ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μαραθώνιος συνομιλιών από Αμπάς

Στρατιώτες του ισραηλινού στρατού...

Associated Press

Στρατιώτες του ισραηλινού στρατού...
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Στα «βαθιά» της εσωτερικής παλαιστινιακής πολιτικής σκηνής βουτά, πλέον, ο νέος Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ οι ισραηλινές πιέσεις εντείνονται, όπως και η επίδειξη δύναμης και δυσαρέσκειας από αρκετές παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις. Ο Μαχμούντ Αμπάς έφθασε, αργά χθες, στην πόλη της Γάζας, όπου είχε μια πρώτη έκτακτη συνάντηση με αξιωματούχους των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, ενώ σήμερα το πρωί αναμένεται να αρχίσει τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Ο Αμπάς, ο οποίος χθες συναντήθηκε πριν φύγει από τη Ραμάλα με τον επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ, κατέστησε σαφές ότι είναι αποφασισμένος να «λύσει» το ζήτημα με τους Παλαιστινίους ενόπλους, αλλά όχι με τον τρόπο και στο χρόνο που επιθυμεί η ισραηλινή πλευρά, θέτοντας διλήμματα και εκβιασμούς. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να αναλάβει, επίσης, τις ευθύνες της, καθώς, όπως είπε, «προκαλεί και κλιμακώνει με τις πράξεις της την ένταση», δυσχεραίνοντας κάθε προσπάθεια διαλόγου εντός της παλαιστινιακής πολιτικής σκηνής. Ο Αμπάς έθεσε συγκεκριμένα ζητήματα προς το Τελ Αβίβ, ζητώντας να τερματιστούν οι δολοφονίες, οι αποκλεισμοί, οι εισβολές, οι κατεδαφίσεις σπιτιών και η ανέγερση του τείχους.

Λίγη ώρα πριν φθάσει στη Γάζα ο Αμπάς, καμικάζι της «Χαμάς» εξερράγη σε σταυροδρόμι κοντά στον εποικισμό Γκους Κατίφ. Σκοτώθηκε ο ίδιος και τραυματίστηκαν 6 Ισραηλινοί (δε διευκρινίζεται αν ήταν έποικοι ή στρατιώτες). Η κίνηση αυτή σημειώθηκε, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της «Χαμάς» αποδέχτηκε την πρόταση διαλόγου. Κατά τη διάρκεια της μέρας, ρουκέτες έπληξαν, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές, διάφορους εποικισμούς, ενώ από ισραηλινά πυρά τραυματίστηκε πολύ σοβαρά 15χρονος Παλαιστίνιος.

Ταυτοχρόνως, ο επικεφαλής των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» στη Δυτική Οχθη, Ζακαρία Ζουμπάιντι, από την Τζενίν, ανακοίνωσε ότι η οργάνωσή του προχωρά σε μια κίνηση «καλής θέλησης» προς τον Αμπάς, τερματίζοντας τις επιθέσεις εντός ισραηλινού εδάφους, «για κάποιο χρονικό διάστημα». Η ανακοίνωση του Ζουμπάιντι έγινε, αφού ο Αμπάς, επισήμως, τάχθηκε υπέρ της ένταξης των μελών της οργάνωσης στις γραμμές των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Η ισραηλινή πλευρά, από την άλλη, κλιμακώνει τις πιέσεις της προς τη νέα παλαιστινιακή ηγεσία, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει άλλη υπομονή απέναντι στους τρομοκράτες». Ο Αριέλ Σαρόν συναντήθηκε, χθες, με τους διοικητές του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, επισκεπτόμενος το μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ. Η ΕΕ και οι αραβικές χώρες κάλεσαν το Ισραήλ να μην κλιμακώσει την ένταση και να δώσει χρόνο στον Αμπάς.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ-ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.- Δεν αναφέρθηκαν άμεσα τραυματισμοί ούτε υλικές ζημιές απ' τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χτες στο βόρειο ιαπωνικό νησί, Χοκάιντο. Το ίδιο 24ωρο, έξι σεισμικές δονήσεις μεγέθους ως 5,3 Ρίχτερ ταρακούνησαν και τη βόρεια Νέα Ζηλανδία χωρίς άμεσες πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές.

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Αποσύρθηκε χτες απ' την ηγεσία των Αυστραλών Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) ο 43χρονος Μαρκ Λέιθαμ λόγω «προβλημάτων υγείας». Πιθανότερος διάδοχός του ο Κιμ Μπίζλεϊ.

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Πολύνεκρο ναυάγιο σημειώθηκε στον ποταμό Κασάι της ΛΔ Κονγκό όταν φέρι μπόουτ ανατράπηκε λόγω υπεράριθμων επιβατών. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, αγνοούνται τουλάχιστον 100 ενώ διασώθηκαν μόλις 40 απ' τους περίπου 190 επιβαίνοντες.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Κατηγορίες για την προ έξι ετών απαγωγή 11 Τσιγγάνων του Κοσσυφοπεδίου και βασανισμό και δολοφονία τεσσάρων εξ αυτών απήγγειλε χτες σερβικό δικαστήριο έναντι του Κοσσοβάρου Αλβανού (πρώην μέλους του ΟΥΤΣΕΚΑ) Αντον Λεκάι. Ο Λεκάι, που το 1999 δρούσε υπό τις διαταγές του νυν «πρωθυπουργού» στο Κοσσυφοπέδιο Ράμους Χαραντινάι, συνελήφθη πέρσι το καλοκαίρι στο Μαυροβούνιο και παραδόθηκε στις σερβικές αρχές.

ΜΠΙΣΚΕΚ.- Η κυβέρνηση της Κιργιζίας επέβαλε περιορισμούς στις διαδηλώσεις, κάτι που αποδίδεται στους «φόβους» των αρχών ότι ενόψει των βουλευτικών εκλογών το Φλεβάρη επίκειται «επανάληψη» των «εξεγέρσεων» τύπου Ουκρανίας, Γεωργίας και Σερβίας, μετέδωσε χτες το Ρόιτερς.

ΤΣΙΣΙΝΑΟΥ.- Η κυβέρνηση της Μολδαβίας επέβαλε περιορισμούς στη μετακίνηση«ξένων διπλωματών και διεθνών οργανώσεων» σε αποσχισμένη ρωσόφωνη περιοχή.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Η κυβέρνηση της Ινδίας κατηγόρησε χτες το στρατό του Πακιστάν ότι βάλλουν με πυρά πυροβολικού και όλμους πέρα από τη Γραμμή Ελέγχου στο Κασμίρ, παραβιάζοντας την εκεχειρία.

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Την ανάπτυξη τουλάχιστον 10.000 κυανόκρανων του ΟΗΕ συζητά από χτες στο Σουδάν ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Ιαν Προνκ στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας για τον τερματισμό του πολυετούς εμφύλιου πολέμου στο νότιο τμήμα της χώρας.

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.- Η Γαλλία προτίθεται να «αποσύρει» ως το τέλος Γενάρη κάπου 1.000 απ' τους 4.000 στρατιώτες που διατηρεί στην Ακτή Ελεφαντοστού τα τελευταία δύο χρόνια, με πρόσχημα τη «διατήρηση» της εκεχειρίας.

ΓΑΛΛΙΑ
Τριήμερη παράλυση στο Δημόσιο

ΠΑΡΙΣΙ.-

Παρέλυσε, χθες, ο δημόσιος τομέας στη Γαλλία, με τα συνδικάτα να καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν ενεργητικά στις πορείες διαμαρτυρίας, που προγραμματίζονται για τις επόμενες τρεις μέρες που θα διαρκέσουν οι κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην πολιτική λιτότητας, μερικής ιδιωτικοποίησης, μείωσης θέσεων εργασίας, παγώματος των μισθών και περικοπής της Κοινωνικής Ασφάλισης, που ακολουθεί η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Ζαν Πιερ Ραφαρέν.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν όλοι, από τους σιδηροδρομικούς και τους δασκάλους μέχρι τους ταχυδρόμους, τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους υπουργικούς και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών. Μάλιστα, το 65% της γαλλικής κοινής γνώμης φαίνεται να συμφωνεί με τις ανησυχίες, αλλά και τις θέσεις των εργαζομένων και των συνδικάτων. Οπως επισήμαιναν οι αναλυτές, οι 3ήμερες κινητοποιήσεις είναι δοκιμασία για την κυβέρνηση Ραφαρέν, αλλά και για τα ίδια τα συνδικάτα, που τα τελευταία χρόνια βλέπουν την ισχύ τους να μειώνεται.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Μπορεί» να ανακοινωθεί η «νίκη» Γιουστσένκο

ΚΙΕΒΟ.- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας «άνοιξε το δρόμο» χθες για την επίσημη δημοσιοποίηση (πράξη που ίσως έχει κυρωτικό χαρακτήρα) των «αποτελεσμάτων» του ...τρίτου γύρου των προεδρικών εκλογών την 26η Δεκέμβρη στην Ουκρανία, που ανέδειξαν «νικητή» τον υποστηριζόμενο από τη Δύση Βίκτορα Γιουστσένκο. Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο σε προσφυγή της παράταξης του «εκλεγμένου προέδρου», τα αποτελέσματα μπορεί να ανακοινωθούν ακόμη και σήμερα, Τετάρτη. Δεν είναι σαφές από τις διατυπώσεις, ωστόσο, εάν αυτό σημαίνει πως θα δημοσιευτούν στις δύο επίσημες εφημερίδες της κυβερνήσεως, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την αναγόρευση του Γιουστσένκο στην προεδρία.

ΔΑΝΙΑ
Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Προσβλέπει σε «άνετη νίκη» και οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ο λόγος για τον πρωθυπουργό της Δανίας, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, που ανακοίνωσε την απόφασή του για τη διεξαγωγή εκλογικής αναμέτρησης στις 8 Φλεβάρη, απόφαση, που, όπως σημειώνουν άπαντες οι αναλυτές, ελήφθη βάσει των δημοσκοπήσεων που δείχνουν άνετη επανεκλογή του κυβερνώντος κεντροδεξιού συνασπισμού Φιλελεύθερων και Συντηρητικών.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα βρίσκεται στην εξουσία από το Νοέμβρη του 2001, συγκυβερνώντας με το Συντηρητικό Κόμμα και, βάσει τους Συντάγματος, ο πρωθυπουργός μπορεί να ορίσει ημερομηνία νέων εκλογών ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του. Επισημαίνεται ότι κατά τη θητεία της η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Δανίας έχει θέσει πιο αυστηρά κριτήρια στους νόμους που αφορούν στη μετανάστευση, ενώ έχει ταχθεί ολόθερμα στο πλευρό των ΗΠΑ στον πόλεμο για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Στην παρούσα φάση, η Δανία διατηρεί 525 στρατιώτες στο Ιράκ και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης ενδέχεται να σημάνει και την πρόωρή αποχώρησή τους. Υπενθυμίζεται ότι, όπως και η Βρετανία, η Δανία παραμένει εκτός Ευρωζώνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ