ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2005
Σελ. /48
Περί κράτους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενταση στους ρυθμούς μηχανοργάνωσης των δημόσιων υπηρεσιών προκειμένου να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης ζήτησε από τους δύο κορυφαίους υπουργούς του, τον Γ. Αλογοσκούφη και τον Πρ. Παυλόπουλο προχτές ο πρωθυπουργός, έλεγαν τα σχετικά ρεπορτάζ. Για να ικανοποιηθεί ο πολίτης, όμως, δε χρειάζεται μόνον ή κυρίως ταχύτητα... Αν, για παράδειγμα, πρόκειται να πληρώσεις (ως φτωχός ή και «μικρομεσαίος») ένα απαράδεκτα υψηλό ποσό στην εφορία, μάλλον λίγο σε νοιάζει το πόσο ...γρήγορα θα σε ξεζουμίσουν. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις άλλες επιβαρύνσεις. Για να μη μιλήσουμε για τους κάθε λογής και συνεχώς ενισχυόμενους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς...

Με δυο λόγια, το βασικό πρόβλημα του σημερινού κράτους βρίσκεται στο γεγονός πως μόνον κοντά στα λαϊκά στρώματα δε βρίσκεται. Και αυτό δεν οφείλεται στην ταχύτητα της εξυπηρέτησης, αλλά στο γεγονός πως είναι ταγμένο στην εξυπηρέτηση της πλουτοκρατίας. Ετσι το οικοδόμησαν και το μερεμέτιζαν οι κατά καιρούς πολιτικοί εκπρόσωποι της τελευταίας και τον ίδιο ακριβώς στόχο υπηρετούν και τα σχέδια των σημερινών κυβερνώντων.

Πάντως, κάτι μας λέει ότι η συγκεκριμένη συζήτηση των τριών δεν περιορίστηκε μόνο στα παραπάνω. Είναι δεδομένο ότι οι δυο υπουργοί τους τελευταίους μήνες κάθε άλλο παρά θετικές εντυπώσεις έχουν αφήσει...

Ντροπή...

Τελευταία είδηση ήταν, προχτές, στο τηλεοπτικό δελτίο, στις 8 το βράδυ, στον ΑΝΤΕΝΝΑ η είδηση της πολιτικής κηδείας του Χαρίλαου Φλωράκη, όπου έδωσε το «παρών» όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας, αλλά και χιλιάδες απλοί άνθρωποι. Τελευταία είδηση, η κηδεία ενός μεγάλου ηγέτη, στριμωγμένη στο τέλος λίγο πριν από τα αθλητικά. Μετά από την πλημμύρα στη Θεσσαλονίκη, μετά από τα γραφεία συνοικεσίων για πλούσιους και μορφωμένους, μετά τη νίκη του Ολυμπιακού και τη ζωντανή σύνδεση με τον Πειραιά. Χωρίς καμία ντροπή... Γιατί αν είχαν λίγη, δε θα αφιέρωναν ολόκληρο το δελτίο τους στη Γιουροβίζιον με μαραθώνιες εκπομπές και ...σοβαρούς δημοσιογράφους.

Τα προσχήματα

Το παράδειγμα (υπαρκτό ή όχι, δε γνωρίζουμε) λιμενεργατών στο λιμάνι του Πειραιά, οι οποίοι αμείβονται με 11.000 ευρώ μηνιαίως και δουλεύουν, σύμφωνα με τις σχετικές καταστάσεις, 31 μέρες το μήνα και, μάλιστα, τρεις βάρδιες κάθε μέρα, επικαλέστηκε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μαν. Κεφαλογιάννης, μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό. Κι αφού, αναρωτήθηκε με έμφαση «πότε κοιμούνται, άραγε;» και υπογράμμισε το πρωτοφανές γεγονός, να αμείβονται εργάτες με μισθό πολλαπλάσιο απ' αυτόν του πρωθυπουργού, των υπουργών, του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, κλπ., κατέληξε στην επιτακτική ανάγκη της «σύγκρουσης με το βαθύ κράτος», της ρήξης με τις «συντεχνιακές λογικές» και της ανατροπής των «κεκτημένων».

Χρειάζεται, άραγε, να σημειώσουμε, ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι οι όποιες - υπαρκτές ή ανύπαρκτες - περιπτώσεις, που επικαλέστηκε ο Μ. Κεφαλογιάννης; Δε νομίζουμε. Αλλωστε, οι πάντες γνωρίζουν, ότι μόνο μεγάλοι και πλουσιοπάροχοι δεν είναι οι μισθοί των εργαζομένων στο δημόσιο. Τουλάχιστον, της συντριπτικά μεγάλης πλειοψηφίας τους. Κι ας μην κάνει, πως ξεχνά ο υπουργός, ότι οι όποιες, πραγματικά συντεχνιακές λογικές είναι δημιουργήματα του κυβερνητικού («πράσινου» και «γαλάζιου») συνδικαλισμού.

Η καθυστέρηση

Τι ξέρουμε για τις περιβόητες Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όπως ονομάζουν κομψά τη γενική εκποίηση των δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών στο κεφάλαιο; Η πρώτη σύλληψη της τερατώδους αυτής ιδέας χρονολογείται από το 1996, επί ΠΑΣΟΚ. Από τότε μέχρι το 2004, συντάχθηκαν δύο νομοσχέδια, τα οποία όμως δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σύγκρουση συμφερόντων, κυρίως στον κατασκευαστικό χώρο, η οποία ακύρωσε την πολιτική βούληση της τότε κυβέρνησης. Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο αμέσως μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τη ΝΔ, η οποία στους 15 μήνες που κυβερνά, πολλές φορές είχε ανακοινώσει ότι θα δώσει το νομοσχέδιο στη δημοσιότητα, αλλά όλο και το... διόρθωνε. Οπότε άρχισαν να δημιουργούνται ερωτηματικά, για τους λόγους της καθυστέρησης. Μια προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, όμως, έδωσε απάντηση στο ερώτημα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο υπουργός Οικονομίας συναντήθηκε με το δήμαρχο του Λονδίνου και με τον πρέσβη της Αγγλίας στη χώρα μας, όπου και συζήτησαν το θέμα των Συμπράξεων. Χτες, επίσης, η βρετανική πρεσβεία διοργάνωσε ημερίδα στην Αθήνα, με θέμα ακριβώς τις Συμπράξεις, καθώς, όπως μας πληροφορούν, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αγγλικές εταιρίες...

Καταλάβαμε. Το νομοσχέδιο καθυστερεί, επειδή καθυστερούν τη σύνταξή του οι ξένες πολυεθνικές. Και είχαμε αρχίσει να ανησυχούμε...


Τα ανταγωνιστικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΑΛΙ «ΤΟΜΕΣ» στην ελληνική οικονομία ζητούν οι βιομήχανοι μέσω του ΣΕΒ και μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι κυριολεκτούν. Και δε μιλάμε για τομές με νυστέρι, αλλά με ...τσεκούρι!

Ακόμα και αυτό το καθεστώς πλήρους ανασφάλειας που βιώνει ο Ελληνας μισθωτός με τις ουσιαστικά ανεξέλεγκτες απολύσεις, την πολύμορφη μερική απασχόληση να διευρύνεται και τους μισθούς σε χαμηλότατα επίπεδα, τους φαίνεται «μη ανταγωνιστικό».

Εν ολίγοις, δε θα δηλώσουν ικανοποιημένοι, αν δε μετατραπεί η ελληνική κοινωνία σε ...σκλαβοπάζαρο και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν διαμαρτυρόμενοι (πόσο δε μάλλον πιθανότητα εξεγέρσεων...).

Αυτά, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή να παραχωρεί νέα προνόμια και να παίρνει μέτρα για «πιο ανταγωνιστικές» επιχειρήσεις, όπως π.χ. την άρση της μονιμότητας στον ΟΤΕ, που θα χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο και για όλες τις λεγόμενες ΔΕΚΟ.

Τι έχει να πει για όλα αυτά η ...«μεγάλη δημοκρατική παράταξη», όπως αρέσει στο ΠΑΣΟΚ να αυτοαποκαλείται; Οτι δεν κάνει η σημερινή κυβέρνηση για την υλοποίηση των στόχων, αφού δημιουργεί «κλίμα ανασφάλειας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Αυτά έτσι για να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε. Με δυο πόλους, που ο ανταγωνισμός τους για το ποιος θα κάνει καλύτερη εντύπωση σε βιομηχάνους και εφοπλιστές γίνεται πιο επικίνδυνος από ποτέ.

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ (και ενόψει καλοκαιριού) η Κομισιόν βράβευσε την Ελλάδα για την ποιότητα των θαλασσών της και των ακτών της. Φυσικά, δεν περιμέναμε αυτό για να μάθουμε ποιες είναι οι ομορφιές αυτής της χώρας.

Αν δεν το γνωρίζουν στις Βρυξέλλες, πάντως, να τους πληροφορήσουμε ότι τα εμπόδια των Ελλήνων εργαζομένων δε βρίσκονται στην ποιότητα των θαλασσών και των ακτών.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πρώτο και κρίσιμο εμπόδιο είναι η οικονομική τους κατάσταση. Και δεύτερο, το γεγονός πως πληθαίνουν οι ακτές που κάποιος «επενδυτής» τις έχει περιφράξει ή αποκλείσει, έχοντας κτίσει λίγο πιο πάνω μια ξενοδοχειακή μονάδα. Με την άδεια της πολιτείας φυσικά...

Κλιμακώνεται η επίθεση

Η βαθιά αντεργατική Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψε την Τετάρτη η συμβιβασμένη πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της ΟΜΕ - ΟΤΕ με τη διοίκηση του Οργανισμού, ανοίγει το δρόμο για την πλήρη κατάλυση της σταθερής και πλήρους εργασίας στο σύνολο των πρώην ΔΕΚΟ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Κυβέρνηση και κεφάλαιο, με τις πλάτες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, επιταχύνουν την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στο χώρο των πρώην Δημόσιων Οργανισμών, που πλέον λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Μόνοι κερδισμένοι από τη νέα Σύμβαση είναι οι ιδιώτες που αγόρασαν κοψοχρονιά το μεγαλύτερο ποσοστό του ΟΤΕ και λυμαίνονται σήμερα στρατηγικούς τομείς της παραγωγής σε βάρος των εργαζομένων και των καταναλωτών.

Η εισαγωγή των συμβάσεων αορίστου χρόνου και η γενίκευση του θεσμού των εκτάκτων, που συμφώνησαν οι εργατοπατέρες με τη διοίκηση του ΟΤΕ, αποσκοπούν στη μείωση του κόστους εργασίας και άρα στην αύξηση της κερδοφορίας της ιδιωτικοποιημένης επιχείρησης. Η ταυτόχρονη «εθελούσια» αποχώρηση 6.000 εργαζομένων θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στον ΟΤΕ, αφού το ήδη επιβαρυμένο ταμείο τους καλείται τώρα να σηκώσει το επιπλέον βάρος των νέων αποχωρήσεων. Η σχεδιαζόμενη ένταξη του ΤΑΠ - ΟΤΕ στο ΙΚΑ προεξοφλεί ότι το κόστος των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων θα φορτωθεί εξ ολοκλήρου στις πλάτες του συνόλου των εργαζομένων.

Η επίθεση στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ περιγράφεται με σαφήνεια στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, συνυπογράφοντας την πρόσφατη ανασκόπηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Το ευρωενωσιακό κεφάλαιο, κομμάτι του οποίου αποτελούν και οι εγχώριοι μεγαλοεπιχειρηματίες, ζητάνε την άρση κάθε εμποδίου που βάζει φρένο στην αύξηση της κερδοφορίας τους.

Η προχτεσινή συμφωνία αποτελεί μέρος της συνολικότερης ολομέτωπης επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και το κεφάλαιο σε βάρος των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Στις αντεργατικές περγαμηνές της κυβέρνησης θα προστεθούν άμεσα και οι αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο των τραπεζών, όπως προεξόφλησαν τα κυβερνητικά στελέχη που μίλησαν στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του πιέζει για την ακόμη πιο γρήγορη προώθηση όσων επιτακτικά ζητά το κεφάλαιο.

Η υπογραφή της Σύμβασης στον ΟΤΕ είναι αποκαλυπτική του ρόλου και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Οχι μόνο στην ΟΜΕ - ΟΤΕ, αλλά και στη ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος της οποίας, παρά τις δημαγωγικές μεγαλοστομίες των προηγούμενων ημερών, αποδέχτηκε στο σύνολό του το νέο αντεργατικό έγκλημα. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τα συνδικαλιστικά δεκανίκια του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Οι τεράστιες ευθύνες του εργατοπατερισμού ξεκινάνε από την εποχή ακόμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, που άνοιξε το δρόμο για τις σημερινές αντιδραστικές και επικίνδυνες για το σύνολο των εργαζομένων εξελίξεις. Η αγωνιστική απάντηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στο ενιαίο μέτωπο κυβέρνησης - κεφαλαίου και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών καθίσταται αναγκαία όσο ποτέ.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ