ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
Οι Γερμανοί διατάζουν, η κυβέρνηση ... εκτελεί!

Ετοιμη να παρατείνει τη σύμβαση ληστρικής εκμετάλλευσης του αεροδρομίου των Σπάτων από τους Γερμανούς (που υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ και λήγει το 2025) φέρεται η κυβέρνηση

Ετοιμη να ολοκληρώσει το ξεπούλημα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και να εξασφαλίσει τα υπερκέρδη της «Χόχτιφ» - υποκύπτοντας στον εκβιασμό των Γερμανών που αξιώνουν την εκμετάλλευση του αεροδρομίου των Σπάτων και πέραν του 2025 οπότε λήγει η σύμβαση - φέρεται η κυβέρνηση της ΝΔ. Στα πλαίσια αυτά, κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης που είχαν οι υπουργοί Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, Μεταφορών-Επικοινωνιών, Μ. Λιάπης, και οι εκπρόσωποι της «Χόχτιφ», συμφώνησαν να προχωρήσουν σε αναθεώρηση της αποικιοκρατικής σύμβασης που υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ με τους Γερμανούς για την κατασκευή και εκμετάλλευση του ΔΑΑ. Παράλληλα, η κυβέρνηση προετοιμάζει τις διαδικασίες για την εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Μετά τη σύσκεψη οι δύο υπουργοί έκαναν λόγο για «πολύ καλή και γόνιμη συζήτηση με τους συνεταίρους μας στο αεροδρόμιο», προβάλλοντας σαν επιχείρημα το γεγονός ότι οι δύο πλευρές (κυβέρνηση και Γερμανοί) «έχουμε τις ίδιες ακριβώς επιδιώξεις»! Πρόσθεσαν ότι τα θέματα της «αποκρατικοποίησης» του ΔΑΑ και της αναθεώρησης της σύμβασης θα τα επεξεργαστεί «κοινή επιτροπή», η οποία θα υποβάλει τις προτάσεις της στην κυβέρνηση.

Ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι η αναθεώρηση της σύμβασης έχει να κάνει τόσο με τη διάρκειά της, άλλους όρους καθώς και με την ίδια τη διαδικασία «αποκρατικοποίησης» του ΔΑΑ, για την οποία διευκρίνισε ότι «δε θα ολοκληρωθεί φέτος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποκύψει σε κάθε απαίτηση των Γερμανών, οι οποίοι εκτός του 40% των μετοχών του ΔΑΑ (55% ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και 5% στον όμιλο Κοπελούζου) κατέχουν και τον απόλυτο έλεγχο στη διοίκηση του αεροδρομίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο, ύποπτος, τζόγος με τον ΔΑΑ άρχισε τον περασμένο Νοέμβρη, όταν οι Γερμανοί της «Χόχτιφ» αποφάσισαν μονομερώς να εκχωρήσουν σε τρίτους μέρος (13,3%) των μετοχών που κατέχουν στην εταιρία του ΔΑΑ. Σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων, με τον τρόπο αυτό οι Γερμανοί άρχισαν να εκβιάζουν, αποσκοπώντας στην εξασφάλιση ακόμα πιο ευνοϊκών όρων στο κυνήγι του υπερκέρδους. Οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται ότι δικαιώνουν πλήρως την εκτίμηση αυτή.

Η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη

Η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» ΥΠΑ (ΕΣΚ) επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη και μεθοδευμένη ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης του ΔΑΑ στους επικυρίαρχους Γερμανούς. Προσθέτει ότι η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη, καθώς οι όροι της αποικιοκρατικής σύμβασης, που υπέγραψε και ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 1995, προέβλεπαν και διασφάλιζαν τα συμφέροντα της «Χόχτιφ» και σε μακροχρόνιο επίπεδο.

Η ΕΣΚ καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ γι' αυτό το αποικιοκρατικό ανοσιούργημα, όπως καταγγέλλει και τη ΝΔ, που μολονότι ήταν «γεννήτορας» της σύμβασης αυτής το 1993, έρχεται σήμερα να προχωρήσει τον ίδιο δρόμο της διαπλοκής με τα μεγαλοσυμφέροντα, ντόπια ή ξένα.

Οι εργαζόμενοι της ΥΠΑ, σημειώνει η ΕΣΚ, οφείλουν να δουν ότι το έδαφος χάνεται κάτω από τα πόδια τους και το οικοδόμημα της ΥΠΑ, που οι ίδιοι έχτισαν, τρίζει επικίνδυνα. Η ανοχή, που επιδεικνύεται από τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΣΥΠΑ, τους οδηγεί σε αδιέξοδο.

Καταλήγοντας η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους σε δυναμική αντίδραση στη γενίκευση του ξεπουλήματος των πάντων, πριν είναι αργά.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
«Φυσική» πηγή πλούτου για το κεφάλαιο

Η απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο, η ανάδειξή της σε ενεργειακό κόμβο και η προστασία του περιβάλλοντος, συνδέονται από την κυβέρνηση με την εξάπλωση χρήσης του φυσικού αερίου, σύμφωνα με όσα είπε και χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, στα εγκαίνια της 7ης Διεθνούς Εκθεσης Φυσικού Αερίου «ΑΕΡΙΟΝ 2005», στον ΟΛΠ. Ταυτόχρονα όμως, η κυβέρνηση ταυτίζει τη διάδοση του φυσικού αερίου με τη στήριξη των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο, εμφανίζοντάς τους - συνακόλουθα - περίπου σαν ...εθνικούς ευεργέτες! Επιπρόσθετα, ο Δ. Σιούφας τόνισε ότι «η διείσδυση του φυσικού αερίου θα επιταχυνθεί από την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας». Εξάλλου και ο στόχος του «ενεργειακού κόμβου» σηματοδοτεί την προσπάθεια μετατροπής της Ελλάδας σε επιχειρηματικό «παράδεισο», που καμία σχέση δεν έχει με την κάλυψη των αναγκών των λαϊκών νοικοκυριών για επαρκή και φτηνή ενέργεια.

Ωστόσο, η αυθαίρετη ταύτιση του δημόσιου συμφέροντος με την ευημερία του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου αποτελεί μόνιμη θέση της κυβέρνησης και βάση της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκεί στον τομέα της ενέργειας συνολικά. Το επόμενο διάστημα - ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης - η ΔΕΠΑ θα προσλάβει χρηματοοικονομικό σύμβουλο για την προκήρυξη, τους πρώτους μήνες του 2006, διεθνών διαγωνισμών για την πρόσκληση στρατηγικών επενδυτών, κάτι που δείχνει ότι και η υπό αναστολή διαπραγμάτευση με την ισπανική «Γκαζ Νατουράλ» θα λάβει και τυπικά τέλος ή θα επαναπροσδιοριστεί ριζικά.

Μέσα στο επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με τον υπουργό, θα ξεκινήσει και η κατασκευή του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, που θα αποτελέσει «το βασικό σύνδεσμο του Διακασπιακού συστήματος αγωγών φυσικού αερίου, μέσω του οποίου θα μεταφέρονται σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου από τα πλούσια κοιτάσματα της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής προς την ευρωπαϊκή ήπειρο μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας». Στο εσωτερικό της χώρας, επισήμανε ότι έχει δρομολογηθεί η επέκταση του δικτύου σε 11 νέες περιοχές και η κατασκευή του Αγωγού Υψηλής Πίεσης προς την Κόρινθο. Προωθούνται, επίσης, τα έργα της ΔΕΠΑ για τη βιομηχανική τροφοδοσία σε Κιλκίς, Λαμία, Εύβοια, Αλεξανδρούπολη και αλλού.

ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ - ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΥΣΤΗΡΩΝ
Συγκέντρωση στο υπουργείο

Με πανελλαδική κινητοποίηση, την ερχόμενη Δευτέρα 18 του Απρίλη, στις 9 το πρωί, έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, απαντούν υδραυλικοί και τεχνικοί καυστήρων στη συνειδητή αοριστία της κυβέρνησης, σε σχέση με την πραγματοποίηση των αναγκαίων σεμιναρίων που απαιτούνται, ώστε να μπορέσουν οι επαγγελματίες του κλάδου να δώσουν εξετάσεις για απόκτηση άδειας αερίων καυσίμων.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει φραστικά το πρόβλημα και υποσχέθηκε να ξεκινήσουν από το ΕΛΚΕΔΕ τα σεμινάρια, αφού όμως πρώτα εξεταστούν οι όροι και προϋποθέσεις χρηματοδότησής τους από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα». Οι επαγγελματίες, «χορτασμένοι» από ανάλογες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις στο παρελθόν, είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την άμεση υπογραφή της σχετικής απόφασης. Πολύ περισσότερο, που η καθυστέρηση ευνοεί τη μονοπώληση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου από τις μεγάλες εταιρίες παροχής και τους συνεργάτες τους.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Μικρή ανάκαμψη το Γενάρη

Μικρή ανάκαμψη εμφανίζει το Γενάρη του 2005 η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα, μετά τη ραγδαία υποχώρηση για το 2004. Η εξέλιξη απεικονίζει τη συνολική (δημόσια και ιδιωτική) κατασκευαστική δραστηριότητα, που αφορά μόνο στις κατασκευές κτιρίων. Δηλαδή, δεν περιλαμβάνει τα έργα υποδομής (όπως γέφυρες, τούνελ, οδικοί άξονες).

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), οι οικοδομικές άδειες που εγκρίθηκαν στο μήνα Γενάρη του 2005 από το σύνολο των Πολεοδομιών της χώρας έφτασαν στις 4.909 (μείωση 0,2% σε σύγκριση με το 2004), που αντιστοιχούν σε αύξηση του όγκου κατά 6,8% και σε επιφάνεια κατά 0,9%. Η περιοχή του νομού Αττικής, η οποία συγκεντρώνει περίπου το 28% της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα, συνέχισε να υποχωρεί το Γενάρη με ρυθμό 1,4%. Αντίθετα, μεγάλη αύξηση σε ποσοστό 51,6% εμφανίζει η περιοχή της Κ. Μακεδονίας, όπου συγκεντρώνεται το 16% της οικοδομικής δραστηριότητας.

ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Η «απαλλαγή» για τους ομογενείς

Τουλάχιστον για ένα χρόνο πρέπει να κατοικούν στη χώρα οι δικαιούχοι ομογενείς, προκειμένου να έχουν το δικαίωμα απαλλαγών από το φόρο για την αγορά πρώτης κατοικίας. Στη ρύθμιση υπάγονται ομογενείς από Κύπρο, Τουρκία, Αλβανία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Το ίδιο χρονικό όριο ισχύει και για τους υπηκόους κρατών - μελών της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ