ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΛΚΙΣ - ΒΑΦΕΙΑ
Καθημερινά στο δρόμο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Κιλκίς
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Κιλκίς
Με μαχητική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο του Κιλκίς, χτες το πρωί, οι απλήρωτοι απολυμένοι των Βαφείων Κιλκίς του Ομίλου Ηλιάδη, απαίτησαν για άλλη μια φορά τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία από το Νοέμβρη, τα αναδρομικά αυξήσεων και τα επιδόματα αδείας.

Παράλληλα, καταγγέλλουν την πολιτική εμπαιγμού που ακολουθεί απέναντί τους η κυβέρνηση, αφού παρά τις σχετικές δεσμεύσεις του υφυπουργού Απασχόλησης για την άμεση καταβολή του επιδόματος της επίσχεσης εργασίας, ακόμη δεν έχει δοθεί η σχετική εντολή στον ΟΑΕΔ.

Στο μεταξύ, σήμερα οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να ξαναβγούν στους δρόμους. Το πρωί θα πραγματοποιήσουν μαζική συγκέντρωση στα δικαστήρια του Κιλκίς όπου είναι προγραμματισμένη να συζητηθεί η αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε ο όμιλος Ηλιάδη για τα Βαφεία Κιλκίς. Θυμίζουμε ότι ήδη οι αδελφοί Ηλιάδη έχουν υπενοικιάσει τις εγκαταστάσεις των Βαφείων σε άλλη εταιρία του Ομίλου, τα Πλεκτήρια Πιερίας, για τα οποία παλεύουν να πάρουν άδεια λειτουργίας.

«ΣΟΦΤΕΞ» - «ΓΚΟΥΝΤ ΓΙΑΡ»
Ζητάνε και δικαστική δικαίωση

Στον Αρειο Πάγο έχει μετατοπιστεί πλέον το βάρος της, και δικαστικά, δικαίωσης των 420 απολυμένων του εργοστασίου της «Softex» στη Δράμα και των 350 παράνομα απολυμένων της «Good Year» από το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει δικαστικά εναντίον των εταιριών για τις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις και το κλείσιμο του εργοστασίων. Στην περίπτωση της «Softex» (έκλεισε το 2002) οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν τόσο πρωτόδικα όσο και στο Εφετείο και εναντίον της απόφασης προσέφυγε η επιχείρηση. Στην περίπτωση της «Good Year» (έκλεισε το 1996), οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που προσέφυγαν στον Αρειο Πάγο διεκδικώντας μισθούς υπερημερίας. Και οι δύο υποθέσεις συζητούνται αύριο Πέμπτη 20 Γενάρη, στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου.

Οι εργαζόμενοι της «Softex» διεκδικούν την επαναλειτουργία του εργοστασίου το οποίο αποτελούσε το βασικό μοχλό ανάπτυξης του νομού και έδινε εργασία σε χιλιάδες ακόμη εργαζόμενους που εμπλέκονταν στον κύκλο: πρώτη ύλη, παραγωγή, επεξεργασία και διακίνηση του χαρτιού. Στο μεταξύ, σήμερα στις 10 το πρωί, οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, διεκδικώντας από την κυβέρνηση να εντάξει στα προγράμματα επανειδίκευσης, που έχουν μπει σε εφαρμογή για τους 310 απολυμένους, και τους υπόλοιπους 90 συναδέλφους τους οι οποίοι ακόμη παραμένουν χωρίς δουλιά και κανένα εισόδημα.

Οι απολυμένοι της «Good Year» παράλληλα με το δικαστικό αγώνα για τους μισθούς υπερημερίας, συνεχίζουν την πάλη για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Επειδή οι περισσότεροι από αυτούς έχουν μέχρι και 8.000 ένσημα βαρέα, αλλά τα τελευταία χρόνια όσοι από αυτούς βρήκαν δουλιά δεν απασχολούνται σε αντίστοιχες εργασίες, διεκδικούν ο υπολογισμός της σύνταξής τους να γίνει με βάση τα τελευταία 5 χρόνια στην «Good Year».

Απομονώστε τους!

Την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται σαρωτική επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, μέσα από την προσπάθεια παραπέρα απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και κατ' επέκταση ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος - δηλαδή οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ, βγήκε να ζητωκραυγάσει ότι το υφιστάμενο απελευθερωμένο και απάνθρωπο ωράριο λειτουργίας ικανοποιεί τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και το καταναλωτικό κοινό!

Και πώς να μην το έκαναν άλλωστε αφού αυτές οι παρατάξεις συμφώνησαν στο έγκλημα, βάζοντας φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους στην υπουργική απόφαση του 1997 η οποία και καθόρισε το σημερινό ωράριο. Πούλησαν στην κυριολεξία τους εργαζόμενους του κλάδου που για πάνω από έξι μήνες το 1997 έδιναν μάχη για να μην περάσει η απελευθέρωση, για ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς. Καταδίκασαν όλα αυτά τα χρόνια τους εργαζόμενους στη μερική απασχόληση, στο ωρομίσθιο, στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στους μισθούς πείνας, στην εξαντλητική δουλιά, κλπ. Ομως για αυτήν την κατάσταση δε βγάζουν άχνα.

Ετσι έκαναν και προχτές στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Οχι μόνο αρνήθηκαν να πουν όχι στα απάνθρωπα ωράρια και ταυτόχρονα να βάλουν ζήτημα κατάργησης των αντεργατικών νόμων και διεκδίκησης εκείνων των αιτημάτων που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, αλλά αποφάσισαν να καλέσουν τα σωματεία της δύναμής τους να υπερασπίσουν το υφιστάμενο ωράριο, ένα ωράριο που είναι ταυτισμένο με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ας πάνε στον εμποροϋπάλληλο ο οποίος παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ήταν στο πόδι μέχρι τις 9 το βράδυ, ας πάνε στον ωρομίσθιο που δουλεύει όποτε τον φωνάξει ο εργοδότης για ένα κομμάτι ψωμί, ας πάνε στον εμποροϋπάλληλο που αναγκάζεται να δουλεύει ακόμα και Κυριακές, να του πουν ότι πρέπει να είναι ικανοποιημένος με το υφιστάμενο ωράριο λειτουργίας. Να του πουν δηλαδή ότι πρέπει να είναι ικανοποιημένος με το ξεζούμισμά του, την εξάντλησή του, με την εξαθλίωσή του. Δεν τολμούν όμως!

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να επιτρέπουν να τους εκπροσωπούν συνδικαλιστές που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να επιτρέψουν να τους εκπροσωπούν αυτοί που έχουν συναινέσει στα πιο αντιδραστικά - αντεργατικά μέτρα που έχουν περάσει μέχρι σήμερα. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να επιτρέψουν να τους εκπροσωπούν αυτοί που διαπραγματεύονται στα τραπέζια των κοινωνικών διαλόγων το πόσο ακόμα θα ξεζουμιστεί ο εργάτης.


Γ.Δ.

ΑΜΕΑ
Ως τις 31 Γενάρη οι αιτήσεις

Τη Δευτέρα 31 Γενάρη 2005 λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στην προκήρυξη των θέσεων του νόμου 2643/1998 σε δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού, όπως ενημερώνει με σχετική ανακοίνωσή του ο ΟΑΕΔ. Ειδικά για το νομό Αττικής, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η Δευτέρα 7 Φλεβάρη 2005.

Πρόκειται για το διαγωνισμό που προκήρυξε - ως όφειλε βάσει του νόμου - η κυβέρνηση της ΝΔ στην εκπνοή του 2004, προκειμένου να προσποιηθεί κινητικότητα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΑΜΕΑ), που φτάνει το 80%, και άλλων ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού (πολύτεκνοι κ.ά.).

Ο ΟΑΕΔ ενημερώνει ότι ως κατώτατο όριο διορισμού για τις συνολικά 1.013 θέσεις έχει οριστεί το 21ο έτος της ηλικίας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ένα ειδικό έντυπο αίτηση - υπεύθυνη δήλωση, που μπορεί να προσκομίζεται ή να αποστέλλεται ταχυδρομικά με απόδειξη μέσα στις προαναφερθείσες ημερομηνίες.

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι μπορούν να βρουν τα ΦΕΚ με τα απαιτούμενα προσόντα ανά θέση στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου (www.et.gr), χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση ή προϋπόθεση συνδρομής. Επίσης, μπορούν να ενημερώνονται από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ή τις ιστοσελίδες του υπουργείου Απασχόλησης και του ΟΑΕΔ (www.ypakp.gr ή www.oaed.gr, αντίστοιχα).

Σε σώμα συγκροτήθηκε στη συνεδρίασή του που έγινε τη Δευτέρα το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ). Πρόεδρος ορίστηκε ο Κ. Λουράντος, αντιπρόεδρος ο Στ. Καλογερόπουλος, γραμματέας ο Χ. Κρανιώτης, ταμίας η Ε. Μπογδάνου - Βαξεβανάκη και μέλη οι Ε. Αρμενάκα, Ν. Βλασσόπουλος, Η. Γιαννόγλου, Αικ. Σταυροπούλου, Χ. Χάρος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ