ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2005
Σελ. /48
Σαν παιδί, να ρωτάς «γιατί»

Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Η ίδια η παρουσίαση της είδησης για τη συνάντηση Μπους - Καραμανλή συνιστά από μόνη της μάθημα υποτέλειας: «τέταρτη φορά από τον Μάϊο του 2004»! Αυτό που παρουσιάζεται με καμάρι δεν είναι τίποτα άλλο από το βάθεμα της εξάρτησης, η ακόμα πιο ισχυρή πρόσδεση στο ιμπεριαλιστικό άρμα.

Στο εσωτερικό, με μια δήλωσή του, ο πρόεδρος των εμπόρων τονίζει στους «εταίρους» ποιος είναι ο ρόλος τους και χρησιμοποιεί όχι τυχαία το τρίπτυχο «ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, απασχόληση» της Λευκής Βίβλου της ΕΕ, για να τους θυμίσει σε ποιο άρμα είναι μαζί δεμένοι.

Αυτού του είδους η γνώση, το ποιος, δηλαδή, είναι ο κοινός παρονομαστής που συνδέει διαφόρους μεταξύ τους, αρκεί για να εξηγηθεί και το γιατί «φωνάζει ο κλέφτης...». Εχοντας τόσο λερωμένη τη φωλιά του, γνωρίζοντας πως τα αποτελέσματα της πολιτικής, που έχει συνυπογράψει, έχουν συνέπειες, μία από αυτές είναι να δείχνεται πλέον με το δάχτυλο και ο ένοχος και ο συνένοχος, σκούζει. Οταν οργανώνεις τη μέρα της Πρωτομαγιάς αντισυγκέντρωση, εκεί που τα αφεντικά σου λιανίζουν εργάτες, ε, θα τη φας τη σφαλιάρα. Και είναι προς τιμήν των μεταλλεργατών του Πειραιά που αντιμετώπισαν όπως αρμόζει αυτούς, που, ως «πέμπτη φάλαγγα», τόλμησαν να μαγαρίσουν την κορυφαία εργατική κινητοποίηση.

Να κρατηθούμε και να μη γράψουμε ονόματα, μην και θίξουμε κάτι ευαίσθητες ψυχές, που, αφού κάνουν την κουτσουκέλα, μετά παραπονούνται, άμα τους πάρεις με τις πατσαβούρες. Αλλά δεν μπορούμε να μην εντοπίσουμε μιαν εμφανή σκυταλοδρομία. Ο ένας μετά τον άλλο, όσοι «πήρανε το γράμμα»..., αρχίζουν και αναπτύσσουν την ιδέα περί της αντιδραστικότητας του ΚΚΕ, το οποίο, άκουσον - άκουσον, έχει το θράσος να παρεμποδίζει τη διάδοση των ιδεών της αμερικανικής πρεσβείας. Καλά, ρε, τα αφεντικά σας έχουν λόγο να ενοχλούνται. Εσείς γιατί γίνεστε «ρόμπες», κάθε που αυτοί φταρνίζονται;

Αρκετά με τους γλίτσηδες. Τα παιδιά έχουμε στο μυαλό μας, αυτά έχουν το πρώτο δικαίωμα. Και οι γυναίκες, πηγή ζωής πριν απ' όλα. Οι ειδήσεις μιλάνε μόνες τους. Αν και χρειάζεται ένα φίλτρο. Το 1848, ήδη, άλλες γυναίκες ήταν στην πρώτη γραμμή της χειραφέτησης και μάλιστα εκεί που πράγματι κρίνεται το γυναικείο ζήτημα: Στους χώρους, όπου εκφράζεται η κυρίαρχη αντίθεση. Οσο για την αγοραπωλησία, δεν είναι προνόμιο μιας κάποιας επαρχίας των Ινδιών. Μια ματιά στην καθημερινή εκπόρνευση διά της τηλεόρασης διδάσκει ότι είναι καλό να προσέχουμε τι γίνεται μέσα στην αυλή μας.

Πάμε πάλι στα ψηλά να πάρουμε λίγο από κείνον τον αγέρα, που «τη σημαία κυματίζει τη βαμμένη μες στο αίμα του λαού»;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΠΟΣΤΑ ΤΟΥΣ

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ; «Δεύτερη φορά μέσα σε ένα μόλις έτος, εντός του Λευκού Οίκου, και για συνολικά τέταρτη φορά από τον Μάιο του 2004 μέχρι σήμερα, συναντάται ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής αύριο Παρασκευή με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζ. Μπους» (η είδηση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ: «Η διετής Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας όχι μόνο καλύπτει πλήρως τον πληθωρισμό, αλλά αφήνει και θετικό πλεόνασμα 2 έως 3 μονάδων τόσο για το 2004 όσο και για το 2005 (...) ευθύνη και υποχρέωση των κοινωνικών διαπραγματευτών είναι η δημιουργία ήπιου κλίματος και νηφάλιας αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, που είναι τα τελικά ζητούμενα» (δήλωση του προέδρου της Συνομοσπονδίας των Εμπόρων Δ. Αρμενάκη / ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

«ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ...»: «Ανοιχτό μέτωπο με την ηγεσία του ΚΚΕ συντηρεί το τελευταίο διάστημα ο Συνασπισμός (...) "δυστυχώς συνεχίζεται η ανεκδιήγητη υβριστική πολιτική συμπεριφορά του ΚΚΕ που έχει ενταθεί μετά το τελευταίο συνέδριο και ιδιαίτερα προς τον πρόεδρο του ΣΥΝ. Και μάλιστα ηθελημένη, αφού εμπλέκει σ' αυτή τη διαμάχη μαζικούς εργατικούς φορείς που οι ηγεσίες τους ελέγχονται από το ΚΚΕ" δήλωσε στα ΝΕΑ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Νίκος Βούτσης» (το ρεπορτάζ της Β. Κεχαγιά στα ΝΕΑ).

«ΣΕΡΙ» Η ΓΡΑΜΜΗ: «Εντύπωση προκαλεί η αντίθεση της Αριστεράς σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αλλαγής, όχι μόνο στην εκπαίδευση, αλλά σε όλους τους τομείς, έχοντας ως άλλοθι κάποιο είδος "επανάστασης", στην οποία ούτε η ίδια πιστεύει, ή ακόμη χειρότερα, κάποια μορφή όψιμης σοβιετοποίησης της κοινωνίας. Το πρόβλημα δεν είναι ότι κινδυνεύει η ίδια να εξελιχθεί σε αντιδραστική δύναμη, αλλά ότι με αυτό το "ιδεολογικό" οπλοστάσιο ασκεί αποτελεσματική ιδεολογική τρομοκρατία» (ο Α. Καρκαγιάννης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 3.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ επαγγελματιών οπλιτών

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΔΙΚΙΑ ΤΕΛΟΣ στις συντάξεις των στρατιωτικών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ τέλος στις νέες οικοδομές

Η ΝΙΚΗ: Φαινόμενα σήψης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΣΕΠ Ι.Χ. σε γραφείο υπουργού

ΤΑ ΝΕΑ: Παραμάγαζο γαλάζιων προσλήψεων

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σκάνδαλο στην αυλή του Προκόπη

Η ΧΩΡΑ: Τι είπαν Ντόρα - Βαγγέλης

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ η ένταση στο Πατριαρχείο

Η ΑΥΓΗ: Στρατηγική συνεργασία Αθήνας - Ουάσιγκτον

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ο κίνδυνος μπλακ - άουτ φέρνει έκτακτα μέτρα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μαύρο καλοκαίρι με συνεχείς διακοπές ρεύματος

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μάχη με την ακρίβεια σε όλα τα μέτωπα

ΕΘΝΟΣ: ΔΩΔΕΚΑΩΡΟ κάνουν το οκτάωρο

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δικομματική ΤΗΛΕ-ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ και αποκλεισμός του ΚΚΕ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η φυλακή

«Στα 17 του χρόνια, μαθητής της Β΄ Λυκείου και εργαζόμενος, βρίσκεται 16 μέρες κρατούμενος στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου, επειδή δεν έχει άδεια παραμονής (...) "είναι ένα καλό παιδί, ευγενικό, χαμηλών τόνων, περιποιημένο, που εκπέμπει πολιτισμό. Δεν είναι ο άριστος μαθητής, αλλά το παιδί που αγωνίζεται και αυτό νομίζω έχει ιδιαίτερη αξία. Είναι στην Ελλάδα από την τρίτη Γυμνασίου. Αρκετά Σαββατοκύριακα τον έχω πετύχει να δουλεύει στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής. Υπήρξαν παιδιά που σοκαρίστηκαν μόλις το έμαθαν. Και μέσα στο κελί αντιμετωπίζει με στωικότητα και μεγάλη αξιοπρέπεια την κατάσταση. Το σημαντικό είναι ότι είναι τρία χρόνια μαθητής, τα πάει καλά στο σχολείο, αγωνίζεται και ξαφνικά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της απέλασης" μας είπε η καθηγήτριά του Χριστίνα Φραντζεσκάκη» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Η τροχαία απώλεια

«Ασυνείδητος οδηγός επιβατικού αυτοκινήτου παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα 15χρονο ποδηλάτη, τον οποίο και εγκατέλειψε» (η είδηση στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Το εμπόρευμα

«Ενας συνηθισμένος ινδουιστικός γάμος. "Συνηθισμένος" με την έννοια ότι η νύφη είναι μόλις 11 ετών (...) οι γάμοι αυτοί επιτρέπονταν επί βρετανικής αποικιοκρατίας αλλά απαγορεύτηκαν όταν η Ινδία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1947. Οπως και πολλά άλλα επιζήμια έθιμα έτσι και αυτό αποδεικνύεται ανθεκτικό (...) αυτοί που πληρώνονται είναι οι γονείς της νύφης (...) αν ένας γάμος διαλυθεί, το κορίτσι επιστρέφει στους γονείς του. Αυτοί την πωλούν στη συνέχεια ως σύζυγο. Η όλη διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές απλώς η τιμή κάθε φορά πέφτει» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

Η μπούργκα

«Περσία, 1848. Μία γυναίκα, η Ταχερέ, τόλμησε να κάνει κάτι εξαιρετικό... Να εμφανιστεί δημόσια χωρίς μπούργκα, θυσιάζοντας έτσι την ίδια της τη ζωή. Και από τότε τίποτα πια δεν ήταν το ίδιο... Η παράσταση "Pure" εξιστορεί σημαντικά γεγονότα από τη συγκλονιστική ζωή και το βίαιο θάνατο της Ταχερέ, ποιήτριας και μύστη που έζησε τον 19ο αιώνα στην Περσία (...) Tahirih (Ταχερέ) στα αραβικά σημαίνει "η Αγνή" (pure)» (η είδηση στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ