ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ανοιχτή» για Ασφαλιστικό και Εργασιακό
  • «Συντονίζεται» με ΣΕΒ και Μητσοτάκη για κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και παράταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
  • Αποφεύγει να αποδοκιμάσει την προκλητική στάση των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ
  • Επιδείχνει αδιαλλαξία απέναντι στους συνταξιούχους για το ΛΑΦΚΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενα ακόμα βήμα στην υλοποίηση αντεργατικών επιλογών στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις κάνει η κυβέρνηση, αφήνοντας ανοιχτό, τόσο το ενδεχόμενο παράτασης των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, όσο και για την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων!

Τείνοντας ευήκοον ους στα αιτήματα της ηγεσίας του ΣΕΒ και των «επενδυτών», για επιτάχυνση των νεοφιλελεύθερων «διαρθρωτικών αλλαγών», η κυβέρνηση σπεύδει να καλλιεργήσει το έδαφος για νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, στο όνομα της «ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας».

Μια μέρα μετά τις παρεμβάσεις ΣΕΒ και Μητσοτάκη που «άνοιξαν» Ασφαλιστικό και Εργασιακό, η κυβέρνηση έσπευσε να συντονιστεί, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Παράλληλα, αποδείχνοντας την πίστη της στις δυνάμεις της αγοράς, απέφυγε και να αποδοκιμάσει την άθλια συμπεριφορά των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ ότι θα μετακυλίσουν το κόστος του προστίμου στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Ταυτόχρονα, προετοιμάζει το έδαφος για κεφαλικό φόρο κατοχής στα ακίνητα, ενώ δε δέχεται κουβέντα για άμεση καταβολή του κλεμμένων του ΛΑΦΚΑ των συνταξιούχων, ακόμα και αν υπάρχει δικαστική απόφαση.

Ειδικότερα, για την πρόταση Μητσοτάκη για «εθελοντική» παράταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», θέση που απέχει σημαντικά από την προεκλογική της «δέσμευση» ότι δε θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που εγκρίθηκε χθες από την Κομισιόν, ότι θα ανοίξει συνολικά το θέμα του Ασφαλιστικού τα επόμενα χρόνια. Προφανώς, η κυβέρνηση βρίσκεται στη φάση της καλλιέργειας του εδάφους και της σφυγμομέτρησης των αντιδράσεων, φροντίζοντας, όμως, να κρατάει το ζήτημα στην πρώτη γραμμή των αντιλαϊκής επίθεσης.

Αναφορικά με το ζήτημα της κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που επανέφερε με ωμό τρόπο η ηγεσία του ΣΕΒ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος διόλου δεν έδειξε να ενοχλείται. Αντίθετα, άφησε το θέμα να «αιωρείται», φροντίζοντας απλά να μη χρεωθεί σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος. «Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο», είπε ο Ε. Αντώναρος, όταν κλήθηκε από το «Ρ» να πάρει θέση απέναντι στο «αίτημα» του ΣΕΒ για κατάργηση του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Πέραν τούτου, ουδέν...

Παράλληλα, η κυβέρνηση παρακολουθεί «ανήμπορη» τις δυνάμεις της αγοράς, που αντιμετωπίζουν περιφρονητικά τους δήθεν «κανόνες» και τα «όρια» στη δράση τους. Χαρακτηριστική είναι η στάση των γαλάζιων κυβερνώντων απέναντι στους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ, οι οποίοι θρασύτατα δήλωσαν ότι θα μετακυλίσουν στους «καταναλωτές» (διάβαζε, τα λαϊκά στρώματα) το (απροσδιόριστο ακόμα) πρόστιμο που τους επιβλήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για «εναρμονισμένη πρακτική» και δημιουργία καρτέλ. «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι λειτουργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ετσι θα αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά», ήταν το μόνο που βρήκε να πει ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, αδυνατώντας όμως να προσδιορίσει τα «μέσα» που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ να μη μετακυλίσουν το κόστος. «Περιμένετε και θα δείτε», ήταν η μονότονη απάντηση στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Αμετακίνητη για ΛΑΦΚΑ

Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση εμφανίζεται αμετακίνητη και αδιάλλακτη απέναντι στην καταβολή των κλεμμένων του ΛΑΦΚΑ. Με αφορμή την εισήγηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ζητά να δοθούν εφάπαξ και εντόκως (αλλά όχι όλα...) τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μην κάνει «βήμα πίσω» από τα όσα είπε πριν από ένα μήνα ο Κ. Καραμανλής.

«Η κυβέρνηση, διά στόματος πρωθυπουργού, τοποθετήθηκε πολιτικά και οριστικά στο θέμα του ΛΑΦΚΑ στις 4 Μαρτίου 2005. Η απόφαση αυτή ισχύει στο ακέραιο», τόνισε ο Ε. Αντώναρος και υπενθύμισε την πρωθυπουργική απόφαση. Οτι, δηλαδή, η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους θα γίνει σε πέντε εξαμηνιαίες δόσεις, η πρώτη των οποίων θα δοθεί στο τέλος του α` εξαμήνου του 2006. «Για την κυβέρνηση μετράει η σαφής και αδιαμφισβήτητη πολιτική απόφαση που έλαβε και η οποία προκατέλαβε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση με οποιοδήποτε περιεχόμενο», είπε με νόημα ο εκπρόσωπος.

«Κεφαλικός» φόρος στα ακίνητα

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι έρχεται νέα φοροκαταιγίδα στα ακίνητα, με τη θέσπιση ενιαίου φόρου κατοχής ακινήτων που θα πέσει στα κεφάλια των ιδιοκτητών ακινήτων «αδιακρίτως». Κληθείς να σχολιάσει τις σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Αδάμ Ρεγκούζα, ο οποίος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην καθιέρωση από τις αρχές του επόμενου έτους ενιαίου φόρου κατοχής ακινήτου, ο Ε. Αντώναρος είπε: «Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με τις λεπτομέρειες της αναμόρφωσης της φορολογίας των ακινήτων, η οποία θα είναι σύμφωνη με το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας». Αποφεύγοντας ο ίδιος να θυμίσει τι αναφέρει το πρόγραμμα της ΝΔ, ζήτησε από τους δημοσιογράφους να το κάνουν οι ίδιοι. Στο κυβερνητικό πρόγραμμα, λοιπόν, της ΝΔ, αναφέρεται σαφώς ότι «καταργείται ο ισχύων Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων και αντικαθίσταται με ΦΠΑ για τα νέα κτίσματα, και φόρο Αυτομάτου Υπερτιμήματος για τα υπόλοιπα»...


ΠΑΣΟΚ
Πάνω απ' όλα η διασφάλιση της «ανταγωνιστικότητας»

Με τον ισχυρισμό ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα ακολουθούσε την ίδια οικονομική πολιτική, αλλά ξεκαθαρίζοντας ότι πρωταρχικός στόχος του θα ήταν η διασφάλιση της «ανταγωνιστικότητας», ο Γ. Παπανδρέου και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επιχειρούν να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους για τις δήθεν φιλολαϊκές τους προθέσεις, αλλά συγχρόνως να προωθήσουν τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Χτες ο Γ. Παπανδρέου συνεχίζοντας τις επαφές του με τις «παραγωγικές τάξεις», συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ, στη Χαρίλαου Τρικούπη, οι οποίοι του εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε δύσκολη περίοδο, η αγορά είναι προβληματισμένη και κουρασμένη». Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ Γ. Καραμίχας δήλωσε ότι «υπάρχει βαρύ κλίμα και διπλή επιβάρυνση στους αγρότες και ως παραγωγούς και ως καταναλωτές».

Την ίδια στιγμή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Β. Παπανδρέου, απέδωσε τα φορολογικά μέτρα, στην «έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση» και προέβλεψε ότι αν η κυβέρνηση «συνεχίσει να πολιτεύεται με αυτό τον τρόπο θα αναγκαστεί πολύ γρήγορα να ανοίξει το ασφαλιστικό», ενώ, όπως υποστήριξε «δε θα υπήρχε σε διαφορετική περίπτωση αυτή η ανάγκη».

Εξάλλου δήλωση για το θέμα του ΛΑΦΚΑ μετά τις εξελίξεις για την εφάπαξ καταβολή του, έκανε και ο Ε. Βενιζέλος σημειώνοντας: «Η απόδοση των παρακρατήσεων του ΛΑΦΚΑ στους συνταξιούχους, δεν είναι γενναιοδωρία της κυβέρνησης, αλλά νομική υποχρέωσή της. Διάφορες πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις συγκεκριμενοποιούν και εξειδικεύουν τη νομική αυτή υποχρέωση του κράτους. Η κυβέρνηση οφείλει συνεπώς να τα συμπεριλάβει όλα αυτά στη νομοθετική ρύθμιση του θέματος η οποία είναι επείγουσα και πρέπει να δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα χωρίς να ανοίγει μια νέα γενιά δικαστικών και κοινωνικών αμφισβητήσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ