ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στις ιδιωτικές ασφαλιστικές 2.000 κλίνες!

Την εκχώρηση για εκμετάλλευση περισσοτέρων από 2.000 κλινών των δημόσιων νοσοκομείων και άλλων τομέων του δημόσιου συστήματος Υγείας στην ελληνική και διεθνή ιδιωτική ασφαλιστική αγορά, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Νικ. Κακλαμάνης, μιλώντας χτες σε ημερίδα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με θέμα τις «προοπτικές συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας».

Ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των ασφαλιστικών εταιριών, ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε για την επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, «συμπληρωματικά προς το ΕΣΥ, σε υπηρεσίες οι οποίες δεν έχουν αναπτυχθεί στο βαθμό που θα έπρεπε μέσα σε δημόσια νοσοκομεία».

«Το υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει την πρωτοβουλία της διερεύνησης διαφόρων συνεργασιών με ιδιωτικά θεραπευτήρια στη βάση της επικουρικότητας», είπε ο υπουργός. Και ανακοίνωσε: «Διερευνούμε τις δυνατότητες αξιοποίησης άλλων Ολυμπιακών Υποδομών Υγείας μέσα από τη διάθεση των νέων αναβαθμισμένων κλινών σε ένα ευρύτερο κοινό. Αυτές οι συνεργασίες δεν αποκλείουν (αντίθετα είναι ανοιχτές) τη συμμετοχή Ασφαλιστικών εταιριών που επιζητούν τέτοιες υπηρεσίες στη χώρα μας για τους ασφαλισμένους τους, Ελληνες και ξένους».

Η διαπραγμάτευση, αφορά τις λεγόμενες ολυμπιακές σουίτες, που χρυσοπλήρωσαν οι ασφαλισμένοι και τις οποίες θα απολαμβάνουν τελικά όσοι έχουν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα των ιδιωτικών εταιριών. Συνεχίζοντας το αντιλαϊκό έργο της εμπορευματοποίησης της Υγείας, η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί το νόμο 2889/2001 που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και δίνει τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες για την εκχώρηση μέχρι του 20% των κλινών τους. Ετσι, οι κλίνες στα ολυμπιακά νοσοκομεία που μπορούν να εκχωρηθούν ξεπερνούν τις 2.000! H συμφωνία αυτή συνεπάγεται μείωση κατά 50% του κόστους νοσηλείας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών.

Κι όμως, λιγότερο από μια βδομάδα πριν ο υπουργός, σχολιάζοντας τις δηλώσεις που ήθελαν το σχέδιο για τα ράντζα να γίνεται για να υπάρχουν «καθαρά νοσοκομεία» ενόψει της συμφωνίας με τις ασφαλιστικές εταιρίες, δήλωνε μεταξύ άλλων: «Δεν έχει ξεκινήσει καν η κουβέντα»... «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απολύτως τίποτε»!

Η «αλυσίδα» των ιδιωτικοποιήσεων

Και η συγκεκριμένη ανακοίνωση έρχεται να επεκτείνει το κυβερνητικό αλισβερίσι με τους επιχειρηματίες της Υγείας. Είχαν προηγηθεί, όπως με έμφαση επισήμανε ο Ν. Κακλαμάνης, οι πρόσφατες συμφωνίες ενοικίασης κλινών Εντατικής Νοσηλείας νεογνών και Εντατικής Θεραπείας ενηλίκων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, αλλά και το «νέο διαχειριστικό πρότυπο» για τη λειτουργία της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού ως ανώνυμη εταιρία. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για την τεχνητή γονιμοποίηση, που «δείχνει πόσο "γόνιμη" μπορεί να είναι μια τέτοια επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα».

Ο υπουργός μάλιστα πρότεινε και τη συνεργασία - κρατικών και ιδιωτικών φορέων - για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η τοξικοεξάρτηση.

Ως επιστέγασμα πρότεινε τη δημιουργία επιτροπής που θα διερευνήσει τις προοπτικές συνεργασίας πολιτείας και ιδιωτικής ασφάλισης Υγείας. Η επιτροπή θα έχει εκπροσώπους από την ΕΑΕΕ, το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και «θα υποβάλει προτάσεις στην πολιτική ηγεσία».

Οι «παραχωρήσεις» βέβαια της κυβέρνησης ανοίγουν την όρεξη των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Ετσι, η Ε. Χατζηανδρέου, πρώην υποδιοικήτρια του ΙΚΑ, τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης, αφού στην Ελλάδα οι δαπάνες για ασφάλιστρα υγείας σε ιδιωτικές ασφαλιστικές αποτελούν μόλις το 5% στο σύνολο των ιδιωτικών δαπανών υγείας που πληρώνουν τα νοικοκυριά, ενώ σε άλλες χώρες το ποσοστό αυτό είναι 20%. Και κάλεσε τις ασφαλιστικές εταιρίες να επεκτείνουν τη δράση τους σε Μονάδες Ημέρας, την κατ' οίκον νοσηλεία, τα Κέντρα Αποκατάστασης - Αποθεραπείας και τους ξενώνες χρονίως πασχόντων.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Π. Καραλής, πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΕΑΕΕ, αναφερόμενος στη νοσηλεία ασφαλισμένων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια υπογράμμισε: «Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος νοσηλείας των ασφαλισμένων πολιτών. Σχεδόν όλος ο ελληνικός πληθυσμός έχει κάποια κοινωνική ασφάλιση. Ευνόητο λοιπόν είναι ότι θα πρέπει να ενεργοποιούνται οι απαραίτητες διαδικασίες για τη χρήση του ταμείου και στη συνέχεια η ασφαλιστική εταιρία να καταβάλλει οποιαδήποτε διαφορά κόστους προκύπτει από τη νοσηλεία».


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Υποσχέσεις για νέες κλινικές

Νέες υποσχέσεις για την ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας δίνει - μέσω του ΠεΣΥΠ Θεσσαλίας - η κυβέρνηση, χωρίς, όμως, να πείθει ότι αυτή τη φορά τα λόγια θα γίνουν πράξη και θα ολοκληρωθεί, επιτέλους, η ανάπτυξη του νοσοκομείου, το οποίο αν και έχει 5,5 χρόνια «ζωής» - ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 1999 - εξακολουθεί να υπολειτουργεί, αξιοποιώντας μόνο το 70% των δυνατοτήτων του.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο νοσοκομείο - συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Νάκος, βουλευτές της Θεσσαλίας, νομάρχες, δήμαρχοι, πρόεδροι νοσοκομείων - ο πρόεδρος του ΠεΣΥΠ Θεσσαλίας, Ηλ. Θεοδώρου, ανακοίνωσε πρόγραμμα ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού, που θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις. Οπως ενημέρωσε ο ΠεΣΥάρχης, μέσα στο 2005 και με την έναρξη του 2006 θα λειτουργήσουν έξι νέες πανεπιστημιακές κλινικές, που θα προσθέσουν άλλα 87 κρεβάτια σ' αυτά που λειτουργούν, ενώ θα γίνουν προσλήψεις 19 γιατρών και 125 νοσηλευτών.

Ομως, ακόμα κι αν οι νέες υποσχέσεις τηρηθούν, το πρόβλημα λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας δε λύνεται, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και τεράστια κενά, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι άλλες είναι οι πραγματικές προτεραιότητες ανάπτυξης κι άλλες προωθεί η κυβέρνηση. Υπάρχουν κλινικές που ούτε τώρα προγραμματίζεται η λειτουργία τους - π.χ. η Γαστρεντερολογική - και παραμένουν ελλείψεις προσωπικού. Συγκεκριμένα από τα 643 κρεβάτια που προβλέπονται, θα λειτουργούν - και μ' αυτά που θα προστεθούν - τα 502 και από τις 933 οργανικές θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού έχουν καλυφθεί οι 794.

Οι νέες κλινικές

Πάντως, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΠεΣΥάρχης στη σύσκεψη:

  • Τον ερχόμενο Ιούλη ξεκινάει η λειτουργία των κλινικών Θωρακοχειρουργική, Καρδιοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική. Στην αρχή με 10 κλίνες, συνολικά και μέχρι τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους με 21 κρεβάτια - 8 για θωρακοχειρουργικές ανάγκες, 9 για καρδιοχειρουργικές και 4 για αγγειοχειρουργικές. Υπάρχουν 4 γιατροί και χρειάζεται να προσληφθούν άλλοι 8, 3 αναισθησιολόγοι και 52 νοσηλευτές. Το ίδιο διάστημα θα ξεκινήσει και η λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής.
  • Τον ερχόμενο Ιούλη, επίσης, ξεκινάει η λειτουργία της Ογκολογικής και Αιματολογικής Κλινικής, στην αρχή με 10 κλίνες, και για τις δυο, που στο τέλος του χρόνου θα φτάσουν τις 23, ενώ θα χρειαστεί να γίνουν 20 προσλήψεις νοσηλευτών.
  • Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ξεκινάει τη λειτουργία της η ΩΡΛ Κλινική και μέχρι το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του νέου χρόνου θα έχει 10 κρεβάτια, 4 γιατρούς και 15 νοσηλευτές.
  • Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, επίσης, θα λειτουργήσει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στην αρχή με 4 κρεβάτια, 4 γιατρούς και 20 νοσηλευτές.
  • Τον Ιούλη του 2006 θα λειτουργήσουν η Νεφρολογική και Ρευματολογική Κλινική, αφού γίνουν προσλήψεις ενός γιατρού ακόμα και 9 νοσηλευτών.

ΠΟΕΔΗΝ
Περιορίζει τη στάση εργασίας στις εφημερίες

Σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων των εργαζομένων των νοσοκομείων της Αθήνας πραγματοποίησε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προκειμένου να γίνει ενημέρωση για την πανελλαδική πεντάωρη στάση εργασίας που εξήγγειλε για τις 24 του Φλεβάρη.

Συνεχίζοντας να καλλιεργεί την ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης η συμβιβασμένη ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ επιχείρησε να εξαντλήσει την κινητοποίηση σε αιτήματα που είναι πέρα και έξω απ' τις ανάγκες των εργαζομένων. Επιμένοντας για παράδειγμα να θέτει ως αίτημα «τη δίκαιη κατανομή των πλασματικών εφημεριών» και ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση ότι είναι άπραγη και δεν υλοποιεί το πρόγραμμά της.

Στον αντίποδα οι συνδικαλιστές της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» (υγειονομικοί του ΠΑΜΕ) καλούν τους εργαζόμενους να μετατρέψουν τη στάση εργασίας σε όπλο στα χέρια τους ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική και στις συμβιβασμένες ηγεσίες. Να διεκδικήσουν αιτήματα και στόχους πάλης που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Να αγωνιστούν, μαζί με τους λαϊκούς μαζικούς φορείς για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Ασφάλισης, για την ανάπτυξη δημοσίων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κέντρων Υγείας αστικού και αγροτικού Τύπου, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ