ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ»
«Λύση» η ευρωατλαντική ολοκλήρωση!
  • Ο «Ρ» παρουσιάζει το σχέδιο για το νέο στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου
  • Στην επιτροπή συμμετέχουν πρώην Πρόεδροι, πρωθυπουργοί, πολυεθνικές και ο ...γνωστός Αλεξ Ρόντος

Ενα ακόμη στρατηγικό σχέδιο διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων με επίκεντρο το υπό καθορισμό στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου αλλά και το μέλλον της ευρύτερης περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων δόθηκε, χτες, στη δημοσιότητα απ' τη 17μελή «Διεθνή Επιτροπή για τα Βαλκάνια».

Η 64σέλιδη έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει πως εάν αφεθεί ανεπίλυτο το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, τότε όλη η ευρύτερη περιοχή θα μπορούσε να παρασυρθεί σε μία νέα περίοδο «υψηλά επικίνδυνης αστάθειας». Θεωρεί πως η διαδικασία καθορισμού του στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου έχει ουσιαστικά, ντε φάκτο, ήδη αρχίσει με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μολονότι αυτή δεν κάνει λόγο για απόσχιση της επαρχίας απ' τη Σερβία... Δεν κινδυνολογεί έντονα όπως ο Ομιλος Διεθνών Κρίσεων (που το Γενάρη μιλούσε για «κίνδυνο νέου πολέμου στα Βαλκάνια» εάν δεν ανεξαρτητοποιηθεί γρήγορα το Κοσσυφοπέδιο), υποστηρίζοντας πως υπάρχουν «αρκετές πιθανότητες για επιτυχή έκβαση της δύσκολης αποστολής της διεθνούς κοινότητας στα Βαλκάνια... με τον κίνδυνο αποτυχίας εξίσου πολύ πραγματικό»...

Βασικός πυλώνας της στρατηγικής που προτείνει η Διεθνής Επιτροπή για τα Βαλκάνια είναι ο «εξευρωπαϊσμός» των Βαλκανίων στη λογική της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης. Γι' αυτό και προτείνει την εφαρμογή συγκεκριμένης στρατηγικής, που θα εντάξει μεσοπρόθεσμα (το πολύ «έως το τέλος της επόμενης δεκαετίας») όλες τις χώρες της Βαλκανικής που δεν είναι μέλη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Το Κοσσυφοπέδιο υπό την κηδεμονία της ΕΕ

Ειδικότερα για το Κοσσυφοπέδιο δεν προτείνεται η άμεση ανεξαρτητοποίησή του αλλά η «ημιανεξαρτησία» του υπό την κηδεμονία (όχι του ΟΗΕ όπως σήμερα αλλά...) της ΕΕ, ώσπου αυτό τελικά να γίνει μέλος της (ίσως εντός της επόμενης δεκαετίας ή το πολύ έως το 2020). Προτείνεται προς το τέλος του 2005 έως τα μέσα του 2006 να αναγνωριστεί το Κοσσυφοπέδιο ως «ανεξάρτητη οντότητα», που, εντούτοις, δε θα απολαμβάνει πλήρη δικαιώματα αυτοκυριαρχίας αφού αυτά θα ασκούνται (όπως και η διαδικασία ενίσχυσης των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων) από ειδικό αξιωματούχο (ενδεχομένως έναν «ύπατο εκπρόσωπο» της ΕΕ) ή «ειδική αρχή εξουσίας», που θα αναλάβει βαθμηδόν και ρόλο επόπτευσης των συνομιλιών της ενταξιακής διαδικασίας. Το Κοσσυφοπέδιο «θα απολαμβάνει δικαιώματα αυτοκυριαρχίας μόνο όταν ενταχθεί στην ΕΕ», αλλά ακόμη και τότε αυτά «θα είναι αντικείμενο συνδιαχείρισης» με τα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΕΕ...

Για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θεωρεί πως χρειάζεται κατάργηση της θέσης του σημερινού ύπατου διοικητή του ΟΗΕ στο εκεί προτεκτοράτο και αντ' αυτού τοποθέτηση ενός αξιωματούχου της ΕΕ που θα συνεργάζεται στενά με τον αρμόδιο ευρωενωσιακό επίτροπο για ζητήματα διεύρυνσης.

Η Ενωση Σερβίας-Μαυροβουνίου επικρίνεται ως δυσλειτουργική οντότητα που χρήζει διάλυσης ή αντικατάστασής της είτε με μία λειτουργική ομοσπονδία, είτε με δύο ή και τρία ξεχωριστά κράτη (Σερβία, Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο).

Γενικότερα για τα Βαλκάνια, η επιτροπή συνιστά την πραγματοποίηση Διάσκεψης Κορυφής μεταξύ ΕΕ και Βαλκάνιων το φθινόπωρο του 2006, όπου θα δοθεί στις χώρες της περιοχής ένας ακριβής οδικός χάρτης ένταξης στην ΕΕ.

Και το ΝΑΤΟ «παρέα»...

Προτείνεται συντονισμός της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ στα Βαλκάνια, «ενεργότερη δραστηριοποίηση» της κυβέρνησης του Τζ. Μπους στην περιοχή και ένας επιπλέον «οδικός χάρτης» της πορείας ένταξης των βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, προτείνεται οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ να δώσουν, κατά τη συνάντησή τους τον ερχόμενο Ιούνη, «θετικό μήνυμα» στις χώρες της λεγόμενης Χάρτας της Αδριατικής (Αλβανία, Κροατία, ΠΓΔΜ) και να τους δοθούν προσκλήσεις για ένταξη κατά τη ΝΑΤΟική Διάσκεψη Κορυφής το 2006.

Ποια είναι η επιτροπή...

Η «Διεθνής Επιτροπή για τα Βαλκάνια», με προεδρεύοντα τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Τζουλιάνο Αμάτο, δε συγκροτείται από τυχαία άτομα. Μεταξύ των μελών της είναι πρώην Πρόεδροι χωρών (όπως της Γερμανίας, Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ, και της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ), πρωθυπουργοί (όπως της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, του Βελγίου, Ζαν Λικ Ντεάν, της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα) υπουργοί και υφυπουργοί Εξωτερικών (όπως ο πρώην υφυπουργός των ΗΠΑ Αβις Μπόλεν, της Ενωσης Σερβίας-Μαυροβουνίου Γκόραν Σβιλάνοβιτς), αλλά και ...το πρώην στέλεχος του (επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη) ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξ Ρόντος!

Η αυτοαποκαλούμενη «Διεθνής Επιτροπή για τα Βαλκάνια» δεν είναι καινοφανής αλλά η τρίτη κατά σειρά. Η πρώτη, όπως σημειώνεται στην 64σέλιδη έκθεσή της για τα Βαλκάνια, συγκροτήθηκε λίγο μετά τη λήξη των Βαλκανικών πολέμων του 1912-'13 και η δεύτερη λίγο μετά τη διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας..!

Δεν πρόκειται για «φιλανθρωπικό ίδρυμα» αλλά για οργανισμό με μακρόχρονη παρουσία και (παρασκηνιακή) δράση στη Χερσόνησο του Αίμου, που χρηματοδοτείται (επισήμως) από τάχα κοινωφελή «ιδρύματα», τα οποία συνδέονται με τεράστια οικονομικά συγκροτήματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, όπως η «Τζένεραλ Μότορς» και ο όμιλος BOSCH, αλλά και τους (πανταχού παρόντες παρασκηνιακώς και όχι μόνο...) μονάρχες της Ευρώπης, όπως η βασιλική οικογένεια του Βελγίου. Στους «επίσημους χρηματοδότες» της Επιτροπής συμπεριλαμβάνονται τα ιδρύματα: Robert Bosch Stiftung, King Baudouin Foundation, German Marshall Fund of US, Charles Stewart Mott Foundation.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αναμενόμενη «επίσκεψη-έκπληξη»

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ουδέν το πρωτότυπο προέκυψε σε επίσημο επίπεδο χτες από τη συνάντηση του υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, που έκανε «επίσκεψη-έκπληξη» στην Κανταχάρ και την Καμπούλ, με τον Χάμιντ Καρζάι, τον «πρόεδρο» του Αφγανιστάν: ο τελευταίος επανέλαβε ότι θέλει μια «σταθερή στρατηγική σχέση ασφαλείας» με τις ΗΠΑ - πράγμα που δύσκολα συνιστά είδηση, αφού εξαρτάται απολύτως από την Ουάσιγκτον. Αυτό που θα αποτελούσε είδηση θα ήταν η συγκεκριμενοποίηση από πλευράς Ράμσφελντ του θέματος που αποτέλεσε, σύμφωνα με παριστάμενους στη συνάντηση, την κύρια προβληματική της: πόσες μόνιμες στρατιωτικές βάσεις θα εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και πού. Ο Ράμσφελντ και ο Καρζάι όμως,απέφυγαν να αναφερθούν στο θέμα με λεπτομέρειες, δημόσια.

Κατά τα λοιπά, επιβεβαιώθηκε η δεδομένη πολιτική των ΗΠΑ που προβλέπει να συνεχιστεί ο «πόλεμος» κατά του εμπορίου των ναρκωτικών (σε χαμηλό επίπεδο, αφού οι πολέμαρχοι/σύμμαχοι των ΗΠΑ το «τρέχουν», στην πραγματικότητα). Φέρεται να εξετάστηκε το ενδεχόμενο «εξαγοράς» ορισμένων Ταλιμπάν με τη χορήγηση χάρης. Για τις ανάγκες των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων, ο Ράμσφελντ χαρακτήρισε «θαυμάσια δουλιά» τη δράση των Αμερικανών στρατιωτών στη βάση της Κανταχάρ, αν και αναμένεται να ξαναρχίσει το συνηθισμένο εαρινό κύμα επιθέσεων από πλευράς των Ταλιμπάν...

(ΑΝΤΙ)ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Κινητοποιήσεις και αντιδράσεις

ΜΟΣΧΑ.--

Συνεχίζονται, τόσο στην κοινωνία όσο και στο πολιτικό σκηνικό, οι αντιδράσεις για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Πούτιν στον τομέα της πρόνοιας: πολιτικοί παρατηρητές κάνουν λόγο για «τη χειρότερη κρίση της θητείας του», καθώς η υποκατάσταση των κοινωνικών ωφελών με χρήματα - με ψίχουλα - για 40 εκατομμύρια συνταξιούχους, που αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και προκάλεσε λαϊκή οργή, είναι μόνο ένα από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Ο Πούτιν κάλεσε τα στελέχη της κυβέρνησης και των κρατικών οργανισμών να «ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη» του λαού.

Χτες, ο υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν υποστήριξε ότι «ο νόμος και οι αρχές του δικαιώθηκαν... και μας επέτρεψαν να βελτιώσουμε την κοινωνική πρόνοια των πολιτών μας» (!). Την ίδια ώρα, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, σχεδόν καθημερινά, και η αριστερά εγείρει θέμα παραίτησης της κυβέρνησης για τις «μεταρρυθμίσεις» που άρχισαν να εφαρμόζονται την 1η Γενάρη. Χτες πέρασε στη Δούμα ένα σκληρό ψήφισμα σε βάρος της κυβέρνησης, αλλά η Ενωμένη Ρωσία που το στήριξε το έκανε χωρίς να ζητά «κυβερνητική αλλαγή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ