ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάη 2005
Σελ. /40
Φταίει η πολιτική τους

Γρηγοριάδης Κώστας

Η γνώμη του κόσμου για τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι κατά 55% θετική. Οσο για τα προβλήματά τους, ο κόσμος πιστεύει ότι οφείλονται στην πολιτική του υπουργείου Παιδείας σε ποσοστό 56% και στην έλλειψη χρημάτων και υποδομών σε ποσοστό 49%. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τηλεφωνική έρευνα της εταιρίας «Opinion», που παρουσιάστηκε προχτές σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου συμμετείχε και η υπουργός Παιδείας.

Είναι φανερό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων «αξιολογεί» αρνητικά την πολιτική της κυβέρνησης στην ανώτατη εκπαίδευση (ακριβώς ίδια με την πολιτική της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ) και δεν τους φταίνε τα «κακά ιδρύματα» και οι «κακοί καθηγητές».

Τα συγκεκριμένα στοιχεία, λοιπόν, δίνουν απάντηση στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι, δήθεν, η «αξιολόγηση» θα «βάλει τάξη» στα πανεπιστήμια, όπου η κατάσταση είναι «ολίγον μπάχαλο» κι οι καθηγητές είναι «ανεξέλεγκτοι» κι «αδιάφοροι». Αλλωστε, τα όποια φαινόμενα καθηγητικής αδιαφορίας οφείλονται πρώτα και κύρια στο γεγονός πως οι καθηγητές δεν έχουν καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά κάνουν -εδώ και χρόνια - και διάφορες άλλες δουλιές, «φροντίζοντας» με το αζημίωτο για τη ...σύνδεση των ιδρυμάτων με την «αγορά». Απ' όσα γνωρίζουμε, όμως, η κυβέρνηση συμφωνεί απολύτως με αυτό.

Αυτογελοιοποιούνται

Καλά, οι Νεοδημοκράτες βουλευτές, είτε τα πιστεύουν είτε όχι, δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς κι έτσι χρεώνουν την αυξανόμενη ραγδαία λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση σε φαινόμενα κυβερνητικής αρρυθμίας, έλλειψης συντονισμού και επικοινωνιακών ελλείψεων. Οι δημοσιογράφοι και οι κάθε λογής «διαμορφωτές» της κοινής γνώμης, όμως, που αναπαράγουν όλα τα προηγούμενα και επιχειρούν να ...αναλύσουν τα προαναφερόμενα φαινόμενα, να αναζητήσουν τις αιτίες τους, κλπ., κλπ., τα πιστεύουν και τα γράφουν ή εκτελούν διατεταγμένη αποστολή; Ετσι κι αλλιώς, πάντως, αυτογελοιοποιούνται, αφού κανείς λογικός άνθρωπος σ' αυτή τη χώρα δεν πιστεύει ότι για την αυξανόμενη συνεχώς φτώχεια, την ακρίβεια, την ανεργία κλπ., κλπ., φταίει η όποια έλλειψη συνεννόησης μεταξύ υπουργών ή οι όποιες αδυναμίες του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ας σταματήσουν, επομένως, να πιπιλίζουν το μυαλό του κοσμάκη. Ο,τι και να κάνουν, η νύχτα μέρα δε γίνεται...

Δικομματική η επίθεση στην Παιδεία...

Μόνο τεμενάδες δεν έκανε η υπουργός Παιδείας στο κόμμα της αξιωματικής ...αντιπολίτευσης, για τη στάση που τηρεί στο θέμα του ν/σ για την αξιολόγηση, στην προχτεσινή εκπομπή του Π. Τσίμα στο «ΜΕΓΚΑ». Και σωστά, αφού το ΠΑΣΟΚ μόνον αντιπολιτευτικό ρόλο δεν έχει παίξει όλο αυτόν τον καιρό που η ΝΔ είναι κυβέρνηση και ειδικά στο θέμα της προωθούμενης «αξιολόγησης» έσπευσε να συμφωνήσει απόλυτα με το σχετικό νομοσχέδιο.

«Οφειλε», λοιπόν, η υπουργός Παιδείας να τονίσει τη βοήθεια που προσφέρει το ΠΑΣΟΚ. Εχοντας βέβαια και αυτή συγκεκριμένο στόχο και όχι επειδή ξεπεράστηκαν ξαφνικά τα όποια κομματικά συμφέροντα, στο όνομα της «εθνικής πολιτικής» για την Παιδεία. Ηθελε να παρουσιάσει την πλήρη συμφωνία των δυο μεγάλων κομμάτων και να την αντιπαρατάξει, πρώτα και κύρια, στην καθολική αντίθεση των φοιτητών, των σπουδαστών και των καθηγητών.

Είναι ώρα, λοιπόν, να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και διδάγματα όλοι όσοι έχουν καταλάβει - κυρίως, οι αποτελούντες την πανεπιστημιακή κοινότητα - τους αντιεκπαιδευτικούς στόχους και επιδιώξεις των «συναινούντων» στο χώρο της Παιδείας και ιδιαίτερα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

ΣΥΝ όπως ... ΚΟΔΗΣΟ

Υπέρμαχος της ανταγωνιστικότητας (και, φυσικά, της ενίσχυσής της) εμφανίστηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, σε συζήτηση την Τρίτη το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha». Στην άκρως «δεξιόστροφη» και, κυρίως, τεχνοκρατική παρέμβασή του, επιτέθηκε στις ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες οδήγησαν την οικονομία της χώρας στην 50ή θέση της σχετικής κατάταξης. Κατά τον κ. Παπαδημούλη, υπεύθυνο για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα είναι το ...κομματικό και ...αναποτελεσματικό κράτος, το γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι ανίκανες να απορροφήσουν τα κοινοτικά κονδύλια, κλπ., κλπ. Οπότε ο οικοδεσπότης της εκπομπής, δημοσιογράφος Ν. Χατζηνικολάου - ο οποίος ουδέποτε έχει κρύψει τις συντηρητικές του απόψεις - δεν κρατήθηκε και του είπε. ΚΟΔΗΣΟ μου θυμίσατε με τις απόψεις σας, κύριε Παπαδημούλη... Θυμίζουμε ότι το ΚΟΔΗΣΟ ήταν ένα μικρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου, όπου ηγούνταν πρώην κεντρώοι, όπως οι Πεσμαζόγλου, Ζίγδης, και το οποίο ανέστειλε τη λειτουργία του τη δεκαετία του '80.

Και να φανταστεί κανείς ότι ο κ. Παπαδημούλης ανήκει στην ...κεντρώα τάση του ΣΥΝ. Στο κόμμα αυτό υπάρχουν και δεξιότερες ακόμα απόψεις από τις προσεγγίζουσες τις απόψεις του πάλαι ποτέ ΚΟΔΗΣΟ που εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του...


Η επίσκεψη...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ πάρα ενθαρρυντικά τα όσα γράφονται για την επικείμενη επίσκεψη Καραμανλή στις ΗΠΑ. Γιατί, βέβαια, όταν γίνεται λόγος για περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στην κατοχή του Ιράκ, μόνο για θετικά σημάδια δεν μπορεί να μιλήσει κανείς...

Οπως έλεγε τις προάλλες στη Βουλή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «οι ΗΠΑ παίζουν έναν ξεχωριστό ρόλο» στο διεθνή χώρο. Το ρόλο αυτόν όμως τον γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά.

Το ερώτημα είναι τι ...σενάριο πρόκειται να «παραδώσει» στον Ελληνα πρωθυπουργό, τι «ρόλο» ετοιμάζουν για την ελληνική κυβέρνηση και το κυριότερο για πόσα απ' αυτά θα πληροφορηθούμε. Δεν αναρωτιόμαστε ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο», γιατί αυτό πρέπει να είναι δεδομένο για όλους...

Αλλωστε όλα αυτά που κατά καιρούς μας λένε οι κυβερνώντες (μιμούμενοι τους προηγούμενους), περί ιδιαίτερης παρουσίας της Ελλάδας στα Βαλκάνια, περισσότερο σαν προσπάθεια για να παρουσιαστούν σαν το «καλό παιδί» στις ΗΠΑ και την ΕΕ μοιάζουν και όχι σαν εκτιμήσεις.

Οσο για τα περί «προσέλκυσης επενδύσεων», που υπόσχεται η κυβέρνηση, είναι μάλλον άβολο για κάθε Ελληνα πολίτη να γνωρίζει ότι η κυβέρνησή του διαφημίζει πέραν του Ατλαντικού το ...πόσο ασύδοτο καθεστώς για τις ΑΕ έχουμε θεσμοθετήσει σε αυτή τη χώρα.

Γιατί, βέβαια, «ασυδοσία» σημαίνει η διαβόητη «προσέλκυση επενδύσεων». Σε όλες τις γλώσσες και σε όλες τις χώρες της ...πολιτισμένης Δύσης.

ΒΡΕ - ΒΡΕ τι ωραία που μας παρουσίασε (και) χτες το υπουργείο Υγείας τον τρόπο που θα χειριστεί το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Θα δημιουργήσει - λέει - συνθήκες ώστε να επενδύσουν στην Υγεία ιδιώτες, χωρίς ιδιαίτερη ...κερδοσκοπική διάθεση.

Αν εξαιρέσουμε τη ...φαντασία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, δε γνωρίζουμε να υπάρχουν πουθενά τέτοιου είδους ιδιώτες! Οσο για τη δημιουργία «αγοράς υγείας» στην Ελλάδα (που ήδη υπάρχει) είναι λογικό πως μόνο δεινά θα δημιουργήσει. Οπως όλοι γνωρίζουν, η αγορά έχει έναν και μόνον κανόνα: Αν δεν πληρώσεις, δεν παίρνεις...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ευρω-εργαλεία, οιωνεί ανθυγιεινά

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΕΠ) Υγεία -Πρόνοια 2000 - 2006 είναι ένα απ' τα εργαλεία εφαρμογής της «μεταρρύθμισης», ώστε τα αποτελέσματα να είναι μόνιμα και οι αλλαγές να καταστούν μη αναστρέψιμες έλεγε ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ Αλ. Παπαδόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠ στις 29/6/2001.

Λίγους μήνες πριν, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει το νόμο 2889/2001 που, μεταξύ των άλλων, προέβλεπε τη δημιουργία των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας, τη δημιουργία Ανωνύμων Εταιριών για τη διαχείριση τομέων των νοσοκομείων και τη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρίων στα δημόσια νοσοκομεία. Και ο Αλ. Παπαδόπουλος - τότε - κομπορρημονούσε: «Κύριο χαρακτηριστικό του ΕΠ αποτελεί ότι το 50% των συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ενωση έργων αποτελούν άυλες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις!», για να «μπει τάξη στο αδιοίκητο σύστημα» και να μην «αδειάζονται πολύτιμα κονδύλια στον "πίθο των Δαναΐδων"»!

Στις 13 Μάη 2005, ο νυν υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης - και χτες ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Μ. Τζαφέρης - παρουσίασαν στις Επιτροπές της Βουλής τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ για την αποπεράτωση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) και το σχεδιασμό του Δ΄ ΚΠΣ. Η κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο για την Πολυκλινική θέσπισε την Ανώνυμη Εταιρία, που θα διαχειρίζεται όλες τις μονάδες Υγείας, ενώ ετοιμάζει και νέα Ανώνυμη Εταιρία για το χώρο της Πληροφορικής, με το νομοσχέδιο για την ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας, που το ενσωματώνει ως βασικό στοιχείο για την υλοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ. «Στόχος του άξονα Υγεία είναι η λειτουργική και οργανωτική μεταρρύθμιση των μονάδων Υγείας του ΕΣΥ για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους και την προσαρμογή τους στις νέες σύγχρονες και ολοκληρωμένες μορφές παροχής υπηρεσιών Υγείας», αναφέρεται στην έκθεση υλοποίησης της κυβέρνησης της ΝΔ.

Και ως «εργαλείο πρώτης γραμμής» για την εκτέλεση της πολιτικής της Λισαβόνας, η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, με στόχο - ενόψει και του Δ΄ ΚΠΣ - να γίνει η Ελλάδα ένα υγειονομικό και ιατρικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τις αραβικές χώρες, καθώς και κέντρο ιατρικού τουρισμού! Απ' τις άυλες, λοιπόν, συγχρηματοδοτούμενες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις του Αλ. Παπαδόπουλου στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που προοιωνίζεται μείωση του λειτουργικού κόστους μέχρι και 60%. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, ο Ελληνας πολίτης βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη και πάνω από δυο δεκαετίες και πληρώνει σταθερά πάνω από 45% των συνολικών δαπανών Υγείας. Μ' αυτό το συμπληρωματικό - απ' τα κόμματα της εξουσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - τρόπο βαθαίνει η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, ώστε να διασφαλιστεί ένα «πρόσφορο επιχειρηματικό κλίμα».

Ενα κλίμα που θα εξασφαλίζει κέρδη στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και την «ελεγχόμενη φροντίδα» με διάφορα κριτήρια για τα λαϊκά στρώματα και τους ανήμπορους, τους αδύνατους, τους μετανάστες και όσους δεν έχουν «πού την κεφαλήν κλίναι»... Αποθέωση, δηλαδή, του ευρω-κυνισμού!


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ