Τα μεγαλύτερα κέρδη για το 2004 παρουσιάζει η ExxonMobil με καθαρά κέρδη 20,96 δισεκατομμύρια δολάρια! Ακολουθούν, η BP με 10,27 δισ. δολάρια, η Total με 8,84 δισ. δολ., η Shell με 8,40 δισ. δολ., η Chevron Texaco με 7,43 δισ. δολ., η Petro China με 5,67 δισ. δολ., η ConocoPhillips με 4,83 δισ. δολ., η ENI με 4,82 δισ. δολ., η Gazprom με 3,81 δισ. δολ., η Yukos με 3,04 δισ. δολ.
Οπως φαίνεται, από τις δέκα μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες, οι τρεις είναι αμερικανικών (κυρίως) συμφερόντων, οι δύο βρετανικών, οι δύο ρωσικών, η μία γαλλικών, η μία κινεζικών και η μία ιταλικών συμφερόντων. Οι εταιρίες αυτές συγκέντρωσαν μέσα στο 2004 συνολικά κέρδη 78,07 δισεκατομμύρια δολάρια!
Για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς, είναι προφανές, ότι η άλλη όψη των πολέμων και των επεμβάσεων, των τεράστιων ανθρώπινων απωλειών και των υλικών καταστροφών, είναι τα ιλιγγιώδη κέρδη τους.
Εντύπωση, όμως, προκαλεί και η «γενναιοδωρία» της κυβέρνησης Μπους, η οποία αποφάσισε να «επιβραβεύσει» αυτές τις εταιρίες για τις «επιδόσεις» τους με χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας των ΗΠΑ, το 2004 χορηγήθηκαν υπό μορφή «grants» (σ.σ. πρόκειται για επιδότηση): στην ConocoPhillips 10,6 εκατομμύρια δολάρια, στη Shell 10,6 εκατ. δολ., στη ChevronTexaco 7,35 εκατ. δολ., στην Valero Energy 8,53 εκατ. δολ., στην Motiva (θυγατρική της Shell) 3,98 εκατ. δολ., στη Sunoco 3,49 εκατ. δολ.
Τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιριών επιβεβαιώνουν, εξάλλου, και τον ισχυρισμό των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για το ποιος ωφελείται και ποιος βρίσκεται πίσω από το «ράλι» των τιμών. Θυμίζουμε ότι σε όλη τη διάρκεια του 2004 οι τιμές του πετρελαίου κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα ενώ τον Οκτώβρη (στις 29 του μηνός) έφθασαν στα 55,67 δολάρια το βαρέλι.
Οσο για τα «δώρα» της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς τις πετρελαϊκές εταιρίες, αυτά είναι ένα μέρος των ανταλλαγμάτων έναντι της γενναίας συνδρομής τους για την επανεκλογή του Τζ. Μπους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες ενίσχυσαν κατά 81% τον Μπους και κατά 19% τον Κέρι...
Μετά από μια περίοδο «παγώματος» των διεθνών τιμών του πετρελαίου, ο «μαύρος χρυσός» βρέθηκε (αυτή την βδομάδα) και πάλι στα ύψη. Συγκεκριμένα, την περασμένη Τρίτη η τιμή στην αγορά της Νέας Υόρκης έφθασε στα 51,42 δολάρια το βαρέλι. Ηταν η υψηλότερη τιμή που σημειώθηκε από τον περασμένο Οκτώβρη. Οι αναλυτές της αγοράς ματαίως προσπάθησαν να εντοπίσουν αντικειμενικούς λόγους γι' αυτή την εξέλιξη. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι για άλλη μια φορά οι «κερδοσκόποι» βρίσκονται πίσω από το νέο «ράλι» τιμών.
Βεβαίως, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του «κλίματος» έπαιξε η πρόβλεψη της... Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ για επερχόμενο κύμα ψύχους στις βορειοανατολικές Πολιτείες και την εκτίμηση ότι η ζήτηση θα παρουσιάσει άνοδο, κατά 5,9% υψηλότερη από τη συνήθη.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), ο πρόεδρος του οποίου, σεΐχης αλ Σαμπάχ, δήλωσε ότι ο Οργανισμός δε θα επιτρέψει οι τιμές του πετρελαίου να φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ. Ομως η παρέμβαση του σεΐχη είχε ελάχιστη επίδραση, αφού η τιμή έπεσε μόλις κατά 10 σεντς.
Σχετικά με τα αποθέματα, που αποτελούν ένα κρίσιμο παράγοντα για τις αυξομειώσεις των τιμών, σημειώνεται ότι σε παγκόσμια κλίμακα υπολογίζονται ότι καλύπτουν 51 ημέρες και ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2005 θα καλύπτουν 52 μέρες. Το όριο που έχει τεθεί από τον ΟΠΕΚ είναι οι 56 μέρες. Αν τα αποθέματα καλύπτουν μεγαλύτερο διάστημα, τότε προκύπτει η ανάγκη μείωσης της παραγωγής.
Ετσι για άλλη μια φορά οι εταιρίες και άλλοι «θεσμικοί» επενδυτές έδειξαν πώς παίζεται το «παιχνίδι» των τιμών.
ΑΥΞΗΣΗ Σε 312.000 ανήλθαν την βδομάδα μέχρι τις 19 Φλεβάρη οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ έναντι 303.000 - βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων - το αμέσως προηγούμενο εφταήμερο. Η αύξηση αυτή ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που ανέμεναν οι αναλυτές.
ΜΕΙΩΣΗ Πτώση 0,9% σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ το Γενάρη έναντι αύξησης 1,4% το Δεκέμβρη. Οι αναλυτές δεν ανέμεναν μεταβολή. Εξαιρουμένου του μεταφορικού κλάδου οι εν λόγω παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,8% έναντι αύξησης 2,8% το Δεκέμβρη.
«ΑΠΕΙΛΗ» Σοβαροί κίνδυνοι απειλούν την παγκόσμια οικονομία, η οποία προβλέπεται να αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 4% και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα», σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ, Rodrigo de Rato. Η παγκόσμια οικονομία καθίσταται ιδιαίτερα εξαρτημένη από τις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η Κίνα πρέπει να συγκρατήσει την ορμή της, είπε. Την ίδια στιγμή και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν πιέσεις των οικονομιών τους με την αναχαίτιση από τα υψηλότερα επίπεδα του προϋπολογισμού και των εμπορικών ελλειμμάτων των ΗΠΑ, αλλά και την προσαρμογή του νομίσματος της Κίνας, συμπλήρωσε.
ΚΡΙΣΗ Τη συνέχιση της κρίσης, που πλήττει εδώ και μία δεκαετία τη γερμανική οικοδομική βιομηχανία, προέβλεψε η συνομοσπονδία εταιριών του κλάδου, HDB. Οι παραγγελίες ήταν το 2004 μειωμένες κατά 6,9% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Το 46% των εταιριών του κλάδου θα προχωρήσει σε νέες απολύσεις.