππα). Πάνω σ' αυτούς τους νόμους χτίζει σήμερα η κυβέρνηση Καραμανλή ισοπεδώνοντας τα ασφαλιστικά δικαιώματα 100.000 εργαζόμενων τραπεζοϋπαλλήλων και συνταξιούχων. Και ταυτόχρονα, χτυπώντας τα ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων, βαθαίνει ακόμα περισσότερο προς τα κάτω, το γενικό επίπεδο της Κοινωνικής Ασφάλισης για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Βασικές συνέπειες της «λύσης» που προωθεί η κυβέρνηση είναι:

  • Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που σε ορισμένα ταμεία φτάνει μέχρι τα 7 χρόνια στους άντρες και ακόμα περισσότερα στις γυναίκες, οι οποίες μέχρι τώρα μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος για πρόωρη συνταξιοδότηση.
  • Δραστική μείωση του ύψους των συντάξεων, μέχρι και 20 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Συρρίκνωση των συντάξεων που ήδη λαμβάνουν και οι σημερινοί συνταξιούχοι, αφού πλέον οι συντάξεις τους θα καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις.
  • Τεράστια ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου. Οι τραπεζίτες απαλλάσσονται από την καταβολή θεσμοθετημένων υποχρεώσεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ μειώνονται κατακόρυφα και οι ασφαλιστικές εισφορές τους, αφού από το 2006 όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι εντάσσονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ.
  • Το ΙΚΑ επιβαρύνεται με νέα βάρη και υποχρεώσεις που κανονικά ανήκουν στις τράπεζες.
  • Διατηρεί και διευρύνει τους διαχωρισμούς των εργαζομένων, ανάλογα με το χρόνο ένταξης στα ταμεία.

Οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται καταρχήν μέσω της ένταξης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (κύρια σύνταξη), όλων των τραπεζοϋπαλλήλων από την 1/1/2006. Η ένταξη αυτή, αποτελεί εφαρμογή του νόμου 3029 του 2002 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ.

Ειδικά για τους εργαζόμενους που μπήκαν στην εργασία τους μετά την 1/1/1993 και συμμετείχαν μέσω των ειδικών τους ταμείων σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, τώρα υπάγονται στο καθεστώς που προβλέπει ο νόμος Σιούφα (Εμπορική, Πίστεως, Πειραιώς), δηλαδή σύνταξη στα 65 χρόνια.

Και ενώ η ένταξη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σημαίνει δραματικές απώλειες για τους τραπεζοϋπάλληλους, για τους τραπεζίτες μεταφράζεται σε μείωση των εισφορών, πέραν της απαλλαγής ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για κάθε χρόνο. (Βλέπε ενδεικτικά και πίνακα).

Αντίστοιχα με την ένταξη όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εντάσσεται στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ) και «όλο το προσωπικό των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας που ασφαλίζονται σε φορείς επικουρικής ασφάλισης σωματειακής μορφής ή ενώσεις προσώπων ή ειδικούς λογαριασμούς». Στο ΕΤΕΑΜ εντάσσονται και οι σημερινοί συνταξιούχοι. Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά και εδώ, σε διαχωρισμό των ασφαλισμένων. Σε αυτούς που ασφαλίστηκαν από την 1/1/2005 και μετά, στους μετά την 1/1/1993 και στους ασφαλισμένους πριν την 31/12/1992. Ο διαχωρισμός αυτός, κατά την πάγια τακτική των κυβερνώντων, αποβλέπει στη διάσπαση των εργαζομένων, για να εφαρμοστούν τα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση κάνει καθαρό ότι με τη ρύθμιση επιδιώκει να διαλύσει εκτός από τα ταμεία των Εμπορικής, Αγροτικής, Εθνικής και τα επικουρικά, όπως το ΤΑΠΙΛΤΑΤ - που καλύπτει το προσωπικό 10 περίπου τραπεζών - της Αλφα Μπανκ, της Γενικής Τράπεζας, της Αμέρικαν Εξπρές, τα οποία λειτουργούν με σωματειακή μορφή. Σύμφωνα δε με το κείμενο που παρουσιάστηκε, πρώτα θα διαλυθούν τα υφιστάμενα επικουρικά ταμεία και μετά θα γίνει η υπαγωγή όσων ενδιαφέρονται στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

Υποτίθεται ότι το ΕΤΑΤ, συγκροτείται ως ένα «ταμείο» το οποίο αναλαμβάνει να «χορηγεί τις προσυνταξιοδοτικές παροχές που προβλέπονται από ορισμένα επικουρικά ταμεία, αλλά και τις διαφορές ποσών σύνταξης που προκύπτουν από την εφαρμογή των καταστατικών διατάξεων του ΕΤΕΑΜ», στο οποίο υπάγονται όλοι πλέον οι τραπεζοϋπάλληλοι.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, το ΕΤΑΤ είναι ένα ταμείο «φάντασμα»! Πρόκειται για ένα μεταβατικό και θνησιγενές σχήμα, για να περάσει η κατάργηση των υφιστάμενων επικουρικών ταμείων και να απαλλαγούν έτσι οι τραπεζίτες από τις υποχρεώσεις τους.

Ο λογαριασμός στους εργαζόμενους

Και αφού, όπως λέει η κυβέρνηση με τα μέτρα που προωθεί, δεν επιβαρύνονται μεν ο προϋπολογισμός του κράτους και οι πολίτες, αλλά σώζονται ορισμένες τράπεζες, προκύπτει το ερώτημα ποιος θα πληρώσει το κόστος της «σωτηρίας τους»; Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ευθαρσώς, ότι ένα μέρος θα το πληρώσουν οι τραπεζοϋπάλληλοι. Ομως σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν για τα βάρη που θα επωμιστεί το ΙΚΑ και για την κύρια και για την επικουρική σύνταξη των τραπεζοϋπαλλήλων. Και αυτά είναι βάρη που θα τα επωμιστεί σε βάθος χρόνου.

Καταρχήν για τη χρηματοδότηση του ΕΤΕΑΜ, που θα αναλάβει να δίνει τις επικουρικές συντάξεις, προβλέπεται η «εκπόνηση ειδικής μελέτης», το δε ποσό που θα προσδιοριστεί θα καταβάλλεται από τους εργοδότες «σταδιακά σε διάστημα δέκα ετών»! Δηλαδή «ζήσε μαύρε μου...»! Για τις κύριες συντάξεις, η κυβέρνηση παραπέμπει στο νόμο 3029, ο οποίος προβλέπει υποτίθεται αναπροσαρμογή της χρηματοδότησης του ΙΚΑ. Ομως η μέχρι τώρα εμπειρία άλλο μαρτυρά. Ετσι το ΙΚΑ, θα γίνει για άλλη μια φορά αυτό που θα αναλάβει τα βάρη. Κάτι βεβαίως που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέες ασφαλιστικές παρεμβάσεις και στο μέλλον, για το σύνολο πλέον των συνταξιούχων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντεργατική ρύθμιση

Για τις ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η κυβερνητική ρύθμιση για το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων αποτελεί υλοποίηση του αντιασφαλιστικού νόμου 3029/02 του ΠΑΣΟΚ (νόμος Ρέππα).

Η ρύθμιση είναι αντεργατική, προσαρμοσμένη στα συμφέροντα των τραπεζιτών και σταδιακά οδηγεί στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των τραπεζών.

Οδηγεί σε κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, σε κατηγοριοποίηση εργαζομένων στις τράπεζες, σε υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς αυτούς, σε επιδείνωση της κατάστασης του ΙΚΑ και των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στις τράπεζες να καταδικάσουν την αντεργατική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις τους που στήριξαν το νόμο 3029/02.

Να αγωνιστούν για:

  • Ενα ταμείο κύριας σύνταξης για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς.
  • Για ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης για όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες.

Τους καλεί να παλέψουν για βαθιές πολιτικές αλλαγές, για τη διαμόρφωση των πολιτικών και κοινωνικών προϋποθέσεων που είναι αναγκαίες για την εφαρμογή ενός συστήματος δημόσιας καθολικής υποχρεωτικής ασφάλισης με αναβαθμισμένα δικαιώματα (μειωμένα όρια ηλικίας - αυξημένες συντάξεις, μείωση και στην πορεία κατάργηση εισφορών κλπ), που θα εκφραστεί και με τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου ασφάλισης των μισθωτών».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Νέα 48ωρη απεργία

Να δώσουν ταξική απάντηση στην αντιασφαλιστική επίθεση καλεί τους εργαζόμενους η ΕΣΑΚ

Σε νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, αντιδρώντας στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης και των τραπεζιτών, τα οποία γίνονται πιο συγκεκριμένα ύστερα από τη χτεσινή παρουσίαση της νομοθετικής ρύθμισης. Την απόφαση για απεργία πήρε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, με την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας να συνεχίζει την υπονόμευση του αγώνα των εργαζομένων, προβάλλοντας ως αίτημα την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3029 του ΠΑΣΟΚ - ό,τι δηλαδή κάνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η ΕΣΑΚ εργαζομένων στις τράπεζες, με ανακοίνωσή της καλούν τους εργαζόμενους «να δώσουν τη δική τους ταξική απάντηση συμμετέχοντας στην απεργία στις 15 και 16 Ιούνη» και προσθέτει ότι «η αντιασφαλιστική επίθεση είναι μέσα στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου. Θα υπάρξουν χειρότερες ακόμα μέρες αν οι εργαζόμενοι δε δώσουν άμεσα τη δική τους συντονισμένη και ταξική απάντηση κατά της συνολικής αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής, με πανεργατική πανελλαδική απεργία».

Αναφερόμενη στις ρυθμίσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση, επισημαίνει πως είναι στα πλαίσια «των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», ξηλώνει όποια ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν μείνει. Ετσι, «υπηρετεί τη λογική της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης της κερδοφορίας των τραπεζών, διευκολύνει τα σχέδιά τους για παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις, εξαγορές, συγχωνεύσεις».

Η ΕΣΑΚ αναδεικνύει την τεράστια ευθύνη της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ,« Αυτόνομο Δίκτυο», ΑΣΚΕ) «που ήταν και είναι στη λογική της συναίνεσης και του συμβιμβασμού. Αυτές οι παρατάξεις έβαλαν πλάτη για να περάσει ο αντιασφαλιστικός νόμος 3029, χρυσώνοντας το χάπι με το ΕΤΑΤ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ