Καθημερινά τα αντεργατικά κρούσματα, ιδιαίτερα μετά την Ολυμπιάδα
Σε πάνω από 5.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι στο μέταλλο στην περιοχή. Οι εργοδότες, αφού τους ξεζούμισαν όλο το προηγούμενο διάστημα στα μικρά και μεγάλα Ολυμπιακά Εργα που ανέλαβαν, τώρα προχωρούν σε ολομέτωπη επίθεση για να διατηρήσουν και να αυξήσουν τα υπερκέρδη τους. Η άμεση σχέση των επιχειρήσεων του μετάλλου με τις κατασκευαστικές εταιρίες και το ξεκαθάρισμα που γίνεται μετά την Ολυμπιάδα έχει μοναδικά θύματα τους εργαζόμενους.
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι 40 απολύσεις σε διάστημα 15 ημερών από την «ΒΙΕΧ» του Εμφιετζόγλου, ο οποίος επιπλέον ετοιμάζεται να πετάξει και άλλους εργάτες στο δρόμο. Δυο ακόμα εργαζόμενοι απολύθηκαν στην «ΤΕΛΕΣΤΑΡ ΕΠΕ», επειδή αρνήθηκαν να βγουν σε άδεια δύο εβδομάδων χωρίς αποδοχές, ενώ καταγράφηκε και η προσπάθεια απόλυσης συνδικαλίστριας από την επιχείρηση «Αφοί Γιάνναροι». Την ίδια στιγμή δεκάδες είναι καθημερινά οι παραβιάσεις που επιχειρούνται από τους εργοδότες σε δικαιώματα και σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Μοναδικό αποκούμπι των μεταλλεργατών της περιοχής είναι το κλαδικό ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ». Η αυξανόμενη συσπείρωση των εργαζομένων στο ταξικό συνδικαλιστικό τους όργανο είναι αποτέλεσμα της εντεινόμενης δράσης του Συνδικάτου το τελευταίο διάστημα, μέσα στους χώρους δουλιάς, εργάτη τον εργάτη.
Με πρόγραμμα δράσης, με τακτικές περιοδείες και εξορμήσεις, με παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις στους χώρους δουλιάς και νέες εγγραφές, το Συνδικάτο δίνει καθημερινά τη μάχη στο πλευρό των εργαζομένων. Η δουλιά που έγινε το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τα προβλήματα από την εργοδοτική ασυδοσία που οξύνεται καθημερινά, εκφράστηκε και στην πρωτόγνωρη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στην τελευταία απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, στην οποία συμμετείχε με απόφασή του και το Συνδικάτο.
Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Γ. Πατσιλινάκος, με αφορμή την επίθεση σε μεταλλεργάτη συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ
Την τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, όπως εκφράστηκε και με τη χειροδικία σε βάρος του μεταλλεργάτη συνδικαλιστή Δ. Τσιουμπρή από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης «ΑΒΕΛ Δημόπουλος», καταγγέλλει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας οι βουλευτές του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκος και Γ. Πατσιλινάκος.
Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση, το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα τρομοκράτησης εργαζομένων και συνδικαλιστών που αγωνίζονταν για την προετοιμασία της απεργίας στις 17 Μάρτη. Χαρακτηριστική αυτού του κλίματος είναι η περίπτωση γρονθοκοπήματος του Δ. Τσιουμπρή, μέλους της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας και Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας Μετάλλου, από το γιο του επιχειρηματία της «ΑΒΕΛ Δημόπουλος», την ώρα που προσπαθούσε να ενημερώσει τους εργαζόμενους για την απεργία και μάλιστα σε ώρα διαλείμματος.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν τις ευθύνες της κυβέρνησης για την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων, καθώς με την πολιτική της επιτρέπει την ασυδοσία των επιχειρηματιών που επιδιώκουν να εμποδίσουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στους αγώνες και αμφισβητούν τα συνδικαλιστικά και γενικότερα τα εργατικά τους δικαιώματα.
Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Απασχόλησης: «Καταδικάζει το συγκεκριμένο γεγονός στην "ΑΒΕΛ Δημόπουλος"; Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, καθώς και τι μέτρα θα πάρει για να μπει φραγμός σε τέτοιες ενέργειες των επιχειρηματιών σε βάρος των εργαζομένων και των συνδικαλιστών;».
Οι μεγαλοκατασκευαστικές εταιρίες επικαλούνται «οικονομική στενότητα», την ώρα που συνεχίζουν ακάθεκτες άλλες επενδύσεις
Εκατοντάδες εργαζόμενοι των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρών παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες. «Θεμελιοδομή», «Εμπεδος», «Μεσάικος», «Σφύρα» είναι ορισμένες μόνο από τις επιχειρήσεις που, αφού ξεζουμίζουν τους εργάτες στα εργοτάξιά τους, μετά τους αφήνουν απλήρωτους, με πρόσχημα την καθυστέρηση στην είσπραξη των όσων τους οφείλει το Δημόσιο για την εκτέλεση έργων. Βέβαια αυτή η κατάσταση δεν τις εμποδίζει να συνεχίζουν τις επιχειρηματικές τους δράσεις σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα αυτόν της ενέργειας, ή να διεκδικούν την εκτέλεση νέων μεγάλων έργων, που μάλιστα προβλέπεται να γίνουν με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, όπως η υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης και άλλα.
Μετά τους 500 εργαζόμενους της κατασκευαστικής εταιρίας του Καματάκη, που βρέθηκαν στο δρόμο της ανεργίας και απλήρωτοι, εκατοντάδες ακόμη ετοιμάζονται να βρεθούν στην ανεργία.
Η κατασκευαστική «Μεσάικος ΑΤΕΒΕ», που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα (έργα οδοποιίας, οικοδομικά, υδραυλικά, λιμενικά κλπ), απασχολεί περίπου 500 εργαζόμενους στα εργοτάξιά της στα διάφορα έργα, μεταξύ των οποίων η Εγνατία Οδός, εργολαβίες στη ΔΕΗ κλπ. Οι εργαζόμενοί της παραμένουν απλήρωτοι τουλάχιστον εδώ και 2 μήνες.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για τους περίπου 600 εργαζόμενους στα εργοτάξια της «Θεμελιοδομής» (στην Τούμπα και στο Χαριλάου της Θεσσαλονίκης, αλλά και αλλού), ενώ η επιχείρηση από τον περασμένο Σεπτέμβρη διαβεβαίωνε πως οι πληρωμές των εργαζομένων στα εργοτάξιά της θα ομαλοποιηθούν το τέλος του 2004.
Εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων στις πληρωμές των εργαζομένων, εδώ και μήνες σταμάτησε η κατασκευή του Νοσοκομείου Καβάλας. Οι περίπου 50 εργαζόμενοι έχουν να λαμβάνουν 245.000 ευρώ. Η Θεμελιοδομή ζήτησε να αποχωρήσει από την κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή του νοσοκομείου και να υποκατασταθεί από την ιταλική εταιρία INSO, που κατέχει το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της κοινοπραξίας που έχει συμπτύξει με τη «Θεμελιοδομή».
Την Τετάρτη ο νομάρχης Καβάλας δεσμεύτηκε πως οι εργαζόμενοι στη «Θεμελιοδομή», θα λάβουν τα χρήματά τους στον επόμενο μήνα. Ταυτόχρονα όμως θα βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας μέχρι η ISPO να προχωρήσει στην επαναπρόσληψή τους.
Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και Γ. Πατσιλινάκος
Σε καθεστώς «γαλέρας» εξαναγκάζει να εργάζονται 75 καθαρίστριες, το ιδιωτικό συνεργείο που έχει αναλάβει έναντι αδράς αμοιβής την καθαριότητα του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου. Τα εργασιακά προβλήματα των καθαριστριών, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και Γ. Πατσιλινάκος με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικ. Κακλαμάνη και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Π. Παναγιωτόπουλο.
«Στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου (όπως και στην πλειοψηφία των δημόσιων νοσοκομείων), η υπηρεσία της καθαριότητας έχει εκχωρηθεί στους επιχειρηματίες. Ζεστό χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό πάει στις τσέπες των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η SPECIAL CLEANING SERVICES S.A Καβουρίδης - Συραγόπουλος - Βατός, για την καθαριότητα του νοσοκομείου, αμείβεται με το ποσό των 1.229.400 ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ) ετησίως και απασχολεί 75 καθαρίστριες», τονίζουν οι βουλευτές.
«Το κίνητρο της επιχείρησης - συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - είναι το μέγιστο δυνατό κέρδος και αυτό περνάει υποχρεωτικά από την εντατικοποίηση της δουλιάς και τους μισθούς πείνας. Ετσι, λοιπόν, οι εργαζόμενοι είναι στην κυριολεξία σε καθεστώς "γαλέρας" για να θησαυρίζει η συγκεκριμένη εταιρία που έχει αναλάβει την καθαριότητα και σε άλλα νοσοκομεία και στην Πάτρα και την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη επιχείρηση πρόσφατα αγοράστηκε από γερμανική πολυεθνική».
Μάλιστα, όπως καταγγέλλει το νεοσύστατο σωματείο των καθαριστριών, ενώ οι εργαζόμενες έχουν υπογράψει συμβάσεις με 5ήμερη απασχόληση και 35 ώρες εβδομαδιαίως και πρέπει να πληρώνονται με τα νόμιμα, αυτό που ισχύει στην πράξη είναι: Το 5ήμερο να γίνεται σε μόνιμη βάση 6ήμερο χωρίς να πληρώνεται και να δίνεται χρέος «ρεπό». Η επιχείρηση δεν πληρώνει αργίες και νυχτερινά. Για να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου αρκετές εργαζόμενες δουλεύουν δύο βάρδιες, δηλαδή, πρωί - βράδυ. Για δυο χρόνια μόνιμα εργαζόμενες δουλεύουν μόνο βράδυ. Η επιχείρηση δεν εφαρμόζει ούτε τα ελάχιστα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπει η σύμβαση. Τέλος, οι εργαζόμενες αναγκάζονται να υπογράψουν αποδείξεις πληρωμής ανύπαρκτες.
«Ολα αυτά γίνονται κάτω από τη "δαμόκλειο σπάθη" της απόλυσης και το όργιο εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους δουλιάς, που καλύπτει η διοίκηση του νοσοκομείου. Αυτή η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενες στον τομέα της καθαριότητας του νοσοκομείου είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που έχουν συνειδητά μετατρέψει το χώρο της Υγείας σε προνομιακό χώρο δράσης της λεγόμενης ιδιωτικής πρωτοβουλίας που απομυζά τεράστια κέρδη», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς: «Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν άμεσα για να σταματήσει η κατάφωρη εκμετάλλευση των καθαριστριών, να πληρώνονται αυτά που δικαιούνται με βάση και τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει και να γίνονται σεβαστά τα νόμιμα δικαιώματά τους; Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας και στην ένταξη των καθαριστριών στο δημόσιο σύστημα Υγείας;».