Associated Press |
Από διαδηλώσεις στη Δανία κατά του «ευρώ» |
Ο δανέζικος λαός έχει ήδη ψηφίσει ΟΧΙ στην Ενωση και ΟΧΙ στην ΟΝΕ, σε προηγούμενα δημοψηφίσματα. Το ΟΧΙ στο Μάαστριχτ του 1992 μεταβλήθηκε σε ΝΑΙ με δημοψήφισμα - απάτη ένα χρόνο μετά, με κύρια ευθύνη του σοσιαλιστικού κόμματος που στην κρίσιμη εκείνη στιγμή, έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, αυτό του ρεφορμισμού και του συμβιβασμού και τα έκανε πλακάκια με τα αστικά κόμματα. Παρ' όλα αυτά βγήκε ένα οριακό «ναι», που παρουσιάστηκε από τα μέσα ενημέρωσης σαν η μεγαλύτερη εκλογική νίκη. Οπως έγινε και πρόσφατα στην Ισπανία που το «ναι» του περίπου 30%, παρουσιάστηκε σαν νίκη του 70%!
Οι κυβερνήσεις της Δανίας, τόσο η προηγούμενη της σοσιαλδημοκρατίας, όσο και η τωρινή της δεξιάς, ακολούθησαν κατά γράμμα τις απαιτήσεις της ΕΕ, σε σχέση με την οικονομική πολιτική, την πολιτική για το περιβάλλον, καθώς και την κοινωνική πολιτική και την πολιτική στην αγορά εργασίας, αγνοώντας προκλητικά τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων. Το μοντέλο για τη λειτουργία των δήμων και κοινοτήτων που ολοκληρώνεται αυτή την εποχή και που θα ανοίξει το δρόμο για παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα όποιας δημόσιας περιουσίας έχει απομείνει και περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων, είναι επίσης κατά γράμμα στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Associated Press |
Ούτε η ημερομηνία του δημοψηφίσματος είναι τυχαία. Πρώτος λόγος ήταν η ανακοίνωση του σοσιαλιστικού κόμματος, που μέχρι πρόσφατα είχε μια αμφιταλαντευόμενη κριτική στάση ως προς την ΕΕ, ότι θα συστήσει στα μέλη και τους φίλους του να ψηφίσουν «ναι». Το περιεχόμενο του «ευρωσυντάγματος» δημοσιεύτηκε στη δανέζικη γλώσσα τον προηγούμενο μήνα. Μάλιστα στην αρχή είχε πει η κυβέρνηση ότι θα το στείλει σε όλα τα σπίτια για την ενημέρωση του λαού, αλλά πρόσφατα άλλαξαν γνώμη γιατί το κόστος των ταχυδρομικών, λένε, είναι πολύ μεγάλο. Οι 6 μήνες που απομένουν δεν είναι διάστημα αρκετό για την πλατιά ενημέρωση του λαού, ειδικά όταν μεσολαβούν και οι καλοκαιρινές διακοπές.
Ενας άλλος λόγος της επιλογής ημερομηνίας ήταν ότι έπρεπε να γίνει πριν από το δημοψήφισμα στην Αγγλία, όπου επίσης αναμένεται να βγει όχι, για να μην επηρεάσει τους Δανούς ψηφοφόρους.
Ο ευρωβουλευτής του «Λαϊκού Κινήματος ενάντια στην ΕΕ», Ολε Κάρουπ, είχε προτείνει να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα σε Δανία και Αγγλία, την ίδια μέρα, και ακόμη καλύτερα να διεξαχθούν την ίδια ημερομηνία δημοψηφίσματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Από την οικονομική ενίσχυση που ενέκρινε το Κοινοβούλιο για τον προεκλογικό αγώνα, αποκλείστηκαν τα δύο κινήματα που αντιτίθενται στην ΕΕ, το Λαϊκό Κίνημα ενάντια στην ΕΕ και το Κίνημα του Ιούνη, με το πρόσχημα ότι δεν εκπροσωπούνται στο δανέζικο Κοινοβούλιο, παρά μόνο στο Ευρωκοινοβούλιο. Να σημειωθεί ότι τα δύο κινήματα πήραν περίπου 13% στις τελευταίες ευρωεκλογές.
Η μονόπλευρη προπαγάνδα από τα ΜΜΕ, ακόμη και από τα κρατικά κανάλια, που μέχρι πρόσφατα διακρίνονταν για δημοκρατικό μοίρασμα χρόνου σε παρόμοιες περιπτώσεις, ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.
Το μήνυμα που προσπαθούν με κάθε τρόπο να περάσουν στον κόσμο οι πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν το «ναι», είναι ότι έτσι κι αλλιώς, αργά ή γρήγορα, με τον ένα ή άλλο τρόπο το «ναι» θα βγει. Γι' αυτό ψηφίστε «ναι», να μη σας κουράζουμε με επόμενα δημοψηφίσματα, ή καθίστε σπίτι σας. Μια έμμεση πρωτόγνωρη για τα εδώ δεδομένα τρομοκρατία.
Παρ' όλα αυτά, στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι εντείνεται ο προβληματισμός των Δανών, και μάλλον θα δοθεί μια πολύ σκληρή μάχη. Το ΟΧΙ δεν αποκλείεται.
Ο δανέζικος λαός έχει μεγάλη πείρα και από τα προηγούμενα δημοψηφίσματα, και μπορεί να βγάλει συμπεράσματα και για τα ψέματα και τους εκβιασμούς που δέχτηκε και στο παρελθόν.
Οι απειλές για ανεργία, απομόνωση από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σταμάτημα των επενδύσεων, δεν επαληθεύτηκαν.
Το μόνο που επαληθεύτηκε, είναι ότι οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, και αυτό που οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν μέρα με τη μέρα είναι ότι οι κοινωνικές κατακτήσεις, που ήταν αρκετές, μέρα με τη μέρα εξαφανίζονται, η ανεργία και η μείωση των μισθών σε μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης είναι στην ημερήσια διάταξη και το όριο σύνταξης πάει να γίνει στα '70.
Το λαϊκό κίνημα και οι κομμουνιστές, έχουν μπροστά τους μια μεγάλη ευκαιρία να βγουν στο λαό με τόλμη και να προβάλλουν το όραμα της άλλης Ευρώπης, της ειρήνης των λαϊκών δικαιωμάτων και του σοσιαλισμού.
Να πείσουν όσο γίνεται περισσότερα τμήματα του λαού, για τη σημασία του διπλού ΟΧΙ στην ΕΕ και στο «ευρωσύνταγμα». Να προβάλλουν τις πραγματικές αιτίες της κρίσης και τη σημασία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Να μην περάσει η ιδέα ότι το ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα» είναι πανάκεια, όπως δεν ήταν και τα προηγούμενα ΟΧΙ. Να γίνει αντιπαράθεση με τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του ρεφορμισμού.
Ο αγώνας έχει ξεκινήσει Είναι δύσκολος, αλλά θα δώσει στο λαϊκό κίνημα πλούσια εμπειρία. Τα ταξικά σωματεία έχουν μπει μπροστά και αποφασίζουν το ένα μετά το άλλο να στηρίξουν το ΟΧΙ.
Οι Ελληνες μετανάστες που ζούμε εδώ και πρώτα απ' όλα οι κομμουνιστές θα σταθούμε δίπλα τους. Θα βοηθήσουμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε να κερδηθεί αυτή η μάχη, για το παραπέρα δυνάμωμα του κινήματος ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.