ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μεγάλη, ταξική νίκη!

Με ποσοστό 74%, η «Εργατική Αγωνιστική Ενότητα» αναδείχτηκε πρώτη δύναμη για τρίτη συνεχόμενη φορά

Από τις εργασίες του 26ου Συνεδρίου του ΕΚΛ
Από τις εργασίες του 26ου Συνεδρίου του ΕΚΛ
Νέα, ακόμα μεγαλύτερη νίκη, για τρίτη συνεχή φορά, πέτυχαν οι ταξικές δυνάμεις στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Η «Εργατική Αγωνιστική Ενότητα» πήρε ποσοστό 74% και κέρδισε τις 17 από τις 23 έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο και ποσοστό 88,6% στις εκλογές για τη ΓΣΕΕ, εκλέγοντας και τους 7 αντιπροσώπους. Ετσι, αυξάνει τη διαφορά της από τις άλλες παρατάξεις, τα ποσοστά των οποίων «έπεσαν» κι άλλο.

Η νίκη και η περαιτέρω ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη της πάλης της εργατικής τάξης της Λάρισας, κόντρα στη γραμμή συναίνεσης και υποταγής, που ακολουθούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, ύστερα και από το 26ο Συνέδριο του ΕΚΛ, στο οποίο αναδείχτηκε η μέχρι τώρα θετική πορεία του και τέθηκαν ακόμα μεγαλύτεροι στόχοι.

Τα αποτελέσματα

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι που ψήφισαν ήταν 285, ενώ στις προηγούμενες ήταν 196, ως αποτέλεσμα της δράσης του ΕΚΛ για την ενεργοποίηση των εργαζομένων και τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

  • Εργατική Αγωνιστική Ενότητα: 210 ψήφους (74%) και 17 έδρες (από 133 ψήφους, 67,86% , και 16 έδρες)
  • ΠΑΣΚΕ: 51 ψήφους (17,5%) και 4 έδρες (από ποσοστό 20,92% και 5 έδρες)
  • ΔΑΚΕ: 18 ψήφους (6,3%) και 2 έδρες (από 8,16% και 2 έδρες)

Συμμετείχε ακόμα, το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Κίνησης Εργαζομένων» που πήρε μία ψήφο και ένας μεμονωμένος υποψήφιος που έλαβε, επίσης, μία ψήφο.

Η ενίσχυση της «Εργατικής Αγωνιστικής Ενότητας» επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη που της δείχνουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι του νομού και η οποία κερδήθηκε με τη συνεπή ταξική αγωνιστική πορεία και τη δράση της για τα μεγάλα προβλήματα της εργατικής τάξης. Το ΕΚΛ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των εργατικών αγώνων, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της ταξικής πάλης, πρωτοστάτησε στις διεκδικήσεις λύσεων τοπικών λαϊκών προβλημάτων, συμμετείχε ενεργά στην ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής - διεθνιστικής δράσης και ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της κοινής δράσης των εργατοϋπαλλήλων με τους φτωχομεσαίους αγρότες και τους μικρομεσαίους ΕΒΕ, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Η συστράτευση και η συμμετοχή του ΕΚΛ στο ΠΑΜΕ σηματοδοτεί και την ξεκάθαρη ρήξη του με τη γραμμή συναίνεσης και υποταγής που ακολουθούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο Τάκης Τσιόγκας

Σε δήλωσή του, μετά την καταγραφή των αποτελεσμάτων, ο Τάκης Τσιόγκας, απερχόμενος πρόεδρος του ΕΚΛ και επικεφαλής της «Εργατικής Αγωνιστικής Ενότητας» επισημαίνει: «Τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαιώνουν τη συνεπή ταξική αγωνιστική πορεία του ΕΚΝΛ, των σωματείων και τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας των αντιπροσώπων που εκπροσωπούν χιλιάδες εργαζόμενους του νομού που ακολουθούν την ίδια ταξική κατεύθυνση με το ΠΑΜΕ, να συνεχίσει το ΕΚΝΛ να έχει στην ηγεσία του τις δυνάμεις που αγωνίζονται για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ταξικών συμφερόντων της εργατικής τάξης, των ανέργων, των συνταξιούχων, της νεολαίας.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διεύρυνση των συμμαχιών της εργατικής τάξης, με τη μικρομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους και τα μεσαία στρώματα ενάντια στις αντιλαiκές πολιτικές της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και της ψευτο-αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί με τα σωματεία, ενάντια στις απολύσεις που εντείνονται τον τελευταίο καιρό και θα προσπαθήσουμε για ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων στα συνδικάτα. Για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, για τη δημιουργία προϋποθέσεων εφαρμογής μιας άλλης φιλολαϊκής πολιτικής υπέρ των εργαζομένων.

Συνεχίζουμε τον αγώνα στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να δυναμώσει το ταξικό ρεύμα που εκφράζεται από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο».

ΦΑΝΚΟ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Αγώνας μέχρι να ανακληθούν οι απολύσεις

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του και καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν συντονισμένα και αγωνιστικά στην επίθεση που δέχονται

Ενωμένοι και αποφασισμένοι να αποτρέψουν αγωνιστικά την απόλυση των 5 συναδέλφων τους, οι εργαζόμενοι της FANCO στην Κομοτηνή, τη Δευτέρα προχωρούν σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία. Κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας και απειλών που τροφοδοτεί η εργοδοσία, παλεύουν να απωθήσουν τη νέα αντεργατική επίθεση του Λαναρά, έχοντας στο πλευρό τους, τους συναδέλφους τους από τα υπόλοιπα εργοστάσια του Ομίλου στη Μακεδονία και τη θράκη.

Συμπαράσταση στους εργαζόμενους, που απτόητοι από τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία αποφάσισαν να απαντήσουν στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας με 24ωρη απεργία, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Τοπική Γραμματεία Ροδόπης του ΠΑΜΕ.

«Οι εργαζόμενοι της FANCO δείχνουν ότι έχουν κατανοήσει τη δύναμη που έχουν και κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Οι απολύσεις είναι άδικες, δε στηρίζονται πουθενά και είναι ένα μέσο από την πλευρά της εργοδοσίας να καλλιεργήσει στους εργαζόμενους κλίμα υποταγής και παθητικότητας», σημειώνει το ΠΑΜΕ. «Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο να απαντήσουν αγωνιστικά και συντονισμένα στην επίθεση που δέχονται από την εργοδοσία και την πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού, που την ίδια ώρα μοιράζει απλόχερα προνόμια και επιδοτήσεις στο κεφάλαιο και φτώχεια, ανεργία και ακρίβεια στην εργατική τάξη», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

Απεργία και στη «Σεξ Φορμ»

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τις 12 Απρίλη αποφάσισαν και οι εργαζόμενες στην επιχείρηση «SEXFORM», στην περίπτωση που η εργοδοσία αθετήσει την υπόσχεσή της και δεν καταβάλει τα δεδουλευμένα που τους χρωστάει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Στη μαζική γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενες, συζήτησαν για τις αρνητικές εξελίξεις στην επιχείρηση, αλλά και για τη στάση της εργοδοσίας, η οποία έχει προχωρήσει στην πώληση περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης, γεγονός που επαυξάνει την εργασιακή ανασφάλεια. Μιλώντας εκ μέρους του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών, Ιματισμού και Δέρματος Αθήνας, ο Θύμιος Ευθυμίου, πρόεδρος του συνδικάτου, τόνισε στους εργαζόμενους την ανάγκη «να έχουν γρήγορα αντανακλαστικά απέναντι στις κινήσεις της εργοδοσίας», σημειώνοντας ότι «η υποχωρητικότητα των εργαζομένων χρησιμοποιείται πάντα εις βάρος τους από την εργοδοσία».

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΙΟΥ
Αρχισαν οι εκκαθαρίσεις

Σύσσωμο το ΔΣ του Σωματείου απέλυσε χτες ο νέος εργολάβος για να προλάβει τη γενίκευση των αντιδράσεων

Σε 22 απολύσεις-εκκαθαρίσεις σε σύνολο 75 καθαριστριών, που εργάζονται στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, προχώρησε χτες ο άρτι αφιχθείς εργολάβος καθαριότητας με την επωνυμία «ΦΑΣΜΑ ΑΕ», ο οποίος κλήθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου να αναλάβει την καθαριότητα για δύο μήνες, μέχρι τη διεξαγωγή του νέου διαγωνισμού.

Ο εν λόγω εργολάβος, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη της εκμετάλλευσης από τον προηγούμενο «συνάδελφό» του, απέλυσε σχεδόν όλα τα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου καθώς και σύσσωμη τη διοίκησή του προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να επιβάλει ακόμα πιο σκληρές συνθήκες εργασίας από τον προκάτοχό του. Οι 53 καθαρίστριες που απέμειναν από χτες δουλεύουν υπερεντατικά (96 κατ' ελάχιστο προβλέπει η προηγούμενη σύμβαση) χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί η τύχη τους μετά τη λήξη του διμήνου.

Οι καθαρίστριες προχώρησαν χτες σε 6ωρη κατάληψη του γραφείου του διοικητή του νοσοκομείου απαιτώντας όχι μόνο την επαναπρόσληψή τους αλλά και το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία και τον εξοβελισμό των κάθε λογής εργολάβων από τα δημόσια νοσοκομεία. Στο πλευρό των αγωνιζόμενων καθαριστριών, στο οποίο από την πρώτη στιγμή στέκονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, βρέθηκε χτες και ο Παναγιώτης Κοσιώνης, βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής. Μιλώντας στις εργαζόμενες σημείωσε ότι εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία το δημόσιο σύστημα Υγείας ιδιωτικοποιείται τμηματικά προς όφελος των επιχειρηματιών του χώρου, κάτι για το οποίο μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε και αντιτάχτηκε μέσα κι έξω από τη Βουλή. «Το αποτέλεσμα είναι να βγάζουν υπέρογκα κέρδη οι εργολάβοι και να επιβάλλουν εργασιακές σχέσεις σκλαβιάς», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ