ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολιτική αφανισμού της βαμβακοκαλλιέργειας

Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης για τις μεθοδεύσεις σε βάρος της αγροτικής οικονομίας

Την οργή και την αγανάχτηση των αγροτών της χώρας προκαλούν οι προχτεσινές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες από αυτή κι όλας την καλλιεργητική περίοδο θα επιβληθεί περικοπή 700.000 στρεμμάτων στις βαμβακοκαλλιέργειες. Οπως αποκάλυψε από χτες ο «Ρ» οι αναφορές σε περιβαλλοντικούς λόγους αποτελούν μόνο το πρόσχημα, μια και η συγκεκριμένη καλλιέργεια επιφέρει νιτρική επιβάρυνση πολύ μικρότερη από ό,τι το σύνολο σχεδόν των άλλων καλλιεργιών. Πίσω από την κυβερνητική απόφαση βρίσκεται η επιδίωξη της κυβέρνησης να προωθήσει πάση θυσία την «Ατζέντα 2000», που στόχο έχει την άμεση δραστική μείωση της ελληνικής βαμβακοπαραγωγής στα πλαίσια της γενικότερης συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού πληθυσμού.

Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να συγκαλύψει τις ευθύνες της για τη συμφωνία της με την ΕΕ να αυξήσει το πρόστιμο συνυπευθυνότητας στο βαμβάκι κατά 20%, επέβαλε τους επαίσχυντους περιορισμούς στη βαμβακοκαλλιέργεια και σαν άλλοθι γι' αυτούς τους περιορισμούς χρησιμοποίησε τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τη δήθεν προστασία των μικροπαραγωγών.

Το ότι αποτελούν πρόσχημα τα περιβαλλοντικά προβλήματα, αποδεικνύεται από τα ίδια τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εδαφολογίας Λάρισας, σύμφωνα με τα οποία οι απαιτήσεις της βαμβακοκαλλιέργειας σε αζωτούχο λίπανση - που ευθύνεται για τη νιτρορύπανση - είναι πολύ μικρότερες από τις απαιτήσεις των άλλων εναλλακτικών καλλιεργειών (καλαμπόκι, βιομηχανική τομάτα, τεύτλα κλπ.).

Παράλληλα, το ότι οι μικροαγρότες χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι για τους δραστικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν, αποδεικνύεται από τα οικονομικά στοιχεία που λένε ότι και με το νέο καθεστώς οι μικροβαμβακοπαραγωγοί με λιγότερα από 60 στρέμματα θα πληρώσουν υψηλά πρόστιμα συνυπευθυνότητας (88 δρχ/κιλό) και οι εμπορικές τιμές που θα πάρουν θα είναι μικρότερες από αυτές της προηγούμενης εξαετίας.

Αξίζει, όμως, τον κόπο να δούμε ποιους θεωρεί μεγαλοπαραγωγούς η κυβέρνηση και προτείνει να μειώσουν τις καλλιέργειές τους. Σύμφωνα με την απόφαση, περιορισμοί στην καλλιέργεια επιβάλλονται σε αυτούς που καλλιεργούν πάνω από 60 στρέμματα. Οπως, όμως, επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το μέσο καθαρό εισόδημα για τη βαμβακοκαλλιέργεια το 1999 στη Θεσσαλία, με το οποίο και φορολογούνται οι αγρότες, υπολογίζεται για τις πεδινές εκτάσεις - που έχουν και το μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα - σε 24.200 δρχ/στρέμμα.

Με βάση αυτά τα στοιχεία ο πεδινός βαμβακοπαραγωγός που καλλιεργεί 60 στρέμματα είχε το 1999 ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 1.452.000 δραχμές, ενώ ο βαμβακοπαραγωγός που είχε το 1999 ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 1.452.000 δρχ θεωρείται από την κυβέρνηση μεγαλοπαραγωγός γι' αυτό εκτός από τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας θα υποστεί και τις συνέπειες του περιορισμού της καλλιέργειας.

Διάφανος, λοιπόν, ο στόχος της κυβέρνησης να φέρει σε αντιπαράθεση τους εξαθλιωμένους αγρότες με τους φτωχούς αγρότες, τους οποίους η ίδια «βαφτίζει» μεγαλοαγρότες. Στην ουσία όμως αγρότες με δύο τρία και τέσσερα εκατομμύρια ετήσιο καθαρό εισόδημα κάθε άλλο παρά μεγαλοαγρότες είναι και έχουν κοινά συμφέροντα με τους εξαθλιωμένους αγρότες, που το ετήσιο καθαρό εισόδημά τους είναι μικρότερο από 1.500.000 δραχμές.

Αν η κυβέρνηση ήθελε να προστατέψει το εισόδημα των μικροβαμβακοπαραγωγών έπρεπε να υιοθετήσει τουλάχιστον το αίτημα των μαζικών οργανώσεων και της ΠΑΣΕ να μην πληρώνουν κανένα πρόστιμο συνυπευθυνότητας οι βαμβακοπαραγωγοί με 100 στρέμματα ιδιόκτητα και 150 στρέμματα ενοικιαζόμενα. Και αυτό γιατί το μέσο καθαρό εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών με 100 στρέμματα πεδινά το 1989, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ήταν 2.420.000 δραχμές.

Επειδή όμως οι αυθαιρεσίες, οι δολιότητες και οι σκοπιμότητες της κυβέρνησης ξεπερνούν κάθε όριο, καλό είναι να δημοσιεύσει τους μισθούς των στελεχών που πρότειναν ότι οι αγρότες με ετήσιο καθαρό εισόδημα πάνω από 1.500.000 δραχμές είναι μεγαλοαγρότες, για να δει όλος ο αγροτικός κόσμος ότι οι μηνιαίοι μισθοί αυτών των στελεχών είναι πολύ μεγαλύτεροι από το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών, που η κυβέρνηση τους χαρακτηρίζει μεγαλοπαραγωγούς.

Ιδού το μέγεθος της απάτης

Με τη νέα απόφαση, οι μικροβαμβακοπαραγωγοί ,με λιγότερα από 60 στρέμματα θα πληρώσουν μεγάλα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και οι τιμές που θα εισπράξουν θα είναι χαμηλότερες από αυτές των τελευταίων χρόνων

Ως προστάτης των μικροαγροτών προσπάθησε να εμφανιστεί η κυβέρνηση και ο υπουργός Γεωργίας με την κατάπτυστη απόφαση δραστικού περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας, επειδή οι περιορισμοί θα ωφελήσουν τάχα τους βαμβακοπαραγωγούς με λιγότερα από 60 στρέμματα, που αποτελούν το 78% του συνόλου των βαμβακοπαραγωγών.

Η αλήθεια, όμως, είναι εντελώς διαφορετική και από τα πραγματικά στοιχεία αποδεικνύεται ότι και με τη νέα απόφαση οι μικροβαμβακοπαραγωγοί με λιγότερα από 60 στρέμματα θα πληρώσουν μεγάλα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και οι τιμές που θα απολαύσουν θα είναι χαμηλότερες από αυτές των τελευταίων χρόνων.

Γιατί, αν γίνει υπολογισμός με τη στρεμματική απόδοση της περσινής παραγωγής που είναι 305 κιλά/στρέμμα, τα 3.602.794 στρέμματα, στα οποία προτείνει η κυβέρνηση να περιοριστεί από φέτος η βαμβακοκαλλιέργεια, θα παράγουν 1.099.000 τόνους σύσπορο βαμβάκι. Αυτό με βάση την ποσόστωση της χώρας μας που είναι 782.000 τόνοι σημαίνει ότι η υπέρβαση θα είναι 40,5%.

Ετσι, μια και το ποσοστό του προστίμου συνυπευθυνότητας το οποίο για την ερχόμενη χρονιά προτείνεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο, δηλαδή 60%, η τελική συνυπευθυνότητα για τη χώρα μας θα είναι 24,3% (40,5% Χ 60% = 24,3%). Με βάση τη νέα ισοτιμία της δραχμής που καθορίστηκε πρόσφατα και είναι πιθανό να ισχύσει του χρόνου (1 Ευρώ = 341 δραχμές) και με βάση την τιμή στόχου που είναι 1,063 Ευρώ/κιλό το πρόστιμο συνυπευθυνότητας για τη χώρα μας την ερχόμενη χρονιά θα είναι 88 δρχ/κιλό (1,063 Ευρώ/κιλό Χ 24,3% Χ 341 δρχ/Ευρώ= 88 δρχ/κιλό).

Τούτο δείχνει ότι οι μικροαγρότες με λιγότερα από 60 στρέμματα θα πληρώσουν του χρόνου πρόστιμο συνυπευθυνότητας 88 δρχ/κιλό. Κι αν αυτό το πρόστιμο αφαιρεθεί από την ελάχιστη τιμή που είναι 1,01 Ευρώ/κιλό τότε η ελάχιστη τιμή του μικροπαραγωγού είναι 253,3 δρχ/κιλό (1,01 Ευρώ/κιλό Χ 341 δρχ/Ευρώ = 344,34 δρχ/κιλό - 88 δρχ/κιλό = 256,3 δρχ/κιλό).

Φαίνεται δηλαδή, η ελάχιστη τιμή του βαμβακιού στους μικροπαραγωγούς την ερχόμενη χρονιά θα είναι 256,3 δρχ/κιλό και αν σε αυτή την τιμή προστεθεί η προσαύξηση των 20 - 25 δρχ/κιλό περίπου, λόγω των καλύτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών τότε η μέση εμπορική τιμή θα διαμορφωθεί στις 275 - 280 δρχ/κιλό.

Αν αυτή η τιμή ικανοποιεί ή όχι τους μικροβαμβακοπαραγωγούς αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας η εμπορική τιμή του βαμβακιού στην εξαετία 1993 - 1998 ήταν κάθε χρόνο μεγαλύτερη από 275 δρχ/κιλό. Το 1998 ήταν 275 δρχ/κιλό και το 1993 ήταν 285,5 δρχ/κιλό.

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν το μέγεθος της προσπάθειας της κυβέρνησης να εξαπατήσει και να διασπάσει τους βαμβακοπαραγωγούς, στην προσπάθειά τους να καταργήσουν όλους τους περιορισμούς στη βαμβακοκαλλιέργεια και να προστατέψουν το εισόδημά τους.

Αποδεικνύουν επίσης την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις ευθύνες της, γιατί συμφώνησε να αυξηθεί το πρόστιμο συνυπευθυνότητας κατά 20%.

ΝΔ
Γαλάζιες ... βαμβακότριχες

Σε θέμα «εγνωσμένης και εγγενούς αναποτελεσματικότητας» του Γ. Ανωμερίτη περιορίζει την πολιτική εξαφάνισης της βαμβακοκαλλιέργιας η αξιωματική αντιπολίτευση

Η Γραμματεία Αγροτικού της ΝΔ μάλλον δεν πήρε χαμπάρι ή κάνει πως δεν πήρε χαμπάρι τα όσα συνεπάγεται η προκλητική απόφαση της κυβέρνησης για δραστικό περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 700.000 στρέμματα.

Χτες έβγαλε μια δισέλιδη ανακοίνωση για γέλια και για κλάματα, που αντί να καταγγείλει, έστω και για τους τύπους, τις καταστροφικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που αποσκοπούν στην εξαφάνιση της βαμβακοκαλλιέργειας, της άσκησε κριτική για αναποτελεσματικότητα και διαπραγματευτική ανικανότητα. Η «μνημειώδης» ανακοίνωση της ΝΔ ξεκινά ως εξής: «Η εγνωσμένη και εγγενής αναποτελεσματικότητα του υπουργού Γεωργίας, που είναι άλλωστε μόνιμο και κοινό χαρακτηριστικό των διαδοχικών υπουργών Γεωργίας, είχε ως συνέπεια να αυξήσει δραστικά τα "πανωγραψίματα" των αετονύχηδων...». Και η συνέχεια της ανακοίνωσης συνοψίζεται με τη λαϊκή ρήση: «Τρία πουλάκια κάθονταν...».

Αν κρίνει κανείς από τις πάγιες θέσεις της ΝΔ και από τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, γίνεται φανερό ότι η «διαφωνία» της ΝΔ δεν έγκειται στο δραστικό περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας και στα προβλήματα που δημιουργεί στους βαμβακοπαραγωγούς, αλλά γιατί αυτό δεν έγινε νωρίτερα και σε μεγαλύτερη έκταση! Παράλληλα, με την ίδια ανακοίνωση προσφέρεται συνένοχη συγκάλυψη στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης που εκπορεύεται από τις αντιαγροτικές επιταγές της ΕΕ και της «Ατζέντας 2000» για μείωση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος, καθώς και του μαζικού ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών.

Οι «τσιφλικάδες» είναι ξυπόλυτοι

Τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση για να συκοφαντήσει τους αγώνες της αγροτιάς κατηγόρησε τους βαμβακοπαραγωγούς που πρωτοστατούσαν στις κινητοποιήσεις σαν μεγαλοαγρότες, σαν πλούσιους αγρότες που παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, σαν μεγαλοκαταθέτες κ.ά.

Τώρα, για να υποστηρίξει ότι η επαίσχυντη πρότασή της να μειώσει δραστικά τη βαμβακοκαλλιέργεια είναι υπέρ των μικροβαμβακοπαραγωγών, δημοσιεύει επίσημα στοιχεία, που λένε ότι το 78% των βαμβακοπαραγωγών καλλιεργεί μέχρι 60 στρέμματα και το 97,5% μέχρι 150 στρέμματα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, με τα οποία φορολογούνται οι αγρότες, το καθαρό εισόδημα από ένα στρέμμα πεδινής βαμβακοκαλλιέργειας το 1999 ήταν 24.200 δραχμές το οποίο εξασφάλιζε στο βαμβακοπαραγωγό των 60 στρεμμάτων συνολικά καθαρό εισόδημα 1.452.000 δραχμές και στον βαμβακοπαραγωγό με 150 στρέμματα 3.630.000 δραχμές.

Δηλαδή, το 1999 το 97,5% των βαμβακοπαραγωγών είχαν καθαρό εισόδημα από τη βαμβακοκαλλιέργεια μικρότερο από 3.630.000 δραχμές και το 78% μικρότερο από 1.452.000 δραχμές.

Αυτοί, λοιπόν, είναι οι μεγαλοκαταθέτες για τον κύριο Πάγκαλο, οι μεγαλοαγρότες για τον κύριο Τζουμάκα, οι «τσιφλικάδες» για την κυβέρνηση, που κάθε χρόνο... χωρίς λόγο διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του κράτους!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ