ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Μάη 2005
Σελ. /32
Ούτε ώρα χαμένη

Ο παραπλανητικός «καυγάς», που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, για το αν η 11η Μάη θα χαρακτηριστεί αργία ή όχι, αποσκοπεί στην υπονόμευση, στο χτύπημα της πρωτομαγιάτικης απεργίας. Είναι έκφραση της πάγιας εχθρότητας του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, απέναντι στην πρωτομαγιάτικη απεργία και το ιστορικό της φορτίο.

Αυτός ο «καυγάς» δεν αφορά στα ωράρια - λάστιχο που δουλεύουν οι εργαζόμενοι, στην κατάργηση του 8ωρου, στην επιδίωξη των εργοδοτών και της ΕΕ οι εργαζόμενοι να απασχολούνται τις ώρες, τις μέρες, τους μήνες και τόσο όσο συμφέρει κάθε φορά τους εργοδότες τους.

Δεν αφορά στο μισθό των 560 ευρώ, στη μαύρη εργασία, στην επιδίωξη ΕΕ - εργοδοτών για κατάργηση κάθε συλλογικής διαπραγμάτευσης, για αμοιβή της εργατικής δύναμης, όχι με βάση τις ανάγκες, αλλά την «οικονομική κατάσταση» της επιχείρησης και την απόδοση του εργαζόμενου.

Δε γίνεται για το ότι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων σακατεύεται πριν πάρει σύνταξη, πεθαίνει μόλις την παίρνει, δεν αφορά στην επιδίωξη ΕΕ - πολυεθνικών να ταυτίσουν το όριο ζωής με το όριο συνταξιοδότησης.

Δε γίνεται για το αν ένα τμήμα της παρακρατημένης, από τη χρησιμοποίηση της εργατικής δύναμης, υπεραξίας θα επιστρέφεται πίσω με τη μορφή της σύνταξης, των παρεχόμενων υπηρεσιών στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια. Δεν αφορά στην πλήρη υποβάθμιση των υπηρεσιών αυτών του δημόσιου τομέα, στην επιδίωξη ΕΕ και εργοδοτών για πλήρη ιδιωτικοποίηση, για μετατροπή αυτών των τομέων σε «Ελντοράντο» υπερκερδών για τους κεφαλαιούχους.

Δε γίνεται με στόχο τη διάλυση των κατασταλτικών εθνικών και πολυεθνικών μηχανισμών, τα εργασιακά «Νταχάου», τις επιδιώξεις ΕΕ και κεφαλαίου για ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής, αποπροσανατολισμού, παραχάραξης της Ιστορίας.

Σε αυτές τις αναγκαίες για το καπιταλιστικό σύστημα αναδιαρθρώσεις, επικρατεί από τους «αντιμαχόμενους» συναντίληψη και αλληλοϋποστήρηξη. Για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ κάνει κριτική στην κυβέρνηση για καθυστέρηση και ανικανότητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ο Πολυζωγόπουλος βοηθά να ανοίξει το ανοιχτό Ασφαλιστικό, κάνοντας πρόταση για «ασφαλιστικό χαράτσι» των μισθών πάνω από 1.200 ευρώ. Ο Παπασπύρου, την ίδια ώρα που η ιδιωτικοποίηση και η κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα προωθούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, κάνει πρόταση «διαφάνειας και αξιοκρατίας», σπεύδοντας να τον συγχαρούν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ. Ο Καλύβης, επίσης, και κάμποσοι ακόμη του ΣΥΝ μαζί με τους Πολυζωγόπουλο - Παπασπύρου ζητούν «κοινό» γιορτασμό, χωρίς να ζητούν αυξήσεις για το 2005, χωρίς να ζητούν κατάργηση κάποιου από τους δεκάδες αντιλαϊκούς νόμους που έχουν ψηφιστεί.

Το κύριο ζήτημα, συνεπώς, που αναδεικνύεται είναι: Η ανάγκη οι εργαζόμενοι να σταθούν εχθρικοί απέναντι στις αναδιαρθρώσεις αυτές και στη λογική που λέει ότι το συμφέρον των εργαζομένων και του καπιταλιστή είναι ενιαίο. Οτι η ύπαρξη και η ευημερία του εργαζόμενου προϋποθέτουν την ύπαρξη, την κερδοφορία του κεφαλαίου και την ευημερία του καπιταλιστή.

Να χειραφετηθούν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ(αλλά και τις αυταπάτες που καλλιεργεί ο ΣΥΝ), συνειδητοποιώντας ότι αυτό είναι όρος για την απόκρουση της επίθεσης που δέχονται και την προοπτική ριζικής αντιμετώπισης των προβλημάτων τους.

Να συνειδητοποιήσουν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι ότι η βελτίωση της αμυντικής ικανότητας της εργατικής τάξης, της ανάπτυξης των αγώνων της και της προοπτικής τους, προϋποθέτουν την αποδυνάμωση, την ήττα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Για κάθε κομμουνιστή και κομμουνίστρια, ούτε ώρα χαμένη, με στόχο: Ο κάθε εργαζόμενος - εργαζόμενη να πάρουν μέρος στην απεργία, καταδικάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ. Καταδικάζοντας τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ξεπερνώντας τον αποπροσανατολισμό των στημένων καυγάδων.

Οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, παντού πανελλαδικά, να είναι μαζικά μαχητικά συλλαλητήρια, ενωτικές εκδηλώσεις χειραφέτησης της Εργατική Τάξης.


Του
Γιώργου ΣΚΙΑΔΙΩΤΗ*
*Ο Γιώργος Σκιαδιώτης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος


Στην απεργία και για την ασφάλιση

Η κοινωνική ασφάλιση ήταν και είναι πεδίο σκληρής σύγκρουσης και αντιπαράθεσης τουλάχιστον την τελευταία πενταετία και σαν τέτοιο θα κυριαρχήσει και στο φετινό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς που διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις. Πρόσθετος λόγος γι' αυτό, η επίθεση που ξετυλίγεται μέσα από τον στημένο διάλογο στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), η οποία θα συνεχίσει το έργο της μέσα στην εβδομάδα με νέες συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς.

Οι ταξικές δυνάμεις θα κάνουν καθαρό - όπως το έκαναν και τη Μεγάλη Τρίτη - ότι κανένας «διάλογος» δεν είναι αποδεκτός. Με καμιά απάτη, οι εχθροί την κοινωνικής ασφάλισης δεν πρόκειται να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους. Γιατί επί της ουσίας, όλο αυτό το σούρτα - φέρτα κυβερνητικών υπουργών, συνδικαλιστών και εκπροσώπων εργοδοτικών οργανώσεων ένα στόχο έχει: Την αφαίρεση δικαιωμάτων, το χτύπημα και την υπονόμευση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

Οι εργάτες και οι εργάτριες, την Τετάρτη, στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις θα απαιτήσουν την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, θα προβάλουν τα δικά τους αιτήματα, για ένα καθολικό δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με λιγότερα χρόνια εργασίας και αύξηση των συντάξεων και των παροχών.

Αψηφώντας τις «Σειρήνες» των διαλόγων και της υποταγής, θα βροντοφωνάξουν νέτα - σκέτα: Μας χρωστάνε, δε χρωστάμε! Γιατί εμείς είμαστε οι στυλοβάτες και αιμοδότες της κοινωνικής ασφάλισης. Εμείς πληρώνουμε διπλά και τριπλά για τα ταμεία και τις συντάξεις. Με το δικό μας ιδρώτα έχει γίνει η κοινωνική ασφάλιση. Δε θα την παραδώσουμε βορά στην κυβέρνηση και στον ΣΕΒ. Δε θα τη βάλουμε στον «Προκρούστειο διάλογο» που ζητά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Κατεβαίνοντας την Τετάρτη στην απεργία και στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, οι εργάτες γνωρίζουν ότι για 15 χρόνια τώρα, όλες οι κυβερνήσεις, με τη συνδρομή των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, έκοβαν και πετσόκοβαν κατακτήσεις. Ηδη, ο μέσος όρος συνταξιοδότησης των Ελλήνων εργαζομένων - όπως προκύπτει και από σχετική έρευνα της «Γιουροστάτ» - αυξήθηκε στα 63,2 χρόνια το 2003, από 59,4 χρόνια που ήταν το 2001. Δηλαδή οι εργαζόμενοι - ως απόρροια των αντιασφαλιστικών νόμων - βγαίνουν αργότερα στη σύνταξη σχεδόν κατά τέσσερα χρόνια. Με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι της χώρας μας, όσον αφορά στα χρόνια συνταξιοδότησης, βρίσκονται στη δεύτερη χειρότερη θέση ανάμεσα στους εργαζόμενους της Ευρώπης των «15» και στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη των «25». Καταρρίπτεται, λοιπόν, άλλος ένας μύθος. Οτι δήθεν οι Ελληνες βγαίνουν νωρίς στη σύνταξη.

Αποδεικνύεται, επίσης, ότι μέσα απ' αυτούς τους νόμους μακραίνει ο εργάσιμος βίος και μικραίνει ο χρόνος απολαβής των συντάξεων. Με μια κουβέντα βαθαίνει ακόμα περισσότερο η εκμετάλλευση των εργαζομένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Και όμως η λαλίστατη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενώ κοκορεύεται για το αν η κυβέρνηση μεταφέρει ή δε μεταφέρει την αργία της Πρωτομαγιάς, όχι μόνο δε ζητά την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, που έχουν οδηγήσει τα πράγματα ως εδώ, αλλά απαιτεί να εφαρμοστούν αυτοί ακριβώς οι νόμοι. Και από την άλλη ζητά να πάνε οι εργάτες να διαλογιστούν με την κυβέρνηση και τους βιομήχανους, για να βρούνε «λύσεις» για το ασφαλιστικό...

Οχι, οι εργάτες δε θα πάνε «να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά». Και εννοείται δε θα πάνε να κάνουν μπούγιο στις φιέστες που στήνουν οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές. Δε θα πάνε με αυτούς που κάθε μέρα σκάβουν ακόμα πιο βαθιά το λάκκο στην Κοινωνική Ασφάλιση. Οσο και αν ορισμένοι, σαν τα κοράκια, κρώζουν τα περί «ενότητας», τους λέμε απλά: Μπορείτε να πάτε μαζί με όποιον θέλετε. Μπορείτε να τραβήξετε μέσα στο βάλτο της υποταγής. Αλλά οι εργάτες δε θα σας κάνουν τη χάρη να σας ακολουθήσουν.

Οι εργάτες θα δώσουν «παρών» εκεί που πρέπει. Την Τετάρτη όλοι πάμε με το ΠΑΜΕ. Ολοι στην απεργία. Ταξικά, σταθερά, ανυπόταχτα.


Γ. Ζαχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ