ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάη 2005
Σελ. /40
Τα καλά και συμφέροντα (1)

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ολο και πιο ζεστά εμφανίζονται να κουβεντιάζουν στην ΕΕ το ενδεχόμενο να παρθούν μέτρα - όπως λένε - προκειμένου να περιοριστούν οι εισαγωγές κινέζικων ειδών ρουχισμού στις χώρες - μέλη της ΕΕ. Ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Κίνας φωνάζει - επικαλούμενος κι αυτός τους κανονισμούς του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου που επέβαλαν οι άλλοι - ότι παρόμοιες ρυθμίσεις αποτελούν μέτρα προστατευτισμού, αλλά οι Βρυξέλλες θέλουν να δείχνουν ότι δεν ακούνε κουβέντα.

Τα καλά και συμφέροντα, όπως λέει και ο λαός. Είναι όμως ολοφάνερο πως, αφού τα πάντα εξαρτώνται από το κριτήριο που λέγεται κέρδος, οι εκπρόσωποι της οικονομικής ολιγαρχίας θα προβάλλουν, κατά περίπτωση, όποιο επιχείρημα και τακτική τους συμφέρει. Αλλοτε θα επικαλούνται τους νόμους και τα ισχύοντα στην ...«ελεύθερη οικονομία», άλλοτε θα θυμούνται την ανάγκη προστασίας κάποιων κλάδων της παραγωγής, άλλοτε και τα δύο μαζί και πάει λέγοντας...

Τα καλά και συμφέροντα (2)

Η ουσία, βέβαια, για να μη χανόμαστε, είναι ότι πάντα - χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση - αυτό που μετράει στη λήψη της οποιασδήποτε απόφασης, από την ΕΕ και τα όργανά της, είναι το συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου και μόνον αυτό. Ετσι, για παράδειγμα, ενώ ουδείς διανοήθηκε να πάρει οποιοδήποτε μέτρο ουσιαστικού ελέγχου των εισαγωγών, εδώ και μια εικοσαετία, που η ελληνική κλωστοϋφαντουργία πάει από το κακό στο χειρότερο και ήδη τα ελληνικά εμπορεύματα του κλάδου σπανίζουν στην αγορά, τώρα που θίγονται τα συμφέροντα κάποιων δυτικοευρωπαϊκών μονοπωλίων ξέθαψαν το θέμα των κινεζικών προϊόντων. Κι ας αποτελούν, λόγω φτηνής τιμής, διέξοδο για χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά...

Σε «διατεταγμένη υπηρεσία»...

Ξαναχτύπησε ο λεγόμενος διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, η διαβόητη εταιρία «Fitch». Αυτή τη φορά, η παρέμβαση της «Fitch» γίνεται με στόχο να βάλει πλάτες στην επιχειρούμενη κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Ο διευθυντής της εν λόγω εταιρίας, η οποία να σημειωθεί λυμαίνεται και θησαυρίζει από το δημόσιο χρέος της χώρας, αξίωσε τη λήψη σκληρότερων μέτρων και πιο αποφασιστικά βήματα από την κυβέρνηση στην κατεύθυνση των επιδιώξεων της πλουτοκρατίας. Με απύθμενο θράσος και χωρίς να μπει καν στον ελάχιστο κόπο της απόδειξης του βάσιμου των ισχυρισμών του, επιχείρησε να κινδυνολογήσει, λέγοντας πως η μη εφαρμογή των αντιλαϊκών συνταγών θα οδηγήσει σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, επιμήκυνση του χρόνου εργασίας και άλλα αντίστοιχα. Πρόσθεσε μάλιστα - χωρίς να αναφέρει την προέλευση των «πληροφοριών» του - ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση στην Ελλάδα είναι «πολύ εύκολη υπόθεση».

Για την ιστορία να σημειώσουμε πως οι μεγαλορεντιέρηδες της «Fitch» εκδίδουν κατά καιρούς διάφορες... περισπούδαστες αναλύσεις, είτε για το δημόσιο χρέος είτε για άλλα μεγέθη της οικονομίας, δίνοντας έτσι τον «τόνο» στα χρηματιστήρια και τις χρηματογορές, απ' όπου καταφέρνουν και απομυζούν αμύθητα ποσά.

Η δυσαρέσκεια...

Ορατή και «διά γυμνού οφθαλμού» είναι, πλέον, η πολιτική δυσαρέσκεια, που «εισπράττει» η κυβέρνηση από τον αγροτικό κόσμο. Οι μικρονοικοκυραίοι της υπαίθρου εμφανίζονται απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, ακολουθώντας και κλιμακώνοντας παραπέρα τον «ντορό» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, παίρνει συνεχώς σκληρά μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, μειώνοντας κι άλλο το εισόδημά τους κι εντείνοντας το ρυθμό ξεκληρίσματός τους.

Ομως, αυτή η δυσαρέσκεια μπορεί να προβληματίζει τους κυβερνώντες, αλλά δε φτάνει για να τους ανησυχήσει ιδιαίτερα και να τους φοβίσει, καθώς βλέπουν ότι δεν οδηγεί σε ουσιαστική πολιτική αντίδραση, αλλά παραμένει μια απλή διαμαρτυρία. Κι ας μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ «καιροφυλακτεί», για να εκμεταλλευτεί την όποια κυβερνητική φθορά και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να ξαναστραφούν οι αγρότες προς τον έτερο πόλο του δικομματισμού, πέφτοντας, για μια ακόμα φορά, «από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη».

... να γίνει απόφαση

Για να ανησυχήσει και να φοβηθεί, λοιπόν, η κυβέρνηση και για να μην ελπίζει το ΠΑΣΟΚ σε γρήγορη επιστροφή, χρειάζεται οι μικρομεσαίοι αγρότες να μετατρέψουν τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή τους σε επίγνωση κι απόφαση. Πρέπει να καταλάβουν ότι η «πηγή» των δεινών τους βρίσκεται στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και των εκάστοτε εγχώριων κυβερνήσεων του «ευρωμονόδρομου». Πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως όσο κυβερνάει ο δικομματισμός δεν πρόκειται να δουν καλύτερες μέρες. Και πρέπει να πάρουν την απόφαση να συγκρούονται, καθημερινά, μ' αυτήν την πολιτική και τους εκάστοτε κυβερνητικούς εκπροσώπους της.

Αλλά, για να γίνει αυτό, απαιτείται πολλή και επίμονη δουλιά, για την ισχυροποίηση του συνεπούς, αγωνιστικού αγροτικού κινήματος, ώστε να είναι σε θέση να «ταρακουνήσει» τη δικομματική εξουσία και να συμβάλει στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, προς όφελος του ΚΚΕ, που αγωνίζεται για τη Λαϊκή Εξουσία, η οποία θα εφαρμόσει μιαν άλλη πολιτική υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Περισσότερη απλήρωτη εργασία

Η Εκθεση Σέρκας (οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας), που ψηφίστηκε στις 11 Μάη από τους σοσιαλδημοκράτες, τους φιλελεύθερους και το Λαϊκό Κόμμα στην Ευρωβουλή, συμπεριέλαβε στα άρθρα της και μία από τις κεντρικές αξιώσεις του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Νομοθέτησε το «σπάσιμο» του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό» περίοδο και τη διαχείριση της «ανενεργού» περιόδου από τους εργοδότες σαν μη εργάσιμο - και άρα απλήρωτο - χρόνο. Στην εφαρμογή της, η οδηγία θα συντελέσει στο να βαθύνει ακόμα περισσότερο η εκμετάλλευση των εργαζομένων. Αυξάνεται ο χρόνος της υπερεργασίας, το διάστημα δηλαδή κατά το οποίο ο εργάτης δουλεύει χωρίς να πληρώνεται, προκειμένου να παράγει κέρδος για τον εργοδότη του.

Βάσει του σχετικού άρθρου που συμπεριλήφθηκε στην οδηγία, το διάστημα κατά το οποίο ο εργαζόμενος θα βρίσκεται στη δουλιά του χωρίς όμως να παράγει έργο, κατά την έννοια που περιγράφεται στη σύμβασή του, θα θεωρείται «μη ενεργός» περίοδος του χρόνου εργασίας. Κατά συνέπεια, ενώ θα είναι υποχρεωμένος είτε να βρίσκεται στο χώρο εργασίας, είτε σε αναμονή για εργασία, δε θα πληρώνεται παρά μόνο για το κομμάτι του χρόνου κατά το οποίο θα παρέχει τις υπηρεσίες του σύμφωνα με όσα προβλέπει η σύμβασή του.

Αν για παράδειγμα ένας εργοδότης ζητήσει από τον εργαζόμενο να παραμείνει στη δουλιά για 12 ώρες, τις 4 από τις οποίες δε θα παράγει άμεσα έργο, αλλά θα περιμένει μήπως χρειαστεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ο εργοδότης δικαιούται να τον πληρώσει μόνο για τις 8 ώρες. Τις υπόλοιπες 4 ώρες, παρά το γεγονός ότι ήταν υποχρεωμένος να βρίσκεται στην αναμονή για εργασία, ο εργαζόμενος δε θα τις πληρώνεται.

Κατά τη συζήτηση της Εκθεσης Σέρκας στην Ευρωβουλή, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ υπερψήφισαν το κομμάτι εκείνο του σχετικού άρθρου που εισάγει τους όρους «ενεργός» και «ανενεργός» περίοδος του χρόνου εργασίας (ή «εφημερίας» όπως περιγράφεται στο κείμενο της οδηγίας). Νομιμοποίησαν δηλαδή με την ψήφο τους τη διάκριση του χρόνου εργασίας, σύμφωνα με όσα απαιτούσε επιτακτικά το ευρωενωσιακό κεφάλαιο. Είναι υπόλογοι απέναντι στους εργαζόμενους για τις φιλομονοπωλιακές επιλογές τους. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ απείχαν από την ψηφοφορία, αρνούμενοι να νομιμοποιήσουν οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από τη διάκριση του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό» περίοδο.

Το σύνολο της οδηγίας για την οργάνωση του χρόνου εργασίας αποτελεί μέρος της ολομέτωπης επίθεσης που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο ενάντια στα δικαιώματα της εργατικής τάξης σε όλη την Ευρώπη. Οι εργοδότες ζητάνε περισσότερη απλήρωτη εργασία για να αυξήσουν την κερδοφορία των επιχειρήσεών τους. Αν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δε βάλουν αποφασιστικά πλώρη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και δεν απεγκλωβιστούν από τα κόμματα που στηρίζουν και προωθούν τις στρατηγικές επιλογές του, δεν είναι μακριά η μέρα που η εξοντωτική ημερήσια εργασία θα αμείβεται κυριολεκτικά με ένα ξεροκόμματο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ