Παρασκευή 1 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πενθεί το ποντιακό τραγούδι

Πέθανε προχτές, από ανακοπή καρδιάς, ο 72χρονος ποντιακής καταγωγής τραγουδοποιός Χρύσανθος. Η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο ναό Αγίου Παντελεήμονος στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης και η κηδεία του θα γίνει σήμερα (2 μ.μ.) από το νεκροταφείο του Ευόσμου, με δαπάνη του Δήμου Πολίχνης, «ως ελάχιστος φόρος τιμής» στον άνθρωπο που σφράγισε με τη φωνή του τους πόνους, τους καημούς και τις αγωνίες των Ελληνοποντίων.

Ο Χρύσανθος γεννήθηκε το 1934 στην Οινόη Κοζάνης, από γονείς Ποντίους. Με την έκρηξη του εμφυλίου πολέμου η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Δραπετσώνα.

Με το ποντιακό τραγούδι ασχολήθηκε από το 1951, τραγουδώντας έως το 1958 στο αθηναϊκό ραδιόφωνο του ΕΙΡ, με τα συγκροτήματα των Ν. Παπαβραμίδη και Ν. Σπανίδη. Το 1959 μέχρι το 1975 έζησε στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, όπου συνεργάστηκε με τον αείμνηστο βετεράνο λυράρη Γώγο. Με τον Γώγο έβαλε για πρώτη φορά την ποντιακή μουσική σε κέντρα διασκέδασης, ξεκινώντας από την Καλαμαριά και την Πολίχνη. Παράλληλα με το ποντιακό τραγούδι, από το 1973 συνεργάστηκε με τον μουσικοσυνθέτη Χριστόδουλο Χάλαρη. Το 1954 έκανε τον πρώτο του δίσκο. Από το 1960 και μετά έκανε δεκατρείς ποντιακούς δίσκους, έναν ποντιακό δίσκο μαζί με τον Καζαντζίδη και ήταν ερμηνευτής σε δίσκους του Χριστόδουλου Χάλαρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ