Ουρές ανέργων στον ΟΑΕΔ |
Η έρευνα με θέμα «η νέα γενιά στην Ελλάδα σήμερα» έγινε το χρονικό διάστημα Νοέμβρης 2004 - Απρίλης 2005, σε δείγμα 1.600 ατόμων, που επιμερίζονται σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες: 15-17 ετών, 18-24 ετών και 25-29 ετών.
Η ανεργία εμφανίζεται ως το σημαντικότερο πρόβλημα για το 49% των ερωτηθέντων, ενώ ακολουθούν η οικονομία (15,4%), τα ναρκωτικά (6,1%), η παιδεία (2,6%). Σε ό,τι αφορά το σημαντικότερο προσωπικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι, τα οικονομικά προβλήματα απασχολούν το 23,1%, η ανεργία το 15%, η επαγγελματική αποκατάσταση το 6,6% και η ακρίβεια το 4,8%.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ποσοστό των ανέργων είναι 8%, κάτι που έρχεται όμως σε κραυγαλέα αντίθεση ακόμη και με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, όπου η ανεργία στους νέους 15 - 29 ετών, το τέταρτο τρίμηνο του 2004 έφτανε το 20,4%!
Η ελληνική εθνική ταυτότητα εμφανίζεται κυρίαρχη απέναντι στην ευρωπαϊκή, καθώς μόλις το 2% των νέων Ελλήνων νιώθουν τον εαυτό τους Ευρωπαίο, σε αντίθεση με το 47% που νιώθουν Ελληνες. Επίσης, αν και η ακριβοπληρωμένη προπαγάνδα για τα οφέλη που θα προσφέρει η ΕΕ αποσιωπά την ιμπεριαλιστική πολιτική της, οι νέοι, σύμφωνα με την έρευνα, εκφράζουν αρνητική θέση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση καταγράφοντας ως αρνητική παράμετρο κυρίως τη σύμπλευση ΗΠΑ και ΕΕ σε διεθνή θέματα (31%), αλλά και την επιβολή των μεγάλων χωρών στις μικρές (29%).
Την ίδια τύχη φαίνεται να έχουν και τα αλλεπάλληλα προπαγανδιστικά χτυπήματα περί εθελοντισμού, καθώς τα ποσοστά συμμετοχής σε εθελοντικές οργανώσεις των νέων στην Ελλάδα, αγγίζει μόλις το 4,7%. Εξάλλου, χαρακτηριστική είναι η ανησυχία που διατυπώνεται στα συμπεράσματα της έρευνας: «Το μέλλον του νεανικού εθελοντισμού παραμένει αβέβαιο στη χώρα μας, παρά την "αναλαμπή" των Ολυμπιακών Αγώνων».
Στην εκδρομή - εκδήλωση που θα γίνει στο Παγγαίο Σερρών, στο Φρούριο (μνημείο πεσόντων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας), την Κυριακή 29 Μάη, καλεί η ΝΟ Σερρών της ΚΝΕ τη νεολαία για να τιμήσουν τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών, και τους Ελληνες αγωνιστές που έχασαν τη ζωή τους την περίοδο του εμφυλίου. Η αναχώρηση θα γίνει την Κυριακή στις 9 το πρωί μπροστά από τα γραφεία του ΚΚΕ στην περιοχή (τηλέφωνο επικοινωνίας 2321.067.978)
Το Φρούριο του Παγγαίου έχει γράψει τη δική του σελίδα στον κοινωνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού μας. Στο Φρούριο του Παγγαίου είχε συγκροτηθεί αποστολή του ΔΣΕ που διήρκεσε από τις 18 έως τις 20 Μάρτη του 1948. Δυστυχώς, η αποστολή παραμένει άγνωστη, γιατί κανένα από τα στελέχη δεν επέζησε για να μας πει ποιος ήταν ο σκοπός.
Διοικητής του τμήματος ήταν ο Γιάννης Κατσαρός, διευθυντής του Β Γραφείου του ΔΣΕ, που αποδεικνύει ότι η αποστολή ήταν σημαντική. Μαζί του βρισκόταν και ο Τζαντής Χρήστος, μέλος και αυτός του Β Γραφείου του ΔΣΕ. Διοικητής της περιοχής ήταν ο Γιαφτής Χρήστος.
Από τις 18-20 Μάρτη του 1948 έγιναν σφοδρές μάχες στο Παγγαίο. Σκοτώθηκαν 23 λαϊκοί αγωνιστές από τους βομβαρδισμούς της αεροπορίας του κυβερνητικού τακτικού στρατού. Τα πτώματα των αγωνιστών του ΔΣΕ είτε βρέθηκαν διαμελισμένα είτε δε βρέθηκαν καθόλου. Τα ονόματά τους είναι γνωστά εκτός από ελάχιστα.
Ο Γ. Παπανδρέου εγκάλεσε τον Κ. Καραμανλή καθώς - εδώ γελάμε - «είναι υποτιμητικό να πηγαίνουμε στις ΗΠΑ για να ζητήσουμε το ρόλο της πρωτοπορίας στα Βαλκάνια». Ο κ. Παπανδρέου θέλει προφανώς να μας πείσει πως ούτε ο ίδιος ούτε οι προκάτοχοί του, όποτε μετέβαιναν ή μεταβαίνουν στις ΗΠΑ, εκλιπαρούν για κάτι. Κι ας ήταν ο Γ. Παπανδρέου αυτός που χόρευε σε απευθείας σύνδεση στο ρυθμό που σφύριζαν οι ΗΠΑ. Κι ας ήταν ο Κ. Σημίτης αυτός που εκφράζοντας την πολιτική του κόμματός του έναντι των ΗΠΑ, τις ευχαριστούσε δημοσίως και ευθαρσώς από το βήμα της Βουλής. Κι ας είναι τόσα και τόσα άλλα... Καλά «αμερικανάκι» θεωρεί τον ελληνικό λαό;
Το ΔΣ της ΠΕΑΦΕ καλεί στην ετήσια γενική συνέλευση, τη Δευτέρα 30 Μάη, στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία της Ομοσπονδίας Λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος. Θέματα ημερήσιας διάταξης, ο απολογισμός δραστηριοτήτων του ΔΣ και προγραμματισμός, οικονομικός απολογισμός και έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, αφιέρωμα στα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης.
-- Εκδήλωση πραγματοποιεί το Σάββατο 28 Μάη η ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ στο αναψυκτήριο του Δήμου στις 8 το βράδυ για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη των λαών. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Κ. Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
- Η Αχτιδική Οργάνωση Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ραφήνας και Περιχώρων διοργανώνουν την Κυριακή 29 Μάη, στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας, εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ» καλεί τα μέλη του Σωματείου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του καταστατικού, σε τακτική Γενική Συνέλευση, η οποία θα γίνει την 1η του Ιούνη 2005, μέρα Τετάρτη, και ώρα 6 μ.μ. στο Σύλλογο Λογιστών, Κάνιγγος 27 (5ος όροφος) με τα παρακάτω θέματα:
1) Λογοδοσία Διοικητικού Συμβουλίου
2) Απολογισμός οικονομικής διαχείρισης
3) Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής
4) Συζήτηση - Εγκριση λογοδοσίας ΔΣ και απολογισμός οικονομικής διαχείρισης του ΔΣ
5) Ψήφιση προϋπολογισμού 2005-2006
6) Εκθεση προγράμματος δουλιάς για το 2005-2006 και έγκρισή του.
Σε περίπτωση μη απαρτίας η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 8 του Ιούνη 2005 χωρίς άλλη ειδοποίηση.