ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΑΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο χώρος της Παιδείας (εργαζόμενοι, φοιτητές, δάσκαλοι) να γίνει κάστρο αντίστασης. Αυτό το κάλεσμα του ΚΚΕ μετέφερε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, σε κάθε συνάντηση, σε κάθε συζήτηση που είχε στη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας της στα δύο ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης. Προειδοποίησε πως πάμε ολοταχώς για μια Παιδεία η οποία υπηρετεί την αρπαγή των αγορών και ξεκαθάρισε πως η πολυδιαφημιζόμενη αξιολόγηση σχετίζεται με την κατηγοριοποίηση και την υποβάθμιση της μόρφωσης.

Την Αλέκα Παπαρήγα συνόδευε πολυμελές κλιμάκιο της ΚΕ του Κόμματος, στο οποίο συμμετείχαν οι Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ, Χρ. Κόφφας, Σ. Βαρδαλής, Φ. Γεωργουδάκης, Π. Μενδρέκας, μέλη της ΚΕ, Γ. Κατσαρός, μέλος της ΚΕΟΕ, και κλιμάκιο στελεχών της ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κ. Αβραμόπουλο, Γραμματέα της και μέλος της ΚΕ.

Επισκέφθηκε τους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Πανεπιστημίου «Μακεδονία» (ΠΑΜΑΚ), όπου συναντήθηκε διαδοχικά με τους εργαζόμενους της Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ, τους εργαζόμενους μέσω εργολάβων στις άλλες υπηρεσίες του πανεπιστημίου, με τις πρυτανικές αρχές των δύο ανωτάτων ιδρυμάτων καθώς και εκπροσώπους εργαζομένων στο ΠΑΜΑΚ.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ με την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στην εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ, η οποία έγινε στην κατάμεστη από φοιτητές, ακαδημαϊκούς και εργαζόμενους αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου «Μακεδονία». Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Η νέα επίθεση της ΕΕ στην εκπαίδευση και στην εργασία», με αφορμή την εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κίνημα αντίστασης στην υποταγή της Παιδείας στους νόμους της αγοράς

Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του ΑΠΘ μίλησε χτες το βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την ανάγκη, με αφορμή και την αξιολόγηση της εκπαίδευσης που προωθείται στο πλαίσιο των επιλογών της ΕΕ, να ορθωθεί ένα κίνημα αντίστασης της νεολαίας, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων, το οποίο θα πει καθαρά ότι η Παιδεία δεν μπορεί να υποταχθεί στους νόμους της αγοράς της ΕΕ, ότι οι στρατηγικές επιλογές της Μπολόνια δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χθες βράδυ στην εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, που είχε θέμα τη νέα επίθεση της ΕΕ στην εκπαίδευση και την εργασία.

«Εμείς πρέπει να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Εχουμε εμπειρίες, μπορούμε. Ο χώρος των πανεπιστημίων να γίνει κάστρο που να βοηθήσει και να αφυπνίσει ευρύτερα το λαό και το εργατικό κίνημα να πει το δικό του "όχι" σ' αυτά τα μέτρα στην εκπαίδευση», είπε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα. Και ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ είναι αποφασισμένο να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για μιαν ουσιαστική αντίσταση και αντεπίθεση. Και η νεολαία δήλωσε «παρούσα» σ' αυτό το προσκλητήριο δίπλα στο ΚΚΕ, διαδηλώνοντας: «Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη».

Η αίθουσα τελετών του ΑΠΘ γέμισε ασφυκτικά από φοιτητές, πανεπιστημιακούς δασκάλους και εργαζόμενους, που αγωνιούν για τις εξελίξεις που προωθούνται στην εκπαίδευση. Που βλέπουν τις αντιδραστικές αλλαγές να έρχονται οδοστρωτήρας πάνω στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, με στόχο την πλήρη υποταγή - εμπλοκή της εκπαίδευσης στην αναγκαιότητα του κεφαλαίου της ΕΕ να γίνει ικανό και αποτελεσματικό να ανταγωνιστεί το αμερικανικό κεφάλαιο.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η Αλέκα Παπαρήγα, τόσο μέσα από την εισηγητική της ομιλία, όσο και απαντώντας στις ερωτήσεις που έγιναν κυρίως από τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς, παρουσίασε τους στόχους που έθεσε η απόφαση της Λισαβόνας και αναφέρθηκε αναλυτικά στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που, όπως είπε, αποτέλεσε «σταθμό ελέγχου», αυτής της απόφασης.

«Η Λισαβόνα βάζει πιο απροκάλυπτα, πιο ωμά και καθαρά την Παιδεία στον πόλεμο αρπαγής και ελέγχου των αγορών. Θέλουν να διαμορφώσουν στην Παιδεία μια διάρθρωση ολοκληρωμένη, όπου από πάνω είναι η αστική τάξη, το κράτος, τα διακρατικά όργανα. Σ' αυτήν, όμως, τη διάρθρωση μετέχει και ο στρατηγός - δηλαδή ο στρατός - και ο επιχειρηματίας και ο εκπαιδευτικός, η πανεπιστημιακή κοινότητα. Δηλαδή, η Παιδεία διαπλέκεται ακόμη πιο πολύ με εκείνη την πολιτική που προκαλεί και τον ανοιχτό και επίσημο πόλεμο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στις επιπτώσεις που συνεπάγονται στην Παιδεία από τις προωθούμενες αλλαγές, σημείωσε πως αυτές θα εκφραστούν κατ' αρχήν με την ιδιωτικοποίηση - δηλαδή την υπαγωγή της Παιδείας στους στόχους των επιχειρηματιών. «Αυτό σημαίνει άνοδο του κόστους, ό,τι δωρεάν υπήρχε να χαθεί, κακές εργασιακές σχέσεις σίγουρα, αλλά και κάτι που δεν έχει προβληθεί πολύ: Υποβάθμιση της γνώσης, αποδέσμευση της επιστήμης και της γνώσης και του επιστήμονα από τον κοινωνικό του ρόλο». Και πρόσθεσε πως στον καπιταλισμό για να παίξει ο επιστήμονας κοινωνικό ρόλο υπέρ του λαού πρέπει να αντισταθεί.

Εξάλλου, προειδοποίησε πως μέσω της αξιολόγησης θα έχουμε κατηγοριοποίηση πανεπιστημίων, ανταγωνισμό ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τους φοιτητές. Και σημείωσε πως θα φτάσουμε, από τα πανεπιστήμια να βγαίνει μια ελίτ, η οποία θα είναι μέρος της διεύθυνσης των επιχειρήσεων και της εξουσίας, και επιστήμονες, που θα είναι τα εκτελεστικά όργανα και τα πειθαρχικά μέσα στην παραγωγική διαδικασία ή σε άλλους τομείς.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη διαπίστωση που έγινε στην Εαρινή Σύνοδο, σχετικά με την καθυστέρηση των στόχων της Λισαβόνας στην Παιδεία και σε όλους τους τομείς (Κοινωνική Ασφάλιση, Συνταξιοδοτικό), σημειώνοντας πως δεν «περπάτησαν», γιατί υπήρχαν και αντιστάσεις σε όλη την Ευρώπη, αλλά κυρίως γιατί υπάρχουν οι διαφορές ανάμεσα στα κράτη, οι αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί. «Εδώ αποδεικνύεται πως ο καπιταλισμός δεν μπορεί να τα προγραμματίσει όλα. Εχει πολλές αντιφάσεις και το κίνημα αυτά πρέπει να τα αξιοποιήσει», είπε η Αλέκα Παπαρήγα.

Ολοκληρώνοντας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως είναι θετικό ότι μεγάλο μέρος των πανεπιστημιακών αντιδρούν. Ξεκαθάρισε, όμως, πως για να έρθουν αποτελέσματα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική πολιτικοποίηση του κινήματος στο χώρο της Παιδείας, και να διαμορφωθεί κίνημα, το οποίο θα στρέφεται ενάντια στην κυβέρνηση και όποιον υποστηρίζει αυτήν την πολιτική. «Μπροστά στο φόβο ενός ανερχόμενου κινήματος μπορούν να κάνουν πίσω. Δεν πρέπει να μπούμε στη λογική του μικρότερου κακού, γιατί θα ενσωματώσουν τις αντιδράσεις στα σχέδιά τους».

Εχουμε τη δύναμη να τους κόψουμε τη φόρα

Η συζήτηση της Αλέκας Παπαρήγα με τους εργαζόμενους στις πανεπιστημιακές υπηρεσίες

Με αυτό το μήνυμα - κάλεσμα πίστης στη δύναμη της εργατικής τάξης και του λαού, η Αλέκα Παπαρήγα απευθύνθηκε στους εργαζόμενους που απασχολούνται στη Φοιτητική Λέσχη και στις άλλες υπηρεσίες του ΑΠΘ μέσω εργολάβων που χρόνια τώρα βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία και κακοπληρωμένοι, αλλά και γενικότερα στους εργαζόμενους που σήμερα χτυπιούνται ακόμη περισσότερο στα εργασιακά τους δικαιώματα, στο εισόδημα και τη ζωή από τις πολιτικές των κυβερνήσεων του δικομματισμού και τις επιλογές της ΕΕ. «Προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι να δημιουργηθεί κίνημα, μια λαϊκή πλειοψηφία που θα είναι κάθε μέρα στους δρόμους, δηλαδή αντιμέτωπη σε κάθε επιλογή τους, που θα τη φοβούνται. Που δε θα παζαρεύει πόσα θα χάσουμε αλλά τι θα κερδίσουμε», είπε η Αλ. Παπαρήγα. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να παλεύει ο λαός. Πρέπει να γίνουμε πολλοί, που σημαίνει συνδικάτα, σωματεία, πρέπει να είναι σε χέρια αγωνιστών, κομμουνιστών και άλλων ανθρώπων που είναι διατεθειμένοι να παλέψουν». Ξεκαθάρισε όμως πως αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής επιλογής, το κίνημα θα είναι ανίσχυρο. Και προέτρεψε σε μαζική και καθημερινή παρέμβαση, στο συνδικάτο, στη γειτονιά, στην κάλπη.

Στη Φοιτητική Λέσχη συνομίλησε με τους εργαζόμενους στο χώρο όπου λειτουργούν τα μαγειρεία. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, περίπου 160 στους 220, απασχολούνται μέσω εργολάβων. Χρόνια τώρα διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους ώστε να πάψει η εργασιακή τους ομηρία, η κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία. Πρόσφατα αντέδρασαν αγωνιστικά στην εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης (κάμερες) στους χώρους δουλιάς. Τώρα δηλώνουν ότι ανησυχούν πως η επικείμενη ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της Λέσχης μπορεί να αποτελεί τον προπομπό της ιδιωτικοποίησης που από καιρό συζητείται.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω των εργολάβων στις υπηρεσίες (καθαριότητα, φύλαξη, συντήρηση κλπ.) του ΑΠΘ διεκδικούν το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλιά με πλήρη δικαιώματα. Μόλις πριν 4 μήνες είχαν βγει και πάλι στους δρόμους και απαιτούσαν να φύγουν από τα πανεπιστήμια οι αεριτζήδες εργολάβοι που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα και τσαλαπατούν κάθε εργασιακό δικαίωμα. Στη συζήτηση που είχαν με την Αλ. Παπαρήγα στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, ρώτησαν με αγωνία αν προβλέπεται θετική λύση στο πρόβλημά τους καθότι το υπηρεσιακό συμβούλιο εισηγήθηκε πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε πως για μια μερίδα εργαζομένων το πρόβλημα μπορεί να λυθεί, όμως αυτή η μορφή απασχόλησης και δουλιάς θα επεκταθεί και θα είναι κυρίαρχη μορφή απασχόλησης τα επόμενα χρόνια.

Συνδέοντάς το με τις εξελίξεις στην Παιδεία, τόνισε πως αυτό που ενδιαφέρει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι πώς θα κάνουν τα πανεπιστήμια μαγαζάκια των επιχειρηματιών, πώς θα μειώσουν τη χρηματοδότηση, πώς θα μειώσουν το προσωπικό, πώς θα κλείσουν την πόρτα της μόρφωσης στα παιδιά της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

«Εμείς δεν είμαστε κακοπούλια που προαναγγέλλουμε άσχημα πράγματα. Εμείς ενημερώνουμε τους εργαζόμενους, τους βοηθάμε να είναι προετοιμασμένοι και ατσαλωμένοι, να αντιμετωπίσουν δυσκολίες αλλά και να πολεμήσουν την αιτία που γεννά τα προβλήματα. Ο εργαζόμενος πρέπει να ξέρει πώς και γιατί τον κοροϊδεύουν. Οχι για να κλαίει τη μοίρα του αλλά για να αποκτήσει πείσμα, μαχητικότητα για το δίκιο του», είπε η Αλ. Παπαρήγα. Και κατέληξε: «Δεν καταλαβαίνουν ούτε από δίκιο, ούτε από φιλότιμο. Το μόνο που καταλαβαίνουν είναι να σας φοβηθούν. Και για να σας φοβηθούν, θα πρέπει να μάθουν ότι δε σας έχουν και τώρα και αύριο στην τσέπη».

Να αντιδράσει η εκπαιδευτική κοινότητα

Συναντήσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους πρυτάνεις και τους ακαδημαϊκούς δασκάλους τους σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ

Την ανάγκη η εκπαιδευτική κοινότητα να πάρει θέση, να αντιδράσει, με αγωνιστικές αποφάσεις μεγαλύτερης βαρύτητας, συντονισμένες και προσανατολισμένες ώστε να τεθούν εμπόδια στις αντιεκπαιδευτικές και άδικες για την εργατική τάξη και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα επιλογές, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα κατά τις συναντήσεις που είχε χτες με τις πρυτανικές αρχές και τους ακαδημαϊκούς δασκάλους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ). Υπογράμμισε ότι αξίζει τον κόπο να παλεύει κανείς, γιατί τα εμπόδια που θα τεθούν μπορούν να συμβάλλουν στο δυνάμωμα του κινήματος απέναντι σε αυτή την άσχημη κατάσταση. Ενώ σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν περιμένει μόνο από το φοιτητικό κίνημα να βάλει φρένο σε αυτές τις αλλαγές αλλά και από όλους τους συντελεστές της εκπαίδευσης.

Στις συναντήσεις με τις πρυτανικές αρχές των δύο Πανεπιστημίων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ άκουσε τα προβλήματα και τα αιτήματα όπως εκφράστηκαν από τις διοικήσεις των δύο πανεπιστημίων αντίστοιχα. Ως κυριότερο ζήτημα αναδείχτηκε το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, δεδομένης και της αύξησης των εισακτέων, των νέων τμημάτων που δημιουργούνται αλλά και των νέων λειτουργικών αναγκών που προκύπτουν, που έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία των πανεπιστημίων να καλύψουν με τον πενιχρό τους προϋπολογισμό τις νέες ανάγκες που προκύπτουν. Επίσης, εκφράστηκε η ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τις αλλαγές στο δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Αναφορά έγινε στο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια. Π.χ., το ΠΑΜΑΚ είχε σχεδιαστεί με την προοπτική 5 τμημάτων και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8 τμήματα. Οι πιστώσεις είναι μειωμένες για δημόσιες επενδύσεις και λειτουργικές ανάγκες, ενώ το προσωπικό έχει αυξηθεί κατά 35%, ανάλογα και οι φοιτητές, προστέθηκαν 2 νέα τμήματα σε Εδεσσα και Νάουσα. Ο προϋπολογισμός του ΠΑΜΑΚ κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα του 2003 και 2004 και μπορεί τώρα να μην έχει οικονομικό πρόβλημα, όμως θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα υλοποίησης του προϋπολογισμού του για το 2005. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό, διδακτικό, διοικητικό και άλλο επιστημονικό προσωπικό ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης. Προβλήματα που, όπως είπε η Αλ. Παπαρήγα, θα ενταθούν το επόμενο διάστημα γιατί οι αλλαγές που προωθούνται με την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων και τις κατευθύνσεις της ΕΕ στην εκπαίδευση θα τα οξύνουν παραπέρα.

«Βροχή» τα συνθήματα

Με το δυναμισμό της νιότης να προπορεύεται στους δρόμους και να καλεί σε αντίσταση στην αντιεκπαιδευτική θύελλα που έρχεται να σαρώσει ό,τι απέμεινε από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση άνοιξε η απογευματινή εκδήλωση που έγινε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Οι νέοι κομμουνιστές συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου και από εκεί λίγο μετά τις 5 το απόγευμα πορεύτηκαν μαχητικά διά μέσου της Εγνατίας Οδού έως το ΠΑΜΑΚ. Με τις κόκκινες σημαίες και τα συνθήματα να πέφτουνε «βροχή», διέσχισαν περήφανα το κέντρο της πόλης. «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη» αντηχούσαν οι νεανικές φωνές. Ενώ δεν έλειψαν και τα συνθήματα κατά της ΕΕ, του «ευρωσυντάγματος» και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. «Αντίσταση, αγώνας, ανυπακοή, το "ευρωσύνταγμά" τους να ανατραπεί», «ΝΑΤΟ - Βρυξέλλες φονιάδες των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών».

Ολοταχώς σε Παιδεία που υπηρετεί την αρπαγή των αγορών

Κατά την περιοδεία της χτες στο ΑΠΘ και το ΠΑ.ΜΑΚ. η Αλ. Παπαρήγα κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας και υπογράμμισε:

«Πάμε ολοταχώς για μια Παιδεία η οποία υπηρετεί την αρπαγή των αγορών. Η αξιολόγηση σχετίζεται με την κατηγοριοποίηση και υποβάθμιση της μόρφωσης. Ολα τα άλλα που είπε η Μ. Γιαννάκου είναι κάλπικα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ