ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Γενάρη 2005
Σελ. /32
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

(Μια καλή αρχή του ΕΚΛ)

ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια, που ανέλαβε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), προκειμένου να διασώσει αλλά και να ταξινομήσει τα αρχεία του όπως πρέπει. Είναι που πριν από λίγο καιρό με την ευθύνη, την επιστημονική οργάνωση των Γενικών Αρχείων του Κράτους άρχισε η ταξινόμηση και η αρχειοθέτηση του υλικού, το οποίο κινδύνευε να καταστραφεί από την υγρασία.

ΓΙΑ χρόνια πολλά αρχειακά ντοκουμέντα στοιβαγμένα μέσα σε σακούλες στα υπόγεια του ΕΚΛ διέτρεχαν άμεσο καταστροφής από την υγρασία. Αλλωστε, δυστυχώς, ένα τμήμα του Αρχείου είχε ήδη καταστραφεί.

ΣΤΟΧΟΣ του ΕΚΛ, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του Δημήτρης Τσιόγκας, είναι στο νέο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που η ανέγερσή του θ' αρχίσει μες στο 2005, το Αρχείο να καταστεί προσβάσιμο και λειτουργικό στους ερευνητές. Τα πιο παλιά αρχειακά υλικά ξεκινούν από τη μεταξική δικτατορία είναι όμως ελλιπή.

ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ έχουν πάντα τη δική τους γλώσσα. Ο μελετητής μπορεί να παρακολουθήσει την ταραγμένη περίοδο 1946 - 1949 τα «πέτρινα χρόνια», καθώς και την αντίστοιχη 1967 - 1974, όταν στο ΕΚΛ είχαν επιβάλει διορισμένη διοίκηση. Εξάλλου ενδιαφέρον παρουσιάζουν η αλληλογραφία με τη ΓΣΕΕ, καθώς επίσης και το αρχείο των εγκυκλίων.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη των αρχειακών ντοκουμέντων για τα σωματεία εκείνα, τα οποία όχι απλώς διαλύθηκαν αλλά και αντιπροσωπεύουν επαγγέλματα, τα οποία χάθηκαν όπως είναι πολτού και χάρτου, φρεατωρύχων, καραγωγέων κλπ. Τα ταξινομημένα ιστορικά υλικά, σε συνδυασμό με το Αρχείο των Εγκυκλίων της ΓΣΕΕ, προσφέρουν στον ερευνητή της ιστορίας τη δυνατότητα να παρακολουθήσει, με βάση τις πηγές, ένα πανόραμα της ανάπτυξης, της εξέλιξης των αγώνων της εργατικής τάξης της Λάρισας και των άλλων μεγαλύτερων πόλεων του νομού σε συνάρτηση με την υπόλοιπη Ελλάδα, την εξέλιξη, που σημειώνει η οικονομία της χώρας, καθώς και τις επιπτώσεις που παρουσίαζαν στον πληθυσμό οι περίοδοι ύφεσης.

ΠΡΕΠΕΙ ακόμη να σημειωθεί ότι η επιστημονική αρχειοθέτηση του αρχείου προσέλκυσε τους πρώτους μελετητές, προκειμένου με την «έρευνά τους πάνω στις πηγές να στηρίξουν τις πτυχιακές εργασίες. Δυο σπουδάστριες από τη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστήματος Πληροφόρησης Θεσσαλονίκης δουλεύουν ήδη πάνω στα ντοκουμέντα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, το οποίο μάλιστα έχει προγραμματίσει την έκδοση της πτυχιακής εργασίας των Μαρίας Πέτσα και Ευαγγελίας Τσακνάκη με την ολοκλήρωσή της.

ΣΤΗ Λάρισα, με τη θετική και επίμονη δράση του ΕΚΛ, έχουμε συγκροτημένη μια αρχειακή εστία, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν φοιτητές, ερευνητές, όσοι μελετούν την ιστορία μας.

ΕΧΟΥΜΕ, επίσης, τη θετική παρέμβαση της κεντρικής αρχειακής υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, η οποία, με την επιστημονική της παρέμβαση και οργάνωση, μαζί με το ΕΚΛ έδωσαν αυτό το καλό αποτέλεσμα, πολύτιμο για την τοπική θεσσαλική ιστορία, αλλά και τη γενικότερη.

ΕΙΝΑΙ στους στόχους των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) από τον ιδρυτικό τους νόμο η εποπτεία των τοπικών Αρχείων και η παρέμβασή τους στη διάσωση του αρχειακού υλικού, που κινδυνεύει να καταστραφεί από υγρασία. αλλά και από την αδιαφορία, που στέλνει συχνά σε πολτοποίηση πολύτιμα υλικά της ιστορίας χωρίς καμιά έρευνα, χωρίς η κεντρική υπηρεσία των Αρχείων να αποφανθεί για την ιστορική αξία τους.

ΤΑ ΓΕΝΙΚΑ Αρχεία του κράτους από το 1914 έχουν κι άλλες φυσικά παρεμβάσεις σωτηρίας για τοπικά Αρχεία και σημαντικές τοπικές συλλογές με προσωπικό ελάχιστο και αβοήθητο. Ενα προσωπικό που δεκάδες χρόνια δούλεψε φιλότιμα σε μια «γαλέρα», με μισθούς πείνας και χωρίς καμιά προοπτική. Αλλά για τα ΓΑΚ στη νέα καλλιμάρμαρη και σύγχρονη στέγη τους χρειάζεται ένα συμπληρωματικό σημείωμα.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Για την ισχυροποίηση του Κόμματος

Σήμερα δημοσιεύουμε το δεύτερο και τελευταίο μέρος του άρθρου από την ΚΟΜΕΠ, τεύχος 6/2004, σχετικά με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Το πρώτο μέρος δημοσιεύτηκε στον Πρωτοχρονιάτικο «Ριζοσπάστη».

Οι ΚΟΒ Παιδείας

Σημαντική εμπειρία συγκεντρώθηκε και για τις ΚΟΒ Εκπαιδευτικών - Παιδείας, που καθοδηγούν τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς που ανήκουν στους συλλόγους γονέων και τις μαθητικές ΟΒ της ΚΝΕ. Υπάρχουν ορισμένες ΚΟΒ Παιδείας που έχουν αναπτύξει δράση με θετικά αποτελέσματα. Σε μεγάλο αριθμό όμως αυτών των ΚΟΒ υπάρχει σοβαρή δυσκολία. Αρκετές δραστηριοποιούνται όπως οι συνοικιακές ΚΟΒ. Η δυσκολία για τον προσανατολισμό αυτών των ΚΟΒ οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν εξειδικεύτηκαν στελέχη, ώστε να βοηθούν συγκεκριμένα, να ανοίγουν ζητήματα με βάση τις θέσεις μας για την Παιδεία. Η Παιδεία σήμερα είναι πιο στενά ενταγμένη στην εξυπηρέτηση της καπιταλιστικής οικονομίας και των αναδιαρθρώσεων και παίζει ταυτόχρονα σοβαρό ρόλο στην αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας. Η μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων που εμφανίζει η δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και η άθλια κατάσταση στην Παιδεία, μας υποχρεώνει να εξετάσουμε τη δουλιά μας στο χώρο αυτό. Επίσης γενικότερα το μέτωπο Παιδείας δεν πρέπει να θεωρείται ότι είναι αποκλειστικό καθήκον μόνο αυτών των ΚΟΒ. Αντίθετα, το παλλαϊκό μέτωπο Παιδείας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των ΚΟΒ των συνδικάτων, του ΠΑΜΕ.

Οι ΚΟΒ εργαζομένων στις συνοικίες


Μια ειδική κατηγορία ΚΟΒ είναι αυτές που έχουν συγκροτηθεί με το κριτήριο ότι τα μέλη τους κατοικούν σε μια συνοικία ή σε ένα δήμο και είναι εργαζόμενοι, αρκετοί εκ των οποίων είναι συνταξιούχοι. Αυτές οι ΚΟΒ, στην πλειοψηφία τους δεν έχουν χρεωθεί κάποιο συγκεκριμένο εργατικό χώρο ή μια βιομηχανική ζώνη. Η πείρα έδειξε ότι στις συνοικίες, ΚΟΒ εργατικές έχουν δυνατότητα δράσης αν αποτελούνται από συντρόφους που δουλεύουν σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις ή αποτελούνται από κομματικά μέλη που δε δουλεύουν σε μια επιχείρηση ή σε βιομηχανικές ζώνες, αλλά έχουν καθήκον να οικοδομήσουν κομματικές δυνάμεις σε αυτή την επιχείρηση ή ζώνη και δραστηριοποιούνται ως ΚΟΒ του συγκεκριμένου εργασιακού χώρου. Τελικά χρειάζεται πλέον για τη συγκρότηση των ΚΟΒ να τηρήσουμε τη δοκιμασμένη αρχή που φέρνει αποτελέσματα. Δηλαδή, να οικοδομούμε το Κόμμα (ΚΟΒ) στη βάση του τόπου δουλιάς, του κλάδου και του τόπου κατοικίας.

Συνοικιακές ΚΟΒ

Στις εδαφικές αχτίδες χρειάζεται καλύτερη διάταξη των συνοικιακών ΚΟΒ σε ορισμένες περιπτώσεις. Κριτήριο πρέπει να είναι η συγκρότηση και συγκέντρωση δυνάμεων με προτεραιότητα στην κάλυψη εργατοσυνοικιών όπου έχει μεγάλη επιρροή το Κόμμα. Να χρεώνονται επίσης μεγάλες επιχειρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή τους.

Το κύριο ζήτημα για τις εδαφικές οργανώσεις είναι ότι χρειάζεται αποσαφήνιση πως προτεραιότητα αποτελεί η δουλιά τους στην εργατική τάξη και από αυτή τη σκοπιά να προωθείται η κοινή δράση με τα λαϊκά στρώματα. Δηλαδή να παρεμβαίνουν με κοινωνικοταξικά κριτήρια για τα προβλήματα των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων, π.χ. εισόδημα, ανεργία, δωρεάν Παιδεία, παιδικοί σταθμοί, υποδομές για το λαό, αντισεισμική θωράκιση, λαϊκή κατοικία, Υγεία και να συγκροτούν συσπειρώσεις και συμμαχίες. Να έχουν μαζική πολιτική δράση προβάλλοντας τις θέσεις του Κόμματος γι' αυτά τα προβλήματα. Στις σημερινές συνθήκες ο προσανατολισμός των εδαφικών οργανώσεων δεν μπορεί να είναι μόνο γενικά η «δημοτική δουλιά». Κύριο καθήκον τους είναι η δουλιά στους εργαζόμενους, ώστε να δημιουργηθεί μαζικό κίνημα και η συμμαχία εργατών, λαϊκών στρωμάτων, των ΕΒΕ, νεολαίας, γυναικών, που θα διεκδικεί, θα αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των δημοτικών αρχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γιατί σήμερα αυτές οι δυνάμεις έχουν μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) σε γρανάζι του κράτους και μοχλό προώθησης των αναδιαρθρώσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της φορομπηξίας. Οι αγωνιστικές δημοτικές συσπειρώσεις, οι δημοτικές κινήσεις που μετέχουμε, χρειάζεται, μαζί με σωματεία, συνδικάτα, συλλόγους να πρωτοστατούν για τα λαϊκά προβλήματα και έτσι θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για αλλαγή του συσχετισμού και σε επίπεδο ΤΑ. Επίσης οι εδαφικές αχτίδες πρέπει να δώσουν ιδιαίτερο βάρος άμεσα στα κατώτερα λαϊκά στρώματα των ΕΒΕ, τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό.

Οργανωτική διάταξη - μεσαία στρώματα και κοινωνική συμμαχία


Ειδικές δυσκολίες παρουσιάζει η δράση μας στα μεσαία στρώματα. Σήμερα, μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης υπάρχουν στους βιοτέχνες, που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στην κατηγορία των αυτοαπασχολούμενων με προσωπικό 1-3 άτομα, ενώ πιο αδύνατοι είμαστε στο τμήμα των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό, που αφορά κυρίως επαγγέλματα του εμπορίου και του επισιτισμού.

Κύριος άξονας ζύμωσης και της δράσης μας είναι η συγκρότηση του αντιμονοπωλιακού πόλου για τους ΕΒΕ και της κοινωνικής συμμαχίας με την εργατική τάξη. Στο επίπεδο μαζικών φορέων που μετέχουμε, έχουμε έρθει σε αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις για τη συσπείρωση δυνάμεων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Συζήτηση για τη συμμαχία έχει ανοίξει και στα επαγγέλματα της οικοδομής (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, τεχνικοί ανελκυστήρων κλπ.), όμως μπροστά στις δυσκολίες καθυστερούμε. Η συμβολή μας τον προηγούμενο χρόνο για τη διαμόρφωση κοινού πλαισίου εμποροϋπαλλήλων και μικρών εμπόρων είχε θετική επίδραση. Σοβαρό ζήτημα είναι να ενισχυθεί η δουλιά μας στους αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό.

Για την προώθηση των συμμαχιών σοβαρό ρόλο θα παίξει η συμβολή των φίλων, των οπαδών του Κόμματος και η κοινή δράση των συνεργαζομένων μαζί μας. Ολες οι οργανώσεις, κλαδικές και εδαφικές, πρέπει να στηριχτούν αποφασιστικά σ' αυτή την κατεύθυνση.

Οργανωτική διάταξη για πιο αποτελεσματική δράση και οικοδόμηση στην εργατική τάξη

Για τη διάταξη των δυνάμεών μας παίρνουμε υπόψη πρωταρχικά δύο παράγοντες: πρώτα απ' όλα τη στρατηγική και τακτική μας και στη συνέχεια την ταξική διάταξη στο χώρο δράσης μας.

Πέρα από την εμπειρία των κομματικών οργανώσεων, στοιχεία για το χώρο δράσης της ΚΟΑ αντλούμε και από τις αστικές στατιστικές πηγές. Ιδιαίτερα για τους οικονομικούς κλάδους ενδιαφέρουν για ευνόητους λόγους τα στοιχεία σε επίπεδο Αττικής (Νομαρχία Αθήνας, Δυτικής Αττικής, Ανατολικής Αττικής και Πειραιά). Παρότι τα κριτήρια της ΕΣΥΕ δε δίνουν με ακρίβεια την ταξική τοποθέτηση του πληθυσμού για την Αττική, όπως και για όλη την Ελλάδα, δίνουν όμως μια εικόνα που αξιοποιούμε στις εξειδικεύσεις της οργανωτικής διάταξης. Ορισμένα στοιχεία δίνονται σε Παράρτημα.

Στις Θέσεις της ΚΕ δίνονται συγκεκριμένα κριτήρια για τη διάταξη των δυνάμεων και των στελεχών, για τη δουλιά στην εργατική τάξη και επισημαίνεται ότι το 40% του εργατικού δυναμικού (απασχολούμενοι και άνεργοι) είναι συγκεντρωμένοι στην Αττική. Κατά συνέπεια παίρνουμε υπόψη:

  • Τη συγκρότηση της εργατικής τάξης κατά κλάδο και γεωγραφικά.
  • Τη στρατηγική σημασία τομέων και κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας, π.χ. ενέργεια, μεταφορές.
  • Το βαθμό συγκέντρωσης εργαζομένων κάθε κλάδου σε μεγάλες επιχειρήσεις που εμφανίζουν μικρότερη διασπορά ανά τομέα και κλάδο, π.χ. διυλιστήρια.
  • Τη δυναμική των κλάδων, με έμφαση σε αυτούς που γνωρίζουν ραγδαία ανάπτυξη, όπως είναι η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες, τρόφιμα - ποτά, εμποροϋπάλληλοι, ιδιωτικοί, τουρισμός - επισιτισμός, ο χώρος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Επίσης των κλάδων που βρίσκονται μεν σε φθίνουσα πορεία, έχουν όμως ακόμη μεγάλο μερίδιο στο σύνολο των μισθωτών, όπως είναι η κλωστοϋφαντουργία, ιματισμός - δέρμα.
  • Το βαθμό εκμετάλλευσης, τις εργασιακές συνθήκες και σχέσεις που επικρατούν στον κάθε τομέα ή κλάδο.

Αν τα παραπάνω εξειδικευτούν στο χώρο της ΚΟΑ, σημαίνουν κατ' αρχήν ενίσχυση και συγκέντρωση δυνάμεων στις οργανώσεις που καλύπτουν τα Μεταποίηση, Μεταφορές, Τηλ/νίες, Ενέργεια. Ενίσχυση των δυνάμεών μας στον Τουρισμό - Επισιτισμό, Εμπόριο και Ιδιωτικούς υπαλλήλους και στη συνέχεια στις Τράπεζες, Κατασκευές, δηλαδή οικοδόμοι μαζί με τους μισθωτούς μηχανικούς, Υγεία - Πρόνοια, Εκπαίδευση, Δημόσια Διοίκηση. Ειδικό βάρος έχουν και οι εδαφικές οργανώσεις, στις οποίες γεωγραφικά συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων. Ειδικός σχεδιασμός παρέμβασης χρειάζεται για τις εργαζόμενες γυναίκες και τους μετανάστες.

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ Αθήνας αποτελούν μεγάλη εφεδρεία για να ενισχυθεί η δουλιά μας στην εργατική τάξη. Πολλά μέλη της ΚΝΕ Αθήνας είναι εργαζόμενοι. Η πλειοψηφία όμως των μελών της ΚΝΕ που εργάζονται ανήκουν σε εδαφικούς Τομείς. Οι εδαφικοί Τομείς μπορούν να τροφοδοτήσουν τη συγκρότηση ΟΒ με βάση τους κλάδους και τις επιχειρήσεις και να ενισχύσουν τους κλαδικούς Τομείς σε Βιομηχανία, Μεταφορές, Νέες Τεχνολογίες - Τηλεπικοινωνίες, Τράπεζες, Εμποροϋπαλλήλους, Ιδιωτικούς υπαλλήλους, Τουρισμό - Επισιτισμό. Αυτή η διάταξη θα δώσει καλύτερο περιεχόμενο στις ΟΒ και βοηθάει η ΚΝΕ να γίνεται γερή και μαζική.

Οσον αφορά τα μεσαία στρώματα, η ενίσχυση των δυνάμεών μας πρέπει να έχει ως αφετηρία τους κλάδους που συγκεντρώνουν μαζικά τα κατώτερα στρώματα.

Το ζήτημα της οικοδόμησης του Κόμματος στα μεγάλα εργοστάσια και επιχειρήσεις παραμένει ως κύριο και βασικό καθήκον για όλη την Κομματική Οργάνωση Αθήνας. Κατά καιρούς μας απασχόλησε με ποιο τρόπο θα εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον. Η αναδιάταξη συνέβαλε να προσανατολίζουν σε ένα βαθμό οι κλαδικές αχτίδες τις δυνάμεις τους προς τα εκεί.

Οι εδαφικές αχτίδες είχαν επίσης ορισμένα θετικά αποτελέσματα του προσανατολισμού της δουλιάς στην εργατική τάξη, που εκφράστηκε σε κινητοποιήσεις, στις εκλογές και με τη δουλιά του τελευταίου χρόνου, σε μεγάλα ξενοδοχεία, σε ορισμένους χώρους Υγείας και στη βιομηχανία. Στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές επικοινωνήσαμε για πρώτη φορά με εργαζόμενους σε δεκάδες νέους μεγάλους εργατικούς χώρους από τις κλαδικές και εδαφικές αχτίδες.

Μετά τις ευρωεκλογές είδαμε πιο συγκεκριμένα το καθήκον οι εδαφικές αχτίδες να χρεωθούν μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή τους.

Από τη γενίκευση της εμπειρίας για τις κλαδικές και τις εδαφικές αχτίδες προκύπτουν ορισμένες κατευθύνσεις που χρειάζονται παραπέρα επεξεργασία και εξειδίκευση στην πορεία προς το Συνέδριο και μετά από αυτό.

  • Να συντονίζεται η δουλιά των κλαδικών αχτίδων με τις εδαφικές, με συσκέψεις και αχτίφ για στόχους και κοινές ενέργειες.
  • Να ανέβει η δράση των παραρτημάτων των κλαδικών συνδικάτων, όπου υπάρχουν, π.χ. οικοδόμων, κλωστοϋφαντουργών και να δημιουργηθούν παραρτήματα και σε άλλα κλαδικά συνδικάτα.
  • Η συγκρότηση Γραμματειών του ΠΑΜΕ σε κλάδους θα βοηθήσει ν' ανέβει η παρέμβαση στους κλάδους και εδαφικά.
  • Η δημιουργία συσπειρώσεων με κορμό τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις συνοικίες μαζί με σωματεία των ΕΒΕ, συλλόγους, συνδικαλιστές για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος, την ανεργία κ.ά. θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του κινήματος, της κοινωνικής συμμαχίας εργατών - ΕΒΕ, στη δράση των συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων και πρέπει να αποτελεί σοβαρό περιεχόμενο της δουλιάς των κομματικών οργανώσεων.

Η ΚΟΑ έχει τις δυνατότητες από άποψη κοινωνικής, ηλικιακής σύνθεσης και κομματικής εμπειρίας, με μια ένταση των δυνάμεών της να προωθήσει το σχεδιασμό αυτό. Οι εργατοϋπάλληλοι πλειοψηφούν σχετικά στη σύνθεσή της και οι παραγωγικές ηλικίες αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία της, παρότι πολλές συνοικιακές ΚΟΒ αποτελούνται από συντρόφους μεγάλης ηλικίας. Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από τη σταθερότητα στους στόχους, την ικανότητα των καθοδηγητικών οργάνων να τους προωθούν και στη συνέχεια από τη θέληση και ικανότητα των κομμουνιστών και κομμουνιστριών να βαδίσουν πιο γρήγορα και αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση.


Του
Δημήτρη ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ,
μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ