ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Με τη σφραγίδα της ΓΣΕΕ

«Παλλαϊκός αγώνας για δημόσια κοινωνική ασφάλιση»: η μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα
«Παλλαϊκός αγώνας για δημόσια κοινωνική ασφάλιση»: η μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα
Τα εναπομείναντα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων βάζει στην κλίνη του Προκρούστη η κυβέρνηση της ΝΔ, καλώντας τους κοινωνικούς εταίρους να επιταχύνουν το «διάλογο». Βασικοί άξονες της επίθεσης στα εργασιακά αποτελούν τα ζητήματα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας (μεγαλύτερη ελαστικοποίησή του) και των υπερωριών (μείωση του κόστους και ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος).

Οσον αφορά στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση επιδιώκει την άμεση έναρξη του «διαλόγου» στα πλαίσια του «κοινωνικοεταιρικού εργαλείου», της ΟΚΕ, ώστε να προχωρήσει ανεμπόδιστα στην πλήρη εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3029 του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, εξειδικεύοντας τις προβλέψεις του. Με άλλα λόγια, επιδιώκει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, τη μείωση των συντάξεων και των παροχών, τον αποχαρακτηρισμό των βαρέων και ανθυγιεινών, την περικοπή των πρόωρων συντάξεων, το μεγαλύτερο τζογάρισμα των αποθεματικών του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων.

ΓΣΕΕ - κυβέρνηση: αντεργατική συμμαχία

Το δρόμο για την ολομέτωπη αντεργατική και αντιασφαλιστική επιδρομή στα δικαιώματα των εργαζομένων φρόντισε να ανοίξει η ίδια η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, καθώς είναι αυτή που πριν ακόμα και από την ίδια την κυβέρνηση ζήτησε «κοινωνικό διάλογο» για το Ασφαλιστικό και όχι μόνο.

Οι χτεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει κυριολεκτικά τη στήριξη που της παρέχει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, την οποία και αξιοποιεί για να αμβλύνει τις αντιδράσεις των εργαζομένων μπροστά στη νέα αντιλαϊκή έφοδο.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ας μην ξεχνάμε ότι ένα σημαντικό τμήμα των κοινωνικών εταίρων, μόνοι τους, εξεδήλωσαν την επιθυμία να θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, των διαπραγματεύσεων, ορισμένα θέματα που άπτονται του Ασφαλιστικού». Και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση είχε από την αρχή δηλώσει «ότι αν οι κοινωνικοί εταίροι εκδηλώσουν τέτοια επιθυμία, ασφαλώς η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί σ' αυτή την επιθυμία». Ζήτησε μάλιστα να προστατευτεί ο διάλογος «που βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο». Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση νέου νόμου για το ασφαλιστικό, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, παραπέμποντας στην έκβαση του «διαλόγου».

Υστερα από όλα αυτά η χτεσινή δήλωση της ΓΣΕΕ ότι «η κατάργηση του 8ωρου αποτελεί αιτία πολέμου» μόνο ως δημαγωγική κορόνα μπορεί να εκληφθεί.

Φοροεισπρακτική «αγωνία» για την κοινωνική ασφάλιση!

Θετικά αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και τη φοροεισπρακτική πρόταση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλου, για επιβολή φόρου στους μισθούς, στο όνομα στήριξης του Ασφαλιστικού και παραπέμπει το σχετικό αίτημα στη συζήτηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων... Αυτό προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Σε σχετική ερώτηση απάντησε: «η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της. Ολα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν στη Βουλή μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και στο πλαίσιο της ΟΚΕ μεταξύ των κοινωνικών εταίρων...».

Κάτω από τη γενική κατακραυγή, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρου, από τη Θεσσαλονίκη, διαχώρισε χτες τη θέση του από τον Χ. Πολυζωγόπουλο, χαρακτηρίζοντας την πρότασή του «απαράδεκτη».

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με χτεσινή του ανακοίνωση προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, χωρίς ωστόσο να μετακινείται στο ελάχιστο από τη θέση του να φορτωθεί και πάλι στις πλάτες των εργαζομένων το κόστος του Ασφαλιστικού. Ο Χ. Πολυζωγόπουλος επαναλαμβάνει την «άποψη» για φορολόγηση των «υψηλών εισοδημάτων» (προχτές αναφέρθηκε σε εισοδήματα από 1.200 ευρώ και πάνω), για τη χρηματοδότηση της ασφάλισης, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί ότι αυτή του η άποψη «είναι η μεγάλη αγωνία και ευθύνη για μια κοινωνική ασφάλιση αλληλεγγύης και ανθρωπιάς»!!!

Αμα το κεφάλαιο έχει τέτοιους εχθρούς τι να τους κάνει τους φίλους...

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στο δρόμο θα δοθεί η απάντηση

Αμεση ήταν η αντίδραση των συνδικάτων στις προθέσεις της κυβέρνησης και του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλου, να εντείνουν την αντεργατική και αντιασφαλιστική επίθεση.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι δε θεωρούν υψηλόμισθο όποιον παίρνει μισθό 1.200 ευρώ» και απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία της 11ης Μάη στην πλατεία Συντάγματος.

Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά και Περιχώρων καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, την επίθεση που έρχεται «από κυβέρνηση, εργοδοσία και υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες» και καλεί τους εργαζόμενους «να δράσουν συσπειρωμένοι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, δίνοντας απάντηση στα βρώμικα σχέδιά τους». Μια πρώτη απάντηση θα δοθεί από τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν τα σωματεία τους στις 19 Απρίλη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Την αγωνιστική αντίθεση και αντεπίθεση των εργαζομένων ως επιτακτική ανάγκη απέναντι στην αποκάλυψη των αντεργατικών και φιλομονοπωλιακών χαρτιών του δικομματισμού, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΕ. Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ και τις ταξικές δυνάμεις και να δώσουν μαζικό και μαχητικό παρών στην απεργία της Πρωτομαγιάς στις 11 Μάη και τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.

ΜΝΗΜΗ ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΝΟΥΤΑ
Τρίκαλα, δεκαετία του '30...

Απ' αφορμή την ελαστικοποίηση του οχτάωρου, του διευθυντικού δικαιώματος και άλλων εργασιακών διευθετήσεων

Χαμοζωή

Ούτε καν βόδι στο ζυγό. Από το χάραμα ως τη δύση του ηλίου, πίσω από τις κορφές του Κόζιακα, στο κρύο και στη λάβα των 40°C υπό σκιά για τον επιούσιον.

Τουλάχιστον τα βόδια, το καταμεσήμερο στάλιζαν κάτω από τον ίσκιο καμιάς αγριοκορτσιάς, μέχρι να σπάσει η λάβα του καταμεσήμερου.

Κι αυτός έπρεπε να συνεχίζει να πατάει ξυπόλυτος τη λάσπη, μ' άχυρα ανάκατα να κόψει πλιθιά, για «επέκτασιν» της κύριας κατοικίας.

Τύφλα στο μεθύσι απόκαμε ο Γιώργης και έγειρε στην ξύλινη γέφυρα του Ληθαίου.

Η συγκέντρωση των εργατών με αίτημα το οκτάωρο μετατράπηκε σε πορεία και τα όργανα της τάξης ανέλαβαν να τους διαλύσουν. Οι εργάτες ορμήσανε προς τη γέφυρα, άλλοι ρίχτηκαν στο ποτάμι, ποδοβολητό, βρισιές συνθήματα οκτάωρο, οκτάωρο, μια παράξενη συμφωνική ήχων, κραυγών.

Σταματήστε παλιοκουμούνια μας βγάλατε το λάδι. Τα χέρια κινήθηκαν στις λαβές των όπλων.

-- Οκτάωρο, οκτάωρο ήταν η απάντηση.

Μέσα σ' αυτή την οχλοβοή ο Γιώργης ο Κανούτας ανασηκώθηκε, δείγμα ότι έπιασε το αίτημα.

-- Οκτάωρο, οκτάωρο.

Ο Γιώργης σηκώθηκε λίγο παραπάνω τέντωσε το είναι του στα όρια.

Μια κραυγή έσκισε τα πάντα ένα γύρω.

-- Δύωρον βρε σκυλιά κι τσάλες να πίνουμε.

Τα όργανα έμειναν με τα ρόπαλα μετέωρα, τα χέρια κοκάλωσαν στις θήκες των περιστρόφων, που ήταν έτοιμα να τα τραβήξουν.

Οι εργάτες, στήθηκαν σαν δωρικές κολόνες.

Η κραυγή που ερχόταν απ' το μέλλον ξανακούστηκε.

-- «Δύωρον βρε σκυλιά κι τσάλες να πίνουμε»

Δεν είχε διαβάσει ούτε Μαρξ ούτε Εγκελς - άλλωστε γράμματα δεν ήξερε - αλλά μέσα στην τύφλα, του κρασιού και του τσίπουρου εκεί γύρω στη δεκαετία του '30 είχε συλλάβει την έννοια του κοινωνικά αναγκαίου χρόνου εργασίας για να μπορούν οι άνθρωποι να ζουν σαν άνθρωποι.


Χ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ