Ανακοίνωση της ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ
Απέναντι στα... περί «υγιούς ανταγωνισμού» και τα «δε θα επιτρέψουμε τη δημιουργία καρτέλ στην ακτοπλοΐα» και άλλα τέτοια ανιστόρητα, που διαλαλεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προκάτοχός της, μέσω του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, κοροϊδεύοντας τους εργαζόμενους, οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, ακολουθώντας το «βασικό ένστικτο» του καπιταλιστικού συστήματος, εξακολουθούν να επιδίδονται σε έναν άγριο ανταγωνισμό μεταξύ τους, για το ποιος θα έχει τον έλεγχο της «αγοράς», με συγχωνεύσεις, αγοραπωλησίες μετοχών, τη διαμόρφωση νέων εταιρικών σχημάτων, αλλά και χρεοκοπίες εταιριών, όπως της ΔΑΝΕ.
Ανταγωνισμό που απορρέει από τον εκτρωματικό κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον οποίο ήδη έχουν πληρώσει πολύ ακριβά οι νησιώτες και οι ναυτεργάτες και αν δε λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, θα πληρώσουν ακόμα ακριβότερα. Είναι τέτοια η κατάσταση που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο στο χώρο των ακτοπλοϊκών εταιριών, που πλέον είναι δύσκολο να διακρίνεις ποια εταιρία ανήκει σε ποιον.
Ο Π. Παναγόπουλος κατέχει ήδη το 11,6% των μετοχών της HFD - μετονομάστηκε σε «Hellenic Seaways» - και ως γνωστόν είναι θυγατρική των «Μινωικών Γραμμών». Ακόμα ο Π. Παναγόπουλος μέσω του χρηματιστηρίου απορροφάει και μετοχές των ίδιων των «Μινωικών», ενώ στην εταιρία των «Μινωικών» επίσης μέσω του χρηματιστηρίου έχει διεισδύσει και η ιταλική εταιρία του Αρτιόλι με ποσοστό 10%. Στο μεταξύ οι «Μινωικές Γραμμές» έχουν «πλευρίσει» την ΑΝΕΚ για συνεργασία, ενώ το ίδιο κάνει και ο Π. Παναγόπουλος. Βεβαίως, ταυτόχρονα οι εφοπλιστές «ξεσαλωμένοι» από την εφοπλιστόδουλη πολιτική της ΝΔ αξιώνουν περαιτέρω «απελευθέρωση», δηλαδή ασυδοσία και πλήρη εναρμόνιση του θεσμικού ακτοπλοϊκού πλαισίου με τον 3577, που σημαίνει αυτοί να καθορίζουν τα πάντα στην ακτοπλοΐα, από τιμές εισιτηρίων και οργανικές συνθέσεις, μέχρι δρομολόγια και κατ' επέκταση την ίδια τη ζωή των κατοίκων των νησιών.
Η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις, με ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι η σημερινή κατάσταση «είναι αποτέλεσμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ για την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων, εργατικού δυναμικού και υπηρεσιών, του διαλυτικού κανονισμού 3577 της ΕΕ που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και του ν. 2932/01». Προειδοποιεί ότι η επιθετικότητα των εφοπλιστών θα ενταθεί σε βάρος των ναυτεργατών και των κατοίκων των νησιών για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους και αυτό γιατί «η επιθετικότητα δεν είναι επιλογή, αλλά εσωτερική ανάγκη του εφοπλιστικού κεφαλαίου που πηγάζει από το χαρακτήρα του και την προσπάθεια για αναπαραγωγή του, με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων, για να μπορέσει να ανταγωνιστεί τους ανταγωνιστές του και να κυριαρχήσει στις αγορές».
Η ΚΟΝ απέναντι σε αυτά καλεί ναυτεργάτες, νησιώτες, όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να προτάξουν το δικό τους μέτωπο, να ενισχύσουν τη συσπείρωση που έχει επιτευχθεί στα νησιά στο πλαίσιο της Παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής. Καταθέτει το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από την Παναιγαιακή και τονίζει: «Ο αγώνας θα γίνεται αποτελεσματικός, όταν οικοδομεί τη συσπείρωση και τη συμμαχία των λαϊκών δυνάμεων, αναπτύσσεται με προοπτική και διεκδικεί ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές. Γιατί μόνον όταν η εξουσία περάσει στα χέρια του λαού, τα πλοία γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, η οικονομία και η ναυτιλία αναπτύσσονται με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, θα μπορούν και οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες να εκπληρώσουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Σε αυτά τα πλαίσια μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο Εθνικός Οργανισμός Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με εργατικό - κοινωνικό έλεγχο, ώστε να οργανωθεί η ακτοπλοΐα προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, των ναυτεργατών».
Χτες από πολύ νωρίς το πρωί οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν τη μάχη, μαζί με άλλους εργαζόμενους, για την περιφρούρηση και την επιτυχία της απεργίας. Ενώ λίγο αργότερα στις 10 το πρωί πραγματοποίησαν μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Με συνθήματα και το πανό που ξεδίπλωσαν έξω από το κτίριο της Ενωσης, το οποίο έγραφε «Μέτωπο ανατροπής και ρήξης με την υποταγή και το συμβιβασμό», καλούσαν τους εργαζόμενους να βάλουν στο περιθώριο τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, να συσπειρωθούν και μαζί με τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις να οργανώσουν και να κλιμακώσουν τους αγώνες τους για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.
Στη συνάντηση που έγινε με το γενικό γραμματέα της Ενωσης, Χρ. Γκόντζο, διαμήνυσαν στους τραπεζίτες ότι οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι στην κατεδάφιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων με την ένταξη των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ, όπως προβλέπει ο νόμος Ρέππα, στη διάλυση των επικουρικών ταμείων, και έκαναν καθαρό ότι παλεύουν για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για δημόσια, δωρεάν, καθολική κοινωνική ασφάλιση.
Αντιθέτως, έγινε και πάλι φανερό ότι η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ δεν κινητοποίησε ούτε τις δυνάμεις της για την επιτυχία της απεργίας. Αλλωστε, στην παράσταση που πραγματοποίησε χτες στο υπουργείο Οικονομίας, επανέλαβε και πάλι τη θέση της για εφαρμογή των διατάξεων του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα. Πάντα στα πλαίσια του στημένου «κοινωνικού διαλόγου» η συνάντηση κατέληξε στο να οριστεί νέα συνάντηση για αύριο Τετάρτη.
Στην άμεση εμπλοκή της στις επικείμενες αρχαιρεσίες (Φλεβάρη) στο Σωματείο Εργαζομένων στο Ξενοδοχείο «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ», προχώρησε η διεύθυνση του ξενοδοχείου, με στόχο να χτυπήσει τη διοίκηση του σωματείου και την αγωνιστική της δράση και να επιτύχει τη διαμόρφωση συσχετισμών που θα της εξασφαλίζουν τη συναίνεση και τη σιωπή στις απαιτήσεις της. Ετσι, η διεύθυνση τις τελευταίες μέρες διακινεί αιτήσεις εγγραφής του σωματείου (!) σε εργαζόμενους που δεν είναι ακόμα μέλη, λέγοντάς τους μάλιστα ότι και διευθυντές του ξενοδοχείου γράφονται στο σωματείο!
«Οσοι έχουν ως σκοπό να αλλάξουν τη ρότα αυτού του σωματείου και να το εντάξουν στα σωματεία της εργοδοσίας, που δυστυχώς υπάρχουν ακόμη στον κλάδο μας, λογαριάζουν χωρίς τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και την ταξική κατεύθυνση που οι ίδιοι έδωσαν στους τελευταίους αγώνες τους», υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ».
Το σωματείο τονίζει ότι το «όψιμο» ενδιαφέρον της διεύθυνσης για τη συμμετοχή των εργαζομένων στις εκλογές προκαλεί ερωτηματικά όπως:
«Για λογαριασμό ποιων εργαζομένων - υποψηφίων ενδιαφέρεται ο διευθυντής Προσωπικού και μαζεύει αιτήσεις εγγραφής; Είναι αυτό το γεγονός πρωτοβουλία της διεύθυνσης ή κάποιοι "συνάδελφοί μας" ζήτησαν τη "βοήθειά" της για να εκλεγούν; Και αν η διεύθυνση στηρίζει με τις ενέργειές της υποψήφιους στις ερχόμενες εκλογές, με τι αντάλλαγμα το κάνει;».
Και συνεχίζει: «Είναι γνωστό ότι η δράση του σωματείου τα δυο τελευταία χρόνια, ενόχλησε την εργοδοσία και τάραξε τα "ήρεμα νερά" που για χρόνια είχε καταφέρει να επιβάλει και με τη δική μας ευθύνη, στο ξενοδοχείο».
Το σωματείο καταγγέλλει τη διεύθυνση του ξενοδοχείου και «όποιον νομίζει ότι θα βάλει χέρι στο σωματείο με τις πλάτες της εργοδοσίας. Καλούμε τους εργαζόμενους να σταθούν πλάι στο σωματείο, στιγματίζοντας και αποκαλύπτοντας αυτούς που βρίσκονται πίσω από τέτοιες αντεργατικές μεθοδεύσεις, καταψηφίζοντάς τους και υπερψηφίζοντας αγνούς και τίμιους συνδικαλιστές».
Να αρχίσει η συζήτηση για τη συρρίκνωση του προσωπικού και το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, συμφώνησε, ουσιαστικά, χτες η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ σε νέα συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του ΟΤΕ.
Μια συζήτηση, στην οποία υποτίθεται ότι αρνούνταν να προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα η συμβιβασμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ίδια η ΟΜΕ - ΟΤΕ πρότεινε στη διοίκηση του Οργανισμού να «λυθεί» το ζήτημα με τη συρρίκνωση του προσωπικού και αργότερα ν' αρχίσει η συζήτηση για τη δημιουργία νέου Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, που θα δίνει τη δυνατότητα στον ΟΤΕ να κάνει προσλήψεις με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή να καταργήσει τη μονιμότητα.
Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τον αντεργατικό τους διάλογο αύριο Τετάρτη.
Στα 22 του μόλις χρόνια ο Ματθαίος Μανουσάκης έχασε τη ζωή του την ώρα που πήγαινε να πιάσει δουλιά στο Δήμο Χαλανδρίου όπου εργαζότανε και μάλιστα ανασφάλιστος.
Το δυστύχημα έγινε την περασμένη Τετάρτη (26/1) το πρωί όταν ο 22χρονος εργαζόμενος διασχίζοντας με μηχανάκι τη Λ. Πεντέλης παρασύρθηκε από φορτηγό που βγήκε στην αντίθετη λωρίδα. Ο 22χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο βαριά τραυματισμένος, όπου και υπέκυψε τελικά την Κυριακή το πρωί.
Ο θάνατός του όμως γίνεται αφορμή για να αναδειχτεί με τον πιο τραγικό τρόπο η σύγχρονη εργασιακή ζούγκλα που έχουν επιβάλει οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τις οποίες εφαρμόζουν μέσω και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το τροχαίο δυστύχημα με τον Ματθαίο Μανουσάκη αποκάλυψε ότι δούλευε στο Δήμο Χαλανδρίου ως ηλεκτρολόγος ανασφάλιστος, εδώ και περίπου δύο μήνες, με την ελπίδα να του ανανεώσει το Φλεβάρη η δημοτική αρχή την πεντάμηνη σύμβαση που είχε λήξει. Στην ίδια κατάσταση ανασφάλειας όμως βρίσκονται περίπου 240 εργαζόμενοι στο δήμο.
Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν οι χιλιάδες συμβασιούχοι του δημοσίου και αποδεικνύονται φρούδες οι ελπίδες που τους υπόσχονταν προεκλογικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη μεθαυριανή συζήτηση στο Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ο εισηγητής πάρεδρος Κ. Πισπιρίκης θα προτείνει να κηρυχθεί αντισυνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Στην εισήγησή του ο Κ. Πισπιρίκης θα τονίσει ότι το αναθεωρημένο σύνταγμα (άρθρο 103) αφήνει ελάχιστα περιθώρια για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου. Επίσης, θα αναφέρει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα οι προσλήψεις στο δημόσιο μπορούν να γίνονται μόνο με διαγωνισμό.
Σε περίπτωση που η πρόταση του εισηγητή γίνει δεκτή τότε χιλιάδες συμβασιούχοι μένουν εκτός του δημοσίου.