ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούνη 2005
Σελ. /40
Η ανατροπή τους είναι δυνατή

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν για γέλια. Το γεγονός ότι ήταν τόσο κακοπαιγμένο το θέατρο που έπαιξαν τα «τρία πουλάκια» στη Βουλή, ώστε να τους πάρουν στο ψιλό ακόμα και οι δικές τους εφημερίδες.

Δεν είναι, όμως, για γέλια, το γεγονός ότι η διακωμώδηση αυτού του θεάτρου γίνεται από τη σκοπιά της ανησυχίας της άρχουσας τάξης, για το γεγονός ότι προκύπτει κενό για την προώθηση μιας πολιτικής, κοινής μεν για τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, η οποία όμως συναντά την αντίθεση του κόσμου που καλείται να την υποστεί.

Δεν κρύβουν λόγια. Με εξαίρεση κάτι χαζοχαρούμενες διακηρύξεις περί λυμένων χεριών - ενώ γνωρίζουν πως κανένας τελικά δεν κάθεται να πάει άκλαφτος - εφημερίδες που με αυθεντικό τρόπο αναφέρονται στον πυρήνα της άρχουσας τάξης (ανεξάρτητα από τα ειδικά συμφέροντα που εκφράζει κάθε συγκρότημα), δηλώνουν ευθέως ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται βάζει σε κίνδυνο την επιθυμητή συναίνεση και κατά συνέπεια δημιουργείται πρόβλημα για τον επιθυμητό ρυθμό αύξησης των κερδών.

Την ίδια στιγμή, καμπανάκι κινδύνου χτυπούν κι αυτοί που κατανοούν πως η αποκάλυψη της κοινοβουλευτικής σούπας των τριών δημιουργεί κενό εκπροσώπησης, ότι χαλάει δηλαδή το παιχνίδι των μοιρασμένων ρόλων που βοηθάει στο δέσιμο της χειραγώγησης των λαϊκών μαζών.

Και όπως είναι αναμενόμενο, παρεμβαίνουν αξιώνοντας να ορθωθεί επειγόντως ένα ανάχωμα στη λαϊκή δυσαρέσκεια. Αλλο που δε θέλουν οι έτοιμοι από καιρό, σπεύδουν να δηλώσουν παρόντες.

Αγνοούν άπαντες ότι πολλές φορές στήθηκε αυτό το μαντρί, αλλά δε στέριωσε. Γιατί δεν μπορεί να στεριώσει. Μπορείς να εμφανιστείς «αριστερός», «εκσυγχρονιστής» αρκετές φορές. Δεν μπορείς όμως να το κάνεις για πάντα, πολύ περισσότερο όταν, σε εποχή επέλασης του ιμπεριαλισμού, εσύ ψελλίζεις κάτι περί δημοκρατικά ελεγχόμενου καπιταλισμού. Δε γίνεται. Αργά ή γρήγορα θα σε πάρουν με τις πέτρες. Και αρκεί γι' αυτό, τα μόνιμα θύματα να αρχίσουν να κατανοούν τη δύναμή τους, το πόσο ισχυρή μπορεί να είναι μια λαϊκή συμμαχία, όταν εξαρχής βάζει στόχο να ανατρέψει την αιτία του κακού.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ

ΤΡΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ: «"Φοβού τη Νέα Δημοκρατία και μεταρρύθμιση φέρουσα" είπε ο κ. Παπανδρέου κατά ατυχή παράφραση της φημισμένης ρήσης του Βιργιλίου. "Λαγός τη φτέρη κούναγε, κακό της κεφαλής του" σχολίασε ο κ. Καραμανλής ειρωνευόμενος τα των εκλογών που είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. "Τρία πουλάκια κάθονταν στα έδρανα λαλούσαν" είπαν οι πολίτες (...) Αν ούτε αυτό το τριήμερο αντελήφθησαν οι 300 πλην ΚΚΕ ότι όταν έλεγαν από βήματος "μας ακούει ο ελληνικός λαός", "ενώπιον του ελληνικού λαού" κ.ά. στην πραγματικότητα τους άκουγαν οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες της βάρδιας και κάποιοι εκ των συναδέλφων τους, τότε δε θα το αντιληφθούν ποτέ. Και θα νομίζουν πως η λαλιά τους έφθασε στα πέρατα της χώρας» (η Μαριάννα Πυργιώτη στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΠΩ ΠΩ ΚΙΝΔΥΝΟΣ! «Για πρώτη φορά από το 1974 ζούμε το σοβαρό ενδεχόμενο ενός χάσματος μεταξύ λαού και πολιτικής ηγεσίας, σαν αυτό που έχει ήδη εκδηλωθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο κόσμος δυσανασχετεί. Η αποτελεσματικότητα της πολιτικής ηγεσίας αμφισβητείται. Ο κίνδυνος είναι να εκληφθεί η συγκυριακή ανεπάρκεια των δύο παρατάξεων ως αποτυχία του συστήματος και να αμφισβητηθεί το σύστημα στο σύνολό του» (ο Γ. Πρετεντέρης στο «ΒΗΜΑ»).

ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΧΩΜΑΤΟΣ: «Να καθιερωθεί ως πόλος συσπείρωσης της "αριστερής δυσαρέσκειας" η οποία εμφανίζεται όλο και περισσότερο στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Ομως θα πρέπει να προσέξει να μην οπισθοχωρήσει σε λογικές που θυμίζουν ΚΚΕ» (η συμβουλή εταιρίας δημοσκοπήσεων στην ηγεσία του ΣΥΝ / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ: «Πιστεύουμε ότι μέσα από τις διαδικασίες που εξελίσσονται στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας θα διαμορφωθεί η μεγάλη Αριστερά που θα συγκεντρώσει ριζοσπάστες, αριστερούς, διαφωνούντες σοσιαλιστές, κομμουνιστές, που θα δώσει νέο τόνο και θα ανοίξει νέα σελίδα» (ο Αλ. Αλαβάνος στη Βουλή / «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): ΡΗΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ της πολιτικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): Με συγκρούσεις οι αλλαγές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΓΙΑ ΡΗΞΕΙΣ χωρίς κοινοβουλευτικά εμπόδια

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ για την κυβέρνηση

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΣ για τις μεταρρυθμίσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΙ να ξανακερδίσω

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΑΙ ΨΗΦΟΣ για θύελλα απεργιών διαρκείας στις Τράπεζες

ΤΑ ΝΕΑ: Ανοχή τέλος στην αντι-μεταρρύθμιση

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΥ... ΞΥΛΟ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Είναι δεξιός, να πάει στα σύνορα!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): «Να μετατεθεί στον Εβρο, έκανε παρέα με δεξιούς»

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): Διαφορές στο «περιτύλιγμα»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Με επιταγές 12 μηνών κινείται τώρα η αγορά

ΕΘΝΟΣ: ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ με σφραγίδα Καραμανλή

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): ΦΠΑ στα ενοίκια!

ΤΟ ΠΑΡΟΝ (κυριακάτικο): Μπλεγμένος και ο πρόεδρος των δικαστών

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η πραγματικότητα

«Στους δρόμους και στα παγκάκια των πάρκων της Αθήνας και του Πειραιά κοιμούνται ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες εκατοντάδες άστεγοι, η πλειονότητα των οποίων είχε "χαθεί" ως διά μαγείας το περυσινό καλοκαίρι» (το ρεπορτάζ στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).

Με λυμένα χέρια

«Κοινή πεποίθηση αποτελεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει από σήμερα λυμένα τα χέρια του για να υλοποιήσει τις αποφάσεις του σε όλα τα επίπεδα» (το πρώτο θέμα στη «ΒΡΑΔΥΝΗ»).

Το ψητό

«Κυρίαρχος στο πολιτικό παιχνίδι ο Κ. Καραμανλής μετά την ψήφο εμπιστοσύνης. Δρομολογούνται διαδικασίες εξπρές για τις αποκρατικοποιήσεις και τις ανατροπές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό» (το πρώτο θέμα στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ»).

Η συναίνεση

«Δυστυχώς το μόνο που βλέπουμε είναι μια επίδειξη κομματικής δύναμης, συνοδευόμενης από αλαζονική διάθεση. Αυτή η εμμονή στη λογική της κατά μέτωπον αντιπαράθεσης, εάν συνεχιστεί, κινδυνεύει να οδηγήσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια σε αδιέξοδο, αφού δίχως εξασφάλιση κοινωνικής συναίνεσης, τίποτα δεν μπορεί να γίνει» (το κύριο άρθρο στη «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

Οι επενδύσεις

«Αυτή η κατά μέτωπον νεοφιλελεύθερη επίθεση κατά των εργαζομένων, όχι μόνο δεν ευνοεί τη δημιουργία επενδυτικού κλίματος, αλλά και υπονομεύει την οικονομία, που αντιμετωπίζει συνεχώς οξυνόμενα προβλήματα από την έλλειψη πολιτικής της κυβέρνησης, που μετά από 15 μήνες ακόμα πειραματίζεται» (από το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Η συνενοχή

«Ανοχή τέλος στην αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης Καραμανλή κήρυξε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, δίνοντας νέα διάσταση στην αντιπολιτευτική τακτική του κόμματός του» (το πρώτο θέμα στα «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ