ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Συμφώνησαν σε «διάλογο» με σημαδεμένα χαρτιά

Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είπαν ομόφωνα «ναι» στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι αρνούνται να συναινέσουν σε έναν
Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι αρνούνται να συναινέσουν σε έναν "διάλογο" με προειλημμένες αποφάσεις
Τα χέρια έδωσαν και επίσημα κυβέρνηση, συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και αξιωματική αντιπολίτευση για την έναρξη «εθνικού διαλόγου», με στόχο τη νέα σφοδρή επίθεση σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η «συμφωνία» τους επικυρώθηκε χτες κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΚΠ).

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο υφυπουργός Απασχόλησης Ν. Αγγελόπουλος και ο υπεύθυνος του Τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος, συμφώνησαν στην έναρξη «διαλόγου», γιατί διαπίστωσαν προβλήματα σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ αλλά και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων, τα χαμηλά εισοδήματα των εργαζομένων και τις ανισότητες του συστήματος!

Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν παρέλειψαν να ευλογήσουν και τα αντιασφαλιστικά κατορθώματα των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, όπως και ο Ελ. Βενιζέλος στην προσπάθειά τους να σύρουν ξανά τους εργαζόμενους στο διάλογο της απάτης και των προειλημμένων αποφάσεων, εξήραν τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029/2002 (νόμος «Ρέππα»), ο οποίος υποτίθεται ότι θα έλυνε το ασφαλιστικό. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο υφυπουργός Ν. Αγγελόπουλος ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε το νόμο Ρέππα αλλά και τον αντιασφαλιστικό νόμο της ΝΔ 2084/92 (γνωστό ως νόμο «Σιούφα») ως «σημαντικά ορόσημα» για τη βιωσιμότητα της Κοινωνικής Ασφάλισης!

Σημαδεμένα τα χαρτιά

«Τα χαρτιά και σήμερα είναι "σημαδεμένα"», κατήγγειλε ο Θ. Κακκαβάς εκ μέρους του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στο συνέδριο και τόνισε ότι οι απαράδεκτες συντάξεις, οι μισθοί της πείνας και τα προβλήματα στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι τα αποτελέσματα των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Υπογράμμισε ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσπαθεί να αποκοιμήσει τους εργαζόμενους με την επαναφορά της πρότασης για «εθνική κοινωνική συμφωνία» την οποία αποδέχτηκε και ο ΣΕΒ. «Να είναι καθαρό επίσης - συνέχισε - ότι ένας υπόγειος αλλά "ανοιχτός" διάλογος έχει αρχίσει. Οι εργαζόμενοι οδηγούνται ξανά σε ένα "διάλογο" με προειλημμένες αποφάσεις».

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Οι νεκροθάφτες της Ασφάλισης...

Συντάξεις πείνας, μισθοί - φιλοδωρήματα, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις είναι τα κατορθώματα του δικομματισμού, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που με τη στήριξη του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, από τις αρχές της δεκαετίες του '90, «φιλοδώρησαν» τους εργαζόμενους με μια σειρά αντιασφαλιστικούς και αντεργατικούς νόμους. Σήμερα τα αποτελέσματα αυτά είναι μετρήσιμα και δείχνουν ανάγλυφα την εξαθλίωση των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Η μελέτη του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για το ΙΚΑ δείχνει ότι:

  • Το 64% (336.319 συνταξιούχοι) των συντάξεων γήρατος είναι κάτω από 500 ευρώ.
  • Το 84% (185.686 συνταξιούχοι) των συντάξεων θανάτου είναι κάτω από 400 ευρώ.
  • Το 79% (98.092 συνταξιούχοι) των συντάξεων αναπηρίας είναι κάτω από 500 ευρώ.
  • Το 45% των μισθωτών παίρνουν μισθούς μέχρι 500 ευρώ.
  • Το 35% από 500 μέχρι 1.000 ευρώ.
  • Ενώ, μόλις το 28% των ασφαλισμένων δουλεύει όλο το χρόνο, δηλαδή 300 ημέρες εργασίας ανά έτος.

Αν συνυπολογίσει κανείς και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ, τότε προκύπτει ότι: Το 75% του συνόλου των συνταξιούχων παίρνει για κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για τους μισθούς και τις μέρες εργασίας παρουσιάζονται κατά προσέγγιση, καθώς δόθηκαν γραφήματα, αλλά όχι και οι ακριβείς αριθμοί.

Το πρόσχημα της βιωσιμότητας

Είναι πλέον καθαρό ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τη στήριξη των κυβερνητικών - εργοδοτικών συνδικαλιστών σε ΓΣΕΕ και αλλού, κορόιδευαν τους εργαζόμενους όταν ισχυρίζονται ότι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που περνάνε είναι αναγκαίοι για τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ. Ο,τι δηλαδή κάνουν και σήμερα. Ο πραγματικός τους στόχος ήταν και είναι το χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ΝΔ:

  • Αποσύνδεσε το κατώτερο όριο των συντάξεων του ΙΚΑ από τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Αύξησε το χρόνο κατοχύρωσης ασφαλιστικού δικαιώματος από τις 4.050 στις 4.500 μέρες ασφάλισης.
  • Αύξησε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για τους ασφαλισμένους από το 1993 και έπειτα.
  • Αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.
  • Αύξησε τις εισφορές των εργαζομένων.

Το ΠΑΣΟΚ:

  • Μείωσε τη σύνταξη των εργαζομένων (αλλαγή της βάσης υπολογισμού της σύνταξης, από τον τελευταίο μισθό στο μέσο όρο των μισθών της τελευταίας πενταετίας. Ταυτόχρονα, μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης από το 80% στο 70%).
  • Αύξησε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια μέσω ενός ωμού εκβιασμού που συνδέει την παράταση του εργάσιμου βίου με την προσδοκία αύξησης των συντάξεων πείνας.
  • Τα βαρέα και ανθυγιεινά μπαίνουν σε διαδικασία επανεξέτασης και αποχαρακτηρισμού.
  • Θεσμοθέτησε τη συμμετοχή του κράτους στο ΙΚΑ με το 1% του ΑΕΠ που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Ιδρύματος και απαλλάσσει το κράτος από οικονομικές υποχρεώσεις πολλών δισεκατομμυρίων.
  • Προώθησε την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη θεσμοθέτηση των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

Ειδικά, με βάση τη μελέτη του ΙΝΕ φαίνεται καθαρά ότι ο αντιασφαλιστικός νόμος 3029, κάθε άλλο παρά εξασφάλισε τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ, όπως ισχυρίζονταν ΠΑΣΟΚ και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Η μελέτη δείχνει ότι:

  • Το ΙΚΑ αντέχει να λειτουργήσει το πολύ μέχρι το 2017 με τα σημερινά δεδομένα. Ισχυρίζονταν ότι ο αντιασφαλιστικός νόμος 3029 δίνει οριστική λύση μέχρι το 2032.
  • Το μεγάλο πρόβλημα του ΙΚΑ προκύπτει από την, επί δεκαετίες, λεηλάτηση των αποθεματικών του, που αγγίζουν τα 30 τρισεκατομμύρια δραχμές, από το κράτος και τους εργοδότες. Προχώρησαν σε πολιτική διαγραφή αυτών των χρεών.
  • Ενας χρόνος παράτασης του εργάσιμου βίου παρατείνει τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ μόλις κατά 3,5 με 4 μήνες. Υπεραμύνονταν αυτού του μέτρου ως προς τη δήθεν αναγκαιότητά του.
  • Αν χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών που ανέρχεται τουλάχιστον σε 20%, η βιωσιμότητα του ΙΚΑ παρατείνεται για επτά ολόκληρα χρόνια. Στην πράξη, «σφυρίζουν αδιάφορα», όπως κάνουν και για τη «μαύρη εργασία».

Και έρχονται σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να πουν ότι πρέπει να γίνει νέος «κοινωνικός διάλογος» για το Ασφαλιστικό. Δηλαδή, να κάνουν ό,τι έκαναν τόσα χρόνια. Να σχεδιάσουν την παραπέρα συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους

Την Τρίτη 19 Απρίλη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος

Η προκλητική αδιαλλαξία των εργοδοτών και η στήριξη που τους παρέχει η κυβέρνηση και η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία στην Ομοσπονδία του κλάδου, δεν πτοούν τους χιλιάδες εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό - τουρισμό, που την Τρίτη 19 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα πραγματοποιούν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στα πλαίσια της κινητοποίησης, με απόφαση των ταξικών τους σωματείων, το Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας, θα πραγματοποιηθεί 4ωρη στάση εργασίας, από τις 6 μ.μ. μέχρι τις 10 μ.μ.

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, μετά την κατάπτυστη συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων για το 2005, και τους μισθούς πείνας που συμφώνησαν άρον - άρον η συμβιβασμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) και οι ξενοδόχοι.

Οι ταξικές δυνάμεις, με «όπλο» τους το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, καλούν σε αγώνα για: υπογραφή Τοπικής Σύμβασης Εργασίας με κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 48 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ, σταθερή και πλήρης εργασία για όλους, κατάργηση της σύμβασης μιας μέρας ή λίγων μηνών, κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων εργασίας και ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και καθαρισμό καθηκόντων.

Αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο έχουν πάρει τα Σωματεία Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία: «Αθενς Πλάζα», «Κάραβελ», «Γκραντ Ριζόρτ Λαγονήσι», «Χόλιντεϊ Ιν», «Ιντερκοντινέταλ», «Μετροπόλιταν», «Νοβοτέλ», «Σ. Λικαμπέτους», «Τιτάνια», «Μάρε Νόστρουμ» καθώς και οι Επιτροπές Αγώνα στο «Αθένιαν Ιν» και στο «Λίδρα Μάριοτ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ