...Και πρόσφορο επιχειρηματικό κλίμα για το κεφάλαιο υπόσχεται η κυβέρνηση ενόψει του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης
Αλήθεια, ποιο κριτήριο μπορεί να ισχύσει για την παροχή υπηρεσιών σε ανήμπορους; |
Πρόκειται για αντικοινωνική επιλογή που σχεδιάστηκε στα πλαίσια της πολιτικής της Λισαβόνας και υπηρετεί το εξαετές επιχειρησιακό σχέδιο για την Υγεία και την Πρόνοια (2000-2006), που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2001 και αποδέχτηκε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Διαδεχόμενη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο ρόλο του Προκρούστη των κοινωνικών δαπανών, η κυβέρνηση της ΝΔ υπόσχεται νέες περικοπές των κοινωνικών δαπανών σε όλους τους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 60% του λειτουργικού κόστους!
Τα σχέδια της κυβέρνησης παρουσίασε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ελληνικού Κοινοβουλίου ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, την περασμένη Παρασκευή (13/5/2005). Αυτές τις αντιδραστικές θέσεις κατήγγειλαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Γ. Τούσσας και Δ. Μανωλάκου.
Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας έχει πέντε κεφάλαια:
1. Στρατηγική της Λισαβόνας.
2. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υγεία - Πρόνοια 2000-2006.
3. Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα τομέα Υγείας (IASYS).4. Το προσχέδιο νόμου για την ποιότητα και την πληροφορία.
5. Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Ετσι, στο 1ο κεφάλαιο για τη στρατηγική της Λισαβόνας ετοιμάστηκε το νέο νομικό πλαίσιο για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας με «στόχο τη μείωση του κόστους κακής ποιότητας κατά 30%». Το νομοσχέδιο, όπως ομολογείται, υπάγεται στις ευρωπαϊκές οδηγίες για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς.
Στους ίδιους «συμβατούς κανόνες ανταγωνισμού» υπάγεται και το νέο νομοσχέδιο περί προμηθειών με στόχο τη «μείωση κόστους από τις προμήθειες κατά 15%».
Με τον τίτλο «Πρόσφορο επιχειρηματικό κλίμα» στα σχέδια του υπουργείου Υγείας αναφέρεται: «Η ενεργοποίηση πλαισίου Συμπράξεων Ιδιωτικού - Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) θεωρείται απολύτως απαραίτητη για την ανάπτυξη τομέων στο χώρο της Υγείας που έχουν μείνει πίσω, από άποψη υποδομών περισσότερο. Επειδή στα επόμενα χρόνια τα διαρκώς μειούμενα κοινοτικά κονδύλια, η αύξηση της ανεργίας και οι νέες συνθήκες που θα δημιουργηθούν, θα οδηγήσουν στην ανάγκη εξεύρεσης νέων πηγών χρηματοδότησης, προκειμένου να συνεχιστεί η ανάπτυξη, η ΣΔΙΤ θα αποτελέσει εργαλείο πρώτης γραμμής».
Πρόκειται για ένα εργαλείο που εξυπηρετεί το στόχο για «μείωση του κόστους λειτουργίας έως και 60%».
Ο τρόπος επίτευξης του παραπάνω στόχου αποκαλύπτεται στην επόμενη παράγραφο, που αναφέρεται στην αγορά εργασίας: «Στα σχέδια του υπουργείου Υγείας, μέσω του Δ' ΚΠΣ είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα ως υγειονομικό και ιατρικό κέντρο της Νοτιανατολικής Ευρώπης, με παρεμβάσεις είτε μέσω ΣΔΙΤ (προβλέπεται ένα μεταμοσχευτικό κέντρο για τα Βαλκάνια και τις αραβικές χώρες) είτε συγχρηματοδοτούμενες από δημόσιες επενδύσεις (κέντρο παραγωγής αίματος)» αναφέρεται επί λέξει και συνεχίζει: «Η ανάπτυξη του Ιατρικού τουρισμού σε συνδυασμό με άλλα έργα και κατευθύνσεις στο χώρο της Υγείας, θα επιδιωχτεί η αύξηση συνολικά του παραγόμενου ιατρικού προϊόντος της χώρας με στόχο τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση της διεπαγγελματικής κινητικότητας της χώρας».
Ο τρόπος ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) υπακούει και αυτός στην εκτόνωση «της πίεσης στους τουριστικούς προορισμούς κατά τέτοιο τρόπο, που να θεωρείται καθοριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των γειτονικών χωρών με χαμηλότερο κόστος διαβίωσης». Δηλαδή η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει μέτρα όχι για τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά για εκείνους τους επιχειρηματίες που θα προσφέρουν -με το αζημίωτο βέβαια- υπηρεσίες ΠΦΥ σε τουρίστες. Γι' αυτό άλλωστε το σκοπό ετοιμάζεται το «πρώτο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα αυτοχρηματοδότησης ΣΔΙΤ σε έργα πληροφορικής».
Με τις συμπράξεις υποτίθεται ότι θα υπάρξει μείωση της κλαδικής ανεργίας κατά 5% και με το πρόγραμμα IASYS υπολογίζεται η «μείωση του συνολικού κόστους λειτουργίας (εκτός μισθοδοσίας) των 18 νοσηλευτικών μονάδων που θα υπαχθούν στο IASYS κατά 50%».
Η κυβέρνηση όμως δεν κρύβει τις προθέσεις και ομολογεί χωρίς περιστροφές: «Συνολικά επιχειρείται η μετατόπιση του ΕΣΥ από απολύτως ενεργοβόρο που είναι σήμερα, σε ένα σύστημα ανταποδοτικό».
Μ' άλλα λόγια, το σύστημα θα εξυπηρετεί εκείνον που θα έχει τη δυνατότητα της ανταπόδοσης (να πληρώσει) των υπηρεσιών που του προσφέρονται.
Πιο αποκαλυπτική είναι όμως η κυβέρνηση για αυτά που σχεδιάζει στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης 2007-2013.
Αφού αναφέρει ότι πρώτος στόχος είναι η βελτίωση της κατάστασης της υγείας του πληθυσμού και δεύτερος η ανταποκρισιμότητα στις προσδοκίες των πολιτών, μπαίνει «στο ψητό», δίνοντας στον τρίτο στόχο και το χαρακτήρα της δικαιοσύνης, όσο αφορά στην κατανομή των βαρών στη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας: Την προστασία των νοικοκυριών έναντι του οικονομικού κινδύνου σαν συνέπεια της αντιμετώπισης κάποιας ασθένειας.
Μ' άλλα λόγια, προβλέπει κάποιες υπηρεσίες σε εκείνους τους αρρώστους που μια πληρωμή στη δύσκολη στιγμή δε θα τους αφήσει ούτε ευρώ στην τσέπη.
Αυτές τις επιλογές η κυβέρνηση τις εντάσσει στην περίφημη Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης, όπου ο «έλεγχος του οικονομικού κόστους για την επίτευξη της οικονομικής ανταποδοτικότητας, συνιστούν τις βασικές επιδιώξεις των σύγχρονων υγειονομικών μεταρρυθμίσεων».
Και «αυτό επιτυγχάνεται με την εισαγωγή φραγμών για τον έλεγχο της πρόσβασης στις συγκεκριμένες υπηρεσίες». Πρόκειται, δηλαδή, για αποθέωση της αναλγησίας, καθώς με αυτό τον τρόπο θεσμοθετείται η «εισαγωγή της ελεγχόμενης φροντίδας». Δηλαδή «της προσδιορισμένης σε έκταση και ποσότητα και σύμφωνα με κανόνες παρεχόμενης δέσμης φροντίδων, μέσα από οριοθετημένες διαδικασίες προσανατολισμένης επιλογής», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ολοι αυτοί οι σχεδιασμοί κάνουν επίκαιρη τη διεκδίκηση ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας, που θα απαγορεύει την επιχειρηματική δραστηριότητα και θα διασφαλίζει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε όλους τους κατοίκους της χώρας.
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος |
Η κυβέρνηση, το Σαββατοκύριακο, επιχείρησε να κατευνάσει τη δικαιολογημένη οργή των κατοίκων της Ικαρίας και των Φούρνων για τις τρομακτικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι μονάδες Υγείας της περιοχής, εξαγγέλλοντας πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής στους Φούρνους, που αποτελεί ασπιρίνη στον ωκεανό των αναγκών των νησιωτών. Στους Φούρνους βρέθηκαν οι υφυπουργοί Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλος και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Β. Μιχαλολιάκος.
Ομως, στην Ικαρία ο αυταρχικός κατήφορος συνεχίζεται με τη δικαστική δίωξη δέκα κατοίκων του Μαγγανίτη, επειδή υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους να έχουν συνεχώς τον αγροτικό τους γιατρό, και του ίδιου του γιατρού, ο οποίος δικάζεται ως υποκινητής!
Στον αντίποδα της κυβερνητικής παραπλάνησης και του αυταρχισμού, η Επιτροπή Αγώνα με την ανακοίνωσή της χαιρετίζει τους εκατοντάδες Ικαριώτες που με ξεχωριστή αγωνιστικότητα και πάθος πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις της Ικαρίας, ενάντια στον αυταρχισμό της διοίκησης του νοσοκομείου και διεκδικώντας σύγχρονες παροχές Υγείας. Και επισημαίνει ότι ο αγώνας συνεχίζεται.
Μετρώντας τα θετικά του αγώνα, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι επιβλήθηκε η ανάκληση της απόλυσης του χειρούργου, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων εξέφρασαν τη στήριξή τους στις διεκδικήσεις, ο υφυπουργός Αθ. Γιαννόπουλος υποσχέθηκε κάποιες προσλήψεις για το Πανικάριο Νοσοκομείο και κλιμάκιο του υπουργείου θα επισκεφτεί σύντομα την Ικαρία.
«Ομως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας», τονίζει η Επιτροπή. Και αναφέρει συγκεκριμένα:
«Δε μείναμε ικανοποιημένοι. Θα δείξουμε την αλληλεγγύη μας με κάθε τρόπο σε όποιον αντιστέκεται και υπερασπίζεται το δικαίωμά του στην Υγεία. Περιμένουμε εγγράφως την οριστική ανάκληση της απόλυσης του χειρούργου», επισημαίνει η Επιτροπή. Και καταλήγει δίνοντας την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει στο δρόμο του αγώνα για τη βελτίωση των παροχών Υγείας στα νησιά, για δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα.
Λ. Κανέλλη: Να μην πληρώσει ο λαός τις υπερβάσεις
Στα τέλη του 2006 αντί για το Μάη του ίδιου χρόνου θα έχει κατασκευαστεί το νέο ογκολογικό νοσοκομείο «Α. Ανάργυροι» στη Νέα Κηφισιά στη θέση του παλιού νοσοκομείου που κρίθηκε ακατάλληλο μετά το σεισμό του 1999.
Αυτό ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Κωνσταντόπουλος, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη. Ο υφυπουργός είπε ότι το κόστος του έργου ανέρχεται στα 38 εκατομμύρια ευρώ και το τελευταίο διάστημα η πορεία εκτέλεσης του έργου είναι ομαλή. Οπως ανακοίνωσε ο Γ. Κωνσταντόπουλος, ήδη έχουν δοθεί τα 16 εκατομμύρια ευρώ και έχει κατασκευαστεί το 34% του έργου, αλλά μετά την Ολυμπιάδα ο εργολάβος ζήτησε επιπλέον πέντε εκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσει - όπως ισχυρίζεται - υπερβάσεις που έγιναν κατά την κατασκευή. Ο Γ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι το σχετικό αίτημα εξετάζεται από επιτροπή καθηγητών και τόνισε ότι η μελέτη που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν προέβλεπε σύνδεση του νοσοκομείου με τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.
Η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να πληρώσει τις υπερβάσεις των εργολάβων, οι οποίες με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν ανέρχονται στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Η κατασκευή του νοσοκομείου, είπε, πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί η μη λειτουργία του από το 1999 έχει επιβαρύνει την εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών και έχει αυξήσει το χρόνο αναμονής τους για τις απαραίτητες θεραπείες. Υπάρχει κίνδυνος, τόνισε, για την κατασκευή, αφού εάν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν απορροφηθούν 18 εκατομμύρια ευρώ, τότε αυτά θα χαθούν από το Γ΄ ΚΠΣ.
Καταλήγοντας η Λ. Κανέλλη, είπε ότι η μελέτη δεν προβλέπει βασικές συνδέσεις με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης και κατήγγειλε ότι υπάρχουν ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία θα ήθελαν να μη λειτουργήσει το νοσοκομείο.
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο Τετάρτη τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), συμμετέχοντας στο 10ήμερο κινητοποιήσεων, στο οποίο κάλεσε τις Ενώσεις η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), εξήγγειλε 24ωρη απεργία για αύριο Τετάρτη, αλλά και την Παρασκευή 20 Μάη 2005.
Η ΕΙΝΑΠ διεκδικεί αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία, αξιοπρεπές ιατρικό μισθολόγιο, κονδύλια εφημεριών με βάση τις ανάγκες, προσλήψεις γιατρών, εξέλιξη των γιατρών και να θεωρείται η εργασία των υγειονομικών στο νοσοκομείο ως επικίνδυνη και ανθυγιεινή.
Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.