Σε τερματισμό, εκατέρωθεν, των «πράξεων βίας οπουδήποτε», δεσμεύτηκαν Αμπάς και Σαρόν, που συμφώνησαν λεκτικά σε επιμέρους ζητήματα και παρέπεμψαν σε «επιτροπές» τα «αγκάθια»
Associated Press |
Μετά τη συνάντηση, η καθιερωμένη φωτογραφία... |
Τον τερματισμό όλων των πράξεων βίας Ισραηλινών κατά Παλαιστινίων και αντιστρόφως, οπουδήποτε, ανακοίνωσαν, χθες, μετά το πέρας της συνάντησής τους, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. Η Σύνοδος του Σαρμ ελ Σέικ, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με τη συμμετοχή του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και του Ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα, ολοκληρώθηκε με θερμές χειραψίες, πλατιά χαμόγελα, αλλά τίποτε πιο συγκεκριμένο, εκτός των γενικών δεσμεύσεων περί κατάπαυσης του πυρός. Ολα τα υπόλοιπα θέματα παραπέμφθηκαν σε «επιτροπές».
«Για αρχή μιας νέας εποχής ελπίδας», μίλησε ο Μαχμούντ Αμπάς, παίρνοντας πρώτος το λόγο μπροστά στους δημοσιογράφους, όπου ανακοίνωσε ότι οι Παλαιστίνιοι «τερματίζουν όλες τις πράξεις βίας εναντίον των Ισραηλινών οπουδήποτε». Ακολούθησε ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος, επίσης, δεσμεύτηκε για «τερματισμό όλων των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη», κάνοντας λόγο για «την πρώτη φορά μετά από χρόνια που υπάρχει ελπίδα για τους δύο λαούς». Ο Σαρόν επανέλαβε ότι «το Ισραήλ δεν επιθυμεί να ελέγχει επ' αόριστον τη ζωή των Παλαιστινίων και επιδιώκει να τους δει να ζουν ελεύθεροι και με αξιοπρέπεια».
Ακολούθησαν, φυσικά, οι δηλώσεις ικανοποίησης των Μουμπάρακ και Αμπντάλα, ενώ, λίγες ώρες αργότερα, η «διεθνής κοινότητα», δηλαδή ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο Γερμανός Καγκελάριος, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ο Χαβιέ Σολάνα, αλλά και η Κοντολίζα Ράις, χαιρέτιζαν τη συμφωνία Αμπάς - Σαρόν και καλούσαν τις δύο πλευρές να «αρχίσουν τον πολιτικό διάλογο μετά από αυτό το σεμνό, αλλά σημαντικό βήμα». Ολοι επισήμαναν την ανάγκη επαναφοράς σε τροχιά του «οδικού χάρτη», ενώ η Κοντολίζα Ράις δεν έχασε την ευκαιρία να υπενθυμίσει στους Παλαιστινίους ότι «οφείλουν να καταστείλουν και να ελέγξουν πλήρως τη βία». Σε μια απτή χειρονομία ικανοποίησης, το Κάιρο και το Αμάν ανακοίνωσαν ότι θα επαναφέρουν τους πρεσβευτές τους στο Τελ Αβίβ, οι οποίοι είχαν ανακληθεί όταν ξέσπασε η δεύτερη Ιντιφάντα.
Από την άλλη πλευρά, η «Χαμάς» δε δέχτηκε ιδιαίτερα θερμά τα αποτελέσματα της Συνόδου. Οπως δήλωναν αξιωματούχοι της, η οργάνωση δε δεσμεύεται για κατάπαυση του πυρός, αν πρώτα δεν ενημερωθεί λεπτομερώς από τον Μαχμούντ Αμπάς και δε δει συγκεκριμένα βήματα από το Ισραήλ. «Δεν μπορεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς πραγματικό τίμημα εκ μέρους του Ισραήλ», τόνιζαν τα στελέχη της, εκ των οποίων ορισμένοι εξέφρασαν «λύπη, γιατί ο Αμπάς προχώρησε σε μια μονομερή κίνηση, που δεν είχε σαφώς αποφασιστεί στο πλαίσιο του ενδοπαλαιστινιακού διαλόγου, χωρίς να πετύχει την υλοποίηση των προσδοκιών του παλαιστινιακού λαού».
Επί της ουσίας, δεν υπήρξε καμία γραπτή συμφωνία στο Σαρμ ελ Σέικ, παρά μόνο λεκτικές και διπλωματικές δεσμεύσεις. Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων, συμφωνήθηκε να απελευθερωθούν άμεσα 500 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι και εντός των επομένων ημερών άλλοι 400. Για τους υπόλοιπους, περίπου, 7.000 κρατουμένους, αποφασίστηκε να συσταθεί «μία κοινή διμερής επιτροπή που θα εξετάσει τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα γίνουν απελευθερώσεις». Αν και η παλαιστινιακή πλευρά ζητά την απελευθέρωση όλων, δε φαίνεται το Τελ Αβίβ να αποδέχτηκε κάτι τέτοιο.
Συμφωνήθηκε, επίσης, η σταδιακή, εντός 3 βδομάδων, ισραηλινή αποχώρηση από τις πόλεις Ιεριχώ, Τουλκαρέμ, Καλκίλια, Βηθλεέμ και Ραμάλα. Λεπτομέρειες θα εξεταστούν, επίσης, από διμερείς επιτροπές. Τέλος, ο Σαρόν κάλεσε τον Αμπάς στο αγρόκτημά του στην έρημο Νεγκέβ, ενώ ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος υποστήριξε ότι «διάλογος θα ξαναρχίσει την επόμενη βδομάδα».
Τα κρίσιμα, όμως, ζητήματα της Ιερουσαλήμ, των προσφύγων, της πλήρους ισραηλινής στρατιωτικής αποχώρησης, του τείχους, των εποικισμών, παραπέμπονται στο απώτερο μέλλον και σε διμερείς επιτροπές. Θεωρητικώς τα ζητήματα αυτά θίχτηκαν, χθες, στο Σαρμ ελ Σέικ, αλλά, όπως φαίνεται, χωρίς να καταληχθεί ούτε καν ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης.
ΠΑΡΙΣΙ.--
Κάλεσμα για οικοδόμηση των σχέσεων ΗΠΑ -Ευρώπης «όχι στη βάση κοινών απειλών, αλλά στη βάση κοινών ευκαιριών πέραν της διατλαντικής κοινότητας», απηύθυνε χτες μεταξύ άλλων η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις στη διάρκεια εκτενούς ομιλίας της στο πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού.
Ομως, η Ράις δεν περιορίστηκε σε γενικές ευχές και εκκλήσεις για «νέο κεφάλαιο στις σχέσεις» Αμερικής και Ευρώπης και παρατηρήσεις του είδους «σημειώσαμε τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία μας, όταν δεν αποδεχτήκαμε απαράδεκτα στάτους κβο, αλλά υποστηρίξαμε τις κοινές αξίας ελευθερίας και δημοκρατίας»... Δεν παρέλειψε να (ξανα)ζητήσει απ' τους Ευρωπαίους να συμβάλλουν στην ασφάλεια και στην οικονομική ανασυγκρότηση του κατοχικού Ιράκ έως ότου εκεί ««ορθοποδήσουν οι πολιτικοί θεσμοί». Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς στη διατλαντική εταιρική σχέση πρέπει να αρθούμε στο ύψος της πρόκλησης με την οποία μας έθεσε αντιμέτωπους ο ιρακινός λαός»....
Υποστήριξε την συνύπαρξη ισλάμ και δημοκρατίας, φέρνοντας ως «καλό παράδειγμα την Τουρκία» και επισημαίνοντας ως ενθαρρυντικό το ότι «οι Σιίτες του Ιράκ αντιλαμβάνονται ως απαράδεκτο οιοδήποτε ενδεχόμενο ενός θεοκρατικού καθεστώτος στο Ιράκ». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις «νέες ελπίδες και δίψα για ειρήνη» στη Μέση Ανατολή «μολονότι είναι μακρύς ο δρόμος». Νωρίτερα, πάντως, και ενώ ολοκλήρωνε τις επαφές της με Ιταλούς αξιωματούχους στη Ρώμη εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Συρίας, στηλιτεύοντάς τη για «την υποστήριξη που παρέχει σε τρομοκράτες στο Νότιο Λίβανο». «Συμβούλευσε» έτσι τη Δαμασκό «να αλλάξει τακτική... εάν δε θέλει απομόνωση και κακές σχέσεις με τις ΗΠΑ»! Πιο πριν, η Ράις θυμήθηκε και το Ιράν που ισχυρίστηκε πως «παραμένει παράγοντας αστάθειας». «Κατά σύμπτωση» την Τεχεράνη θυμήθηκε χτες και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, υποστήριξε πως «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία σχετικά με την υποστήριξη που προσφέρει η Τεχεράνη στην τρομοκρατία»...
Ας σημειωθεί πως η Ράις εκφώνησε την ομιλία της στο πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, σε ελεγχόμενο «περιβάλλον ασφαλείας»... Στην αίθουσα είχαν πρόσβαση λιγότεροι από εκατό καθηγητές και φοιτητές του πανεπιστημίου, καθώς η πλειοψηφία των θέσεων είχε καταληφθεί απ' τους πάνω από 450 προσκεκλημένους της αμερικάνικης πρεσβείας στο Παρίσι.
Σήμερα το πρωί, η Ράις αναμένεται στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, έπειτα θα μεταβεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συνάντηση με τον πρόεδρο της κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον εκπρόσωπο της ΕΕ για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Χαβιέ Σολάνα. Το απόγευμα αναμένεται στο Λουξεμβούργο όπου θα συναντηθεί με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
ΜΟΣΧΑ.--
Μέσα σε ένα χρόνο, ο κατάλογος των «Ρώσων δισεκατομμυριούχων» που καταρτίζει το περιοδικό Finans αυξήθηκε από 25 σε 39, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti. Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνεται οποιοσδήποτε έχει ιδιωτική περιουσία που φθάνει το 1 δισ. ρούβλια (περίπου 35 εκατ. δολάρια). Οι 39 αυτοί κύριοι είναι «αυτοδημιούργητοι» επιχειρηματίες: είναι οι άνθρωποι που «κληρονόμησαν» τις βιομηχανίες πετρελαίου και χάλυβα της Σοβιετικής Ενωσης, στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Πρώτο όνομα στη λίστα, ο μέχρι ένα χρόνο πριν κυβερνήτης της περιφέρεια Τσουκότκα, Ρομάν Αμπράμοβιτς, με περιουσία 11,5 δισ. δολάρια. Ο Ολεγκ Ντεριμπάσκα, μοναδικός ιδιοκτήτης βιομηχανίας αλουμινίου, ακολουθεί με 8,4. Τρίτος στη λίστα ο ιδιοκτήτης του πολυπλόκαμου επιχειρηματικού ομίλου Αλφα, Μιχαήλ Φρίντμαν, με 8 δισ. δολάρια. Ο Βίκτορ Βέξελμπεργκ, με περιουσία 6,3 δισ. δολάρια, διαθέτει βιομηχανικές μονάδες πετρελαίου και χάλυβα. Ο Βλαντίμιρ Λισίν, «μεγιστάνας» της βιομηχανίας του ατσαλιού, έχει ακόμα μεγαλύτερη περιουσία, κάπου 6,7 δισ. δολάρια. Εκτος της λίστας, ο ιδιοκτήτης ενός ομίλου τεχνικών και επιστημονικών επιχειρήσεων και μονάδων, ο Βλαντίμιρ Γεβτουσένκοφ, με 6 δισ. δολάρια. Τους δέκα πρώτους συμπληρώνουν ο Βλαντίμιρ Μπογκντάνοφ, ιδιοκτήτης εταιρίας πετρελαίου και αερίου, ο Αλεξέι Μορντάσοφ, παίκτης της βιομηχανίας του μετάλλου, ο Μιχαήλ Προχόροφ, ομοίως, και ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν.
Αυτοί είναι οι επιχειρηματίες - «ινδάλματα» της Ρωσίας, κατά το οικονομικό περιοδικό...