ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2005
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην πρωτεύουσα

Πορεία αγροτών που κατευθύνεται στην πρωτεύουσα Λα Παζ όπου συγκλίνουν οι λαϊκές διαδηλώσεις

Associated Press

Πορεία αγροτών που κατευθύνεται στην πρωτεύουσα Λα Παζ όπου συγκλίνουν οι λαϊκές διαδηλώσεις
ΛΑ ΠΑΣ.--

Ολοι οι δρόμοΙ οδηγούν στη Λα Πας για το λαϊκό κίνημα, που συνεχίζει τις κινητοποιήσεις για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το «bolpress», όλοι οι δρόμοι από το Ελ Αλτο προς τη Λα Πας, αλλά και οι κεντρικότερες οδικές αρτηρίες του Αλτιπλάνο είχαν καλυφθεί από τους διαδηλωτές, μίλια ολόκληρα, που όδευαν προς την πρωτεύουσα και το μεγάλο ραντεβού που είχαν δώσει όλοι - εργάτες, δάσκαλοι, αγρότες, κοκαλέρος, μικροπωλητές, συνταξιούχοι - στην πλατεία Μουρίγιο, στο κέντρο της Λα Πας πολύ κοντά στο προεδρικό Μέγαρο και το Κοινοβούλιο.

Ταυτόχρονα οι αποκλεισμοί δρόμων από αγρότες ιθαγενείς, κοκαλέρος και ανθρακωρύχους συνεχίστηκαν και εντάθηκαν στις περιοχές Γιούνγκας και Τσαπάρε, αλλά και στα δυτικά της Βολιβίας.

Πρόκειται για την αρχή της κορύφωσης του «δεύτερου πολέμου του φυσικού αερίου». Οι κινητοποιήσεις, που απλώς «έκαναν διάλειμμα μίας μέρας» την περασμένη Πέμπτη, έχουν κύρια αιτήματα την εθνικοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών - πετρέλαιο και φυσικό αέριο - αλλά και τη σύσταση Συνταγματικής Συνέλευσης, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση της Βενεζουέλας, ώστε να οδηγήσει σε μία νέα Βολιβία, με άλλη οικονομική και κοινωνική βάση. Εντούτοις από χτες το λαϊκό κίνημα αποφάσισε να εντείνει την πίεση, και έτσι θα αρχίσει σταδιακά ο αποκλεισμός της πρωτεύουσας, με πρωτοστατούντες το Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS), την Κεντρική Εργατική Ενωση (COB), τις αγροτικές ενώσεις και τις οργανώσεις των Ιθαγενών Αϊμάρας.

Μάλιστα το MAS και άλλες λαϊκές οργανώσεις ήδη συνέστησαν μέτωπο για την οργάνωση και περιφρούρηση των διαδηλώσεων, ενώ ο ηγέτης του MAS, Εβο Μοράλες, απέρριψε οποιαδήποτε υπόνοια για ανάμειξη του λαϊκού κινήματος σε πραξικόπημα, καθώς, σύμφωνα με το «Πρένσα Λατίνια», πολύ ριζοσπαστικές οργανώσεις, συνισταμένες του Κινήματος, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους σε ένα πιθανό πραξικόπημα, σε συνδυασμό με τις συνεχώς κλιμακούμενες κινητοποιήσεις που θα ανατρέψουν τον Κάρλος Μέσα και την κατάλυση του Κοινοβουλίου. Αντ' αυτού ο Μοράλες τονίζει ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να είναι αυτό που θα καλέσει τη Συνταγματική Συνέλευση.

Αλληλεγγύη στον κολομβιανό λαό

Συνάντηση του Μ.Γκονζάλες με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ

Αντιπροσωπεία του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Μπάμπη Αγγουράκη και Νίκο Σερετάκη συναντήθηκε με τον Μιγγέλ Γκονζάλες, Γενικό Γραμματέα της Ενωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων της Κολομβίας που επισκέπτεται τη χώρα μας μετά από πρόσκληση της ΕΕΔΔΑ.

Ο Μ. Γκονζάλες ευχαρίστησε για τη σταθερή αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους κομμουνιστές και τους άλλους αγωνιστές των αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων, κινημάτων και ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων στην Κολομβία που αντιμετωπίζουν όλο και πιο έντονα την τρομοκρατική δράση της κυβέρνησης, των «αποσπασμάτων θανάτου» και των αναρίθμητων στρατιωτικών Αμερικανών «συμβούλων».

Ενημέρωσε για την απαράδεκτη κατάσταση των 3,5 εκατομμυρίων εκτοπισμένων όπως και για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των 5.500 πολιτικών κρατουμένων στην Κολομβία.

Εκτενής αναφορά έγινε για τις προσπάθειες της Ενωσης Δημοκρατικών Δικηγορών και προοδευτικών δυνάμεων της χώρας για τα δικαιώματα των συλληφθέντων στελεχών των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας όπως και την επείγουσα ανάγκη να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη και η διεθνής απαίτηση για αναγνώριση του εμφύλιου πολέμου και για συμφωνία της κυβέρνησης με το αντάρτικο κίνημα.

Εκδηλώσεις σε Πάτρα και Αθήνα

Ο Μιγκέλ Γκονσάλες σήμερα θα συμμετάσχει σε εκδήλωση που διοργανώνουν στην Πάτρα η Επιτροπή Ειρήνης και η ΕΕΔΔΑ στις 8.00 μμ στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης.

Αύριο Πέμπτη θα μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΕΕΔΔΑ και οι Νομικοί για την Ειρήνη, για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους πολιτικούς κρατούμενους στην Κολομβία. Η εκδήλωση - συζήτηση γίνεται στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (Ακαδημίας 60) στις 6.30 μμ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ - ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις συμμετοχής

Καράκας 7-15 Αυγούστου

Το σήμα του 16ου ΠΦΝΦ
Το σήμα του 16ου ΠΦΝΦ
Λήγει αυτές τις μέρες η προθεσμία για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ) που θα γίνει στο Καράκας της Βενεζουέλας, από τις 7 ως 15 του Αυγούστου. Μέχρι σήμερα, οι ελληνικές συμμετοχές ξεπερνούν τις εκατό.

Το ποσό της συμμετοχής είναι 160 ευρώ. Σ' αυτά συμπεριλαμβάνονται η σίτιση (από κρατική υπηρεσία συσσιτίου), η στέγαση (σε κοιτώνες και «μπολιβαριανά» σχολεία) και οι μετακινήσεις στην πόλη του Καράκας. Το συνολικό κόστος, μαζί με τα αεροπορικά εισιτήρια, αναμένεται να μην ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ. Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές στην ηλεκτρονική διεύθυνση pfnf16@yahoo.gr, αλλά και στην ηλεκτρονική σελίδα της ΚΝΕ (www.kne.gr) - η οποία ομόφωνα ορίστηκε συντονιστής της ελληνικής Εθνικής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΕΠΕ). Ακόμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στα 210.5282.523 και 210.5241.526. Γενικότερες πληροφορίες υπάρχουν, μεταξύ άλλων, στην ηλεκτρονική σελίδα της Εθνικής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής της Βενεζουέλας: www.caracas2005.info.

Εντείνονται οι προετοιμασίες

Στο μεταξύ, εντείνονται οι προετοιμασίες σε κάθε χώρα όπου δρουν οι περισσότερες από 70 ΕΠΕ και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς για την επιτυχία του 16ου ΠΦΝΦ. Την περασμένη εβδομάδα, 23-26 Μάη, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Μαδρίτη τετραήμερο φεστιβάλ, με ευθύνη της ισπανικής ΕΠΕ και κεντρικό θέμα τη δημόσια παρουσίαση των εκδηλώσεων του 16ου ΠΦΝΦ.

Στην Κούβα, οι φορείς και οι οργανώσεις της νεολαίας βρίσκονται σε διαδικασία εκλογής όσων θα αποτελέσουν την εθνική αντιπροσωπεία.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Αιματηρές συγκρούσεις στην Μπαϊντόα

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Τουλάχιστον 15 νεκροί, πάνω από 20 τραυματίες και κύμα εκατοντάδων προσφύγων είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων που ξέσπασαν χτες στη νοτιοδυτική πόλη της Σομαλίας, Μπαϊντόα, ανάμεσα σε αντίπαλες φατρίες πολεμάρχων - νυν βουλευτών.

Ολα ξεκίνησαν τα ξημερώματα όταν οι ένοπλοι του βουλευτή Χασάν Μοχάμεντ Νουρ Σαργκουντούτ πραγματοποίησαν επιχείρηση «ανακατάληψης» της πόλης από τις δυνάμεις του επίσης βουλευτή Μοχάμεντ Ιμπραΐμ Χαμπσαντέχ. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν, στους δρόμους της πόλης, πυρ - χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων αντιαεροπορικά πυροβόλα, όλμους, χειροβομβίδες και ρουκέτες... - με συνέπεια να καταμετριούνται και άμαχοι μεταξύ των θυμάτων.

Στις συγκρούσεις πήρε, ώρες μετά, μέρος και ένας άλλος πολέμαρχος της πόλης, ο Ααντάν Σαρανσόρ οι άνδρες του οποίου συμπαρατάχτηκαν με τις δυνάμεις του Χαμπσαντέχ. Εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων, δημιουργήθηκε κύμα εκατοντάδων αμάχων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους φοβούμενοι την επανέναρξη ακόμη πιο αιματηρών μαχών, σε μία πόλη που επιλέχθηκε ως έδρα της («εκλεγμένης» στην Κένια) κυβέρνησης του Σομαλού Προέδρου Αμπντουλαχί Γιουσούφ σαν πιο ασφαλής (σε σχέση με την πρωτεύουσα, Μογκαντίσου)...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ