Στην τελική «ευθεία» τα παζάρια για τις κυβερνητικές θέσεις
Associated Press |
Ιρακινός συνεργάτης των Αμερικάνων παρατηρεί αυτοκίνητο της «ιρακινής αστυνομίας» που χτυπήθηκε μάλλον... από τους Αμερικάνους |
Νέο κύμα επιθέσεων κατά κατοχικών στόχων ή κατά όσων γίνονται αντιληπτοί ως συνεργάτες της κατοχής, σάρωσε στόχους σε όλη τη χώρα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων. Ενόψει της προγραμματισμένης, για σήμερα, δεύτερης συνεδρίασης της Βουλής συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις καθώς «ανοιχτές» παρέμεναν ορισμένες κομβικές κυβερνητικές θέσεις.
Επτά νεκροί και 9 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός της επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε, αργά χτες, μεταξύ των πόλεων Χίλα - Καρμπάλα. Στόχος ήταν ένα κομβόι σιιτών προσκυνητών με κατεύθυνση την Καρμπάλα για τον γιορτασμό του 40ήμερου πένθους της Ασούρα. Λίγο νωρίτερα, στη γειτονική περιοχή Μαχαουίλ, άγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν άλλους 2 προσκυνητές.
Στη Ντούρα, στη νότια Βαγδάτη, άγνωστοι δολοφόνησαν τον τοπικό επικεφαλής της αστυνομίας με τον οδηγό του, ενώ στη νοτιοδυτική συνοικία αλ Αμέλ, από έκρηξη βόμβας, σκοτώθηκε 1 αστυνομικός και 1 υπάλληλος του δήμου ενώ τραυματίστηκαν 7 άνθρωποι (οι 6 αστυνομικοί). Στην πόλη Μουσάγεμπ 2 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν από επίθεση καμικάζι με παγιδευμένο ποδήλατο. Στη Ντουλουίγια, 1 Ιρακινός σκοτώθηκε από αμερικανικά πυρά επειδή σταμάτησε με το αυτοκίνητό του μπροστά σε τανκ.
Στη Σαμάρα, σε ανάλογο περιστατικό σε αμερικανικό φυλάκιο ελέγχου, σκοτώθηκε 1 πολίτης και τραυματίστηκε ο γιος του. Στο Μπάλαντ, 1 ιρακινός πολίτης σκοτώθηκε και 1 τραυματίστηκε από «λανθασμένα πυρά» ειδικής μονάδας του ιρακινού στρατού. Στο Μπαϊτζί, όπου την Κυριακή σημειώθηκε νέα δολιοφθορά σε πετρελαιαγωγό που φέρνει πετρέλαιο από το Κιρκούκ, σκοτώθηκε, χτες μια 30χρονη και τραυματίστηκε ο 3χρονος γιος της από έκρηξη βόμβας, ενώ δολοφονήθηκε και 1 Ιρακινός επιχειρηματίας που συνεργαζόταν με τους Αμερικανούς.
Τέλος, στη Μοσούλη, 2 Ιρακινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με αντάρτες. Τα πνεύματα οξύνθηκαν, ήδη, από την Παρασκευή το βράδυ, όταν από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε σημείο ελέγχου στο Ραμάντι, είχαν σκοτωθεί 11 μέλη των ιρακινών ειδικών δυνάμεων.
«Αποσταθεροποιητικό παράγοντα» χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Φάλαχ αλ Νακίμπ, μία ημέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και σε σωματοφύλακές του. Οι άοπλοι διαδηλωτές ζητούσαν αύξηση μισθών και δέχτηκαν τα πυρά των σωματοφυλάκων του Νακίμπ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 και να τραυματιστούν 3. Ο Ιρακινός αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις «γίνονται συνήθως στόχος των τρομοκρατών» και γι' αυτό θα «πρέπει να απαγορευτούν», αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον.
ΒΗΡΥΤΟΣ.--
Τις θέσεις αεράμυνας που κατείχαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες εγκατέλειψαν, χτες, Σύροι στρατιώτες, καθώς συνεχίζεται η σταδιακή αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο. Την ίδια ώρα, ανώτερος Λιβανέζος διπλωμάτης μετέβαινε στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συζητήσει με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.
Υπό τη σκιά της εντεινόμενης απειλής ξεσπάσματος ενός νέου εμφυλίου πολέμου ζει ο Λίβανος, μετά και από την τρίτη βομβιστική επίθεση (την τρίτη κατά σειρά μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα), που σημειώθηκε κατά χριστιανικής συνοικίας της Βηρυτού. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, η συνοικία Ντεκουάνε σείστηκε από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που προκάλεσε τον τραυματισμό 6 ανθρώπων. Επί ώρες πυροσβέστες προσπαθούσαν να κατασβέσουν την πυρκαγιά που προκλήθηκε σε 5 γειτονικά πολυώροφα κτίρια, που υπέστησαν σοβαρότατες υλικές ζημιές.
Ούτε αυτή τη φορά υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Ηγετικά στελέχη της αντι-συριακής αντιπολίτευσης επέρριψαν, και πάλι, την ευθύνη στην ηγεσία των λιβανικών αρχών ασφαλείας, που «παραμένει, όπως καταγγέλλουν, προσδεδεμένη στο συριακό άρμα». Σχολιάζοντας τη νέα βομβιστική επίθεση, ο, ολοένα και περισσότερο προβαλλόμενος ως «ισχυρός άνδρας» της λιβανικής αντιπολίτευσης, ο Δρούζος ηγέτης Ουαλίντ Τζουμπλάντ, εκτίμησε ότι «η τωρινή εξουσία καταρρέει και χρησιμοποιεί την τρομοκρατία, προκειμένου να διατηρήσει όση ισχύ μπορεί, εκφοβίζοντας τους Λιβανέζους».
Λίγες ώρες αργότερα, το τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Τζαζίρα», που καλύπτει εκτενώς τα γεγονότα στο Λίβανο και έχει, πολλάκις, δώσει βήμα παρέμβασης στη λιβανική αντιπολίτευση, κατήγγειλε ότι δέχτηκε απειλητικό τηλεφώνημα. Σύμφωνα με την καταγγελία, άγνωστος προειδοποίησε για «επιθέσεις στα γραφεία του δικτύου στη Βηρυτό, αν συνεχιστεί η συγκεκριμένη κάλυψη».
Τις θέσεις αεράμυνας, στα όρια της ευρύτερης περιοχής του Μπααλμπέκ και στα σύνορα της κοιλάδας Μπεκάα, στον ανατολικό Λίβανο, εγκατέλειψαν μέσα στο Σαββατοκύριακο, χιλιάδες Σύροι στρατιώτες. Οπως μετέδωσαν διεθνή πρακτορεία και επιβεβαίωσαν λιβανικές και συριακές πηγές, περισσότεροι από 2.000 Σύροι στρατιώτες αποσυναρμολόγησαν τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό τους και πέρασαν τα σύνορα με κατεύθυνση τη Δαμασκό.
Με βάση αυτές τις πληροφορίες, στο Λίβανο, πλέον, εκτιμάται ότι έχουν παραμείνει λιγότεροι από 8.000 Σύροι στρατιώτες, συγκεντρωμένοι όλοι στην κοιλάδα Μπεκάα. Εντός της τρέχουσας εβδομάδας, αναμένεται να γίνει συνάντηση Σύρων και Λιβανέζων αξιωματούχων, στην οποία θα συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα σταδιακής αποχώρησης και των τελευταίων αυτών συριακών δυνάμεων από το λιβανικό έδαφος.
Για την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αναχώρησε, χτες, ο υποδιευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών του Λιβάνου και υπεύθυνος της υπηρεσίας πολιτικών υποθέσεων, Μπούτρος Ασάκεφ. Ο Ασάκεφ θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που, πιθανότατα, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, με θέμα τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, στις 14 Φεβρουαρίου, που πυροδότησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Λίβανο.
Μετά από εντεινόμενες πιέσεις εκ μέρους του ΟΗΕ, η Βηρυτός αποδέχτηκε τη διενέργεια διεθνούς έρευνας μετά από σχετική απόφαση και υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού που επισκέφτηκαν τη Βηρυτό και συμμετείχαν, για αρκετές μέρες, στις έρευνες των λιβανικών αρχών φέρονται να κατήγγειλαν αλλεπάλληλες παραλείψεις και παρατυπίες. Ως εξαιρετικά αποκαλυπτικό θεωρείται ένα βίντεο, που μεταδόθηκε και από το «αλ Αραμπίγια» (είχε καταγραφεί από βιντεοκάμερα τράπεζας), στο οποίο εμφανίζεται ένα αυτοκίνητο να κινείται υπόπτως αργά μπροστά από την αυτοκινητοπομπή του Χαρίρι.
Σ' ένα ενδιαφέρον περιστατικό, που πραγματοποιήθηκε στο Λένινγκραντ στις 25 Μάρτη αναφέρεται σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ).
Σε κινητοποίηση κατέβηκαν στη συγκεκριμένη πόλη οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και υπηρεσίες που υπάγονται στο υπουργείο Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αφού τους ανακοίνωσαν πως αυτοί δε δικαιούνται την ετήσια αύξηση του 20% του μισθού, που θα πάρουν άλλοι εργαζόμενοι στο ρωσικό δημόσιο.
Ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου Β. Τκατσούκ, δίνοντας συνέντευξη στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ της πόλης, σημείωσε πως οι αρχές της πόλης με κάθε τρόπο προσπάθησαν να εμποδίσουν να γίνει η κινητοποίηση μπροστά στην έδρα του εκπροσώπου του ρώσου Προέδρου στο Λένινγκραντ,ΙΗλιά Κλεμπάνοφ. Μάλιστα εντελώς «δημοκρατικά» πρότειναν στους εργαζόμενους να διαδηλώσουν στο ιστορικό μνημείο του Λένιν, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό «Φινλάνσκι». Απέναντι σ' αυτήν την πρόταση των τοπικών αρχών ο πρόεδρος του σωματείου απάντησε ως εξής: «Μα εμείς δεν έχουμε αιτήματα προς τον Βλαντιμίρ Ιλιτς».
Τελικά η κινητοποίηση έγινε στην πλατεία, πίσω από την έδρα του εκπροσώπου του Προέδρου Πούτιν, που βέβαια δεν εμφανίστηκε για να ακούσει τα αιτήματα των εργαζομένων. Οπως εύστοχα σημειώνει το Γραφείο Τύπου του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ: «Το γεγονός παραμένει και το διατύπωσε ο αγωνιζόμενος λαός με μεγάλη ακρίβεια: Για τις σημερινές δυστυχίες και την αδιαφορία των αρχών απέναντι στο λαό, δε φταίει ο Βλαντιμίρ Ιλιτς. Οπως λέμε: καμιά σχέση!».