ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2005
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΟΧΙ στο ξεπούλημα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων
  • Ανακοίνωση της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μετα-Ολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων
  • Σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Βοτανικό και Ελληνικό στις 6 του Ιούνη, καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει στο μεγάλο κεφάλαιο τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις (Φωτογραφία από το Ελληνικό)
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει στο μεγάλο κεφάλαιο τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις (Φωτογραφία από το Ελληνικό)
Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ με χτεσινή ανακοίνωσή της δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεση του Κόμματος στην εκχώρηση της κρατικής περιουσίας των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και των ελεύθερων χώρων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ενώ καλεί το λαό και τη νεολαία σε δύο συγκεντρώσεις στις 6 του Ιούνη για να παλέψουν ώστε να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος, για την ανάπτυξη του λαϊκού αθλητισμού, για μια ανθρώπινη ζωή των εργαζομένων της Αττικής.

Η ανακοίνωση

«Λαέ της Αθήνας,

Η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο που ψηφίζει στη Βουλή παραδίδει τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο κεφάλαιο. Τα Ολυμπιακά ακίνητα μετατρέπονται ουσιαστικά σε εμπορικές επιχειρηματικές ζώνες μέσα στις πόλεις.

Το ΚΚΕ θεωρεί το νομοσχέδιο για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις πρόκληση γιατί μ' αυτό εκχωρείται η κρατική περιουσία στο μεγάλο κεφάλαιο τη στιγμή που ο λαός καλείται να σφίξει για άλλη μια φορά το ζωνάρι για να πληρώσει τα σπασμένα της ολιγαρχίας και να αυξήσει τα κέρδη της.

Καταγγέλλουμε την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και τις δυνάμεις που έστρωσαν το δρόμο γι' αυτή την πολιτική. Μέσα σ' αυτές τις εξελίξεις και ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος στις 6 του Ιούνη η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ σάς καλεί στον αγώνα για τη διάσωση των ελεύθερων χώρων, των παραλιών και των ορεινών όγκων της Αττικής από την πολιτική παράδοσής τους στο κεφάλαιο που προωθεί η κυβέρνηση».

Αντιλαϊκή καταιγίδα

Η παραλία του Αγ. Κοσμά εδώ και πολλά χρόνια διαμορφώνεται κατάλληλα για να αποτελέσει πεδίο επιχειρηματικής ασυδοσίας. Με το νομοσχέδιο δίνεται η χαριστική βολή
Η παραλία του Αγ. Κοσμά εδώ και πολλά χρόνια διαμορφώνεται κατάλληλα για να αποτελέσει πεδίο επιχειρηματικής ασυδοσίας. Με το νομοσχέδιο δίνεται η χαριστική βολή
«Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ - επισημαίνει σε άλλο σημείο η ΚΟΑ του ΚΚΕ - μέσα σε ένα χρόνο έγινε αντιλαϊκή καταιγίδα σε βάρος του λαού με το ωράριο εργασίας, μισθούς, συντάξεις, ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων - όλα για την εξασφάλιση και αύξηση των κερδών της ολιγαρχίας.

Παράλληλα, προσπαθούν να κλέψουν και την ανάσα της πόλης. Ο,τι απέμεινε από μεγάλους ελεύθερους χώρους προσπαθούν να το βάλουν στο χέρι.

  • Τα 30 χιλιάδες στρέμματα στο Τατόι, παρότι τα χρυσοπλήρωσε ο ελληνικός λαός με 120 χρόνια μοναρχίας και 4,5 δισ. δρχ. στον Γλίξμπουργκ, εγκαταλείφτηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και από την κυβέρνηση της ΝΔ για να διευκολύνουν την ολιγαρχία του τόπου να βάλει στο χέρι ένα από τα ελάχιστα δάση της Αττικής, ένα τεράστιο χώρο σημαντικού φυσικού κάλλους, ανάσα ζωής για το Λεκανοπέδιο. Ηδη έκαναν την εμφάνισή τους δημοσιεύματα στον Τύπο που δηλώνουν τις προθέσεις της ολιγαρχίας για την εκμετάλλευση του Τατοΐου
  • Τις παραλίες του Σαρωνικού τις μετέτρεψαν σε πηγή πλουτισμού για τα μεγάλα συμφέροντα και απροσπέλαστες για το λαό της Αττικής
  • Στο Ελληνικό, ένα μεγάλο κομμάτι από το πρώην αεροδρόμιο μαζί με τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις εκχωρείται στο κεφάλαιο και οικοπεδοποιούνται πάνω από 1.000 στρέμματα
  • Η παραλία Καλλιθέας-Τζιτζιφιών, ολόκληρος ο Φαληρικός όρμος και ο Ιππόδρομος οικοπεδοποιούνται και μαζί με τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις εκχωρούνται στην επιχειρηματική δραστηριότητα για μαρίνες, ξενοδοχεία, κόβοντας κάθε πρόσβαση του λαού προς τη θάλασσα
  • Ο Ελαιώνας, τα 9.000 στρέμματα, στο κέντρο της πόλης, συνεχίζει να κατατεμαχίζεται από τα μεγάλα συμφέροντα
  • Στα 965 στρέμματα ελεύθερου χώρου στο Γουδί, η κυβέρνηση προγραμματίζει να μεταφέρει διάφορες δραστηριότητες και να τσιμεντοποιήσει το χώρο παρότι ο Ν. 732/77 το ορίζει ως Μητροπολιτικό πάρκο.

Με πρόσχημα την Ολυμπιάδα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που το έργο της συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, έδωσε ώθηση στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και φορτώθηκε ο ελληνικός λαός με νέα οικονομικά βάρη 3,5 τρισ. δρχ.».

Τρικομματική συμφωνία

«Ο ΣΥΝ, παρότι εμφανίζεται ως κόμμα της οικολογίας - τονίζει σε άλλο σημείο η ΚΟΑ του ΚΚΕ - στην πράξη συμβαδίζει με τη λογική της άρχουσας τάξης και των κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Στη Νομαρχία Αθήνας και σε αρκετούς δήμους, ο ΣΥΝ συμφωνεί με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στη λογική της ανταποδοτικότητας, σε αγαστή συνεργασία της κεντρικής διοίκησης, της Αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.

Μ' αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιούν και την ΤΑ για την παραχώρηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Οι εξελίξεις αυτές εκφράζουν την αντιδραστική λογική της άρχουσας τάξης και των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για εμπορευματοποίηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων της Αττικής.

  • Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης και εκχώρησης της κρατικής περιουσίας των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και των ελεύθερων χώρων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, οι ελεύθεροι χώροι να είναι χώροι άθλησης, ψυχαγωγίας, αναψυχής
  • Η χρηματοδότηση της λειτουργίας των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, η ανάπλαση των χώρων και η συντήρησή τους να γίνεται με έξοδα του κράτους
  • Απορρίπτουμε κάθε σκέψη και ιδέα που οδηγεί στην ανταποδοτικότητα. Η χρήση αυτών των χώρων και η λειτουργία για το λαό να είναι δωρεάν.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να παλέψουν για να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος, για την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, για να αξιοποιηθούν έργα και εγκαταστάσεις από το λαό και όχι από το κεφάλαιο, για μια ανθρώπινη ζωή των εργαζομένων και του λαού της Αττικής».

Ειδικότερα, οι θέσεις του ΚΚΕ για τους συγκεκριμένους ελεύθερους χώρους έχουν ως εξής:

Για το Τατόι

Μπορεί ο λαός να επιβάλει ώστε το Τατόι, από χώρος τσιμέντου, επιχειρηματικών δράσεων και πολυτελών βιλών που το προορίζει η κυβέρνηση και το διεκδικεί η ολιγαρχία, να παραμείνει πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής. Με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό να σχεδιαστεί και να αναμορφωθεί σε χώρο αναψυχής για τη νεολαία και το λαό της Αττικής. Τα υπάρχοντα κτίσματα να φιλοξενήσουν μουσείο Φυσικής ιστορίας του τόπου μας.

Για τον Ελαιώνα

Τα 9.000 στρέμματα του Ελαιώνα μπορούν να γίνουν ανάσα ζωής για το Λεκανοπέδιο. Βασική προϋπόθεση είναι να απαγορευτεί κάθε πράξη μεταβίβασης στο κεφάλαιο, κάθε μονομερής παρέμβαση μια και οι αγοραπωλησίες διαδέχονται η μια την άλλη δημιουργώντας τετελεσμένα.

Για το Ελληνικό

Να δεσμευτεί συνολικά ο χώρος για δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πρασίνου, ανάσα ζωής για τους κατοίκους της περιοχής. Να ακυρωθούν οι παραχωρήσεις των 170 στρεμμάτων στην εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα και των 2.200 στρεμμάτων στην ΑΕ Ολυμπιακά Ακίνητα που έγιναν από τις κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Να μην οικοπεδοποιηθούν τα 1.000 στρέμματα όπως εξήγγειλε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Να απομακρυνθεί η βάση επισκευής αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Για την παραλία Τζιτζιφιών - Ιππόδρομο

Ως ενιαίο σύνολο να παραμείνει στο δημόσιο. Το κράτος να αναλάβει με δικά του κονδύλια τη διαμόρφωση του Ιπποδρόμου σε χώρο πρασίνου και τη συντήρηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Να προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή αντιπλημμυρικού καναλιού.

Πάρκο στο Γουδί

Στα 965 στρέμματα στο Γουδί να δημιουργηθεί ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου με κρατική χρηματοδότηση ανοιχτό στο λαό και στη νεολαία χωρίς ιδιωτική ή επιχειρηματική δράση στη λειτουργία του. Απομάκρυνση όλων των στρατοπέδων και των εγκαταστάσεων της αστυνομίας.

Και η ΚΟΑ του ΚΚΕ καταλήγει: «Καλούμε τους εργαζόμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία να παλέψουν για μια ριζικά διαφορετική πολιτική, για τη δική τους λαϊκή εξουσία, που θα αντιμετωπίζει και θα λύνει τα προβλήματα στη βάση των αναγκών τους. Για να γίνει λαϊκή η οικονομία, λαϊκή περιουσία οι εγκαταστάσεις, η γη, να σταματήσει ο πολιτισμός, ο αθλητισμός να είναι εμπόρευμα. Αλλαγή συσχετισμού χρειάζεται. Να εγκαταλείψουν οι εργαζόμενοι τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τις δημοτικές αρχές των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ που βάζουν πλάτη στην εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων».

Συγκεντρώσεις σε Ελληνικό - Βοτανικό

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ καλεί τον αθηναϊκό λαό σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων που προβλέπει το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «μεταολυμπιακή αξιοποίηση». Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα στις 6 Ιούνη στις 7 το απόγευμα, η πρώτη στο Βοτανικό (Ιερά Οδός και Αγίας Αννης) και η δεύτερη στο Ελληνικό (πλατεία Ελληνικού), με κεντρικά συνθήματα:

  • Οχι στην ιδιωτικοποίηση, όχι στην τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίηση της κρατικής γης, των ελεύθερων χώρων και των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
  • Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και η συντήρησή τους να μείνουν στο Δημόσιο για αξιοποίηση υπέρ του λαού και της νεολαίας, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων.
ΜΕΤΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ
Ψηφίστηκαν τα άρθρα του νομοσχεδίου

Μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ υπερψηφίστηκαν τελικά χτες στη Βουλή τα άρθρα του νομοσχεδίου για την «Ολυμπιακή Αξιοποίηση», όπως το χαρακτηρίζει η κυβέρνηση. Με τη χτεσινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε και η συζήτηση του προτεινόμενου νόμου, ο οποίος όλες αυτές τις μέρες δέχτηκε το σφυροκόπημα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ.

«Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα αποτελεί τη συγκεκριμενοποίηση των αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που προετοίμασε το έδαφος στο ξεπούλημα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στους ιδιώτες», σημείωσε παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, επισημαίνοντας ότι έχει προκαλέσει την αντίδραση του ελληνικού λαού, αλλά και των θεσμικών οργάνων που τον εκπροσωπούν. Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναρωτήθηκε ρητορικά σχετικά με τους ιδιώτες επενδυτές στους οποίους εκχωρεί το νομοσχέδιο τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τους περιβάλλοντες χώρους: «Από πού θα βγάλουν αυτές οι επιχειρήσεις τα χρήματα; Από πού θα τα αντλήσουν; Δε θα τα αντλήσουν από δραστηριότητες με τους Ελληνες πολίτες, οι οποίοι θα πληρώνουν; Το ότι μετακυλίεται έτσι και αυτό το κόστος στους Ελληνες πολίτες, σημαίνει ότι δεν υπάρχει;».

Συμπερασματικά ο Ορ. Κολοζώφ σημείωσε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου «η υποδομή θα πληρώνεται από το κράτος, ενώ η αξιοποίηση θα αποφέρει μόνο κέρδη για τους ιδιώτες. Παράλληλα οι πολίτες δε θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση, αφού θα υποχρεώνονται να πληρώνουν για τη χρήση τους και μάλιστα στην τιμή που θα καθορίζουν ελεύθερα οι ιδιώτες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ