ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Του τραγουδιού «χρυσάφι»

Μια σπουδαία φωνή, ο Μανώλης Μητσιάς, «επιβιβάζεται» σήμερα στα μουσικά «βαγόνια» του «Συρμού» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη, τηλ. 210.5203.661) και θα μας ταξιδεύει στα πιο γοητευτικά «τοπία» του ποιοτικού ελληνικού τραγουδιού, κάθε Παρασκευή, Σάββατο (11 μ.μ.) και Κυριακή (10 μ.μ.).

Τραγούδια αγαπημένα, τα οποία έμειναν στη μουσική ιστορία μας, αλλά και νέες μουσικές προτάσεις συνθέτουν το πρόγραμμα, που προτείνει μια διασκέδαση βασισμένη στη γνησιότητα, ποιότητα και αισθητική της ελληνικής λαϊκής μουσικής. Ανάμεσά τους συνθέσεις των Χατζιδάκι - Γκάτσου («Αθανασία» και «Της γης το χρυσάφι»), τραγούδια όπως τα «Σαν απόκληρος γυρίζω» του Τσιτσάνη, «Ο τρελός» του Aκη Πάνου, «Δρόμοι παλιοί» των Θεοδωράκη - Αναγνωστάκη, «Ερωτικό» (Μικρούτσικου - Αλκαίου), «Μη χτυπάς σ' ένα σπίτι κλειστό» (Κηλαηδόνη - Ελευθερίου), «Αυτά τα χέρια» (Μούτση - Παπαδόπουλου) και τραγούδια των Ξαρχάκου, Λεοντή, Λοΐζου, Σπανού, Ζαμπέτα, Χατζηνάσιου, κ.ά. Επίσης, τα δύο νέα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου - από το cd single «ΤΕΤΡΑΣ» (θα κυκλοφορήσει σύντομα) και «δείγματα» της νέας δισκογραφικής συνεργασίας του Μανώλη Μητσιά με τον Σταμάτη Κραουνάκη - 20 χρόνια μετά το δίσκο τους «Εξ Αδιαιρέτου» - σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, που θα ακουστούν για πρώτη φορά στο «Συρμό».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Θα μας «σώσουν» οι ξένοι...

«Οι Νύφες» του Π. Βούλγαρη δεν ...«προίκισαν»το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
«Οι Νύφες» του Π. Βούλγαρη δεν ...«προίκισαν»το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
«Βγάλτε τα πέρα μόνοι σας» είπε, ουσιαστικά, η κυβέρνηση στους Ελληνες κινηματογραφιστές, διά στόματος του υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη, ο οποίος παρουσίασε χτες τη ...«νέα πολιτική» για τον κινηματογράφο, η οποία ακολουθεί πιστά τη διαχρονική πολιτική απαξίωσης του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο υφυπουργός ήταν «λαλίστατος» περί δημιουργίας «θεσμών», αλλαγής προσώπων και με αστήρικτους μαξιμαλισμούς περί «εγχώριας βιομηχανίας» κινηματογράφου. Φειδωλός και αόριστος, όμως, στο εάν και πώς η κυβέρνηση θα στηρίξει πολύπλευρα τον εγχώριο κινηματογράφο αντί να περιμένει τις ξένες υπερπαραγωγές. Ξεκαθάρισε, βέβαια, ότι η «νέα» πολιτική ορίζεται «χωρίς παθητική αναμονή για το μοίρασμα μόνο της κρατικής χρηματοδότησης που δημιούργησε ένα καθεστώς κρατικοδίαιτου εθνικού κινηματογράφου». Ετσι, η «ανάπτυξη» της εθνικής κινηματογραφίας για την κυβέρνηση αρχίζει και τελειώνει στα «φορολογικά κίνητρα», από τα οποία περιμένει μάλλον... «θύελλα» συμπαραγωγών με το εξωτερικό.

Ανακοίνωσε τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Κινηματογραφίας, που θα «σχεδιάζει την εθνική κινηματογραφική πολιτική». Θα είναι 11μελής και θα συμμετέχουν ο σύμβουλος κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ο πρόεδρος και η διευθύντρια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, οι υπεύθυνοι των υποπτευόμενων από το ΥΠΠΟ φεστιβάλ, οι υπεύθυνοι νέων τμημάτων που δημιουργούνται, οι υπεύθυνοι «υφιστάμενων δομών, των οποίων η δράση επαναπροσδιορίζεται», οι υπεύθυνοι διαχείρισης των φορολογικών κινήτρων και «πρόσωπα κύρους».

Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Κινηματογράφου παραμένει. Δημιουργείται η «Ελληνική Οθόνη» για την προβολή και προώθηση της ελληνικής ταινίας, αν και υπάρχει η «Hellasfilm» που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΕΚΚ. Δημιουργείται Γραφείο Τεκμηρίωσης & Εξυπηρέτησης για «πληροφόρηση και εξυπηρέτηση στις ξένες παραγωγές που έρχονται στην Ελλάδα». Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου επικεντρώνεται μόνο στην παραγωγή. Το ελληνικό τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μετατρέπεται σε επίσημο ελληνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Για τα οικονομικά, ο υφυπουργός είπε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, «το ΥΠΠΟ εργάζεται σε κατεύθυνση θεσμοθέτησης φορολογικών κινήτρων (...)» για την «ενθάρρυνση των επιχειρήσεων του κινηματογραφικού και του οπτικοακουστικού χώρου, στη δημιουργία υγιούς, ανταγωνιστικής κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής αγοράς και βιομηχανίας». Για το μείζον ζήτημα του ανενεργού νόμου για καταβολή του 1,5% των κερδών των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών στην κινηματογραφική παραγωγή, είπε ότι... «έχει ληφθεί ειδική μέριμνα».

Τέλος, ανακοίνωσε τα νέα πρόσωπα: Σύμβουλος κινηματογραφίας: Αντώνης Παπαδόπουλος. Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου: Θανάσης Βαλτινός. Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Παντελής Βούλγαρης και διευθύντριά του η Δέσποινα Μουζάκη.

Η σκηνοθέτρια Αγγελική Αντωνίου ρώτησε τον υφυπουργό πολύ συγκεκριμένα: Στο ΕΚΚ εκκρεμεί η χρηματοδότηση 20 ταινιών μεγάλου μήκους, 14 μικρού μήκους και 10 ντοκιμαντέρ. Το ΕΚΚ πρέπει να καταβάλει 5,5 εκ. ευρώ. Η προηγούμενη διοίκηση δήλωσε ότι έχει 1 εκ. ευρώ. Θα γυριστούν αυτές οι ταινίες; Επί της ουσίας, η απάντηση που έλαβε ήταν ένα «θα».

Σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (ο πρόεδρος της οποίας, παρότι ζήτησε το λόγο από τον υφυπουργό, ο τελευταίος... σηκώθηκε και έφυγε) σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, το ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας της Δέσποινας Μουζάκη ως παραγωγού ταινιών και διευθύντριας του Φεστιβάλ («διαγωνιζόμενη και κριτής του εαυτού της»). Προσθέτει ότι ο Παντελής Βούλγαρης αναλαμβάνει θέση προέδρου στο Φεστιβάλ, ενώ εκκρεμεί εξώδικο του ΕΚΚ εναντίον του, επειδή δεν κατέβαλε στο ΕΚΚ το «υψηλού ποσού» ποσοστό από τα εισιτήρια της ταινίας «Νύφες. Τέλος, χαρακτηρίζει «πραξικοπηματική» την «εκδίωξη» του Θ. Αγγελόπουλου από τη θέση του προέδρου του Φεστιβάλ «χωρίς υπεύθυνη και αιτιολογημένη ενημέρωση».

Πενθεί το ποντιακό τραγούδι

Πέθανε προχτές, από ανακοπή καρδιάς, ο 72χρονος ποντιακής καταγωγής τραγουδοποιός Χρύσανθος. Η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο ναό Αγίου Παντελεήμονος στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης και η κηδεία του θα γίνει σήμερα (2 μ.μ.) από το νεκροταφείο του Ευόσμου, με δαπάνη του Δήμου Πολίχνης, «ως ελάχιστος φόρος τιμής» στον άνθρωπο που σφράγισε με τη φωνή του τους πόνους, τους καημούς και τις αγωνίες των Ελληνοποντίων.

Ο Χρύσανθος γεννήθηκε το 1934 στην Οινόη Κοζάνης, από γονείς Ποντίους. Με την έκρηξη του εμφυλίου πολέμου η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Δραπετσώνα.

Με το ποντιακό τραγούδι ασχολήθηκε από το 1951, τραγουδώντας έως το 1958 στο αθηναϊκό ραδιόφωνο του ΕΙΡ, με τα συγκροτήματα των Ν. Παπαβραμίδη και Ν. Σπανίδη. Το 1959 μέχρι το 1975 έζησε στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, όπου συνεργάστηκε με τον αείμνηστο βετεράνο λυράρη Γώγο. Με τον Γώγο έβαλε για πρώτη φορά την ποντιακή μουσική σε κέντρα διασκέδασης, ξεκινώντας από την Καλαμαριά και την Πολίχνη. Παράλληλα με το ποντιακό τραγούδι, από το 1973 συνεργάστηκε με τον μουσικοσυνθέτη Χριστόδουλο Χάλαρη. Το 1954 έκανε τον πρώτο του δίσκο. Από το 1960 και μετά έκανε δεκατρείς ποντιακούς δίσκους, έναν ποντιακό δίσκο μαζί με τον Καζαντζίδη και ήταν ερμηνευτής σε δίσκους του Χριστόδουλου Χάλαρη.

Τιμούν την Αντιφασιστική Νίκη

Τα 60χρονα της Ημέρας της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών (9 Μάη 1945) τιμά σήμερα (6.30μ.μ.), με μεγάλη εκδήλωση στο «Θέατρο Πολιτών» (Ολυμπιακό Κέντρο Πυγμαχίας) στο Περιστέρι, ο Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ (Παράρτημα Περιστερίου). Η εκδήλωση περιλαμβάνει: Ομιλία του δημοσιογράφου του «Ρ» και ιστορικού Γιώργου Πετρόπουλου για τον αντιφασιστικό αγώνα. Εκθεση ζωγραφικής, χαρακτικής, σχέδια, πυρογραφίας του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Γιώργου Φαρσακίδη. Για την προσφορά του αγωνιστή και καλλιτέχνη θα μιλήσει η δημοσιογράφος του «Ρ» Αριστούλα Ελληνούδη. Εκθέσεις φωτογραφίας με θέματα «ΕΑΜική Αντίσταση και Αντιιμπεριαλιστικοί Αγώνες στο Περιστέρι» και «Τόποι εξορίας». Μουσικό πρόγραμμα με τους Στέφανο Ψαραδάκο και Στέλιο Μυλώβα. Συναυλία της Μαρίας Δημητριάδη, με έργα των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μικρούτσικου, Σαββόπουλου, Μαρκόπουλου, με τη συνοδεία του κιθαρίστα Μανώλη Ανδρουλιδάκη.

Κάλεσμα για συμμετοχή των μελών τους και όλων των εργαζομένων στην εκδήλωση αυτή απευθύνουν με ανακοινώσεις τους οι φορείς: ΠΕΑΕΑ Περιστερίου. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου». Φιλοπρόοδος Σύλλογος Ανθούπολης. Συνδικάτο Οικοδόμων Περιστερίου.

Επιβράβευση της «μαγκιάς»...

Πριν από λίγους μήνες, στην απονομή των Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας, ο Παντελής Βούλγαρης είπε στους συναδέλφους του Ελληνες σκηνοθέτες ότι είναι «μαγκιά» να κάνεις ταινίες χωρίς λεφτά. Το είπε ενώ είχε ήδη κάνει την ακριβότερη, ίσως, ελληνική κινηματογραφική παραγωγή. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι το είπε παρόντος του υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη, του «εισηγητή» του «μη κρατικοδίαιτου πολιτισμού». Του μέλους μιας κυβέρνησης που έχει κάνει «σημαία» της την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού. Ετσι, ο σημαντικός σκηνοθέτης έδωσε, αντικειμενικά, ένα σημαίνον πολιτιστικό και ιδεολογικό «άλλοθι» σ' αυτή την πολιτική. Το θυμηθήκαμε χτες, όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός του στη θέση του προέδρου του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Η Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου, στο πλαίσιο των «ζωγραφιώτικων συναντήσεων λόγου, τέχνης και πολιτισμού», οργανώνει σήμερα (7μ.μ.) εκδήλωση με θέμα «Ανδρέας Λασκαράτος -Μικέλης Αβληχος: Δυο μεγάλοι Κεφαλονίτες σατιρικοί». Ομιλητής θα είναι ο συγγραφέας Βαγγέλης Σακκάτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ